ALGÉRIAI DIÓS
Hozzávalók 6 személyre:
10 dkg mandula
10 dkg dióbél
2 tojás sárgája, 1 tojás fehérje
12,5 dkg kristálycukor és még 10 dkg
2,5 dkg liszt
feles dióbelek, dísznek
3 evőkanál víz
A mandulát és a diót daráljuk meg. Egy tálban keverjük össze a 12,5 dkg cukorral és a liszttel.
A tojások sárgájából verjünk habot, és keverjük a diós keverékbe. A tojásfehérjét szintén verjük habbá, (nem kell keményre verni), és azt is keverjük a masszához.
A sütéshez apró, hajtogatott papírtálkákat használjunk. Kávéskanállal töltsük meg a tálkákat, háromnegyedükig. Mindegyiknek a tetejére feles dióbelet helyezzünk.
Közepesen meleg (180 C°-os) sütőben 15-20 percig süssük. Utána hagyjuk a süteményt kihűlni, és válasszuk le a papírról.
A 10 dkg cukorból és a vízből főzzünk karamellát. Egy kisebb lábasban forraljuk fel, és amikor sárgul, csökkentsük a lángot. Amikor borostyánszínt ér el, vegyük le a tűzről.
A süteményeket egy villa segítségével egyenként merítsük meg a karamellában, és helyezzük újra papírtálkákba, később azokból kínáljuk.
DIÓS BONBON
(spanyol recept)
Hozzávalók:
2 csésze darált kristálycukor
1 tojás fehérje
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 csésze darabos dióbél
hidegvíz
Keverjük el a darált cukrot a tojásfehérjével és a vaníliakivonattal, valamint annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapjunk.
A masszából formáljunk apró golyókat, kissé ellapítottakat. A bonbonokat borítsuk be darabos dióbéllel.
Rendezzük a bonbonokat tálcára, és megszilárdulásig tegyük hűtőszekrénybe.
DIÓS CSOKOLÁDÉ
(francia recept)
Hozzávalók 18 db-hoz:
10 dkg darált dióbél
6 dkg porcukor
2 evőkanál tojásfehérje
20 dkg sötét étcsokoládé
18 db feles dióbél
A darált dióbelet a porcukorral és a tojásfehérjével keverjük össze. Kézzel, vagy géppel. Laza, morzsolható, kissé nedves tésztát kell kapnunk. Fedjük le, és húsz percre tegyük hűtőbe.
A hűtés után a nyerstésztából kézzel formáljunk 18 kis golyót, és kissé ellapítva helyezzük munkaasztalunkra.
Egy lábasban forraljunk vizet, és amikor forr, vegyük le a tűzről. A csokoládét tördeljük egy tálba, és a tálat helyezzük a forró víz fölé. Nem kell, hogy a tál a forró vízbe érjen. Kevergessük a csokoládét, hogy megolvadjon.
Amikor a csokoládé folyékony, egy villa segítségével mártogassuk meg a lapított csokoládégolyókat a csokoládéban, és helyezzük sütőpapírra. A feles dióbelet gyorsan nyomjuk rá, mert a csokoládé gyorsan keményedik. Ha a süteményen mégis előbb megszilárdult volna a csokoládé, kevés pótlólagos olvadt csokoládét merjünk rá, hogy a lényeg, a feles dióbél elhelyezhető legyen.
DIÓS CSÓK
(amerikai recept, Karen Bornarth pályázatnyertes receptje)
Hozzávalók:
2 csésze dió
1 csésze cukor
2 nagyobb tojás fehérje
csipetnyi só
A diót a fele cukorral apróra daráljuk le. Öntsük hozzá a többi cukrot is, a tojásfehérjét és egy kevés sót. Pároló fazékban, forró víz fölött kevergessük a masszát. Addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ekkor vegyük le, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Egy sütőlapra adagoljuk a keveréket kerek formájú kanállal, de ha van, még jobb, ha csőrös kinyomó vásznat használunk. Akkor jó a keverékünk, ha a csövön kinyomható, de utána a kerek formáját megtartja. Ha túl sűrű, kevés tojásfehérje hozzákeverésével hígíthatjuk. 5 cm-es félgömböket nyomjunk kivajazott sütőpapírral bélelt tepsibe. A receptben előírt mennyiségekből 16 félgömb nyomható.
Egészen világos barna színűre süssük. Akkor jó, ha a teteje vékonyan repedezik. (12-15 perc)
Hagyjuk a tepsin kihűlni, és utána is szellősen tároljuk. Ha a sütemény nehezen jön föl a sütőpapírról, a papír hátoldalát enyhén nedvesítsük be, akkor leválik.
DIÓS CSÓK 2
(portugál recept)
Hozzávalók:
2 tojás fehérje
23 dkg cukor
20 dkg finomra darált dióbél
kevés margarin
Melegítsük elő a sütőt, közepesen melegre.
Verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá. A keverés abbahagyása nélkül apránként adagoljuk hozzá a cukrot, amíg habcsók sűrűségű nem lesz. Finoman keverjük bele a darált dióbelet.
Csőrös kinyomó zacskóba töltsük. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és kenjük ki a papírt margarinnal. A kinyomó zacskóval rajzoljunk kis habcsókokat. Tegyük be a meleg sütőbe, de már ne süssük, hanem félóráig hagyjuk bent a melegen, hogy lassan hűljön ki.
Tipp: A habcsókok tetejét is beboríthatjuk egy kimargarinozott sütőpapírral.
DIÓS DÉNÁROK
(marokkói recept)
Hozzávalók 60 darabhoz:
1 kg finomszemű búzadara
2 dkg friss élesztő
10 dkg olvasztott vaj
20 dkg cukor
60 db szép dióbél
25 dkg étcsokoládé
Az élesztőt kevés vízben oldjuk fel, és a lisztbe keverjük. Hozzágyúrjuk a vajat és a cukrot. Kevés vízzel hígítjuk, hogy összeálló tésztát gyúrhassunk. Meleg helyen állni, kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük, 170 C°-ra.
A megkelt tésztát belisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és egy likőröspohárnyi méretű szaggatóval karikákat szaggatunk belőle. A lapokat bevajazott tepsibe rendezzük, és 15 percig sütjük.
Az étcsokoládét darabokra törjük, és vízfürdő fölött megolvasztjuk.
Amikor a süteményt a sütőből kivesszük, kávéskanálnyi langyos olvasztott csokoládét merjünk mindegyikre, és még mielőtt megszilárdulna, egy-egy szép dióbelet ragasszunk rá. Így hagyjuk kihűlni.
DIÓS FALATOK
(francia recept)
Hozzávalók:
4 tojás fehérje
16 dkg cukor
2 zacskó vaníliás cukor
30 dkg dióbél
A dióbelet daráljuk le, vagy mixerrel aprítsuk fel.
A tojásfehérjéből verjünk kemény habot. Apránként adagoljuk hozzá a cukrot. Óvatosan keverjük bele a darált diót. A tésztából nedves kézzel formáljunk golyókat, és helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Egy kis kanállal nyomjunk egy kis mélyedést a golyók közepére.
Így süssük ki, közepes hőfokon, mintegy 25 percig. Hagyjuk kihűlni. Amikor szervírozzuk, a mélyedésekbe töltsünk kevés ribizlilekvárt.
DIÓS FALATOK 2
(francia recept)
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
10 dkg dióbél
6 dkg porcukor
1 tojás fehérje
10 dkg sötét csokoládé
20 db feles dióbél
A dióbelet a cukorral és a tojásfehérjével együtt mixeljük le, durvára, nem kell egészen finomra. Közben a mixer falára kicsapódott anyagot vakarjuk újra középre. Összeálló, durva anyagot kell kapnunk. A darált dióbelet 20 percre tegyük hűtőbe.
A hűtött darálmányból kávéskanálnyi adagokat vágjunk, és kissé lapítsuk meg. Rendezzük sütőpapírra. Amíg a csokoládéval dolgozunk, tegyük fagyasztóba.
A csokládét daraboljuk fel, és vízfürdő fölött finoman olvasszuk meg. Amikor sima, a diólapokat egyenként megmártjuk a csokoládéban. Viszarakjuk a sütőpapírra, és egy-egy féldióval díszítjük, enyhén rányomva.
Hűvös helyre tegyük, hogy a csokoládé megkeményedjen.
DIÓS MAKRONE
(német recept)
Hozzávalók:
2 tojás fehérje
10 dkg porcukor
20 dkg negyedes dióbél
kevés vanília-aroma
kerek ostyák
A tojásfehérjéből verjünk kemény, hófehér habot. Lassanként szórjuk bele verés közben a porcukrot, valamint egy kevés vaníliakivonatot. A negyedes dióbelet is óvatosan keverjük a habba.
A diós habból két kávéskanálnyit helyezzünk egy kis, kerek ostyalapra.
100-130 C°-os sütőben 20-40 percig süssük, jobban mondva csak hagyjuk megszáradni. Akkor lesz igazán szép, ha sütés (száradás) közben a sütő ajtaja nincs teljesen bezárva, hanem egy kis résre nyitva hagyjuk.
GRIBA
(marokkói recept)
Hozzávalók 4 személyre:
1,2 kg dióbél
4-5 tojás
1 kávéskanál fahéjpor
1 evőkanál vaj
25 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
kevés étolaj
A dióbelet aprítsuk apróra, de nem kell teljesen ledarálni. A szebbjét tegyük félre, díszítésnek.
A tojásokat a cukorral együtt verjük világos habosra.
A tojáshabba keverjük a dióbelet, vajat, fahéjport, vaníliát. Kézzel gyúrjuk össze, amíg egynemű tésztát nem kapunk. Kézzel szaggassunk belőle kisebb golyókat.
Helyezzük a golyókat beolajozott tepsire, és rakjunk mindegyikre dísznek való dióbelet. Csak 10 percig süssük.
A griba mellé egy jó mentatea illik.
MACARONS
(francia recept)
Hozzávalók:
2 tojás fehérje
10 dkg porcukor
12,5 dkg darált dióbél
1/2 citrom reszelt héja
A tojásfehérjéből verjünk kemény habot. A porcukrot, majd a dióbelet óvatosan keverjük a habba. Ízesítsük a reszelt citromhéjjal, majd egy órára tegyük hűtőbe.
Egy tepsit vajazzunk ki, és szórjunk be liszttel. (Ehelyett sütőpapír behelyezése is elég.) Evőkanálnyi mennyiségeket merjünk a diós habból a tepsibe.
A sütő előmelegítése nagyon ajánlott. Nem magas hőfokon, legfeljebb 150 C°-on negyedórányi sütés elég. A tepsiből kiszedve rácsra helyezve hűtsük ki a süteményt.
MACAROONS
(franciaországi, elzászi recept)
Hozzávalók:
3 tojás
25 dkg aprószemű kristálycukor
25 dkg darált dióbél
A tojásból és a cukorból verjünk habot, majd a habba keverjük a darált dióbelet.
Vajjal megkent tepsire kis halmokat merjünk a diós habból. Egy kicsit terülni fog, ezért hagyjunk a halmok között kis helyet. Csak 15 percig kell sütni, csak 150 C°-on.
MÁKOS MAKRONE (német recept)
Hozzávalók 40 db-hoz:
12 dkg darált dióbél
40 db feles dióbél
10 dkg marcipán
4 tojás fehérje
1 kávéskanál citromlé
12 dkg cukor
csipetnyi só
8 dkg darált mák
40 db 5 cm-es ostya
A darált diót és mákot összekeverjük. A marcipántésztát durva reszelővel lereszeljük, és óvatosan a dióhoz, mákhoz keverjük, nehogy újból összeálljon.
A tojásfehérjéből, a citromlevet és csipetnyi sót hozzáadva, kemény habot verünk. A cukrot a habverés utolsó öt percében apránként adagoljuk hozzá. A felvert tojáshabot óvatosan keverjük a diós-mákos keverékbe.
A tepsibe befektetünk 40 db kerek, 5 cm-es ostyalapot, és mindegyikre két csapott kávéskanálnyi vagy egy púpozott kávéskanálnyi keveréket teszünk. Mindegyikre ráhelyezünk egy feles dióbelet.
150 C°-ra előmelegített sütőbe helyezzük, és úgy sütjük 20 perc alatt aranybarnára, hogy a sütés alatt 120 C°-os legyen a sütő. Tehát inkább csak szárítjuk.
MKHABEZ
(algériai recept)
Hozzávalók 6 személyre:
25 dkg darált dióbél
17,5 dkg darált mandula
17,5 dkg finomszemű cukor
1/2 kávéskanál sütőszóda
3 tojás sárgája
2 egész tojás
3 tasak vaníliás cukor
25 dkg cukor
félliter víz
citromlé
2 evőkanál kakaó vagy neszkávé
néhány dióbél dísznek
A diót és a mandulát egy tálban keverjük össze a finomszemű cukorral és a vaníliás cukorral. A tojássárgáját és az egész tojásokat egyenként adjuk, keverjük hozzá. Addig keverjük, amíg kemény tésztát nem kapunk.
A tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk. Késsel kockákat vagy háromszögeket vágunk belőle. Vajazott, lisztezett tepsire rakjuk, 180 C°-os sütőben 8-10 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A negyedkiló cukrot félliter vízben főzzük fel, 15-20 percig, és amikor kissé sűrűsödni kezd, levesszük a tűzről. Kihűlés után citromlével és kakaóporral ízesítjük. Fakanállal keverjük jól el a szirupot.
A süteményeket mártsuk meg a szirupban, és ragasszunk rájuk szép dióbelet. Így hagyjuk megszáradni.
MOELLEUX
(francia recept)
Hozzávalók 6 személyre:
10 dkg dióbél
10 dkg sötét, keserű csokoládé (legalább 50 % kakóval)
4 tojás
1 narancs héja, cukorba főzve, megszárítva
8 dkg cukor
1/2 csésze erős feketekávé
só
Kezdetnek daráljuk le a dióbelet, a kandírozott narancshéjat pedig vágjuk apró darabokra. A tojások sárgájából a cukorral együtt verjünk habot, a fehérjéből pedig egy kevés só hozzáadásával.
A sütőt csak 150 C°-ig melegítsük fel. A csokoládét a feketekávéval keverve olvasszuk fel, mikrohullámon, vagy vízfürdő fölött. Keverjük az olvadt csokoládét a felvert tojássárgájába. A fehérjéből vert habot is keverjük hozzá, felkavarva, de nem verve. Végül a dióbelet és a narancshéj-darabokat is keverjük bele.
Vajazzunk ki egy tortaformát, sőt, sütőpapírral is béleljük ki. Töltsük bele készítményünket, és süssük kb. félóráig. Kés beszúrásával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha igen, vegyük ki, és bontsuk ki a formából. Rácson hűtsük ki.
Még jobb, ha a képen láthatóan csokoládébevonatot is öntünk rá, ami 8 dkg olvasztott sötét csokoládé és 1 evőkanál tejszín keverékéből áll. Spatulával kenjük a süteményre, végül még szórjuk meg dióbél-darabokkal, amiket karamellában pirítottunk.
PERZSA DIÓS CSÓK
(iráni recept, Naan-Gerdooee néven)
Hozzávalók 4 személyre:
6 tojás sárgája
1 kávéskanál vaníliás cukor
6 evőkanál cukor
30 dkg darált dióbél
Keverjük össze a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral, és verjünk belőle sűrű, fehér habot. Keverjük bele a darált dióbelet is.
Egy tepsit borítsunk be sütőpapírral. A keverékből kávéskanálnyi adagokat merjünk a sütőpapírra, és formáljuk nagyjából kerekre.
160 C°-on 20 percig süssük. 20 perc elteltével akkor is vegyük ki, ha még lágynak találjuk, különben túl kemény lesz. Hamarosan úgyis megszilárdul.
TOJÁSFEHÉRJÉS SÜTEMÉNY
(orosz recept)
Hozzávalók:
12 tojás fehérje
1,25 csésze liszt
1 csésze porcukor
2/3 csésze darált dióbél
1/2 csésze mazsola, meleg vízbe áztatva
A fehérjéből habot verünk. Apránként adjuk, keverjük hozzá a porcukrot, lisztet, darált diót, áztatott mazsolát.
A nyerstésztát sütőformába öntjük, amit előzőleg vajjal kentünk ki, és beliszteztünk. Közepes tűzön egy órán át sütjük.
A kész süteményt szeletekre vágjuk.
CSOKOLÁDÉS ÁLOM
(amerikai recept)
Hozzávalók:
45 dkg étcsokoládé, darabokra vágva
5,5 dkg vaj
7 dkg liszt
3/4 kávéskanál fahéjpor
1/2 kávéskanál sütőpor
1/4 kávéskanál só
33 dkg cukor (vagy kevesebb)
3 tojás
1 kávéskanál vaníliás cukor
33 dkg fehér csokoládé, darabokra vágva
12,5 dkg dióbél
Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra.
Az étcsokoládét mikrohullámú sütőben olvasszuk meg, a vajjal együtt. Maximális fokozaton 1-2 percig működtessük, majd kivéve mozgassuk meg, és addig ismételjük, amíg meg nem olvad. Ezután hagyjuk langyosra hűlni.
Egy tálban a liszthez keverjük a fahéjport, a sütőport, a sót. Tegyük félre.
A cukorból és a tojásokból a vaníliás cukor hozzáadásával keverjünk habos krémet. Elég sűrűt, világos színűt.
A tojáskrémet keverjük össze a csokoládéval. Utána a lisztet is keverjük bele, kisebb adagokban. Keverjük egyenletesre. Végül a darabos fehér csokoládét és a dióbelet keverjük bele.
Sütőpapírral borított sütőlapra merjük ki a nyers süteményt, 1/3 csészényi adagokban, vagyis mintegy 10 dkg-os csomókban. A csomók között hagyjunk elég hézagot ahhoz, hogy lelapítva szétterülhessenek, mintegy 13 cm-esre. A lapítást egy kézbefogott kis darab sütőpapírral végezzük, amit ráborítunk a halmokra, és kézzel nyomjuk a kívánt szélességűre.
Ezzel a módszerrel amerikai óriás-süteményt kapunk. Ha ízlésünk kisebbet diktál, a sütési időt csökkentsük.
Tizenkét percre tegyük a meleg sütőbe, vagyis addig, amíg érintésre szilárdnak nem érezzük, és a felülete repedezni nem kezd. Ekkor azonnal vegyük ki! Hűtés közben tovább szilárdul. Két percig a sütőlapon, utána rácson hűtsük.
http://www.dioskonyv.byethost3.com/42-37/1.htm?ckattempt=1#dcs