He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A parlamentben hangzott el

2015.11.16. 22:43 guma

Schiffer: Magyarország is felelős lesz, ha széthullik Schengen

Egyelőre konkrét 1300 migráns befogadásáról van szó, ezért Schiffer András szerint ráérünk akkor az Európai Bíróságra menni, ha az EU általánossá akarná tenni a rendszert.

Ha az elmúlt hónapokban Magyarország részéről lettek volna alternatívák és kezdeményezések, akkor most nem egy ilyen diplomáciai helyzetben lennénk – fejtette ki Schiffer András a parlamentben a menekültkvóta Európai Bíróság előtti megtámadásával kapcsolatos vitában.

Szerinte felesleges riogatni, mert ha odáig megy a történet, hogy mégis 1300-nál több migránst kellene befogadnunk, akkor még mindig lesz lehetőség jogorvoslattal élni. Most viszont még egyrészt még azt sem tudjuk, hogy a visszatoloncolás intézményével élnek-e más országok, másrészt pedig „jelenleg az forog kockán, hogy az egész schengeni rendszer szét fog hullani. Ebben van felelőssége Magyarországnak” – mondta az LMP társelnöke.

Orbán összemossa a menekülteket a terroristákkal

A kormányfő szerint a kötelező betelepítési kvóta szerinte szétterítené a terrorizmust. Kósa Lajos szerint az unió vezetői mondjanak le.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán: megtámadták az EU-t

Megtámadták az Európai Uniót és mi is veszélyben vagyunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben, ahol a pénteki párizsi merényletekről beszélt.

A kormányfő először ismét kifejezte Magyarország részvétét Franciaországnak, majd idézte Francois Hollande francia államfőt, aki szerint ami történt, az háborús tett.

Orbán Viktor szerint azonban nemcsak Franciaország és a francia nép áll háborúban. Franciaország az EU tagja, innen nézve Párizsban az EU-t támadták meg, így “ez a mi ügyünk is” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán: a terroristák tudatosan használják fel a népvándorlást

Bebizonyosodott, hogy a terroristák tudatosan és jól szervezetten arra használják fel a népvándorlást, hogy elvegyüljenek az otthonukat a jobb élet reményében elhagyó emberek tömegében – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben.

A kormányfő szerint Európa összes vezetője tudott a veszélyről, a görögök régen megmondták, hogy nem zárható ki dzsihadisták érkezése.
Arra is kitért, hogy a bevándorlók olyan területekről érkeznek, ahol európai államok katonai akciókat hajtanak végre.

Orbán: három súlyos veszélyt is hordoz a népvándorlás

A miniszterelnök szerint három súlyos veszélyt is magában hordoz a népvándorlás, amelyek miatt meg kell állítani azt.

Orbán Viktor felszólalásában azt mondta: a tömegek beáramlása Európába növeli a terrorveszélyt, de a bűnözés veszélyét is, még ha ez utóbbiról politikailag nem korrekt beszélni – jegyezte meg.

Harmadik érveként azt mondta: a más földrészekről ide érkező tömegek veszélyt jelentenek a kultúránkra, az életformánkra, a szokásainkra, a hagyományainkra.

Orbán: a kötelező kvóta szétterítené a terrorizmust

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kötelező betelepítési kvóta szétterítené a terrorizmust Európában.

A kormányfő ismét elutasította a kvótákat, amelyek szerinte éles ellentétben állnak az európai szellemmel.

A miniszterelnök azt mondta, “négy parancsolat” alapján újra kell gondolni az európai politikát: meg kell védeni az EU külső határait, a kultúránkat, a gazdasági érdekeinket, és meg kell adni a jogot az embereknek, hogy befolyásolhassák az európai döntéseket.

Orbán: a kormány fellép a kvóta és a visszatoloncolás ellen

A kabinet a leghatározottabban fellép a “kényszerletelepítés” és visszatoloncolás ellen, “amíg ez a kormány levegőt tud venni, sem kvóta, sem visszatoloncolás nem lesz” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, a felszólalására adott frakcióvezetői válaszokra reagálva.

Az MSZP azon felvetésére, hogy a terrorizmusért a terroristák a felelősek, azt mondta, a kérdés egymagában nem áll meg, mert az elkövetésért valóban ők a felelősek, de “magunk megvédéséért mi vagyunk”.

Higgadtan, mértéktartással, de föl kell tenni azt a kérdést, hogy Európa vezetői megtettek-e mindent annak érdekében, hogy az európai emberek biztonságát megvédjék, akkor is, ha egyébként nem ők felelősek a terrorcselekményekért – fogalmazott Orbán Viktor.

Kósa Lajos szerint az unió vezetői tehetnek a válságról, mondjanak le

Az Európai Unió vezetőinek felelősségét hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva hétfőn az Országgyűlésben.

Kósa Lajos kiemelte: ami Párizsban történt minden szempontból elfogadhatatlan és felháborító. Most nem lehet köntörfalazni,  az egész válság, az a csőd, amit az unió a bevándorlás-politikájával és nyomában a terrorizmussal okozott, nem oldható meg, ha mellébeszélnek – jelentette ki.

Szerinte ma az unió vezetőinek – élén Juncker elnökkel – felelőssége van abban, hogy ez megtörténhetett. Az elnök képtelen arra, hogy az unióval betartassa azokat a szabályokat és törvényeket, amelyek betartatása kötelessége lenne. Ha olyan vezetői vannak az uniónak, akik nem tudják betartatni a törvényeket, és nem tesznek javaslatot sem erre, akkor mondjanak le – mondta Kósa Lajos.

KDNP: a tét az európai civilizáció

A KDNP szerint a valódi üldözöttek mellett megélhetési bevándorlók, bűnözők, katonák és terroristák is vannak a migránsok között, a kérdés rendezésének tétje pedig az európai civilizáció és kultúra megmaradása.

Vejkey Imre frakcióvezető-helyettes reagálva a miniszterelnök napirend előtti felszólalására, arra kérte a kormányfőt: tegye, amit eddig is tett és védje meg Magyarországot.

A politikus a párizsi terrormerényleteket az egész emberiség békéje ellen elkövetett cselekményként értékelte.

Jobbik: mind a kvótát, mind a visszatoloncolást meg kell akadályozni

A Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint mind a kvóták rendszerét, mind a bevándorlók visszatoloncolását meg kell akadályozni, ha Magyarországot meg akarjuk védeni a terrorizmustól.

Vona Gábor a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva hétfőn az Országgyűlésben kijelentette: az idő túllépett a Fidesz aláírásgyűjtésén, így csak egy ügydöntő népszavazás lehet valódi üzenet Brüsszel felé migránsügyben.

Vitát szorgalmazott, amelyhez szerinte kiindulópont lehet az a két mondat, hogy a bevándorlók nem terroristák, illetve hogy a terroristák viszont bevándorlók.

MSZP: arányos és hatásos válaszra van szükség

Az MSZP szerint erős, arányos és hatásos válaszra van szükség a Párizsban történt merényletek után.

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője hétfőn az Országgyűlésben a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva kiemelte: a józan többség tudja Európában, hogy a párizsi terroristákat semmilyen kerítés sem állíthatta volna meg.

Az ellenzéki politikus szerint akik ilyen helyzetben a közéletet hiszterizálni, a politikai tőkéjüket kovácsolni igyekeznek, azok mind a terroristák céljait segítik. A józan többség Európában pontosan tudja, hogy a terrorizmusért a terroristák felelnek – jelentette ki, és megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy – mint mondta – a kormányfő felszólalásával feszültséget igyekezett kelteni, miközben éppen ezzel szemben kellene “meghatároznunk magukat”.

LMP: globális krízisről van szó

Az LMP szerint meg kell védeni Európát és az Európai Uniót, és ehhez közös megoldásokra van szükség.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az Országgyűlésben kiemelte: meg kell védeni Európát, ez azonban nem sikerült. Ha nincs hatékony terrorellenes együttműködés az unión belül, nincs az európai titkosszolgálatok között közös parancsnokság alatt működő információmegosztás, akkor Magyarország is védtelen lesz – mondta.

Schiffer András kijelentette, együttéreznek Franciaországgal, de egy globális krízisről van szó, aminek elszenvedői az unió mellett azok az országok, amelyek menekülteket bocsátanak ki.

LMP: a közös uniós döntés Magyarországtól is függ

Az LMP szerint a magyar miniszterelnöknek is van felelőssége abban, ha a menekültválság kezelésére nem jön létre egy közös uniós megoldás, amelynek hiányában Magyarország sem képes megvédeni magát.

Schiffer András társelnök-frakcióvezető hétfőn sajtótájékoztatón reagált a kormányfő parlamenti, az LMP-nek címzett kijelentéseire, amelyben Orbán Viktor azt mondta: a krízis globális természete még nem jelenti azt, hogy ne lenne tennivaló, és várni kellene a közös megoldást.

Az LMP politikusa hangsúlyozta: abban, hogy az Európai Unió nem tud döntéseket hozni,  része van a magyar miniszterelnöknek, ő is felelős azért.

Schiffer András úgy fogalmazott: nem gondolja, hogy a problémát megoldaná a kvótarendszer, ugyanakkor szerinte az emberek biztonságát veszélyeztető felelőtlenség, ha Magyarország úgy tesz, mint ha semmilyen közös megoldásban nem lenne érdekeltek.

A politikus megjegyezte azt is: nincs szükség az Országgyűlés felhatalmazására a kvótarendszerrel kapcsolatos uniós jogorvoslati eljárás elindításához, az erről szóló előterjesztés megtárgyalásával ráadásul szerinte akkor se futnának ki az időből, ha nem térnének el a házszabálytól.

MLP: a szabadságot nem szabad feláldozni

A Magyar Liberális Párt szerint a szabadságot meg kell védeni, azt nem szabad feláldozni a terrortámadások miatt – mondta a párt elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

A pénteki, párizsi terrormerényletekről szólva Fodor Gábor részvétét nyilvánította az áldozatoknak, akik – mint fogalmazott – egy érthetetlen és felháborító támadás miatt veszítették életüket vagy szereztek súlyos sérüléseket. A politikai fanatizmus és a vallási fanatizmus, legyen az bármilyen köntösbe bújtatva, az egyik legelfogadhatatlanabb szélsőséges gondolkodásmód, amely társadalmainkra leselkedik, a fanatikusok a szabadság legelszántabb ellenfelei – jelentette ki Fodor Gábor.

Az ellenzéki pártelnök az egységes európai fellépés fontosságát hangsúlyozva azt mondta, a Liberálisok a magyar kormánnyal szemben egy egységesebb, határozottabb EU-t akarnak, amelyik a jelenleginél egyértelműbben képes fellépni az ilyen ügyekben, egységes kül-, védelmi és pénzügyi politikával rendelkezik.

Az EU-nak segítő kezet kell nyújtania a menekültek felé, mert nem szabad mindegyiküket terroristaként kezelni – foglalt állást Fodor Gábor.

Együtt: elfogadhatatlan a bevándorlást összefüggésbe hozni a terrorizmussal

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bármilyen módon is összefüggésbe hozza a bevándorlás jelentette kihívását a párizsi terrortámadásokkal – mondta a párt elnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök napirend előtti parlamenti felszólalására reagálva Szigetvári Viktor úgy fogalmazott: a kormányfőnek lehetősége lett volna korrigálni a korábbi bevándorlásellenes politikáját, annak érdekében, hogy támogassa és ne szabotálja a közös európai megoldást.

Jelezte, az Együtt független képviselőként dolgozó két politikusa az Országgyűlésben nem fogja megszavazni az uniós kvótarendszer megtámadásáról szóló javaslatot.

Az erősebb Európát csak úgy lehet megteremteni, ha a kötelező kvóták mellett egy új kitoloncolási politikát, egy új dublini egyezményt teremtenek, de továbbra is emberként bánnak a menedékkérőkkel – mondta Szigetvári Viktor.

Az Együtt felszólítja a kormányt és a Fideszt, hogy helyezze hatályon kívül a szeptemberben életbe lépett és a nemzetközi jogi szabályokat “minden szempontból megsértő, emberiesség ellenes” menekültügyi szabályokat – folytatta a kerítést tévútnak nevező politikus. Közölte, továbbra is támogatják a terrorizmus és az Iszlám Állam elleni harcot.

Szelényi Zsuzsanna, aki a terrortámadások idején Párizsban tartózkodott, az ott tapasztalt együttműködést, emberiességet és szolidaritást emelte ki.

Európa egy határvonalhoz érkezett; a tét az, hogy Európa képes-e megfelelni egy nemzetközi kihívásnak vagy széthullik a nemzetállamok közösségére, ami alkalmatlan arra, hogy megvédje az egyes országokat – értékelte a képviselő, aki szerint ha kell, közös menekült- és külpolitikát kell folytatni és közös határőrizeti szerveket létrehozni.

Módosítanák a kvótarendszer megtámadását célzó javaslatot

Módosítaná a kvótarendszer megtámadását célzó törvényjavaslat címét és preambulumát az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

A törvény címe a bizottság által hétfőn elfogadott módosító javaslat szerint “Magyarország és Európa védelmében a kötelező betelepítési kvóta elleni fellépésről” lenne.

Emellett a javaslat preambulumában egyértelművé tennék a kormány eddigi intézkedéseinek elismerését, az országhatár védelmének és a kerítés építésének támogatását, “elítélve a brüsszeli Európai Bizottság elhibázott bevándorláspolitikáját, elutasítva a kötelező betelepítési kvótát, mert a kvóta értelmetlen és veszélyes, növelné a bűnözést, szétterítené a terrort, veszélyezteti a kultúránkat”.

A bizottság ülésén vita alakult ki a kormányoldal és az ellenék között a többi közt arról, hogy az uniós kvótarendszer sérti-e a szubszidiaritás elvét. Míg Bárándy Gergely, a testület szocialista alelnöke szerint nem, addig Répássy Róbert fideszes alelnök szerint igen. Gulyás Gergely (Fidesz) a törvényalkotási bizottság elnöke kijelentette: a bevándorláspolitika alakítása egyértelműen nemzeti hatáskörben van.

Az előterjesztést hétfő este a házszabálytól eltérve tárgyalja a Ház, így arról már várhatóan kedden szavaznak.

A DK korábban bejelentette, hogy nem vesz részt az ülésen

A Demokratikus Koalíció közleményében kiállt amellett, hogy több és erősebb Európára, a demokráciára, a szabadság védelmére van szükség gyűlölet és kirekesztés helyett.

Magyar Atlanti Tanács: összefogva kell megvédeni Európa határait

A terrorizmus ellen összefogva meg kell védeni Európai külső határait – közölte a Magyar Atlanti Tanács (MAT) a párizsi merényletekre reagálva hétfőn az MTI-vel.

A MAT elnöke, Vizi E. Szilveszter által jegyzett közleményben kiemelték: a szervezet elnöksége mély megdöbbenéssel értesült a francia népet ért párizsi terrortámadásról, amelynek során ártatlan emberek estek áldozatul és sebesültek meg. A MAT együttérzését és szolidaritását fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

“Határozottan elítéljük a terrorizmus minden formáját!” – szögezte le a tanács, hozzátéve: a terrorizmus ellen közösen, “határozottan és keményen kell küzdenünk a humanizmus értékeinek, közös értékrendünknek megóvása érdekében”.

Orbán: a kormánynak a magyar emberek biztonsága az első

A kormánynak a magyar emberek biztonsága az első, eddig is “ezen a vonalon haladt”, nem kell megváltoztatnia gondolkodását – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornának hétfőn adott interjújában.

A miniszterelnök a péntek esti párizsi merényletekkel kapcsolatban kijelentette: a kormánynak folytatnia kell, meg kell erősítenie az eddigi politikáját, de az irány, valamint az együttműködés a kormányzat, a politika és a szakmai szervezetek között eddig is rendben volt.

Orbán Viktor elmondta: amikor a biztonságért felelős szakmai szervezetektől megérkeztek a jelzések a kormányhoz, “a mi fejünkben rögtön megszólalt egy vészcsengő, máshol ez nem így történt”. Magyarország mind a maga, a saját polgárai, mind Európa, az európai polgárok védelmében is mindent megtett, ami lehetséges, sőt még valamivel többet is, mert még az országhatárokon túlra is küld rendőri és határőrizeti egységeket – emlékeztetett.

Gulyás Gergely: jogszabálysértő a kvótákról szóló uniós határozat

Eljárási értelemben is jogszabálysértő az Európai Unió Tanácsa szeptemberben elfogadott határozata, amely egy új kvótarendszer alapján 120 ezer migránst osztana szét a tagállamok között – mondta az előterjesztő kormánypártok nevében a fideszes Gulyás Gergely annak az indítványnak a parlamenti vitájában, amely kötelezné a kormányt, hogy az Európai Unió Bíróságán kérje a kvóták megsemmisítését.

Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke hangsúlyozta, a bevándorláspolitika nem uniós, hanem tagállami hatáskörbe tartozik, ezért az unió szabálytalanul járt el, amikor a nemzeti parlamenteket megkerülve döntött a migránsok elosztását célzó mechanizmus bevezetéséről.

Gulyás Gergely szerint emellett a kvótarendszer a gyakorlatban sem állná meg a helyét, hiszen semmi nem garantálja, hogy a migránsok a számukra kijelölt tagállamban maradnának.

A kormánypárti politikus a megoldást abban látná, ha az unió betartaná a jelenlegi szabályokat, így például gondoskodna a schengeni-övezet védelméről, a menekültstátuszra nem jogosultakat pedig kiutasítaná.

http://gepnarancs.hu/2015/11/orban-osszemossa-a-menekulteket-a-terroristakkal/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr428085378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2015.11.17. 09:04:17

nem kell félreérteni. nem az a véleményem, hogy "szálljon" meg mindenki minket (bár nem tűnik úgy, hogy vonzó célország lennénk!)...

de ez a beszéd szerintem félelem "ápolására" szolgál és eltereli a haza gondokról, témákról a figyelmet.
süti beállítások módosítása