He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Hogyan drágul az élet Magyarországon?

2015.10.29. 08:04 guma

6739274_1af93659acf7e21761251f4bdf855f43_wm.jpgÍgy drágul az élet Magyarországon

Bár az elmúlt egy évben a fogyasztói árak összességében alig mozogtak, mégis volt néhány olyan termék és szolgáltatás, amelyeknek az ára nagyot változott. A legjobban az autósok örülhettek, a legkevésbé a vegetáriánusok.

Szeptemberben a fogyasztói árak 0,4%-kal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az általános áresés természetesen nem mindenhol egyformán érvényes, láthatunk jó néhány olyan terméket, amelyikért mélyebben kell a pénztárcába nyúlni.

A leglátványosabb drágulást a zöldségek körében láthatjuk, ezekért csaknem negyedével kellett többet fizetni idén ősz elején, mint egy éve. Sokat drágult a külföldi nyaralás is, ami egy kicsit rejtélyesebb jelenség. A kézenfekvő magyarázat, az árfolyamhatás ugyanis nem működik: a forint tavaly sem volt erősebb, mint az idén. A külső okok között a görög áfa-emelésre, és az olcsó tunéziai helyszínek kiesésére gyanakodhatunk - előbbi drágult, utóbbi kiesett. A belső okok közül a hazai lakossági fogyasztás élénkülése lehet fontos, a válság évei után a nagyobb költekezésekkel kapcsolatos óvatosság enyhülhetett. Azt is érdemes megjegyezni, hogy ez a termékkör nagyon erősen szezonális viselkedésű, az sem kizárt, hogy a szép nyár miatt idén egyszerűen tovább kitartott a szezon, mint tavaly.

Így drágul az élet Magyarországon


Nem csak az egészséges étkezést folytató világutazók szomorkodhatnak, hanem a nagyivók is. A tömény italok ára az adóemelés hatására emelkedett. A nagyot dráguló termékek közül egyébként ennek a legnagyobb a súlya, a lakossági fogyasztásban 1,3%-ot képvisel.

Az árszínvonal azonban nem véletlenül csökkent 0,4%-ot egy éve alatt, számos olyan terméket találunk, amelynek az árai jelentősen süllyedtek. A legismertebb ezek közül az olaj világpiaci áresésének hatására 17%-kal olcsóbbá váló üzemanyag. Ráadásul ez a termék adja a lakossági fogyasztás 8%-át. Igaz, átlagos fogyasztó nemigen létezik, hiszen akinek nincs autója, az mindebből vajmi keveset érzett. (A többiek meg nyilván többet.)

Ennél is nagyobbat esett a tankönyvek ára. Bár az iskolakezdés időszakában ez nagy könnyebbség, feltehetően sokan nem érzékelik, hiszen ugyanazt a tankönyvet ritkán veszi meg kétszer egy szülő. (Ráadásul sok önkormányzatnál különböző támogatási formák is módosítják az árakat.) Olcsóbbá váltak a tejtermékek is, ez elsősorban a kvótarendszer eltörlése következében kialakult túlkínálat eredménye. (A drasztikus árzuhanáshoz a tejkvóta eltörlése mellett az alacsony kínai kereslet, az orosz embargó meghosszabbítása és az erős dollár is hozzájárultak.) A cukor a világpiaci árak esése következtében lett olcsóbb, az áram árában még az utolsó körös rezsicsökkentés hatása látszik.

Így drágul az élet Magyarországon


Az alapvetően alacsony inflációt mutatja, ha a legnagyobb áresést és áremelkedést mutató termékek fogyasztásban betöltött szerepét nézzük. A top10 drágulók súlya 7,1%, a top10 olcsóbbá válóké viszont 15,7%.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/igy_dragul_az_elet_magyarorszagon.5.221355.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr158019555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása