He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A röszkei kapu! No comment - a mai, esemény gyűjtemény

2015.09.14. 18:00 guma

migráció - Tehervagonnal zárják le a síneket Röszkénél Elkészült a szerb–magyar határt lezáró kerítés kapuja: egy szögesdróttal vastagon betekert keretből és egy vasúti kocsiból áll. A szerkezetet az MTI fotózta körbe.

Zárul a határ Röszkénél – élő

Tömegek próbálhatnak meg a határellenőrzés keddi szigorítása előtt átjutni, de már az átkelő felé terelnek mindenkit a vasúti sínek helyett. Katonák táboroztak le, készenléti rendőrök sorakoztak fel. Folyamatosan követjük az eseményeket.

18.16 Éleződik a viszony Ausztriával

Az egyik legsúlyosabb diplomáciai lépést alkalmazta a magyar kormány.

18.03 Magyarország nem biztonságos

Legalábbis egy osztrák bíróság ezt mondta ki egy afganisztáni menekült ügyében, akit a dublini rendelet értelmében visszatoloncoltak volna hozzánk.

17.54 Egyelőre nem bántják a gyodát

Kollégánk a rendőrök rádióforgalmazásából elcsípte, hogy bűncselekményként értékelnék, ha valaki a határkerítés megrongálásával próbálkozna. Erről azonban most nincs szó, a régi röszkei határátkelőig gyalogolnak a menekültek, ahol buszokra rakják őket.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

17.40 Fotókon a Magyar Honvédség csodafegyvere

A gyodavagon. Nézze meg!

17.30 Bezárul a GYODA

Korábban írtuk

Hétfőn délután alapvetően nyugodt a helyzet Röszkén, annak ellenére, hogy készenléti rendőrök álltak fel a határnál – számolt be a 24.hu helyszíni tudósítója. Először “go back” felkiáltással visszafordították a Szerbia felől, a síneken érkező embereket, majd nyugati irányba, a hivatalos határátkelő felé terelték őket. 16 óra után az ott lévő újságírókat is felszólították, hogy távozzanak a kerítés közeléből, mert műveleti területté nyilvánították a helyszínt, de a sajtó képviselői továbbra is ott vannak. A kerítésnél rendőrsorfal állt fel, rövidesen egy vasúti vagonnal torlaszolják el azt a rövid szakaszt, ahol nem épült meg a határzár.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

A határmenti kerítésnél Hódmezővásárhelyről érkezett katonák is vannak, AK-63-as gépkarabélyokkal felszerelve, néhány katonánál nagyobb, AK-74-es fegyver van. Tudósítónk szerint a katonák azt a parancsot kapták, hogy letáborozhatnak a határ közelében, hétfőn már nem kerülnek bevetésre, de később várhatóan szétszórják őket a határ mentén.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

Röszkére kitelepült az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi önkéntes szervezet, akik általában háborús övezetekben látják el a lakosságot. Azt mondták kollégánknak: két napja, amióta a helyszínen vannak, mintegy kétszáz embert láttak el, de sokakra nem jut idő, mert ahogy megérkeznek a határra, a hatóságok már terelik is fel őket a buszokra, vagyis már nem kell hosszú órákon át a gyűjtőponton lenniük az érkezőknek.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

Folyamatosan érkeznek a menekültekkel teli buszok Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról a határ menti Horgosra – számolt be a szabadkai Pannon RTV. A legtöbben értesültek arról, hogy Magyarország keddtől szigorít a határvédelmen, ezért igyekeznek minél hamarabb átjutni, arról viszont már sokan nem tudnak, hogy Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést – áll a tudósításban. Éjfélig akár húszezren is érkezhetnek a településre.

A szerb-macedón határra hétfőre virradóra mindössze ezren érkeztek. Csikós László szerb szociális ügyi államtitkár az MTI tudósítójának azt mondta: Szerbia szinte kiürült, alig néhány ezer menekült van az országban. A politikus arra számít, hogy a magyar határellenőrzés szigorítása miatt megváltozik a menekültek útvonala, az Olaszországba vezető veszélyes tengeri útvonal is feléledhet.

http://24.hu/belfold/2015/09/14/huszezren-is-erkezhetnek-ejfelig-a-hatarhoz-roszken-egyelore-nyugalom-van/

Magyarország: Egy furcsa zárvány az EU-ban

Bármennyire is különutat képviselt eddig a magyar kormányfő egyes európai kérdésekben, az még nem fordult elő, hogy az Európai Unió tagországai csak Magyarországot kizárva döntöttek volna egy közös lépés megtétele mellett. A menekültügyben most erre is sor kerülhet.

Nem értik Magyarországot az Európai Bizottságban. Orbán egyrészt folyamatosan arról beszél, hogy egyedül ő törődik az Európai Unióban azzal, hogy megvédje a közösség külső határait a menekültek rohama elől. Másrészt amikor az európai szolidaritás megmutatkozik, arról hallani sem akar.

Nem kér az EU által finanszírozott és működtetett menekültfelvevő állomás (hot spot) létesítéséből, amely Schengen külső határainál szűrné meg a menedékkérőket. És nem kér abból sem, hogy az Európai Unióban elosszanak 120 ezer menekültet, köztük 54 ezer Magyarországon regisztráltat. (Ezzel végeredményében azt is kockáztatja, hogy a Dublin III egyezmény értelmében a már nem is az országban lévő menekülteket visszavezessék hozzánk.)

Orbán Viktor figura Brüsszelben

Fotó:

Nem értik az EU-ban, hogy miközben Orbán azzal jön, Magyarország betartja a nemzetközi egyezményeket, az államigazgatás egy ideje ugyanúgy nem regisztrálja a menekülteket, akárcsak az általa sokat szidott Görögország. (Ezzel megsérti a Dublin III. egyezményt, amely előírja, hogy a menedékkérőnek ott kell elindítani a menekültügyi eljárását, ahol belép az EU területére. – szerk.) Helyszíni riportokból kiderül, vasárnap különvonatok szállították a menekülteket az osztrák határra Röszkéről, hajnalban pedig rendőrök ébresztették az alvó menekülteket, hogy különbuszokkal fuvarozzák őket ugyancsak az osztrák határig. Minél többüket próbálják átnyomni az osztrák határon, csökkentve délen a feszültséget, mielőtt szeptember 15-től Magyarország behegeszti a kerítést.

Németország mint önigazolás

Orbán politikájának igazolásaként jelent meg, hogy Németország vasárnap ismét ellenőrzést vezetett be az osztrák-német határszakaszon, átmenetileg hatályon kívül helyezve Schengent. A német sajtóból kiderül: nem arról van szó, hogy Merkel 180 fokos fordulatot rendelt volna el, a kapacitásproblémákat meg fogják oldani (kedden találkoznak a tartományok vezetői Merkellel), miközben valamilyen európai megállapodásra szeretnének jutni – hiszen akárcsak Görögország vagy Olaszország, Németország is a terhek európai megosztását kéri.

Orbán viszont nem akar tehermegosztást, pedig Magyarország is rászorulna: erre utalva mondta Navracsics Tibor uniós biztos Fiala János műsorában a Radio Q-n pénteken, hogy az EU 28-ak közül 27-en elfogadják a kvótát, Magyarország az egyedüli, amelyik nem, és az EU-ban nem is értik, Magyarország mit akar. Orbán utalt arra, hogy a kvótákért cserébe el kellene fogadni egy magyarországi hot spot építését (amit a kormányzati kommunikáció úgy fordít le, hogy a kvótákkal zsarolja Brüsszel az országot, hogy építsen egy nagy menekülttábort), ahol a menedékügyi eljárásokat európai minta szerint kellene lefolytatni. Márpedig a kormány politikája az elmúlt hetekben másról sem szólt, mint a menedékügyi eljárás kiüresítéséről (biztonságos ország újradefiniálása, a határ illegális megsértésének kriminalizálása stb., erről többször is írtunk). Ennek egy célja volt, hogy gyakorlatilag egyetlen kérelmet se kelljen pozitívan elbírálniuk – ami nemcsak ENSZ menekültügyi egyezményét sérti, hanem nyilvánvalóan nem felel meg az EU alapjogi chartájában a menekülteknek biztosított védelem elveinek.

Ellenőrzés Németországban

Fotó:

Magyarország már eddig is elhíresült arról, ahogy a kormány a menekültekkel bánik: a "bevándorlóveszélyt" érzékelve gyűlöletkampány, a menekültügy és az idegenrendészet kapacitásainak elégtelen bővítése, együttműködés hiánya a civilekkel, elégtelen ellátás minden szinten (zsömledobálós ételosztástól a tájékoztatás hiányosságáig) a menekültek átverése (csúcspontján a bicskei vonateltérítéses afférral). A rossz hírünket Magyarország feledtethetné, ha legalább minimálisan együttműködőnek mutatkozna, és támogatná a közös törekvéseket – de erre Orbán nem tűnik hajlandónak.

Kigolyózzuk magunkat

"Ha Magyarország az uniós kvótajavaslatot (54 ezer magyarországi, 50 ezer görögországi és 16 ezer olaszországi menedékkérő szétosztása – szerk.) elutasítja, akkor Magyarország nem a megoldás, hanem a probléma része” – mondta a Spiegel Online-nak Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter. (Luxemburg irányítja az EU miniszteri tanácsát, így Asselborn vezeti a kvótatárgyalásokat.) "Mindenképp maradunk 120 ezernél – Magyarországgal együtt vagy anélkül", mondta Asselborn, aki szerint az is elképzelhető, hogy a Magyarországra eső plusz 54 ezer menekülttel Olaszország és Svédország terheit mérséklik tovább, vagy esetleg a legnagyobb befogadóországok, Németország és Svédország javára számolják el.

Márpedig egyre inkább úgy festenek a dolgok, Magyarország kigolyózta magát a menekültügy közös rendezéséből – az EU történetében először egyetlen ország zárványként viselkedik az unióban. A legújabb hírek szerint Görögországban és Olaszországban létesülnének hotspotok, Magyarországon nem – pedig mennyit segítene az európai adminisztráción, hogy itt előzetesen megrostálnák a menedékkérőket, kik azok, akiknek semmi esélyük nincs a menekültstátusz megszerzésére.

Menekültek szállása Ausztriában

Fotó:

Egy ilyen hotspoton az uniós szervezetek, az EASO, a Frontex és az Europol szakértői dolgoznának együtt – érdekes is lenne két olyan párhuzamos rendszer, hogy az EU-s befogadó táborban engedékenyebb, befogadóbb elbírálás működne, míg a mellette dolgozó magyar táborban a szigorúbb, szeptember 15-i, határlezárós rendszer, ami gyakorlatilag nem ad menedékjogot Szerbiából érkezőknek. Nyilván ez sem európai megoldás. Kakukktojás vagyunk. Miután például Franciaország, Nagy-Britannia vagy Spanyolország is bejelentette, hogy fogad be a kvótarendszeren belül menekülteket, a V4-ek közül Lengyelország is kiállt, hogy nagyobb részt vállaljon a menekültek elhelyezéséből.

http://hvg.hu/itthon/20150914_Egy_furcsa_zarvany_az_EUban

Cáfolták, mégis akadozik a rendőrök ellátása

Árad a panasz a határ mellé vezényelt rendőröktől az áldatlan állapotok miatt.

A rendőrség szerint a határon szolgálatot teljesítők napi háromszori étkezést kapnak. Naponta mintegy 5000 kalóriát tartalmazó ételhez jutnak a déli határszakaszhoz vezényelt rendőrök – tudatta a minap az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), miután a sajtó és az ellenzék is szóvá tette a mostoha körülményeket, amelyek között a rendőrök dolgoznak.

Az ORK akkor közölte: a rendőrök két váltásban dolgoznak, háromszor étkeznek, egyszer meleg, kétszer hideg élelmet kapnak. A hideg ételcsomagokban van felvágott, zöldség, gyümölcs, kifli vagy zsömle. A meleg ellátmány levesből, főételből, gyümölcsből és desszertből áll. A rendőrök napi 3 liter ásványvizet is kapnak

Ugyanakkor a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára hétfőn többször is arról számolt be, hogy árad a panasz hozzájuk a határ mellé vezényeltektől. Pongó Géza a Klubrádióban megerősítette, áldatlan állapotokról panaszkodnak a kivezényeltek. Egyre több a panasz az ellátás, az élelmezés, szállás, tisztálkodási lehetőség miatt. A rendőrök túlfeszített tempójára jellemző, hogy nem tudni pontosan, hány órát dolgoznak naponta. A szakszervezet hiába kezdeményezte az országos főkapitánynál, hogy tartsanak rendkívüli érdekegyeztető tanácsot.

Pongó Géza a TV2 Mokka című műsorában arról is beszélt, hogy több orvos is kellene, folyamatos egészségügyi ellátást biztosítani a rendőröknek, vagy akár szűrést is. A szakszervezeti vezető a tévében is megalapozottaknak nevezte az élelmezéssel kapcsolatos kifogásokat.

Közben a Zsaruellátó nevű Facebook-csoport jelezte, hamarosan Röszkére indulnak. A civilek jelezték, hogy hasznos adomány lehet a gyári, csomagolt, könnyen fogyasztható élelmiszer, a papírzsebkendő, a WC-papír, szájmaszk, gumikesztyű, orrcsepp, fájdalomcsillapító, torokgyulladás-csillapító cukorka, vitamin.
A civilek több vádat is kaptak, hogy átverés az oldaluk, amit cáfoltak. Jelezték, nem áll mögöttük alapítvány, szervezet, párt, és a jövőben is kerülnék a politikát és a gyűlölködést, pénzadományt pedig nem áll módjukban elfogadni.

http://24.hu/kozelet/2015/09/14/cafoltak-megis-akadozik-a-rendorok-ellatasa/Röszke, 2015. szeptember 14.
Katonai terepjárók és teherautók a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett, a Horgos-Szeged vasútvonal közelében, Röszke térségében 2015. szeptember 14-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs 

Mit keresnek a katonák a határon?

Fegyveres katonák is ott vannak a szerb határon, őrzik a kerítést, állnak a rendőrök mellett. A Reuters szombati videófelvételen is látszanak, ahol a kerítés alatt átmászó nők és gyerekek köré gyűlnek, együtt a rendőrökkel.

Holott erre a katonáknak egyelőre nincs felhatalmazásuk. A mostani törvények szerint csak a kerítés építésén dolgozhatnának, de járőrözniük, a menekültekkel foglalkozniuk nem volna szabad.

A kormány megpróbálta módosítani a honvédségi törvényt, hogy a tömeges bevándorlás miatt elrendelt válsághelyzet idején bevethetők legyenek, de nem volt meg a parlamentben a többség ahhoz, hogy ezt sürgősséggel tárgyalják. Így csak a jövő héten mehet legkorábban napirendre a javaslat.

MTI/Molnár Edvárd
MTI/Molnár Edvárd

Harangozó Tamás szocialista képviselő, a honvédelmi bizottság tagja ezért már szombaton megkérdezte a honvédelmi minisztert, hogy milyen felhatalmazás alapján, és mit keresnek fegyveres katonák a magyar-szerb határon. Hétfő délelőtt azt mondta, hogy nem kapott még érdemi választ.

Harangozó szerint két módon magyarázkodhat a kormány, de mindkettő változat valójában maszatolás.

  • Egyrészt katonai rendészként a fegyveres katonák elvben felügyelhetik a kerítést építő társaikat. Harangozó azonban több olyan fotót is látott, ahol nyilvánvalóan nem katonai rendészek állnak fegyverben a szerb határon.
  • A másik lehetséges magyarázat, amivel Harangozó szerint az új honvédelmi miniszter, Simicskó István próbálkozni is szokott, hogy belekeverje a határvédelembe a Határozott Fellépés 2015 nevű hadgyakorlatot. Ez egy amerikaiakkal közös, az ország több pontját (Győr, Várpalota, Hódmezővásárhely) is érintő NATO-gyakorlat, aminek hivatalosan semmi köze sincs a menekültválsághoz. Simicskó azonban a gyakorlat előkészületeit és a szerb határon épülő kerítést egyszerre nézte meg a múlt héten, és a két dolog a hivatalos közleményekben is összemosódik. Fegyveres katonák elvben biztosíthatják a gyakorlatot, de az ő feladatuk sem lehet az, hogy kerítésen átmászó menekültekkel foglalkozzanak.

Lőniük kellene?

Harangozó szerint a függőben lévő törvénnyel amúgy is komoly problémák vannak. A törvény arról szól, hogy a katonák segíthetik a rendőröket a határ védelmében, de nem látszik, hogy ilyenkor ki lesz a főnök. Saját parancsnoki rendszere van mindkét fegyveres testületnek, és Harangozó szerint nem világos, hogy a rendőri és katonai vezetők között mi lesz a hierarchia.

MTI/Mohai Balázs
MTI/Mohai Balázs

Szintén nagyon komoly probléma a képviselő szerint a fegyverhasználatról szóló jogi előírások és politikai nyilatkozatok közötti szakadék.

A honvédelmi törvény kimondja, hogy egy objektumot védő katonának nem csak joga, hanem kötelessége is a fegyverét használni, ha csak így tud hatékonyan fellépni. A rendőröknek van mérlegelési joguk a fegyverhasználatot illetően, de a katonáknak nincs. Így hiába mondják azt a kormány politikusai, hogy a kerítés védelmére illetve a menekültek féken tartására kirendelt katonák nem lőnek majd, a mostani törvényekből éppen ennek ellenkezője következik. Sőt elvben az is következhet a jogból, hogy hadbíróság elé állítsák azt a katonát, aki nem használja a fegyverét a rábízott objektum megvédésére. Ezért Harangozó módosítási javaslatot nyújt be a törvényhez, hogy legalább ez a kérdés jogilag tiszta legyen.

http://444.hu/2015/09/14/mit-csinalnak-a-katonak-a-hataron/

Géppuskás terepjárókkal járőröznek a katonák a határon, pedig nem tehetnék

Jonathan Happ fényképezte le őket, a találat pedig a 444-é.

Hogy miért nem lehetnének így ott a katonák? Mert a törvény szerint egyelőre csak a kerítésépítésen dolgozhatnának, járőrözniük, menekültekkel foglalkozniuk még nem lehetne. A kormány ugyan korábban megpróbálta módosítani a honvédségi törvényt, de nem volt meg a parlamenti többség a sürgősséghez. A kormány célja az, hogy a tömeges bevándorlás miatt elrendelt válsághelyzet idején bevethető legyen a honvédség. A válsághelyzet elrendelésére már egyébként holnap nagy esély van.

A parlament a sürgősség híján csak a jövő héten veheti napirendre a javaslatot, addig törvénytelenül járőröznek a katonák.

http://24.hu/kozelet/2015/09/14/geppuskas-terepjarokkal-jaroroznek-a-katonak-a-hataron-pedig-nem-tehetnek/

 És akkor még egyszer, mert ezt meg kell örökíteni:

Bemutatjuk Magyarország válaszát mindenre: itt a GYODAVAGON!!!

Fotókon a Magyar Honvédség csodafegyvere.

Történt, hogy megépült a magyar-szerb határ mentén a Kerítés, de nagy tanácstalanságot eredményezett, hogy mi legyen azzal a rövidke szakasszal, ahol vonat jár át Szegedről Szabadkára naponta párszor, végeláthatatlan lassúságban. Amíg ezen elgondolkodtak, addig az összes menekült akadálytalanul, a sínek mentén jött be Szerbia felől Magyarországra.

Keddtől azonban vasszigor lesz érvényben, így ezt a rövidke szakaszt is lezárják, mégpedig határtalan leleménnyel. Íme, az MTI fotói.

MTI
MTI
MTI
MTI
MTI
MTI
MTI
MTI
MTI
MTI
MTI
MTI

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr177788112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása