He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Kizsebelte Orbán sok százmillióval a magyarokat, hogy gyűlölni tanítsa őket ?

2015.09.03. 17:00 guma

Összeszedtem a hírekben ezt a szégyenletes menekültügyi helyzetet amibe kormányunk az országot belevitte. Hihetetlen ami itt a kiszolgáltatott emberekkel történik...

Orbán: Ez nem a mi problémánk

"Magyarországnak nem lesz gondja a menekültekkel, ez Németország problémája lesz, mondta a miniszterelnök, mivel sem Magyarországon, sem Észtországban, Szlovákiában, vagy Lengyelországban nem akarnak ott maradni, mindenki Németországba igyekszik. Magyarországnak viszont kötelező regisztrálni őket, vagyis senki nem hagyhatja el az országot anélkül, hogy nyilvántartásba vennék, mondta a Keleti pályaudvaron kialakult helyzetről", mondta Brüsszelben.

http://vs.hu/kozelet/osszes/orban-az-elso-a-hatarok-vedelme-utana-kovetkezhet-a-kvotarenszer-0903

Martin SCHULZ - EP President meets with Viktor ORBAN - Prime Minister of Hunagry

Nettó gecizés, amit Magyarország a menekültekkel művel

Először úgy volt, hogy nem tisztelik a kultúrádat, elveszik a munkádat, veszélyeztetik a megélhetésedet, és ha nem esküdsz fel a Koránra, felrobbantják a kerti budit.

Mostanra sokkal rosszabb lett a helyzet: már a szabadságodat is elvették. A magyar kormány ma reggeli döntése értelmében csütörtök reggeltől beláthatatlan ideig egyetlen vonat sem indul Magyarországról nyugati országba, nehogy a Keletinél várakozó több ezer menekült kijusson innen. Úgyhogy hiába vetted meg a jegyedet hónapokkal ezelőtt Zürichbe, ahol kakaóval és kuglóffal vár rád a nagymama, te sem mehetsz sehová. Köszönd meg ezeknek a mocskoknak, mert ők tehetnek róla. A magyar kormány nem tesz mást, mint betartja az Európai Unió törvényeit.

Csütörtök reggel a rendőrség a modern magyar történelem legcinikusabb, legembertelenebb húzásával megnyitotta a menekültek elől korábban lezárt Keleti pályaudvart, a MÁV pedig ezzel egyidőben az MTI-nek elküldött közleményben bejelentette, hogy egyetlen vonat sem indul Magyarországról nyugati országba. Most legyél okos, menekültkém!

Nehéz úgy okosnak lenni, hogy az intézkedésről a Keletiben hetek óta várakozó, egyre kétségbeesettebb, hol rezignált, hol felháborodottan tiltakozó menekülteknek valahogy nem sikerült szólni. Úgyhogy amikor csütörtök reggel begördült a pályaudvarra egy szerelvény, ami teljesen véletlenül, mintegy a sors fura fintoraként egy pán-európai motívumokkal feldíszített emlékmozdony húzott, a tetején lobogó német zászlóval, elözönlötték a menekültek. Azt hitték ugyanis, hogy megtörtént, amire hetek, hónapok óta várnak: elindulhatnak Németország felé, és ha minden jól megy, estére már a berlini Hauptbahnhofon kuglófozhatnak a nagymamával.

Arról a menekültek nem tudnak, hogy Magyarországról nemcsak ez, hanem egyetlen vonat sem indul nyugatra. A vonat légkondicionált, úgyhogy az ablakokat nem lehet lehúzni. A légkondicionáló természetesen nem működik. És bár a hangosbemondóban magyarul és angolul is bemondják, hogy ez a vonat nem megy sehová, ezt egyrészt nem mindenki érti, másrészt aki értené, az sem hallja, mert ugye nem lehet lehúzni az ablakokat. Levegő sincs, lásd ablakok. Remélhetőleg mindenki túléli.

Mit mond erre a magyar rendőrség?

Semmit. A magyar rendőrség teljes kussban van, napok óta egyetlen szót nem válaszol a sajtó által feltett kérdésekre menekültügyben, mindössze azt szajkózza, hogy betartjuk a schengeni egyezményt meg az az EU törvényeit. Így?

A magyar kormány az elmúlt fél évben milliárdokat költött az idegenellenes hangulat gerjesztésére: a nemzeti konzultációnak álcázott blőd, még habonyi értelemben véve is méltatlan propagandakampányra, aztán az ostoba, az egész országot mocskos xenofóbnak beállító, idegeneknek magyarul üzengető óriásplakátokra, aztán a déli határon felépített ideiglenes kerítésre, aztán az azt felváltó rendes kerítésre. És éppen most bízott meg egy nemzetközi reklámügynökséget, a JWT-t azzal, hogy 800 millió forintért külföldön is azt harsogja a menekülteknek, hogy eszükbe ne jusson idemenekülni.

A magyar kormány emellett egyfolytában azt kiabálja, hogy betartja az európai törvényeket, amúgy meg kétségtelen, hogy óriási a homály az ügyben, talán még Angela Merkel sem tudja pontosan, hogy mit akar.

De azt soha senki nem mondta, hogy egy hatalom ne lehetne egyszerre törvényes és emberséges. A nyugatra induló vonatok leállítása a lehető legcinikusabb lépés, amire a kormány elszánhatta magát, és az értelme pontosan ugyanannyi, mint a többi menekültellenes intézkedésnek: mesterségesen kreál sokkal nagyobb bajt abból, ami már éppen elég nagy baj, azért, hogy indokolni tudja saját, rettegésalapú ideológiájából sarjadt belpolitikai üzeneteit, learassa a sikeres gyűlöletkeltés gyümölcsét, aztán széttárja a kezét, és az Európai Uniót tegye felelőssé a saját nettó szemétkedéséért.

Pedig azért, ami most a Keletiben zajlik, nem Merkelt, nem Hollande-ot vagy a gyíkembereket terheli a felelősség. Hanem kizárólag a MÁV-ot, a magyar rendőrséget és a nekik parancsokat kiadó magyar kormányt.

Őket kéne felpakolni az utolsó, Magyarországról nyugatra induló pán-európai vonatra. Aztán irány Hága.

http://444.hu/2015/09/03/netto-gecizes-amit-magyarorszag-a-menekultekkel-muvel/

Menekültügy: Merkel visszaszólt Orbánnak

Angela Merkel visszautasította Orbán Viktor brüsszeli kijelentését, amely szerint a menekültek áradata nem európai, hanem német probléma.

A dpa idézte Angela Merkelt, aki a svájci államfővel lezajlott találkozóját követően hangsúlyozta:  „Németország azt teszi, amit erkölcsileg és jogilag meg kell tennie. Nem többet és nem kevesebbet”. A kancellár arról is beszélt, hogy „olyan problémáról van szó, amely valamennyiünket érint”.

A német kancellár figyelmeztette Magyarországot a háborús, illetve polgárháborús menekültek védelmét előirányzó genfi konvenció betartására. „A menekültekre vonatkozó genfi konvenció nemcsak Németországban érvényes, hanem az Európai Unió valamennyi tagállamában” – fogalmazott Merkel. A kancellár emlékezetett: azoknak kell védelmet kapniuk, akiknek védelemre van szükségük, ezt pedig valamennyi európai államnak tiszteletben kell tartania.

Szerző: MTI  http://www.vg.hu/kozelet/politika/menekultugy-merkel-visszaszolt-orbannak-456743

Mi van mostanában a legnagyobb külföldi lapok címoldalán? Leginkább Magyarország

http://444.hu/2015/09/03/mi-van-most-a-legnagyobb-kulfoldi-lapok-cimoldalan-leginkabb-magyarorszag/

Merkel és Hollande elhajtotta Orbánt - fizetnie kell Magyarországnak?

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő is világossá tette, hogy az közös európai megoldások támogatását várják a magyar kormánytól a menekültek ügyében. Merkel közvetlenül Orbán Viktor magyar miniszterelnök szavaira reagált.

Az Európai Unió kormányainak kötelességük menedéket nyújtani azoknak a menekülteknek, akik az országaik területére lépnek - jelentette ki Angela Merkel német kancellár visszautasítva magyar kollégája, Orbán Viktor megjegyzését, miszerint a menekültválság "német probléma". Németország megteszi, ami morálisan és jogilag elvárható tőle, se többet, se kevesebbet - tette hozzá a Bloomberg tudósítása szerint.

Ez az, amiért ez a probléma mindannyiunkat érinti itt, Európában. Merkel elmondta azt is, hogy csütörtökön telefonon egyeztetett Francois Hollande francia államfővel, és megállapodtak abban, hogy a 28 európai tagállamnak kötelező kvóták alapján kell befogadniuk a menedéket kérőket.

Az ezzel kapcsolatos feladatokat meg kell osztani - szögezte le, burkoltan visszautasítva a budapesti vezetés álláspontját. Orbán szerint a kvótarendszer csak bátorítja a bevándorlókat. A magyar álláspontot a nagyobb német kormánypárt, a CDU/CSU frakcióvezetője is bírálta, megjegyezve, hogy nem tartja Európa-ellenesnek a magyarokat.

Befogadni vagy fizetni

Donald Tusk az Európai Tanács elnöke a magyar miniszterelnökkel közös sajtókonferenciáján szintén kijelentette, hogy a jövő héten javaslatot tesznek a Görögországba, Magyarországra és Olaszországra érkezett százezer menekült elosztására. A tervek szerint azoknak az országoknak, akik nem vállalnak kvótát, pénzbeli hozzájárulást kell majd fizetniük azoknak, akik helyettük viselik az ezzel járó terhet - írta az olasz Corriere della Sera forrása megnevezése nélkül.

Franciaország és Németország közös javaslatokat terjeszt az európai vezetők elé a válság kezelésének javítására vonatkozóan - mondta Hollande a Merkellel folytatott beszélgetése után. Nem fogom megnevezni kikre gondolok, de vannak országok, amelyek egyetlen menekült elhelyezését sem vállalták - célzott Magyarországra. Nekik újra kell gondolniuk az álláspontjukat.

Így is lehet, úgy is lehet

A Bloomberg szembe állítja a német és a magyar kormány hozzáállását. Merkel jelezte, hogy olyan intézkedéscsomagot készítenek, amely felgyorsítja az újonnan érkezőkkel kapcsolatos papírmunkát. Emellett az egész világon keresik azokat a konténerházakat, amelyekben ideiglenes szállást nyújthatnak, mivel Európában nincs elég ilyen eszköz.

Eközben az Orbán-kormány borotvapengés szögesdrótkerítést épít a szerb határon, növeli a rendőrök számát és olyan törvényt készít elő, amely megkönnyíti az emberek deportálását. A magyar parlament kétnapos ülésen olyan törvényekről tárgyal, amelyek egyebek mellett hároméves börtönbüntetést helyeznek kilátásba azok esetén, akik megkerülik a kerítést. Az új jogszabályok ellen ezrek tüntettek szerdán Budapest központjában - emlékeztet a Bloomberg.

Hollande megerősítette: Párizs és Berlin közös javaslatokat tett a menekültek befogadására
A menekültek méltányos európai elosztására "állandó és kötelező mechanizmust" szorgalmaz Franciaország és Németország - erősítette meg csütörtökön Francois Hollande francia államfő Párizsban. Angela Merkel német kancellár korábban Bernben úgy fogalmazott, hogy Franciaország és Németország egyetért a menekültek európai uniós befogadására szolgáló "kötelező kvóták" alapelvében - írja az MTI.

Franciaország júniusban még visszautasította az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint a tagállamoknak méretük, forrásaik és a lakosság arányát tekintve kötelezően be kellene fogadniuk menekülteket. Párizs inkább az önkéntesség mellett foglalt állást, mostanra azonban Hollande szerint megváltozott a helyzet, és erről, illetve a Brüsszelnek benyújtandó közös francia-német javaslatokról a héten többször is egyeztetett telefonon német kollégájával.

"Szét kell majd osztani ezeket a menedékkérőket, azokról beszélek, akik Szíriából jönnek. Ezért Merkel kancellárral állandó és kötelező mechanizmust javasoltunk" - fogalmazott a francia elnök Enda Kenny ír miniszterelnökkel tartott megbeszélését követő sajtótájékoztatóján.
"Az eddig tett dolgok már nem elegendőek. És vannak olyan országok - amelyeket most nem nevezek meg, mert mindenkivel együtt kell működnünk -, amelyek nem teljesítik morális kötelezettségeiket" - tette hozzá.

A teljes francia politikai elitet megrázta annak a hároméves szír menekült gyereknek a holttestéről készült felvétel, akit a törökországi Bodrum-félszigetnél vetettek partra a hullámok szerdán. "Azokra az áldozatokra is gondolok, akikről nem készül felvétel. Akikről nem veszünk tudomást. És a jövőbeni áldozatokra, akikért nem teszünk semmit. Ezért kell most cselekednünk" - hangsúlyozta a francia elnök, aki példaként említette Írországot, amely nem tagja a schengeni övezetnek, de jelezte, hogy befogad menekülteket.

Hollande elmondása szerint humánus, de határozott európai migrációs politikára van szükség. A javaslatokat az uniós belügyminiszterek szeptember 14-én esedékes tanácskozásán terjesztik elő megvitatásra, amelyet egy "európai csúcstalálkozó" fog követni.

A migránsok fogadására és méltányos elosztására irányuló javaslatok között szerepel a "regisztrációs központok" felállítása, ahol a menekültek befogadásán túl azok visszakísérését is meg lehet szervezni, "akiknek nincs helyük Európában". Az európai határvédelmet "legitimnek" tartja a francia elnök, és a származási országokkal való együttműködést is elengedhetetlennek nevezte az elvándorlás okainak kezelésére.

 http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/merkel_es_hollande_elhajtotta_orbant_fizetnie_kell_magyarorszagnak.602578.html

Soha nem látott jogi helyzetbe kormányozzák magukat Orbánék

Hamarosan elfogadják a menekültügyi törvénycsomagot, de ettől még elég sok a kérdés a kormány tervei körül: alkotmányos-e a hadsereg belföldi bevetése, ki lehet-e hirdetni kormányrendelettel a válsághelyzetet? És megfelel-e kormány által tervezett törvénymódosítás az EU-s jognak?

Csütörtökön délután kezdi tárgyalni a parlament azt a törvénycsomagot, amitől a kormánypártok a menekülthullám megfékezését remélik. A javaslatcsomagot – ami a tervek szerint szeptember 15-én hatályba is lépne – kritizálták a menekülteket segítő civilek (Zsohár Zsuzsa, a Migraton Aid szóvivője a szerdai tüntetésen úgy fogalmazott: „44 oldalnyi tömény embertelenség”), és az ellenzéki pártok. A politikai természetű viták mellett felmerült néhány komoly jogi kérdés is: nem egyértelmű, hogy a csomag megfelel-e a magyar alkotmány, illetve az EU-s menekültügyi irányelv rendelkezéseinek.

Rendkívüli állapot?

A kormánypárti törvénycsomag központi eleme egy új fogalom, a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” bevezetése. Az ellenzéki kritikák szerint a kormány ezzel úgynevezett különleges jogrendet vezet be, csak éppen annak alkotmányos feltételei nélkül. A különleges jogrendek az alaptörvényben vannak nevesítve, ezek a rendkívüli állapot, a szükségállapot, a megelőző védelmi helyzet vagy úgynevezett váratlan támadás. Ezek közül csak az utolsót van joga a kormánynak kihirdetni, az előbbiekben az Országgyűlésnek kell kétharmados többséggel döntenie, vagy ha nem tud összegyűlni, a köztársasági elnök jogköre intézkedni.

A különleges jogrendek esetén követendő eljárásokat a honvédelmi törvény részletezi, ami sarkalatos, vagyis kétharmados többséget igénylő jogszabály. Ezzel szemben a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” fogalma az egyszerű többséget igénylő, a menekültügyi eljárásról szóló törvénybe kerülne. Ráadásul a bevezetéséről nem a parlament döntene, hanem a kormány rendeletben hirdetné ki, hat hónapra – és szükség esetén meg is hosszabbíthatná, szintén parlamenti jóváhagyás nélkül.

Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden, a honvédelmi és rendészeti, illetve a nemzetbiztonsági bizottság ülésén azt mondta: a tervezett intézkedés nem jelent különleges jogrendet. Párhuzamként az úgynevezett egészségügyi válsághelyzetet hozta fel, ami szintén nem kétharmados jogszabályban, hanem az egészségügyi törvényben szerepel. A „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” ugyanakkor egy sor olyan joggal ruházná fel a hatóságokat, amik komoly jogkorlátozást jelentenek. Ezek közül a legfontosabb, hogy a rendőrség hatósági határozat nélkül behatolhatna magánlakásokba, ha „alaposan feltételezhető”, hogy ott illegális bevándorlók tartózkodnak.

Bevethető-e a hadsereg?

A törvénycsomag másik kényes pontja a honvédség bevetése a határőrizet megerősítésére, amire az ellenzéki kritikák szerint szintén nincs alkotmányos felhatalmazás (ezt még a Jobbik is így gondolja, ezért is nyújtottak be alaptörvény-módosító javaslatot). Az alaptörvényben jelenleg az áll: „A Magyar Honvédség alapvető feladata Magyarország függetlenségének, területi épségének és határainak katonai védelme” (alaptörvény 45. cikk).

A hangsúly itt a katonai védelmen van, hiszen az illegális határátlépők nem idegen hadseregként támadnak az országra, nem veszélyeztetik területi épségét, vagyis az ő feltartóztatásuk alapvetően rendészeti és nem katonai feladat. Hende Csaba honvédelmi miniszter a kritikákra azt válaszolta, hogy az alaptörvény csak példálózó jelleggel sorolja fel a honvédség az alapvető feladatait, a honvédelmi törvény ezeken túl is szabhat feladatokat a katonaságnak. Példaként a tűzszerészeti feladatok ellátását, vagy a Szent Korona őrzését említette.

Az alaptörvényben egy rendelkezés van, ami lehetővé teszi, hogy a honvédséget bevessék belső rendfenntartó feladatokra: szükségállapot idején, „ha a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok alkalmazása nem elegendő” (alaptörvény, 50. cikk). Ugyanakkor azt is előírja, hogy a katonaság alkalmazásáról az Országgyűlésnek kell döntenie, mégpedig a képviselők kétharmadának szavazatával (alaptörvény 47. cikk). „Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” esetén azonban a honvédség csak egy kormányrendelet alapján segíti ki a rendőrséget.

A PM-es Szabó Tímea szerint a kormánypártok egy 25 éves politikai konszenzust rúgnak fel azzal, hogy lehetővé teszik a a honvédség bevetését belföldön, békeidőben. A DK-s Vadai Ágnes pedig egyenesen odáig ment, hogy emberiesség elleni bűncselekménynek nevezte a katonák alkalmazását. Erre Hende kedden meglehetősen ingerülten válaszolt: szerinte ezek rendkívül veszedelmes szavak, hiszen a DK-sok lényegében azt üzenik, hogy „képesek lennének nemzetközi bíróság elé állítani a honvédtiszteket”, akik részt vesznek a feladatok ellátásában.

Börtön-e a tranzitzóna?

A kormány tervei szerint a menedékkérőket közvetlenül a határ mellett, egy úgynevezett tranzitzónában helyeznék el, a kritikusok szerint viszont ez inkább egy zárt menekülttábor, márpedig az EU vonatkozó irányelve szerint „a tagállamok senkit sem tarthatnak őrizetben kizárólag azon az alapon, hogy az érintett a nemzetközi védelem iránti (...) kérelmet nyújtott be”. Szél Bernadett LMP-s képviselő a keddi bizottsági ülésen is felvetette, hogy a tranzitzóna valójában menekültügyi őrizet, Trócsányi szerint viszont ez nem igaz.

A parlament előtt lévő javaslat értelmében a tranzitzónában tartózkodó menedékkérőket nem illeti majd meg a Magyarországon való tartózkodás joga, és csak akkor léptetik be őket az ország területére, ha már lefolytatták velük szemben az előzetes eljárást, és úgy találták, hogy a kérelmük elfogadható. Ez laikus szemmel valóban őrizetnek tűnik, de erre az EU-s jogszabályok lehetőséget adnak, ezt hívják úgynevezett határon lefolytatott eljárásnak.

Az EU-s irányelv csak annyit ír elő, hogy ezekben az esetekben „ésszerű időn belül” döntést kell hozni, ha pedig ez nem sikerül négy héten belül, be kell engedni a kérelmezőt az országba. Egy korábbi, már elfogadott magyar törvénymódosítás értelmében az előzetes döntést nyolc napon belül meg kell hozni, vagyis Magyarország eleget tesz az irányelvnek. Más kérdés, hogy a gyakorlatban szinte senkinek a kérelmét nem fogják elfogadni, hiszen Szerbiát úgynevezett biztonságos harmadik országgá nyilvánították, így a kérelmezőnek kellene bizonyítania, hogy ott nem volt lehetősége menedékkérelmet benyújtani.

Szerbiát viszont a nemzetközi szervezetek nem tartják biztonságosnak, így felmerült, hogy a visszatoloncolt menedékkérők pert indíthatnak a magyar állam ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán – hiszen kiszolgáltatják egy olyan országnak, ahol nem érvényesülnek a jogai. Trócsányi erre kedden a bizottsági ülésen annyit mondott: Európa-szerte elismerik a válsághelyzetet, és ne gondolja senki, hogy ezt Strasbourgban nem veszik figyelembe, mikor majd megítélik a magyar hatóságok eljárását.

http://vs.hu/kozelet/osszes/soha-nem-latott-jogi-helyzetbe-kormanyozzak-magukat-orbanek-0903

Mi történik? Magyarország harca a németekkel és az EU-val

A menekültválság mostanra európai szintre emelkedett. Magyarország nyíltan Németországot okolja a nálunk kialakult helyzetért, a menekülthelyzet magyarországi kezelését pedig nem értik Nyugat-Európában. Elmagyarázzuk, mi van, és bemutatjuk az álláspontokat.

http://index.hu/belfold/2015/09/03/menekultek_eu_kerites_2015_schengen_integracio_kvotarendszer_nemetorszag/

HUS 2124

Megállt Bicskén a menekültekkel teli vonat – átverték a Németországba tartókat

Megállt Bicskén az a menekültekkel teli Sopronba közlekedő vonat, amely csütörtök délelőtt indult el a budapesti Keleti pályaudvarról.

A menekülteket – akik sok esetben érvényes, megvásárolt jeggyel, abban reménykedtek, hogy a vonat elhagyja Magyarországot - a vonatról leszállítják, ők egyelőre az aluljáróban várakoznak. A helyszínen van a nemzetközi sajtó több munkatársa is.

Megállt Bicskén a menekültekkel teli vonat – átverték a Németországba tartókat

A Propeller információi szerint a bicskei rendőrség megerősített létszámmal az állomás épületében kitelepülve végzi majd el a menekültek regisztrációját, innen a rendőrök kisebb csoportokban buszokhoz kísérik a migránsokat, hogy a helyi befogadóállomásra szállíthassák őket.

Az állomás körül mintegy 20 rendőrségi jármű látható, autók, kisbuszok és terepjárók, valamint személyszállításra alkalmas buszok.

A vonatszerelvény jelenleg Bicskén vesztegel. Úgy tudjuk, a Keletiből a debreceni menekülttáborba is szállítanak migránsokat. Az MTI később újabb vonat indításáról számolt be.

http://propeller.hu/itthon/3149441-megallt-bicsken-menekultekkel-teli-vonat

Győrben leszállítottak nyolcvan menekültet a vonatról

 

 

 

  • Most semmi rendkívüli nem történt a kézfogás körül, elvonultak a megbeszélésre. Este hat után tartanak majd sajtótájékoztatót.

  • Mindeközben 20 méterre a menekültekkel és rendőrökkel teli győri pályaudvartól zajlik a beiratkozás a rácsokkal díszitett Révai Gimnáziumban.

    Fotó: Bodolai László
  • Csaknem kétszáz ember maradt ülve a közös ima után a Keletinél, ahol most teljes a nyugalom, a rendőrök helyett  a tévéstábok állják el a pályaudvar bejáratát – jelentette a helyszínről tudósítónk.

  • cikkünk a témában:

    Busszal vinnék osztrákok Bécsbe a menekülteket

    Autókból és buszokból álló konvojt kezdtek el szervezni civilek Bécsben, hogy a Magyarországon vonatokról leszállított és táborokba szállított menekülteket vasárnap megpróbálják átvinni az osztrák határon.

  • A rendőrség délelőtti megkeresésünkre válaszul azt írta, hogy a rendőrök reggel bevonultak szolgálati helyükre a Keletiből, a pályaudvaron  a közrend, közbiztonság fenntartásához szükséges létszámú rendőr maradt."  A police.hu-ra is kiraktak  egy új közleményt, abban azt írják, hogy miután a MÁV felfüggesztette a Nyugat-Európába tartó közvetlen járatait, a rendőrség is mérsékelte a Keletiben a rendőri jelenlétet. Viszont azt írják, hogy a korábbinál több rendőr kíséri és ellenőrzi a belföldi járatokat.

  • Aki nem akarja igénybe vennei a csekély számú, a Sziget utolsó napját idéző állapotban lévő toitoit, annak logikus lehetőségként marad vagy a Keleti pályaudvar fizetős mosdója, vagy a közeli, Bethlen utcai gyorséttermek valamelyike. A Keletiben 150 forint egy pisilés per fő, amikor épp ott voltam, egy apuka saját maga, a három gyereke és a felesége után 750 forintot hagyott ott. Ezért az árért a férfivécében olyan csap jár, amit nem lehet rendesen tekerni, mert hiányzik róla a fogantyú. Amikor pedig meg akartam szárítani a kezem a szárítógéppel, az egyik helyi munkaerő - nyilván azt hitte, külföldi vagyok és nem értem - odavetette, hogy minek akarok én ilyen melegben kezet szárítani.

    A két gyorsétterem közül a Burger King rögtön kiesett, ugyanis annak teljesen lezárták a mosdóját, mint az egyik alkalmazott mondta,

    A menekültek miatt, akik szétcseszték.

    Egy magyar lány, aki előttem rendelt, csupán pisilni jött és a kódot akarta elkérni az egyik alkalmazottól, ő pedig mosolyogva a szomszédos McDonald'shoz irányította. Közben azt is megtudtam, a Wifi is a menekültek miatt nem működik náluk, „különben idejönnének az ajtóhoz és fogyasztás nélkül használnák″. Szemben a Mekiben szintén nem működik a wifi valamilyen okból. Ahogy tudósítóink tegnap írták, a konnektorokat is lezárták, nehogy ott töltsék a telefonjaikat, és egyik környékbeli gyorsétteremben sincs már valóban működő ingyenwifi.

  • Harminckilenc többségében szír menekült továbbra sem hajlandó buszra szállni. A rendőrök hozattak nekik vizet és élelmiszert, de nem fogadják el, „no food, no drink” skandálással utasították vissza. Továbbra is csak azt fogadják el opcióként, hogy szabadon továbbengedik őket Ausztriába.

  • „Magyarország miniszterelnöke Brüsszelben tárgyal, az Európa Unió pedig szeptember 14-re migrációs csúcsot hívott össze. Jó alkalom arra, hogy a kormány szembenézzen a menekültek ellátásának feladatával, és változtasson eddigi hozzáállásán, amellyel elutasította a felajánlott európai együttműködést” – írja közleményében a Helsinki Bizottság. Magyarország egyedül képtelen kezelni a nehéz helyzetet, amely a tömeges menekülés nyomán állt elő, fejtik ki.

    Az utóbbi napok kapkodó, mindent tervszerűséget nélkülöző rögtönzései világossá tették, ebben a globális ügyben „nemzeti megoldásnak”, kísérletezgetésnek nincs értelme.

    „A menekülők és a magyar polgárok számára is méltánytalan, kaotikus helyzet csak akkor kezelhető, ha Magyarország immáron nem utasítja el az uniós szakmai és pénzügyi segítséget, sőt maga kéri azt. Az uniós megoldás elutasítása éppen azoknak az embercsempész-hálózatoknak kedvez, amelyeket a magyar kormány jó okkal meg kíván törni” – írják. Ezért többek közt azt kérik, a kormány

    Álljon el azoktól a törvényi változtatásoktól, amelyek az alkotmányossági követelményeket felrúgva vezetnek be széles körben jogkorlátozást, és „tranzitzóna” címén börtöntáborrá változtatnák a déli határszakaszt

 

http://index.hu/belfold/2015/08/31/menekultek_bevandorlok_krizis_percrol_percre/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr337758580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása