He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

A világhírű kerítésünk hízik, miközben... - hírmorzsák

2015.09.02. 09:01 guma

 

A menekültekkel szembeni embertelen bánásmód ellen tüntettek hétfőn Bécsben

Sétáltatják a menekülteket: hatsorosra hízott a penge a kerítés előtt

Ásotthalom - Hat sor NATO-drót védi már az ideiglenesnek nevezett műszaki határzárat Röszke és Ásotthalom között. A kerítésnél megálló menekülteket a rendőrök nem engedik be a 2 kilométerenként beépített kiskapukon, hanem a hivatalos átkelőig sétáltatják őket.

A napokkal ezelőtti közel 3000-ről 1500-ra csökkent a Csongrád megyében elfogott határsértők száma, miközben folyamatosan fejlődik a Röszke és Ásotthalom közötti ideiglenesnek nevezett műszaki határzár. Az őrzésre kivezényelt készenléti rendőrök ma már a sajtómunkásokat nem engedik a kerítés közelébe, először azt sem akarták megengedni, hogy a határsávhoz vezető földutakon fotózzunk.

Sétáltatják a menekülteket: hatsorosra hízott a penge a kerítés előtt. Fotó:Segesvári Csaba - GALÉRIA


A szigorítást forrásaink azzal magyarázzák, hogy a katonák folyamatosan dolgoznak a kerítés megerősítésén. Azt láttuk, hogy a korábban csak „csirkehálónak" nevezett kerítés alaposan meghízott, az aljára és a tetejére újabb sor NATO-drót került, a gyorstelepítésű drótakadály is kapott egy újabb sor pengét. Jelenleg hat sor éles drót védi a kerítést.

Az ásotthalmi átkelőtől mintegy 4 kilométerre egy menekültcsoportot kísérő rendőrautóval találkoztunk. A négyméteres kerítés tövében poroszkáló autó a szerb oldalon gyalogló migránsokat figyelte. – Mi lesz velük? Beengedi őket a kapun? – kérdeztük. – Mit képzel, idegeneket engedjünk be az országba? Szó sem lehet róla. Sétáljanak el a határátkelőig, majd ott elfogjuk őket. – válaszolta a rendőr. A több nőből és gyerekből álló csoportnak így közel 4 kilométert kellett a 34 fokban, a tűző napon gyalogolnia, mire az ásotthalmi határátkelőhöz értek. Bár a drótakadályon két kilométerenként személykapukat építettek be, úgy tűnik, a korábbi gyakorlattal ellentétben – amikor a rendőrök beengedték a menekülteket – ezt már nem szabad kinyitni.

A nagy séta Ásotthalom-Királyhalom átkelőnél ért véget, ahol a menekültek egyszerűen megkerülték a kerítést, majd a rendőrök vizét elfogadva Magyarországra léptek.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/setaltatjak_a_menekulteket_hatsorosra_hizott_a_penge_a_kerites_elott/2443729/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Münchenben így várták a menekülteket

"A magyar rendőrök ugyanolyanok, mint a szíriaiak"

Csütörtökön az Európai Bizottság elnökével tárgyal Orbán Viktor Brüsszelben. A találkozón arról lesz szó, milyen támogatást nyújthat az unió Magyarországnak. A hétvégén pedig rendkívüli csúcstalálkozón ülnek össze a visegrádi négyek vezetői. A téma itt is a menekültválság lesz. Közben már több mint másfél ezer menekült érkezett Budapestről Bécsen át Münchenbe.

Angolul és arabul köszöntötték a Budapestről érkező menekülteket a bécsiek a Westbanhofon. A Keleti pályaudvarról induló első vonatok tegnap délután érkeztek meg Bécsbe, több száz migránssal. A vonaton már érezhető volt a megkönnyebbülés.

Érkezés után a rendőrök szótlanul nézték, ahogy a menekültek átmentek a Münchenbe tartó vonathoz, pedig az osztrák hatóságoknak elvileg ki kellett volna szűrniük azokat, akik Magyarországon már menekültstátust kértek. Ehelyett a bécsiek inkább ásványvizet, élelmet és fogkefét osztottak a migránsoknak. A gyerekek még simogatást is kaptak.

Az osztrák fővárosban hétfő este a vártnál jóval több, húszezer ember vonult az utcára megfelelő bánásmódot követelve a menekülteknek. A transzparenseken „az emberi jogok határtalanok és egyetlen ember sem illegális” feliratok voltak olvashatóak.

Az egyik tüntető elmondta, nem véletlenül őrölnek lassan a politika malmai, de ők kiakarják mutatni, támogatják a menekülteket és készek be is fogadni őket.

A Szent István-székesegyházban ezalatt misét tartottak a múlt héten holtan talált 71 szíriai menekült emlékére. Ott volt Werner Faymann kancellár és több miniszter is. A misét celebráló Christoph Schönborn bíboros arról beszélt, hogy míg 1945-ben a menekültek legalább két bőröndöt vihettek magukkal, a mai migránsok csak a rajtuk lévő ruhával hagyják el hazájukat.

Münchenbe este érkeztek meg az első szerelvények. Egy szíriai menekült megmutatta a sebét, amit egy merénylet során szerzett. Ő a damaszkuszi közszolgálati egyetemen tanult, és most családjával együtt érkezett egy jobb élet reményében. A társa viszont arról beszélt, a magyar rendőrök ugyanúgy bántak vele, mint a szíriaiak.

A német kancellár kijelentette, azok a szírek, akik Németországba érkeztek nagy valószínűséggel megkapják majd a menekültstátust. Merkel arról is beszélt, a tagországoknak közös erővel kell regisztrációs központokat felállítani Görögországban és Olaszországban, ahol a menekültek döntő többsége belép az unióba. Ez azt is jelenti, hogy rövid idő alatt el lehet dönteni, kiket lehet visszaküldeni a hazájukba.

atv.hu  http://www.atv.hu/belfold/20150901-a-magyar-rendorok-ugyanolyanok-mint-a-sziriaik/hirkereso

Mintegy húszezren tüntettek a menekültek mellett Bécsben

Bécsbe is több száz migráns érkezett hétfőn, de előfordulhat, hogy közülük többeket visszaküldenek majd Magyarországba. Este a Westbahnhof közelében menekültek melletti szimpátiatüntetés kezdődött Bécsben, mely nyolc óra után már mintegy 20 ezren vettek részt. Ausztriában este 7 órakor harangzúgással emlékeztek arra a 71 menedékkérőre, akiket egy furgonban találtak meg holtan az osztrák autópályán.

Az osztrák rendőrség becslése szerint menekültek százai érkeztek a bécsi pályaudvarra hétfő délután, a migránsok a Budapestről érkező vonatokkal utaztak az osztrák fővárosba. A bécsi Westbahnhof vonatállomáson három vágányt is szabaddá tettek a Magyarországról érkező vonatok számára, amelyek korábban órákon át várakoztak az osztrák-magyar határon. Az emberek fáradtan szálltak le a vonatról, a rendőrök nem ellenőrizték őket – közölték osztrák hírforrások. 

A rendőrség közlése szerint azokat, akik Ausztriában kérvényezik a menekülteljárást, a hatóságok látják el információval. Azonban azokat a menekülteket, akik érvényes schengeni vízum nélkül akarnak továbbutazni, várhatóan visszaküldik Magyarországra. A kivonuló rendőrök mellett önkéntesek is várták a menekülteket, és vizet, gyümölcsöt osztogattak nekik. A hatóságok tájékoztatása szerint a következő napokban további menekültek érkezhetnek Ausztriába, és utazhatnak tovább Németország fele. 

Tüntettek a menekültek mellett

Eközben néhány tüntető jelent meg a bécsi Westbahnhof pályaudvar körül, akik az Ausztriában uralkodó menekülthelyzet ellen tiltakoztak. A tüntetők No border, no nation (Nemet mondunk a határra, Nemet mondunk a nemzetre) rigmust skandálták, és Refugees Welcome (Üdvözlet a menekülteknek) feliratú táblákat tartottak a magasba.

A bécsi Westbahnhof közelében hétfő este fél hétkor menekültbarát tüntetés kezdődött Embernek lenni Ausztriában mottóval. A demonstrálók a Christian Broda tértől Marihilfer Strassén meneteltek egészen a múzeumi negyedig, majd meghosszabbítva az eredetileg tervezett útvonalat, az osztrák parlament elé vonultak, ezért a rendőrség lezárta a belvárosi Ringstrassét, ahol a békés tüntetés jelenleg is tart. 

A hatóságok közlése szerint a demonstráció kezdetén háromezren gyülekeztek, nyolc óra után már mintegy húszezren voltak. A rendőrség közlése szerint a menetet száz rendőr kísérte, további 350 az épületek védelmét látta el. 

Hét órakor megszólaltak Ausztriában a templomharangok, így emlékezve a csütörtökön az osztrák autópályán egy furgonban holtan talált 71 migránsra. A Stephansdomban Bécs érseke, Christoph Schönborn misét mutatott be az áldozatokra emlékezve, a szertartáson az osztrák kormánytagok csaknem teljes létszámban jelen voltak.

Mégis mi az isten történik a Keletinél?

IMG 4553 (1)

  • A Keleti pályaudvarnál összegyűlt több száz menekült. Azért ott, mert nyugatra lényegében csak onnan indul vonat. 
  • Azért akarnak vonattal menni, mert azzal lenne a legbiztonságosabb és a legolcsóbb Nyugatra menniük, és mert arra tudnak a legtöbben felszállni.
  • A menekültek többsége valószínűleg értesült róla, hogy több EU-tagállam, köztük Németország háborús menekültként kezeli, azaz befogadja a Szíriából érkezett embereket. Emiatt sokan vonatjegyet vettek az Ausztriába és Németországba tartó vonatokra.
  • Ezekre viszont nem engedi fel őket a rendőrség, mert nincsenek az utazáshoz szükséges okmányaik (útlevél, vízum, stb.)
  • De ez csak az egyik ok. A másik, hogy ha innen boldogan és mosolyogva tovább tudnának utazni, akkor valószínűleg még többen érkeznének, ezt pedig a kormány és a főváros vezetése nem akarja. Ráadásul be is kell tartanunk az uniós egyezményeket, azaz nem lehet csak úgy, ellenőrizetlenül ráengedni Európára ennyi embert.
  • Mivel a menekültek nem utazhatnak tovább, és nem is kapnak megfelelő tájékoztatást, egyre idegesebbek és türelmetlenebbek. Ezért egyre feszültebb a helyzet.
  • Ha bővebben érdeklik az események, kattintson ide.

http://index.hu/belfold/2015/09/01/megis_mi_az_isten_tortenik_a_keletinel/

„Isten hozta a menekülteket” – így fogadták őket Bécsben

Húszezres szimpátiatüntetés az osztrák fővárosban, élelmiszer- és vízosztás a müncheni pályaudvaron, menekülteket váró családok Izlandon. Így nyújtanak segítséget a migránsoknak tőlünk nyugatra.

Rekordszámú, összesen 3650 menekült érkezett hétfőn vonattal Bécsbe. Négy szerelvénnyel érkeztek Hegyeshalom felől a migránsok a bécsi Westbanhofra. Az érkezők közül több százan a pályaudvaron töltötték az éjszakát. Egy részüket külön erre a célra kijelölt szerelvényen, másokat az állomás közelében, egy üres irodaházban helyeztek el. Nagy részük várhatóan kedden továbbutazik a németországi Münchenbe, ahova hétfőn éjfélig több száz menedékkérő jutott el több vonaton Bécsen keresztül Magyarországról.

Ezrek vonultak utcára Bécsben

Hétfő este mintegy 20 ezer ember tüntetett az osztrák fővárosban Embernek lenni Ausztriában jelszóval. A tüntetők „Isten hozta a menekülteket” feliratú táblákkal vonultak fel.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A Stephansdomban megemlékeztek arról a 71 migránsról is, akik az A4-es autópályán a magyar határ közelében, egy zsúfolt kisteherautóban lelték halálukat múlt héten. A misén az osztrák kormány csaknem teljes létszámban részt vett.

A menekültek közül Bécsben csak kevesen kértek menedéket az érkezőket élelmiszerrel ellátó Caritas Wien segélyszervezet ügyvivője szerint. A többség végső úti célja Németország, miután a németek közölték, hogy az ország megnyitja kapuit minden menedékkérő előtt, aki a szír háborús konfliktus elől menekül.

„Euforikus” hangulat Münchenben

Kedd hajnalig több vonattal nagyjából 800-an érkeztek Münchenbe. A szövetségi rendőrség egyik szóvivője szerint a főpályaudvaron többnyire nyugodt, és időnként „euforikus” volt a hangulat. A vonatokról leszállók közül többen örömükben azt kiabálták angolul, hogy „Köszönjük, Németország”, és hogy „Szeretünk, Németország”, járókelők pedig élelmiszert, vizet adtak a Magyarországról érkezett menedékkérőknek. Az emberek egy részét még helyben regisztrálták, másik részét buszokkal szállították el a müncheni tartományi központi befogadóállomásra.

Izlandiak ezrei fogadnának be szíreket

Több mint 10 ezer izlandi állampolgár jelezte hétfőn a Facebookon, hogy készen áll befogadni otthonába szíriai menekülteket. Ők Bryndis Björgvinsdottir írónőnek a közösségi oldalon vasárnap megjelent felhívására reagáltak, miszerint maguknak az izlandiaknak is kellene tenniük valamit, ha azt akarják, hogy a szigetország több menekültnek nyújtson otthont.

Izland ugyanis jelenleg egy kvóta alapján 2015-ben és 2016-ban összesen csupán 50 menekültet fogad be.

„Egy hatéves gyermeket egyedül nevelő anya vagyok, és hajlékot tudunk biztosítani egy rászoruló gyereknek – írta a Facebookon a kezdeményezésre válaszul Hekla Stefansdottir. – Tanárnő vagyok, és segítenék neki megtanulni beszélni, olvasni és írni izlandi nyelven, valamint abban is támogatnám, hogy beilleszkedjen az izlandi társadalomba. Van ruhaneműnk, egy ágyunk, játékaink és minden, amire egy gyereknek szüksége van” – írta. Sok más felhasználó hasonlóképp felajánlotta segítségét a menekülteknek.

„Úgy hiszem, az embereknek elegük van abból, hogy a Földközi-tengeren történtekről és a menekülttáborokról szóló híreket nézzék” – nyilatkozta a Rúv izlandi televíziós csatornának Björgvinsdottir, hozzátéve, hogy most már mindenki tetteket szeretne látni ebben az ügyben.

Eyglo Hardardottir izlandi szociális ügyi miniszter a Rúvnak elmondta, hogy a hatóságok első lépésként összegyűjtik a Facebookon megjelent valamennyi ajánlatot, és a tervek szerint ennek alapján növelik majd az országba várt menekültek számát. Mint a tárcavezető megjegyezte, nem akar pontos adatokat mondani, ugyanakkor hangsúlyozta, minden lehetőséget megvizsgálnak annak érdekében, hogy többen kaphassanak menedéket Izlandon.

A hivatalos izlandi statisztikák szerint az északi sarkkör közelében fekvő, 330 ezer lakosú vulkanikus szigeten tavaly összesen 1117 bevándorló lelt új otthonra.

Mindeközben itthon

Továbbra is menekültek óriási tömege tolong a Keleti pályaudvar környékén azt remélve, hogy az Ausztriába, illetve Németországba induló vonatokra följutnak. A kaotikus helyzet miatt a Keleti pályaudvart kedd reggel lezárták, mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el  az épületet. Pár perccel 10 után aztán a rendőrség újra engedélyezte a vonatközlekedést a pályaudvaron. Az MTI tudósítója azonban azt tapasztalta, hogy a Bécs felé induló nemzetközi vonat beállt a vágányra, a turisták ott vannak a csarnokban, de migránsokat nem engednek be.

A MÁV közleménye szerint a Budapest−Újszász−Szolnok, a Budapest−Hatvan−Miskolc és a Budapest−Győr−Hegyeshalom vonalról a vonatok ismét oda érkeznek és onnan is indulnak, de mindhárom vonalon jelentős késésekre és vonatelmaradásokra kell számítani. A menetrend szerinti forgalom a szerelvényfordulók miatt csak kora estére állhat helyre.

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20150901/menekultek-becs-munchen-izland/

Ez volt:

Me­ne­kült­ára­dat perc­ről percre

Egyre na­gyobb meg­pró­bál­ta­tá­sok­nak teszi ki Ma­gyar­or­szá­got a soha nem lá­tott mér­tékű me­ne­kült­hul­lám. A RIPOST mos­tan­tól perc­ről percre tu­dó­sít az újabb fej­le­mé­nyek­ről.

2015-09-01 20:07   - Meleg, tömeg, várakozás

Továbbra is hatalmas a menekülttömeg a Keleti pályaudvar körül. Az állomás minden bejáratát rendőrök őrzik.

 

 

  2015-09-01 15:56   - Kimerítő várakozás

Van, aki nem adja fel, és még most is várja a bejutást a Keleti pályaudvarra, ahonnan reményei szerint Németországba juthat.

 

Menekültek Keleti P.U.
A remény kapujában (Fotó: Markovics Gábor)

 

  2015-09-01 15:26   - Elindult az első vonat Bécsbe a Keletiből

A kedd délelőtti vágányzár és a pályaudvar kiürítése után délutánra helyreállni látszik a vonatközlekedés. Az első, Bécsbe tartó vonat menetrend szerint, késés nélkül tudott elindulni 15.10-kor.

  2015-09-01 14:52   - A Keleti környékén élőknek elegük van a hadi állapotokból

A Keleti környékén lakók nehezen viselik a lakásaik körül kialakult hadiállapotot.

Részlet egy olvasói levélből:
"Bűz, kosz, mocsok, minden talpalatnyi helyen ülő, fekvő migránsok, nem lehet közlekedni, nem lehet a kapukon ki-bemenni. Egész éjjel zajongás, állandó veszekedés, balhé, egész éjjel nyomkodják a kaputelefonokat, van, aki éjjelre már a kapu előtt is sátrat vert.
Többször kértünk segítséget az önkormányzattól, a kerületi rendőrségtől,  az önkormányzattól még választ sem kaptunk. Az utcákat már nem lehet takarítani, az idősebb lakók pedig ki sem mernek jönni a lakásaikból az utcára."

nefelejcs.jpg
A pillanatnyi helyzet a Nefelejcs utcában

 

  2015-09-01 14:09   - Ide húzódtak be a menekültek

A Baross tér kiürült, a hőség elől a menekültek a Keleti pályaudvar aluljárójába húzódtak be.

 

 

  2015-09-01 13:59   - Újabb embercsempészt fogtak el a fővárosban

A rendőrök Budapesten, a XIX. kerületben, a Nagykőrösi úton igazoltatták azt a férfit, aki a személygépkocsijában 8 illegális bevándorlót (4 felnőttet és 4 gyermeket) akart anyagi ellenszolgáltatás fejében Szegedről Budapestre szállítani. Az ellenőrzés alkalmával a szír állampolgárok nem tudták igazolni magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét. H. Józsefet a kispesti rendőrök a helyszínen elfogták, az általa használt, magyar rendszámú gépkocsit lefoglalták.

  2015-09-01 13:31   - Rendőrsorfal

A Baross téren csak a rendőrök állnak már.

 

 

  2015-09-01 13:25   - Megindult a vonatforgalom

Az érvényes személyes igazolvánnyal rendelkező utasokat a Kerepesi úti bejáratnál engedik be a rendőrök a pályaudvarra.

 

utasok
Így juthatnak be a Keletibe az utasok

 

  2015-09-01 12:42   - Oszlik a tömeg a Baross téren

A menekültek feladták, oszlani kezdett a tömeg a Baross téren. Szépen lassan visszatérnek a számukra kijelölt tranzitzónákba.

 

keleti - oszlik a tömeg
Nincs már tele a tér (Fotó: Markovics Gábor)

http://ripost.hu/cikk-menekultaradat-percrol-percre-2

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr127752454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása