He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A Lótusz templom

2015.09.01. 08:02 guma

E templom megtekintése fantasztikus látvány és élmény is egyben. Több mint tíz hektár területen fekszik egy gyönyörűen gondozott kertben, melyben az ökológiára nagy hangsúlyt fektetnek.
Maga a tempom egy hatalmas lótuszvirág alakú építmény, 9 fő szirommal, melyeket 9 kis azúrkék színű medence díszít. Indiai szokások szerint a szent helyekre és templomokba csakis mezítláb szabad belépni, ez itt is érvényes. A belépés után pedig szigorúan csendben kell maradni. Nyugodtan lehet imádkozni vagy meditálni. Egy rendszeres meditálónak igazi nyalánkság, ám akik csak imájukat gyorsan elmormolják, azok számára unalmasnak tűnhet a néma csücsülés a márványpadokon.
Az épület az univerzális szemléletmóddal bíró Bahai vallás legismertebb imaháza, így kapui minden vallás számára nyitottak.

Számos kultúrában a lótusz virágait az Istenek születési helyének, az Univerzum bölcsőjének, a megvilágosodás, az örök élet és a szellemi kibontakozás jelképének tartják.
Az ókori Egyiptomban Hórusz napisten szent növénye volt, mivel a hiedelmek szerint Hórusz egy lótusz bimbójából született és ezzel örök ifjúságot is elnyerte.
A lótuszhoz – amely a Nílus két partján virított, és így Felső Egyiptom jelképe lett - kapcsolták a termékenységet, teremtőerőt és a Napot, mint az élet és újjászületés forrását. A fennmaradt képzőművészeti ábrázolásokon vagy Hóruszt látni a lótusz virágán, vagy Izisznek és Ozirisznek szolgált trónul.

Az ókori Perzsiában hasonlóképpen a nap szimbólumának tekintették.
A buddhizmus szimbólumaként a lótuszvirágnak nagyon fontos jelentései vannak.

Indiában a virágok legnemesebbike.
Náluk külön neve van a bimbónak, a virágzó és elvirágzott lótusznak, amely egyben a múlt, a jelen, s a jövő, tehát együtt a múló idő jelképe a brahmanizmusban, innen vált a tiszta tanítás jelképévé a buddhizmusban.

Indiában: a lótusz a születés női nemi szervét, és az istenanyát személyesítette meg. A kozmikus lótusz, mint teremtő öl, mint az isteni elv tartózkodási helye vagy forrása, különleges szakrális erőként szerepel.
(Ilyen csodaszép az indiai lótusz: https://www.youtube.com/watch?v=pw1YhTYxMdM )

A lótusz a hinduknál is szent növény. Brahma belőle született és ugyancsak egy lótusz adta hírül Gautama Buddha születését is. A lótuszt a hinduk és buddhisták ahhoz az emberhez hasonlítják, akit nem érintenek meg a világ bűnei.

.

Kínában a növény szentként tisztelete már a buddhizmus elterjedése előtti időszakra is jellemző volt. A kínai buddhizmusban a Nyugat mennyországa, a lótuszok szent tavának irányában helyezkedik el, itt várakoznak a lótuszok bimbójában az erényes emberek lelkei, amíg bebocsátást nyernek a paradicsomba.
Japánban a múlt, jelen és jövő szimbóluma. A növények teljességükben jelképezik, és ezzel segítik azt a folyamatot, amely a lelkeket az anyagi világ zűrzavarából a megvilágosodás fényébe emelik.

 

A Lótusz Ékköve

A Lótusz templom, az indiai bahá’í templom az egyik leglátogatottabb pontja a földnek. Több mint 4,6 millió látogatója megegyezik a római Szent Péter bazilikával, és nem marad el messze az Eiffel Toronytól. A templomban ennek ellenére csend van, lehetőséget adva az elmélkedésre.

A Lótusz templom (Új-Delhi, India)A templomban nincsenek szertartások, így India változatos vallási életének megfelelően mindenki maga döntheti el, hogyan hozza be saját vallását, ül, imádkozik vagy meditál a templomban.

Dokumentumfilm az indiai, lótusz alakú bahá’í templom építéséről. A számos építészeti díjat nyert templom mára több látogatót vonz, mint a Taj Mahal. (26:26 perc)
ikon.png a film letöltése (192MB)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr197665150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása