He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Mire ágyaz meg a Fidesz felelőtlensége?

2015.08.30. 07:15 guma

Fidesz: Brüsszel politikája miatt halnak meg emberek

Hadat üzentünk a jóízlésnek. A Fidesz-KDNP politikusai szerint ugyanis "mára odáig jutottunk, hogy Brüsszel felelőtlen politikája miatt emberek halnak meg". Ezzal a kormánypárt az ausztriai tragédiára utalt. 

A képviselők az Országgyűléssel kimondatnák, "felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt".

Hasonló gondolatmenetet eresztett meg az MSZP-s Szanyi Tibor, csak ő nem Brüsszelben, hanem Orbán Viktorban látja a szerencsétlen sorsú menekültek gyilkosát.

http://index.hu/belfold/2015/08/28/fidesz_brusszel_politikaja_miatt_halnak_meg_emberek/

Fegyveres katonákat küld a határra a Fidesz, és zárt táborokat épít

A kormány válsághelyzetet akar elrendelni a déli határnál a migránshullám miatt. Itt a hadsereget is bevetnék: a katonák bárkivel szemben felléphetnek, ha védeniük kell a határt és a kerítést, és fegyvert, illetve "kényszerítő eszközöket" is használhatnak. A rendőrök bárkinek a házába bemehetnek, ha azt feltételezik, hogy ott menekültek húzzák meg magukat. A határ közelében a kormány olyan táborokat építene, melyeket csakis Szerbia felé lehet elhagyni, belföld felé már nem.

Fegyvert használhatnak majd a katonák a határ és a kerítés védelmében, éles lőszert viszont csak nagyon indokolt esetben – ez olvasható ki abból a törvényjavaslatból, melyet fideszes képviselők terjesztettek a parlament elé péntek délután. Ugyanakkor a kormány válsághelyzetet készül kihirdetni, különleges jogokkal ruházná fel a rendőröket, és zárt táborokat állítana fel a határnál, hogy a menekültek ne utazhassanak át az országon nyugati irányba.

Korábban Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke közölte, hogy a kormány nem elégszik meg a rendőrségi határvadász egységek felállításával és a kerítés felépítésével, hanem a katonaságot is bevetnék. Csütörtökön a Jobbik is beterjesztett egy alkotmánymódosító javaslatot, mellyel lehetővé tenné fegyverek használatát a honvédekre támadó vagy a kerítést megrongáló bevándorlókkal szemben.  Mint arról a hvg.hu péntek reggel beszámolt, a Jobbik kész kisegíteni a Fideszt – melynek már nincs kétharmada – a parlamentben, de elvárja, hogy a fegyverhasználatot tegye lehetővé a határ védelmében.

Bekeményít a Fidesz

Őrkutya, gumilövedék, pirotechnikai eszköz, könnygázgránát, elfogó háló – ezeket vethetik majd be a katonák, ha a határon áttörő migránsokat próbálják megállítani. Illetve lőfegyvert is, ha olyan támadást észlelnek, ami életet vagy testi épséget súlyosan veszélyeztet, esetleg rátámadnak arra a létesítményre, melyet a katona őriz (egyébként a rendőrök már most is megvédhetik magukat ebben a formában). A tervezet szerint szeptember 15-től már bevethető lenne a hadsereg.

Jöhetnek a zöldsapkások

Fotó:

A Fidesz – hasonló logikával, mint a Jobbik – a honvédelmi törvény módosításával lehetővé tenné, hogy a katonák fegyverrel védjék a határt. Ennek egyetlen feltétele van: a kormánynak előbb válsághelyzetet kell elrendelnie, és ki kell jelölnie azt a területet, ahol a Honvédséget be lehet vetni. A válsághelyzet elrendeléséről szóló törvénytervezetet a kormány dolgozta ki és terjesztette be, magyarán a kabinet szeretné felruházni magát azzal a joggal, hogy válsághelyzetet hirdethessen ki.

A Fidesz javaslatából kiderül, hogy a katonák ugyanolyan feladatokat látnának el a déli határnál, mint az oda rendelt rendőrök. Hogy mit védhetnek meg fegyverrel a kezükben a katonák, azt a kormány fogja majd meghatározni, de nyilván ezek közé tartozik a kerítés is. A katonák a tervezet szerint a válságzónában megállíthatják majd az autókat, lezárhatják majd a területet, kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak. A tervezet úgy fogalmaz, hogy a katonák – éles lőszer nélkül – „bárkivel szemben testi sérülés okozó” módon léphetnek fel, igaz, ez a fellépés „nem irányulhat emberi élet kioltására”. Amennyiben a katona használja a fegyverét – a kényszerítő eszközt –, azt jelentenie kell feljebbvalójának, aki kivizsgálja, hogy jogszerű volt-e az eszközhasználat.

Börtönbe is zárhatják a határsértőket

De nemcsak a honvédek, hanem a rendőrök is kemény módszerekkel intézkedhetnek válsághelyzetben. A Fidesz hozzányúlna ahhoz a jogosítványhoz is, ami már az 1222-ben kiadott Aranybullában is szerepelt: engedély, meghívó nélkül ne lehessen magánbirtokra, házba bemenni. Ez a modern jogrendszerbe úgy került be, hogy rendőr házkutatási engedély nélkül nem mehet be magánlakásba. Ha a törvényt megszavazzák, akkor válsághelyzetben a rendőr – amennyiben feltételezi, hogy ott menekültek bújnak meg – engedély nélkül benyomulhat bárhova.

A Fidesz korábban bejelentette, a kerítés megrongálását bűncselekménnyé fogják nyilvánítani, és börtönbüntetéssel szankcionálható lesz. Ezt a pénteken betrejesztett törvények már tartalmazzák is. 3 évig terjedő szabadságvesztessél büntethető az, aki átmászik a kerítésen – ez illegális határátlépés. Akár 5 évet is kaphat az, aki megrongálja a határzárat. Megemelték a embercsempészekre kivethető tételt is, a legsúlyosabb esetekben 8–10 évre.

Azokat, akik törvényt szegve törnek át a határon – tehát nem a kapukat választják –, megrongálják a kerítést vagy akadályozzák annak építését – és ezért elítélik őket –, automatikusan kiutasítják. Ha mégis megpróbálnak visszaszökni Magyarországra, mehetnek a börtönbe.

Különleges jogrend lesz a határnál

Bevezetését a kormány rendelheti el a rendőrség és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, miniszteri javaslatra. Bevezetése esetén különleges jogosítványokat kapnak állam és a hatóságai.

Zárt táborokat épít a kormány

Fotó:

Bevezetésének feltételei:

a) ha a Magyarországra érkező elismerést kérők száma

aa) egy hónap átlagában a napi ötszáz főt, vagy
ab) két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt, vagy
ac) egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt meghaladja,

b) ha a Magyarországon a tranzitzónában tartózkodók száma

ba) egy hónap átlagában a napi ezer főt, vagy
bb) két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz főt, vagy
bc) egy hét átlagában a napi kétezer főt meghaladja.

c) ha egy település közbiztonságát veszély fenyegeti

d) zavargás tör ki a menekültek körében.

Figyelembe véve a jelenlegi menekülthullámot, a kormány a törvény hatálybalépése után akár azonnal elrendelheti a válsághelyzetet.

Zárt táborokba küldik a menekülteket

A kormány a déli határszakaszok közelében tranzitzónákat alakítana ki, ahol lefolytatnák a menedékkérelmi eljárásokat. A tranzitzónák lényegében zárt táborok lennének: csak Szerbia felé lehetne elhagyni őket, Magyarország felé nem. Ezzel a megoldással a kormány a Mátyás királyhoz siető okos lány taktikáját veszi elő: lesz is zárt tábor (ami Orbán Viktor szerint 2013 előtt a sikeres magyar menekültügy kulcsa volt), meg nem is. A zárt menekülttáborokat az EU szüntette meg embertelenségük miatt, azóta csak bizonyos esetekben (kitoloncolás miatt vagy adminisztratív okokból) lehet a menedékkérőket zárt táborokba zárni. Mostantól mindenki ilyen kvázi zárt táborba kerülne.

Ugyanakkor még jobban felpörgetnék a menedékkérelmi eljárásokat is. Ezeket a táborokat lényegében azonnal megépítené a kormány, és az itt benyújtott menedékkérelmek ügyében hozott közigazgatási határozatot (megkapja-e vagy nem a menekültstátuszt – a szerk.) a bíróság nem változtathatja meg, vagyis nem lesz fellebbezés. Azaz kiüresítik és formálissá teszik a menekültügyi eljárást.

http://hvg.hu/itthon/20150828_Fegyveres_katonakat_kuld_a_migransok_elle

Lakner Zoltán: A menekültellenes kampány visszaüt és katasztrófába fullad

Maga alá temette az országot a menekültek ügye. Akik korábban csak a kormányzati "figyelemelterelést" látták benne, nem számoltak azzal, hogy a probléma valódi és sokrétű, messze nem csak Magyarországot érinti. Ha igaz, hogy "a politika lényegét mindig a rendkívüli helyzetek mutatják meg", akkor most megmutatkozott az Orbán-rendszer politikájának mibenléte. A magyar politika nemcsak a menekültválság kezelésére alkalmatlan, de a közéleti szereplők nagy része a legfontosabb kérdések megvitatására sem áll készen.

A mélypont eléréséért folytatott kétes értékű versenyben most talán annak a politológusnak a pozíciói a legjobbak, aki a határon kiadott tűzparancs szükségességéről értekezett egy minapi publicisztikájában. Igaz, úgy tűnik, hogy a "gyorstelepítésű drótakadály" (a már nevében is nonszensz "GYODA") és a készülő kerítés környékén a rendőrsorfal, a honvédség bevetése, a könnygáz, a vízágyú és a gumibot alkalmazása hamarosan tényleg kormányzati politikává válik.

Egy most publikált közvélemény-kutatás szerint a lakosság körülbelül negyede állítja, hogy saját tapasztalatai vannak a menekültek tömeges magyarországi jelenlétéről. Nem kis szám, de talán még a "nemzeti együttműködés rendszerében" sem számít többségnek. Leginkább azok érzik személyes ügyüknek, akik a politika iránt erősen érdeklődnek, az ő véleményüket pedig főként az alakítja, amit a politikai arénában mutatnak nekik a menekültekről. Elsősorban a menekültellenes állami propaganda hatása jelentős, amire temérdek pénzt fordít a kormányzat, miközben a plusztámogatásokat folyósító Európai Uniót vádolja azzal, hogy nem finanszírozza a hazai határvédelmet.

Fotó: Berecz Valter

A menekültellenes kampány termékeny talajra hull, hiszen az idegenellenesség szintje magas, a szolidaritásé alacsony Magyarországon. A teljes népesség nagy többsége nem engedné be az országba a menekülteket, még az ellenzéki pártok szavazótáborában is jócskán kisebbségben vannak a befogadáspártiak. Hozzá kell tenni, a menekültellenesség nem csinál kormánypárti szavazót az ellenzékiből, aki ettől még rendületlenül utálja Orbánt és a korrupciót. Mégis, saját szavazóik túlnyomó menekültellenessége lebénítja azokat az ellenzéki szervezeteket, amelyek talán szívük szerint menekültbarátabb politikát ajánlanának. Mivel azonban nem tudják eldönteni, hogy vállalva a küzdelmet világossá tegyék álláspontjukat, vagy megfeleljenek, csak kicsit halkabban, a többségi elvárásnak, netán más témák felé próbálják terelni a közhangulatot, ezért láthatatlan, mi is volna a kormányzati politika alternatívája. Különben is, az ellenzéki belviták gyakran ugyanúgy gyanúsításokra, sérelmekre, kizárólagosnak vélt percigazságok hirdetésére alapozva folynak, mint az a "nagypolitikai" színtéren tapasztalható. Marad tehát a Fidesz és a Jobbik nyaktörő versengése a menekültellenesség terén.

Sokféle társadalmi feszültség adódik össze. A zsigeri indulatokra rájátszó propaganda mellett a jóléti juttatások elvesztése miatti aggodalom játszhat főszerepet a menekültek elutasításában. Az évtizedek óta állandósult jövedelmi frusztráció könnyen váltható át jóléti sovinizmusra. A képmutatás minősített esete, amikor a "magyar szegényeket", a "mi hajléktalanjainkat", esetleg a romák felzárkóztatására tett lépéseket féltik a menekültektől. Ugyanis a legrosszabb helyzetben lévő csoportok felemelésére lényegében semmilyen szervezett erőfeszítés nem történt az elmúlt fél évtizedben. Ellenkezőleg, megbélyegzés és ellenőrzés, vagy - a hajléktalanok esetében - jogi szankció jutott nekik osztályrészül. A rájuk való hivatkozás kétszeresen hamis: se a szegények, se a hajléktalanok, se a romák nem kapnak majd többet attól, ha nem lesznek Magyarországon menekültek, de most rájuk mutogatva lehet érvelni mások megsegítése ellen. Ellenben a menekülteket azok segítik tevőlegesen, akik a szegényeket, hajléktalanokat és romákat is segíteni szokták.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A nálunknál rosszabb helyzetben lévők iránti meg nem értés témaköréhez tartozik, amikor sokan azt kérik számon a menekülteken, miért van mobiltelefonjuk, miért nem rongyos mindegyikük ruhája, vagy éppen miért vannak ékszereik. Fel sem tűnik, hogy a több ezer kilométert talpaló embereknek valószínűleg az mindenük, ami rajtuk és náluk van, hogy mobiltelefon nélkül az otthonuk után egymást is elvesztenék, és hogy ettől még a szó szoros értelmében földönfutók.

Az igazán letaglózó élmény ezzel kapcsolatban mindig az, amikor a közösségi oldalakon hétköznapi emberekből két recept, elveszett kiskutyák, családi fotók, netán a szeretetről szóló magvas idézetek posztolása közé ékelve tör ki a menekültellenes őrjöngés.

Hamis az "Európa végvára", a "keresztény kontinens védelmezője" pózaiba való belemerevedés is. Ha valódi belső iránytűként szolgálna a keresztény tanítás (és most akkor ne menjünk bele abba, hogy a kereszténységen túl egy-két dolog azért még történt Európában, ami meghatározza a gondolkodást, például a felvilágosodás), akkor a menekültpolitika alfája lenne a humánus bánásmód, a gyűlöletre uszítás elutasítása. Miként azt a német szövetségi elnök és a kancellár teszi. Németország nem határország, "csak" a menekültek legfőbb célpontja. Nehéz elképzelni, hogy a berlini kancellárián kevesebbet tudnának a menekülthullámról, mint a budapesti Országházban, mégsem gondolják, hogy az érdekérvényesítés ellentétben állna az emberi minimumok betartásával. A németek későn fogtak hozzá a közös európai menekültpolitika felépítéséhez, s biztosan vita övezi majd javaslataikat. Ám miközben a magyar kormány arról beszél, hogy az unió nem segít, éppen Orbán volt az egyike azoknak, akik keresztbefeküdtek a közös uniós menekültszabályozás eddigi megvalósításának. A közös normák léte ugyanis valamelyest korlátozná az indulatszítás lehetőségét, s ne adj isten még azokat a nemzetközi szerződéseket is be kellene tartani, amelyeket mostanában nem mindig sikerül.

A kormány nem megoldást, hanem ellenséget akar. Magyarország folyton "támadás alatt áll". Hol a spekulánsok, hol az európai baloldal, hol a menekültek támadása alatt. Az idegenek mindig a nemzetre törnek, tulajdonképpen mindegy is, hogy ezek az idegenek fizikai valójukban vannak jelen, vagy "háttérhatalomként" sütik ki szörnyű terveiket. Velük szemben egységre van szükség, ellentámadásra. Aki nem áll be a sorba, áruló. Nem különösebben bonyolult szisztéma, de láthatóan működik.

Ha azonban ezt a támadás-ellencsapás retorikai mázat lekaparjuk, alatta nem nagyon marad semmi. A "GYODA", de valószínűleg a kettős vagy akár hármas határzár sem fogja megváltoztatni, mondjuk, a szíriai helyzetet és a geopolitikai realitásokat. Viszont a propagandára és a drótsövényre költött pénzből érdemi pluszt lehetne juttatni a bevándorlási hivatalnak, a segítő szervezeteknek, s bizonyára jutna a helyi lakosság félelmeit enyhítő, esetleg őket (munkaerőként) bevonni képes programokra is. Ennyiből is mintája a menekültügy a kormányzati politikának. Tükröződik benne a rendszer maga: hiába akarja a kormányfő "felgyorsítani" az államigazgatást, ha a döntéseinek nincs értelme, s azokat emiatt újra és újra még gyorsabban felül kell vizsgálni.

Persze, megtanultuk a leckét: "politikai kormányzás" folyik, a cél "a pillanat uralása". Hihetetlen elvakultság, önteltség és tudatlanság kell azonban ahhoz, hogy valaki azt gondolja, egy ilyen kurzus nem üt majd vissza, s nem fullad katasztrófába egy nem is annyira távoli ponton.

Ha valami, hát ez ki van próbálva Magyarországon. 

http://www.hir24.hu/poszt-itt-publi/2015/08/27/lakner-zoltan-a-menekultellenes-kampany-visszaut-es-katasztrofaba-fullad/

Megvan Harrach és Rogán megoldása: a magyar parlament szólítsa fel az EU vezetőit a kontinens védelmére

Tudjuk, hogy ez a menekültválság egy nagyon nehéz helyzet, olyan, amilyenhez foghatóval korábban még nem kellett szembenéznie az Európai Uniónak, de azt is tudtuk, hogy csak várni kell, és meg fog születni a megoldás.

Innentől változtatás nélkül közöljük az MTI hírét:

“Kormánypárti politikusok országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezik, hogy a magyar parlament szólítsa fel az Európai Unió vezetőit a kontinens és polgárai védelmére.    

Az erről szóló előterjesztést többek között Rogán Antal, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője terjesztette pénteken az Országgyűlés elé.

A kormánypárti politikusok indítványukkal a kabinetet is felszólítanák arra, hogy pénzügyi forrásokkal és jogszabályi feltételekkel tegye lehetővé, hogy Magyarország minden szükséges eszközzel meg tudja védeni a határait.

 ”Az illegális bevándorlás hullámai egész Európát robbanással fenyegetik”

- olvasható a javaslatban, amely szerint a kialakult helyzetért az Európai Uniót terheli a felelősség.

A Fidesz-KDNP politikusai szerint “mára odáig jutottunk, hogy Brüsszel felelőtlen politikája miatt emberek halnak meg”.

A képviselők az Országgyűléssel kimondatnák, “felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt”.

A határozati javaslat benyújtói szerint Közép-Európa országai – amelyek csak nemrég lábaltak ki a gazdasági válságból – nem engedhetik meg, hogy “Brüsszel elhibázott politikájának kárvallottjai legyenek”.

Nem megengedhető, hogy az illegális bevándorlók veszélyeztessék a magyar emberek munkahelyeit és szociális biztonságát – fogalmaznak, majd hozzáteszik, “jogunk van megvédeni kultúránkat, nyelvünket, értékeinket”.

“Folytatni akarjuk a gazdaság fejlesztését anélkül a teher nélkül, amit a Magyarországra érkező illegális bevándorlók elviselhetetlen áradata jelent” – olvasható az előterjesztésben.”

http://444.hu/2015/08/28/megvan-harrach-es-rogan-megoldasa-a-magyar-parlament-szolitsa-fel-az-eu-vezetoit-a-kontinens-vedelmere/

Az ENSZ napirendjén a migránsok halála

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szeptember 30-ra, a Közgyűlés 70. ülésszakának nyitányára rendkívüli tanácskozást hirdetett meg a migránsok halálának megakadályozására.

„Ez olyan emberi tragédia, amely eltökélt kollektív politikai választ követel meg. Ez a szolidaritás válsága, nem a számok válsága” - hangsúlyozta Ban közleményében, amelyet az Ausztriában, egy teherautóban, valamint a Földközi-tengeren életüket vesztő migránsok tragédiájának hatására adott ki.

A magyar rendszámú kamionban 71 menekült halt meg

Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

Megoldandó konfliktusok

Szerinte a nemzetközi közösségnek a kötelezettségek betartása mellett nagyobb eltökéltséget kell mutatnia azon konfliktusok megoldására, amelyek a menekülésen kívül kevés választást hagynak az embereknek.

Ha a nemzetközi közösség ebben kudarcot vall, akkor a menekülésre kényszerülők száma több lesz a jelenleginél is, amely naponta több mint 40 ezer.

Ha nem kezelik a konfliktusokat, nem fog csökkenni a menekültáradat

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Joguk van védelemre

Ban Ki Mun emlékeztetett, hogy a nemzetközi jog szerint a menekülteknek joguk van a védelemhez és a menedékhez, és az államok a menedékkérelmek elbírálásánál nem tehetnek megkülönböztetést vallási vagy más identitási alapon.

Arra sem kényszeríthetik az embereket, hogy visszatérjenek oda, ahonnan elmenekültek, ha jól megalapozott a félelmük, hogy ott üldöztetésnek vagy támadásnak vannak kitéve.

Ban szerint az ismétlődő tragédiák rávilágítanak az embercsempészek és emberkereskedők kegyetlenségére, és egyúttal érzékeltetik a védelmet vagy új életet kereső emberek kétségbeesettségét.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20150829-rendkivuli-ensz-tanacskozas-a-migransok-halala-ugyeben.html

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr307742990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.08.30. 18:54:06

Már az is jellemző tisztelt honfitársainkra, hogy a Te blogodra nem nagyon reflektálnak. Kíváncsi lennék, hogy csak félelemből vagy nemtörődömségből vagy talán csak érdektelenségből? A fentieket végigolvasva az embernek elszorul a szíve.
Az a rossz, hogy sok olyan van mint aki a videó végén üvölt.
Nem tudok másra gondolni mint ami a vesszőparipám: az átlag IQ nagyon alacsony nálunk. Már írtam a költőről aki még nem tudott az IQ-ról de a szellem napvilágát megjósolta.
Nagyon sajnálom, hogy pont nálunk nem jött be neki.

guma 2015.08.31. 08:11:20

@öregmatróz: :)

már az is elég szerintem, ha sokan olvassák, látják összegyűjtve az eseményeket több forrásból...

a posztoknál meg érdeklődés szerint néha tízezer feletti, de előfordult százezres letöltés is.

szóval ez egy nagyon nyugis kocsma. :D
süti beállítások módosítása