He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Schiffer András és Gulyás Gergely vita Tusnádfürdőn

2015.07.30. 16:10 guma

A tusványosi közönség megtapsolta Schiffer András a kormányzathoz közeli offshore üzleteket ostorozó szavait. Az LMP társelnöke Gulyás Gergellyel csatázott Tusványoson.

Az újratervezés, a fordulat volt a központi témája annak a tusványosi panelbeszélgetésnek, amelyen Schiffer András, az LMP társelnöke és a fideszes Gulyás Gergely beszélgetett Ablonczy Bálinttal.

Gulyás Gergelynek a fordulatról a szocialisták jutottak eszébe, akik ma már szír menekültekkel szemben is elfogadhatatlannak tartják, amit pár éve határon túli magyarokkal szemben még maguk is alkalmaztak. 

Schiffer András szerint 2018-tól lehet újratervezés, amikor Magyarország függése végre megszűnhet. Példaként említette az ország kitettségére, hogy a német autóipar gombnyomásra recesszióba döntheti a magyar gazdaságot, ha úgy tartja kedve, hiszen hazánk a német ipar függő összeszerelő üzeme. Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy a német gyártók nem csak segédmunkás állásokat teremtenek, mérnököket és képzett szakmunkásokat is nagy számban alkalmaznak.

A pártvezető azt gondolja, hogy a kettős állampolgárság megadása, és a nemzeti szempontok beemelése a politikába helyes irány volt, de ma már a Fidesz csak makroszámokban méri a kormányzás sikerét, miközben például a külhoni magyarság autonómiatörekvéseit jelentősen gyengíti, hogy a teljesen elhibázott fideszes külpolitika minden alkupozíciót elveszít Európában.

Később az államadósság került szóba, amivel kapcsolatban az LMP-s úgy vélekedett, dicséretes az eladósodás elleni szabadságharc, de egyrészt az adósságráta továbbra is magas – 80 százalék körüli –, másrészt a paksi beruházással kapcsolatos dicstelen hitelfelvétel nagy mértékben adósítja el az országot, harmadrészt a magánnyugdíjak államosítása is egyfajta állami adósságot hoz létre a lakosság irányában. Gulyás erről a gondolatmenetről azt gondolja, hogy ez az államadósság „kreatív könyvelése”.

Schiffer azt ajánlja, hogy a magyar gazdaságnak a göröghöz hasonló kivéreztetése ellen az offshore-lovagok kiűzésével lépjen a kormány. A frakcióvezetőt láthatóan felháborította, mikor Gulyás úgy reagált, hogy az offshore-t az Alaptörvény kizárja. Mint mondta, a jogi offshore-t, azaz a cégek átláthatatlan tulajdonosi szerkezetét valóban tiltja az Alaptörvény, a Fidesz mégis meghiúsította azt az LMP-s kezdeményezést, hogy az uniós források környékéről zavarják el az ilyen cégeket. A gazdasági offshore pedig ott van még az önkormányzati beruházásoknál is, és erre öt év kormányzás után már nem magyarázat, hogy ezeket Hagyó Miklós hozta.

A még mindig ingerült Schiffer közölte, miközben Gulyás szerint az Alaptörvény felett nem áll senki, van legalább két kivétel: Andy Vajna és Garancsi István, akik szerinte a „központilag-kijelölöm-a-nyerteseket” politikának. A tusványosi közönség tapssal jutalmazta mondatait. Gulyás Gergely szerint viszont nem a kormány hibája, hogy bizonyos országokban nem megfelelő a cégek nyilvántartása, és megemlítette, hogy Andy Vajnát nagyon tiszteli.

Szóba került görögországi Sziriza politikája és az LMP programja közötti párhuzam is. Schiffer mindenekelőtt leszögezte, hogy a görög állam jelenlegi csődjét a korábbi, jobboldali konzervatív és baloldali kormányok hozták össze, amikor úgy adósították el az országot, hogy a hitelek valójában nem kerültek be a görög gazdaságba. Az pedig határozottan tagadta, hogy a Sziriza programja kommunista lenne. Gulyás viszont kritizálta a szerinte félkommunista Szirizát, amiből Schiffer azt a következtést vonta le, hogy „a Fidesz elutasítja a megszorításokat elutasító politikát”.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr897666108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása