He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Végignézheted most a Győzelem Napja ünnepséget Moszkvában

2015.05.10. 22:44 guma

Oroszország egyik legnagyobb nemzeti ünnepének délelőtti moszkvai programját, a világháborús győzelem emlékére tartott katonai parádét az RT videóján követheti végig.

Oroszországban egyébként is a legnagyobb ünnepek közé tartozik a Győzelem Napja, idén azonban különösen nagy várakozások előzték meg a rendezvénysorozatot, tekintettel a kerek évfordulóra. A náci birodalom 70 éve, május 7-én kapitulált, amit az oroszok hagyományosan 9-én ünnepelnek, főként katonai parádékkal. 

Az utcák ilyenkor megtelnek a győzelem jelképét, a fekete-narancs György-szalagot viselő civilekkel, katonákkal és idős veteránokkal. Minden településen megemlékeznek valamilyen formában, a nagyobb városokban katonai díszszemlével, és légibemutatóval. Több helyen külföldi alakulatok is csatlakoztak a felvonuláshoz, Kalinyingrádban és Murmanszkban pedig a hadihajók látványos szemléje a fő program.

A Vörös tér ezen a napon zárva van a nagyközönség előtt, csak meghívóval lehet belépni. A vendégségbe érkező állami delegációkat az elnök személyesen fogadta a Kremlben. Reggel az alakzatban felvonuló katonai egységeké volt a főszerep. Vlagyimir Putyin elnök beszéde után korabeli és új harckocsik, illetve egyéb hadi járművek gurultak végig a macskaköveken. Végül a légierő helikopterei, vadászgépei és bombázói repültek el a Kreml fölött fegyelmezett kötelékben, például 70-es számot formázva, vagy az orosz nemzeti lobogó színeivel megfestve az eget.

Magyarország nagyköveti szinten képviseltette magát az eseményen, annak ellenére, hogy Áder János köztársasági elnök is meghívást kapott. A Moszkvába látogató Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a későbbi megemlékezésen részt vesz, de a katonai bemutatón nem.

A parádé technikai felhozatala évekig nem változott jelentősen, idén viszont meglepően sok új eszköz debütált a fővárosban. Egyebek mellett bemutatkozott a Tájfun-U, az Ural új katonai szállítójárműve, a Kurganyec-25 és a Bumeráng nevű páncélozott harcjárművek, illetve a T-14 Armata harckocsi. Utóbbi váltaná éveken belül az egyre korszerűtlenebbnek számító T-90-eseket. 

Az új tankkal egy apróbb malőr is megesett az elmúlt napokban. A T-14 Armatát csodatanként harangozta be a sajtó, első hivatalos szereplését izgatottan várták a hadiipar iránt érdeklődők. A parádé főpróbáján viszont az egyik Armata lerobbant, el kellett vontatni. Az orosz televízió kommentátora betervezett gyakorlatról beszélt, de az eszközt gyártó cég vezérigazgató-helyettese később elszólta magát, mikor a Twitteren a tank vezetőjét mentegette, mondván, az oktatásuk még folyik, és nagyon izgulnak a katonák az új járművekben.

A Vörös téren tartott katonai parádé helyi idő szerint kora délután ért véget. 

http://mandiner.hu/cikk/20150509_nezze_a_gyozelem_napjat_eloben

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr47449084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miről van itt nagybasz0 2015.05.11. 17:19:45

Még mindég keményen tolják, és még mindig fasiztáznak... a puhány amerikaiak inkább filmeket csinyálnak, ámerikakapitány... :)

www.youtube.com/watch?v=pGNogF3yHKE

guma 2015.05.11. 19:29:40

@miről van itt nagybasz0: b+!

most nem szakadtam meg a röhögéstől...
mást vártam. :D
süti beállítások módosítása