He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Harmonika a népzenében

2015.05.01. 11:32 guma

A mindenki számára jól ismert harmonikáról lesz szó. Az általunk tangóharmonikaként emlegetett zongora-billentyűs hangszerre szerencsésebb volna a nemzetközi akkordeon elnevezést alkalmazni. Az akkordeonnal ellentétben ugyanis a tangó kísérethez eredetileg használt harmonika dallamjátszó oldalán is gombokat találunk, akárcsak a hangszer akkordjátszó oldalán. Feltalálója, a német Heinrich Band neve után ezt a típust Bandoneónnak hívják. A Bandoneón elődje a koncertina a 19.szd. első felében, a 20-as 30-as évek fordulóján jelent meg Németországban és ezzel egyidőben Angliában is, valószínűleg egymástól független fejlesztés eredményeként. Az angol koncertina dallamjátszó oldala kromatikus, félhang lépéses hangolású míg a német a diatonikus skálának megfelelő volt. A XX. század 20-as éveinek elején kezdték exportálni Argentínába a Bandoneónt, amely itt néhány éven belül az Argentin tangó alaphangszerévé vált. A Bandoneon kisebb mint az akkordeon, nem vállra véve, hanem a térden megtámasztva muzsikálnak rajta. A hangszer gombjai a légszekrény összenyomásakor és széthúzásakor más-más hangot adnak ki, ellentétben az akkordeaonnal. A bal kéz oldala a basszus hangoké, amely kizárólag hangmagasságban tér el a jobb kéznél található dallamjátszó oldaltól. Az Argentínában és Uruguayban legáltalánosabban használt Rheinische Tonlage kiosztású típusnak 33 basszus és 38 dallamjátszó gombja van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr657418910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása