He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Húsvéti kaleidoszkóp...

2015.04.05. 08:00 guma

(A 2012.04.08 poszt frissítése)

K. László Szilvia: A legkisebb nyúlgyerek
 
Húsvét előtt izgatottan készülődnek nyusziék,
egész kosár tojás várja, hogy színesre befessék.
Anyanyuszi, apanyuszi és a nyuszigyerekek
festegetnek, készülnek itt zöld tojások, veresek.
A legkisebb nyuszigyerek ügyetlen még, nem vitás,
eltöri a tojásokat, zöld lesz tőle a lakás.
 
Mégsem szidják a többiek, így kezdte ezt mindenki,
bizony nehéz mesterség ez, meg kell szépen tanulni.
Hogy a tojás céklalében főzve mindjárt piros lesz,
hagyma héja szép sárgára, spenótlevél zöldre fest.
Tanítgatják tojást fogni, hogy a héja ne törjön,
munka után kezet mosni, rendet rakni a földön.
Így lesz ügyes egy-kettőre a legkisebb nyúlgyerek,
Büszke, hogy már ő is segít, csakúgy, mint a többiek.

A tojás: 
 
A tojás a termékenység, a teremtés, az újjászületés legősibb jelképe. Nemcsak Európában, de Ázsiában is ezekkel a fogalmakkal hozzák kapcsolatba. 
A tojásfestés mindig az asszonyok és lányok feladata volt. A tojások színezésénél leggyakrabban a piros színt használták, mivel ennek mágikus erőt tulajdonítottak. Nemcsak megvédelmez, de egyúttal Krisztus vérét is jelképezi. Eredetileg természetes festékanyagokat használtak a tojások színezéséhez, később kialakultak az írásos tojások is.

Húsvét

A húsvét napjainkban a keresztények legfontosabb ünnepe, de a valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.

A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét , feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

Az eredetileg zsidó vallási ünnep (héber nyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés. 

A név eredete 

 Húsvét az azt megelőző időszak, Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott negyvennapos nagyböjt lezárulását jelzi. A kereszténységben böjtnek nevezett, valójában „húshagyó” táplálkozási időszak után ezen a napon szabad először húst enni. (Erre utal a magyar húsvét szó is: a hús magunkhoz vételének első napja.) A böjt utolsó hetének neve: „nagyhét”, a húsvét utáni hét húsvét hete, egyes magyar vidékeken „fehérhét” – fehérvasárnapig tart.

A húsvét héber neve „pészah”. A szó „kikerülés”-t, „elkerülés”-t jelent, utalva arra, hogy a halál angyala elkerülte a zsidóknak bárány vérével megjelölt házait. Innen származik a ritkábban használt angol név, a passover is. A kifejezés az ünnep magyar nevében nem található meg, de Csikménaságon a húsvéti körmenet neve: „kikerülés”.

Az angol Easter a német Ostern szóval együtt keresendő. Őse egy germán istennő, Ostara a tavasz keleti (v.ö. angol East, német Ost) úrnője, ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt. (forrás : wikipédia)

Locsolkodás

A locsolás az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal van kapcsolatban, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. A szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat, illetve vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat. A szokásról már XVII. századi írásos emlékek is fennmaradtak. (forrás: wikipédia)

Ez a főleg vidéken elterjed szokás ősi termékenységvarázsló rítusból ered. Régebbi időkben a fiatal legények csapatokban járták a falvakat, és vízzel alaposan meglocsolták a leányzókat. A lányok hálából, hogy nem maradtak szárazak, hímes tojásokat osztogattak nekik. Persze a húsvéti locsolóversek sem maradhattak el, népköltészetünk gazdag tárházát kínálja a különböző rigmusoknak. Később ez a szokás is modernizálódott, a fiúk nem csapatokban mentek a lányokhoz, és előkerültek a kölnisüvegek is. A lányok pedig megvendégelték őket, és a locsolókat fáradozásaikért aprópénzzel is megjutalmazták.

 

Humoros locsolóversek

 

Az erdei kék ibolya,
szép mint a lányok mosolya.
De mindkettő tovább szépül,
Ettől az illatos izétül.
Látod? Még meg van a fele.
Megöntözhetlek-e vele?
---------------------------------
Biciklivel érkeztem,
Negyven métert fékeztem,
Kiszakadt a nadrágom,
Kifigyelt a húsvéti tojásom.
Szabad-e locsolni?
---------------------------------
Falu végén templom,
Locsoljak-e? Nemtom.
Falu végén megint templom,
Locsoljak-e? Megint nemtom.
---------------------------------
Én vagyok a török,
locsolkodni jövök.
Ha nem kapok piros tojást,
mindent összetörök!
---------------------------------
Egy gondolat bánt engemet.
Elfeledtem a versemet.
---------------------------------
Húsvét van, odakinn
mosolyog az ég is,
Adjanak egy ezrest,
mosolygok majd én is!
---------------------------------
Van nálam egy kis pacsuli,
Leloccsintom magát,
Ha egy kicsi mázlija van,
Szereti a szagát
---------------------------------

Te vagy az, ki nekem maradt,
Meglocsollak, essél hanyatt!

-----------------------------------

Húsvéti geg

"Csörög az óra, hajnal négyet mutat,
nyakamba kapom a nagyvárosi utat.
Egész évben erről szólt szinte minden álmom,
vicces lesz a mai nap, most már alig várom...

Jobb kezemben szifon, elég nyirkos, hideg,
bal szememben enyhén rángat már az ideg.
Amit tenni fogok, előre már bánom,
véletlenszerűen kopogok egy házon.

Ajtó nyílik s a háttérben kómás női arcok,
magamban már lejátszottam minden nap e harcot.
Vers nélkül locsolni sohasem volt szabad
s elhagyták számat ilyesfajta szavak:

"Zöld erdőbe száguldozni traktorral járok,
messze elkerülnek a jól szituált lányok.
Szifonom jéghideg csapvízzel tele,
tízezressel fizess vagy meglocsollak vele!"

Tojásgyűjtés

 Különböző tojásgyűjtő népszokások vannak, melyek célja, hogy a legények minél több tojáshoz jussanak a tojásjátékokhoz. Egyik ilyen játék például a Kecskemét környékén ismert tojásütés, tojáskoccintás. Ketten egymással szemben állva a tojásokat egyre erősebben összeütögetik, s az nyer, akié épen marad. Másik játék a tojással való labdázás. Úgy tartották, hogy aki a feléje dobott tojást elejti, még egy esztendeig nem leli meg a párját. Húsvéti Fesztivál 2012  - Szoboszlói Húsvéti Fesztivál

Romániában a látogatók vitték a gazdának a tojást, megütögették vele, s közben köszöntést mondtak: "Krisztus feltámadott." Voltak azonban különleges felhasználásai is a tojásnak. Igen sok helyen szerepeltek a tojások, mint szerencsét hozó amulettek. 

 

A görögök azt a tojást, melyet a tyúk először tojt nagypénteken, varázserejűnek tartották. Német hiedelem szerint, húsvét reggel egy tojáson átnézve meg lehet látni a benne táncoló bárányt. Jóslásra is használták a tojást: ha nagypéntek éjjelén feltörték, s egy pohár vízbe csurgatták, a formája megmutatta, milyen lesz a jövő évi termés. Volt, ahol a lányok tojáshéjat tettek a küszöbre húsvét előtti este, hogy megtudják, mi lesz a férjük foglalkozása. Ugyanaz lesz, mint az első férfié, aki belép a házba.

Párkapcsolat

A termékenység ünnepére készülődve nem feledkezhetünk meg kedvesünkről sem! Ha engedünk női megújuló folyamataink hívásának, mindezt kedvesünk is élvezheti. Most kezdődik a tavasz, a rügyfakadás, virágba borul minden, a Nap fényével átmelegíti a földet. A föld felenged  téli álmából és a Nap érlelő sugaraiban újjászületik. Virágok szöknek szárba, s színekbe burkolja magát a világ is. Ha értjük Földanyánk "szavát", megújíthatjuk párkapcsolatunk energiáit és előkészülhetünk több értő beszélgetésre, s akár szerelmi légyottra is. Felszabaduló, megújító energiáinkat transzformáljuk kreativitásunkba. Táncoljunk, sétáljunk, kerüljünk közelebb a Naphoz, hogy fényével a mi Belső Fényünket ébreszthesse! Énekeljünk, szépítkezzünk, tisztuljunk, öltöztessük testünket és lelkünket is a tavasz színeibe! Nevessünk úgy, ahogy egy madár dalol, illatozzunk, mint egy virág. Legyünk mi a tavasz és a hatás nem marad el!

Kedveskedjünk!
 

Kedveskedjünk ismerőseinknek és munkatársainknak! Apró dolgokról van szó, de milyen jól esik egy kis figyelmesség, ami a legfagyottabb légkört is feloldhatja! Kis csokoládéval, csoki nyuszival, virágokkal kedveskedhetünk egymásnak. Készíthetünk egy kis kosárkát az asztalunkra, amiben mindenféle apróságot helyezünk el, hogy aki arra jár megkínálhassuk! Ha túl költségesnek látjuk ezt, készítsünk magunk apró ajándékokat. Játszunk egy kicsit, merjünk bátrak, kreatívak lenni, hiszen ez az időszak változásainkat, szeretetben és figyelmességben való odafordulásunkat erősíti.  (forrás : http://www.hotdog.hu/rydaa-ezoteria/unnepek/husvet-59)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr554370783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.04.08. 09:54:49

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindőtöknek!

Margaríta, Neked külön is, mivel ilyen szépen összeállított posztot tettél be az ünnepre!
Öröm volt végignézni, olvasgatni:-)
Megérdemled a sok locsolkodót, mivel nagyon szépen emlékeztél meg emez ősi-gyökerű ünnepről!

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.04.09. 08:55:49

@miről van itt nagybasz0: Nagyon szép, amit betettél! Olyan szépségeket találsz Te is, meg Margaríta is. Meg Horizont "verse" is gyönyörű húsvéti ajándék!

Ézsaiást nagyon szeretem.
Néha fellapozom, csak úgy.
Azért Arlequin remélem nem tol le, hogy vannak a Bibliában kedvenc prófétáim és passzusaim...:-)
süti beállítások módosítása