He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Tíz év múlva 2 naponta rendel a háziorvos?

2015.03.22. 10:54 guma

2025-re az ország felében nem lesz háziorvos!

Magyarország - Napokon át lázas, muszáj elmennie a háziorvoshoz? Nem lesz ez olyan egyszerű! Az orvoshiány miatt csak kétnaponta rendel a doki, és akkor is több körzetből várja a betegek rohamait. Így vagy egy napig ücsörög a rendelőben, vagy házilag kúrálhatja magát.

Elvándorlás
A rezidensek külföldi munkavállalása tavaly újra emelkedni kezdett. A korábbi visszaesésben a fizetésemelés játszhatott elsősorban főszerepet

 

Ma még túlzásnak tűnik mindez, de 2025-re megszokott lehet. Egy döbbenetes jóslat szerint tíz év múlva 4,65 millió embernek, azaz a lakosság közel felének nem lesz megfelelő alapellátása. Az Emberi Erőforrások Miniszté­riumának (Emmi) munkaanyaga azzal számol, hogy egy évtized alatt 4 ezer fővel csökken a háziorvosok száma. A jelenlegi nagyjából 6500 praxis így 2025-re még 800 fiatal háziorvos munkába állása esetén is 3300-ra apad.

Elkeseredett
Dr. Dénes Tamás úgy látja, a szakemberhiány már veszélyezteti a betegbiztonságot. Az elvándorás pedig ezt csak fokozza majd

– Már most 230 praxis tartósan betöltetlen, így 300 ezer embernek nincs megfelelő alapellátása. Ha a tendencia nem változik, ez 2025-ra a tizenötszörösére nőhet – számolgatott dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke. – A szakemberhiány már veszélyezteti a betegbiztonságot, az elvándorlás és a kiöregedés ezt fokozni fogja – vélekedett.

Baljós kilátások

Jelenleg 300 ezren nem kapnak Magyarországon megfelelő háziorvosi ellátást. Tíz év múlva ez a szám a tizenötszörösére, 4,65 millióra emelkedhet

A helyzet az egészségügy többi területén sem rózsásabb. Itthon csak 240 orvos jut 100 ezer lakosra, míg Csehországban 367, Ausztriában 480. A szakmában dolgozók szerint az egészségügyet jelenleg csak az menti meg az összeomlástól, hogy a megmaradt orvosok és nővérek kétszer, háromszor annyit dolgoznak, mint ideális lenne.

A felmérésben megkérdezték az orvosokat és a betegeket, mennyire tartják biztonságosnak a legutóbbi kezelést. A válaszadók 1-től (legrosszabb) 5-ig (legjobb) osztályozhattak. Mint látható: az orvosok kritikusabbak. Náluk 15 százalék értékelte egyesre a biztonságot, 27 százalék pedig csak elégségest adott.

– A helyzet drámai. Senki sem akarná, hogy 40 óra munka után egy remegő kezű orvos vegyen tőle vért – érzékeltette Dénes. Szélsőséges esetben még a beteg élete is veszélybe kerülhet a rossz feltételek miatt. Név nélkül nyilatkozó egészségügyi dolgozók szerint nem ritka, hogy egy 40 ágyas osztályon 12 órán keresztül egy nővér ápolja a betegeket. Az orvoshiány miatt előfordul, hogy egy bőrgyógyásznak, reumatológusnak a sürgősségi osztályon kell helytállnia, az intenzív osztályon pedig megfelelő képesítés nélküli orvosnak kell ellátnia a feladatokat. Ezért menekülnek az orvosok: 2004-ben még csak 504-en kerestek külföldön állást, 2013-ban már 1950-en.

A térképen látható, a környező országokban 100 ezer lakosra hány orvos jut. Hazánk a sereghajtók között van

– Mindezt a páciensek gyakran nem is látják. Ők annyit vesznek ebből észre, hogy türelmetlen volt a nővér, kevés időt szánt rá az orvos – mutatott rá dr. Kárpáthi Keve belgyógyász. Pedig éppen az egészségügyi dolgozók látják leginkább a rendszer gyenge pontjait. Az orvosok 42 százaléka szerint a legutóbbi kezeléskor a betegek egyáltalán vagy nem voltak biztonságban a rossz munkakörülmények miatt. A pácienseknek viszont csak 19 százaléka érezte ezt.

Az Emmi azt írta: új alapokra kívánják helyezni a fekvőbeteg-ellátó rendszert.

– A Rezidens Támogatási Program révén eddig több mint 2500 fiatal szakorvost és szakgyógyszerészt sikerült itthon tartani – közölte az Emmi. – A 2012-ben és 2013-ban végrehajtott béremelés 90 ezer egészségügyi dolgozót érintett. Egy rezidens összesen 75 820 Ft, egy kezdő szakorvos 105 820 Ft béremelésben részesült – emelték ki.

Belülről látja
Dr. Kárpáti Keve szerint a páciensek nem látják, milyen állapotok uralkodnak az egszségügyben. Csak azt veszik észre: a túlterhelt ápolók, orvosok türelmetlenek

K. I.

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/2025-re-az-orszag-feleben-nem-lesz-haziorvos-2340105

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr957290323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása