He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Madagaszkári lemurok

2015.01.31. 09:02 guma

lemurs.jpg

A gyűrűsfarkú maki vagy más néven katta (Lemur catta) az emlősök (Mammalia) osztályába, a főemlősök (Primates) rendjébe és a makifélék (Lemuridae) családjába tartozó faj. A Duke Egyetem Főemlős Központjában Elizabeth Brannon tanulmányozta a fajt, és az állatok meglepően jól oldották meg a számítógépes feladványokat. Megállapította, hogy a majmok és a félmajmok különbözősége nem annyira értelmi, mint inkább motivációs. A makik egy érintőképernyős monitoron egymás után különböző képeket láttak, és a megjelenés szerinti sorrendbe kellett őket rendezniük. A feladatot ügyesen végrehajtották, de csak akkor, ha valamilyen édességet remélhettek a jó megoldásért. A majmok szórakozásból is megoldanak ilyen feladványokat, és nem várnak jutalmat. A makik viszont igen, sőt, odáig mentek, hogy egymás orra elől happolták el a nyereményt: az a maki, amelyik hamarabb elkészült, odament a társa számítógépéhez, és befejezte annak megkezdett megoldását, hogy ő kaphassa meg a nyereményt.filename_2551534k.jpg Madagaszkár déli, délnyugati és délkeleti területein él. Változatos élőhelyeken fordul elő, előnyben részesíti a galériaerdőket, a száraz, lombhullató erdőket és bozótosokat.

la_red_fronted_brown_lemur.jpg Testhossza 38,5–45,5 cm, farka ennél hosszabb, 56–62,5 cm. Testtömege 2-3,5 kg. Dús szőrzetének alapszíne szürke, a háton barnás, a hasoldalon pedig fehér. Arca szintén fehér, de orra és szemkörnyéke fekete. Legfeltűnőbb rajta a hosszú, fekete-fehéren gyűrűzött farok — a nevét is erről kapta. A két nem nem különbözik feltűnően. Alsó fogsorának metsző- és szemfogai úgynevezett fogfésűt alkotnak, és ezt szőrzetük ápolására használják.

4486643_orig.jpg

lemur.jpg Makik is főemlősök már csak az afrikai Madagaszkár szigetén és néhány apró környező szigeteken élnek, a földrajzi elszigeteltség miatt, Madagaszkár ad otthont számos csodálatos állatnak melyek sehol máshol a Földön nem található. 

Gyűrűs farkuk miatt maki félreismerhetetlenül azonosíthatóak a hosszú, élénk csíkos, fekete-fehér farkukkal. 

Makik használják a kezüket és lábukat, fürgén mozognak a fák között, de nem tud fogni a farkával, mint ahogy egyes unokatestvér főemlős. Gyűrűs farkú maki csomó időt a földön tölt. Kutatnak gyümölcs után és esznek leveleket, virágokat, fakérget.

Gyűrűs farkú makinak erőteljes illatát a mirigyek adják és a különleges szag, a mint kommunikációs eszköz is, amellett, hogy még egyfajta fegyver. Megjelölik területüket az illattal.. A férfi makik csatában is a dominancia fegyverének használják a párosodási idő alatt, azzal, hogy megpróbálja a hosszú farok mellett a büdös váladékkal is az állat erejét fitottgatni..

Gyűrűs farkú makik csoportokban élnek. Ezek a csoportok lehetnek 6-30 állatok, de átlagosan mintegy 17 Mindkét nem együtt él a csapatokban, de a domináns nőstény az uralkodik a csoporton.

Gyűrűs farkú maki veszélyeztetett, főleg azért, mert a gyér, száraz erdőket szereti.

ring-tailed_lemur_1.jpg A katták csoportokban élnek, egy csoportot átlagosan 12-24 egyed alkot, melyben a nőstények a dominánsak. Más lemurfajokhoz képest kevésbé territoriálisak, többnyire csak a szaporodási időben őrzik területüket. A csoport nőstényei egymással rokonságban állnak, mivel a nőstény utódok a szülői csoportban maradnak. A hímek azonban 3-5 éves korukban elhagyják a csoportot, melyben a világra jöttek. A hímek a szaporodási időn kívül gyakran fiúcsapatokat alkotnak.

red-ruffed-lemur.jpg

ringtail-lemur-face-bg.jpg

ringtailedlemur1.jpgring_tailed_lemur_lemur_catta_at_bronx_zoo_1_cropped.jpg

mfg-ruffed-lemur.jpg

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr917087083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2015.02.02. 07:33:06

@Lone Wolf: üdv!:))))

jó látni az "elveszetteket" :D

Lone Wolf 2015.02.02. 23:25:16

@guma:

:) időről időre benézek, de ahhoz nincs elég élet hogy rendszeresen megtegyem.

Tényleg, V bőrre jár még valaki? Én KB 5 éve felhagytam vele, és mióta átköltözött biztos hogy bottal se fogom piszkálni.

Régen legalább pártatlanul volt rosszindulatú, de most már azt se lehet róla elmondani.
süti beállítások módosítása