He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az állam a beszállítóít nem fizeti ki? - hírek

2015.01.30. 05:14 guma

Gyilkos számok az adósokról! - Kiderült, mit tett a kormány az év végén

A novemberi hónap után tavaly decemberben ismét csökkent a költségvetési szervek tartozásállománya. Ez nem váratlan fejlemény, hiszen a kormány az év végén - a szokásoknak megfelelően - plusz pénzt juttatott az intézményeknek. Az egyszeri év végi forrás azonban továbbra sem oldja meg a problémát, a teljes adósság 100 milliárd forint körül jár.

A várt csökkenés

A költségvetési szervek adósságállományának részletes adatait havonta teszi közzé a Magyar Államkincstár. Ezeket a jelentéseket az elmúlt időszakban egyre több figyelem övezte, több okból is:

  • Az egész költségvetésre nézve rendszerszintű kockázatot hordoz magában a jelentős tartozás
  • Ezen belül különösképp az egészségügyi intézmények adóssága figyelemreméltó. Ez ugyanis az egyik tünete a problémákkal küszködő egészségügyi ellátórendszernek


A MÁK nemrégiben ismertette a 2014. december végi tartozásállományt. Ezek szerint az év utolsó hónapjában 9,7 milliárd forinttal 98,2 milliárd forintra csökkent az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek adóssága.

Gyilkos számok az adósokról! - Kiderült, mit tett a kormány az év végén


Az év végi csökkenés egyáltalán nem meglepő, sőt az elmúlt évek alapján szokványosnak mondható, a kormány ugyanis az év utolsó hónapjaiban már tisztában van a költségvetés állapotával és ilyenkor plusz forrást ad az intézményeknek (maradvány, illetve kiadászárolások feloldásával). A költségvetési szervek pedig ezt a plusz összeget a tartozásaik kiegyenlítésére fordíthatták.

Csöbörből vödörbe


A kormány tavaly év végén több olyan intézkedésről is döntött, amivel lazított kicsit a gyeplőn. Feloldotta például a nyári kiadászárolást és ezeket a tételeket a szerveknek tartozásállomány-csökkentésre kellett felhasználniuk. Emellett 10,4 milliárd forintot osztott szét a kormány a kórházak között az egészségügyi kassza maradványából. Ezek fényében tehát tényleg nem meglepő az adósságállomány-csökkenés, a komoly terhet azonban csak részben könnyítette.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a teljes adósságállomány közel fele (48,5%-a) 60 napon túli lejáratú, ezek értéke eléri a 47,7 milliárd forintot. A 30 nap alatti tartozások összege 31,2 milliárdot, a 30-60 nap közötti tartozások összege 16,8 milliárd forintot tesz ki az államkincstár adatai szerint.


A teljes adósság legnagyobb része a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben áll fent, összesen 91,1 milliárd forint értékben. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a Magyar Orvostechnológiai Beszállítók Szövetsége újabb figyelmeztetést adott ki: a kórházaknak nyújtott év végi plusz forrás nem oldotta meg a kifizetetlen számlák helyzetét, az intézmények sakkoznak. Ez pedig hazai vállalkozásokat lehetetlenít el.

És a lista


A teljes adósság 79%-a jelentkezik az Emberi Erőforrások Minisztérium fejezetében, ami az egészségügyi intézmények számait látva nem meglepő. A Miniszterelnökségnél 7,7 milliárd forintnyi tartozás halmozódott fel.

Ha az egyes intézményeket tekintjük, akkor azt mondhatjuk, hogy a legnagyobb adós a KLIK 4,7 milliárdos adósságával. Ezek után jönnek a sorban az egyetemek, azon belül is az orvostudományi egyetemek. A teljes listáért kattintson ide!

Gyilkos számok az adósokról! - Kiderült, mit tett a kormány az év végén

http://www.portfolio.hu/gazdasag/egeszseggazdasag/gyilkos_szamok_az_adosokrol_kiderult_mit_tett_a_kormany_az_ev_vegen.209548.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Csúcsot döntött a költségvetési intézmények adóssága

Meghaladta a 100 milliárd forintot, és ezzel csúcsot döntött tavaly a költségvetési intézmények éves átlagos összadóssága. A legnagyobb adósok továbbra is a kórházak, amelyek a beígért központi konszolidációra várnak, a beszállítók helyzete egyre kilátástalanabb - írja a Világgazdaság a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva.

http://hvg.hu/gazdasag/20150130_Csucsot_dontott_a_koltsegvetesi_intezmeny

Luxus minden mennyiségben: az MNB új jelmondata?

A Magyar Nemzeti Bank 2013 végén kezdett el ingatlanokat vásárolni és néhány hónap alatt a piac egyik legjelentősebb befektetőjévé nőtte ki magát. Kórházépülettől kastélyszállón át luxusirodaházig, alig több mint egy év alatt országszerte hét ingatlannal gyarapodott a Matolcsy vezette jegybank, illetve alapítványainak vagyona. Az épületek többsége luxuskörnyezetben helyezkedik el, és meg egy dolog közös bennük: oktatási, illetve rekreációs funkciót szán nekik az MNB, mely így egyre esélyesebb az "év munkáltatója" díjra. Legutóbb (decemberben) egy használaton kívüli MTA-épülettömböt vásárolt a Rózsadombon közel 3 milliárd forintért - megnéztük, jó üzleteteket kötött-e a jegybank.

http://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/luxus_minden_mennyisegben_az_mnb_uj_jelmondata.209518.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Egyre súlyosabb a kórházi helyzet

Újabb figyelmeztetést adott ki a Magyar Orvostechnológiai Beszállítók Szövetsége. A szövetség szerint a kórházak adósságállománya hatalmasra duzzadt, az egészségügyi intézmények a kifizetetlen számlákkal sakkoznak és a nehéz helyzetet nem oldotta meg a tavaly év végi plusz forrás sem. Azt hangsúlyozzák, hogy új alapokra kell helyezni az ellátórendszer finanszírozását, hogy megálljon az adósságállomány növekedése. A kórházi számlák kifizetésének csúszása leginkább a magyar kkv-kat érinti, többségük a fennmaradásért küzd.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/egeszseggazdasag/egyre_sulyosabb_a_korhazi_helyzet.209526.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Kiderült a nagy titok a milliárdos MET-ről?

Kiderült, kik a Mol Nyrt. által alapított, mára már többségi magántulajdonban lévő, sokmilliárdos nyereséggel működő MET energiakereskedő végső tulajdonosai.

Interjú készült a Figyelőben Lakatos Benjámin cégvezetővel és közzétették a magyar-orosz érdekeltségű, Svájcban bejegyzett MET Holding AG honlapján, hogy ő a cég egyik legnagyobb tulajdonosa, csaknem 25 százalékkal. Az utóbbi időben élénk sajtófigyelmet kapott milliárdos vállalat másik, most felfedett tulajdonosa Ilya Trubnikov, orosz-kanadai üzletember - írja az Index.

"Az egész társaság üzleti modellje s koncepciója az én fejemből pattant ki, én találtam ki a MET-et. Jókor voltam jó helyen és szerencsém is volt" - mondta a Figyelőnek Lakatos, aki elárulta azt is, pénz nélkül lett a legnagyobb tulajdonos, halasztott fizetéssel, a későbbi osztalékból fizeti ki a Moltól és az oroszoktól kapott részesedését.

Állítása szerint azért állt most a nyilvánosság elé, mert "olyan szintre jutott a boszorkányüldözés és a tevékenységük démonizálása, hogy ideje pár dolgot helyre rakni."

A magyar energiapiacon egyre nagyobb szerepet játszó cégcsoportról, amely tavaly a Dunamenti erőművet is megvette, egyébként korábban nem sokat lehetett hallani. Aztán tavaly kikerült az internetre néhány MVM magyar Villamos Művek Zrt.-vel kötött titkos szerződés, és ez felkavarta az állóvizet.

MET Magyarország Zrt.-adatok (milliárd Ft)
2009 2010 2011 2012 2013
Nettó árbevétel 36,433 212,295 233,351 274,140 224,142
Adózott eredmény 0,797 15,446 12,950 48,975 4,231
Mérleg sz. eredmény 0,797 3,846 1,727 0 2,371
Osztalék 0 11,600 11,223 54,096 1,860
Eszközök összesen 26,255 51,677 80,178 103,847 36,521
Saját tőke 2,530 7,064 8,202 2,269 5,662
Kötelezettségek 22,857 41,814 67,936 93,357 26,632
Forrás: Céginfo.hu, E-beszámoló

"Szakmai cég vagyunk, a politikától távol tartjuk magunkat"

Lakatos most állítja, dacára annak, hogy a tulajdonosok között a Csányi Sándorral szoros üzleti kapcsolatban álló Nagy György, és az Orbán Viktorral és Hernádi Zsolttal is barátságban lévő Garancsi István is jelen van, valamint egy orosz-kanadai üzletember, a tulajdonosok kapcsolatai nem segítik őket az üzletben. "Szakmai cég vagyunk, a politikától távol tartjuk magunkat" - mondta a Figyelőnek.

A MET egy korábbi közleményében elárulta, tavaly 4 milliárd eurós volt a csoportszintű bevétele, és a bevétel 7 százalékát jelentette az MVM-ügylet. (Mostani árfolyamon ez 87 milliárd forint - írja az Index.)

"Azt, hogy a MET nem transzparens, visszautasítom. Működésünk a legszigorúbb mércével is átlátható" - mondta az interjúban Lakatos, akiről egyébként eddig az sem volt közismert, hogy a cég legnagyobb tulajdonosa. Lakatos Benjámin, aki egyébként menedzser is a cégben, az interjúban beszélt az eddig szintén rejtegetett másik tulajdonostársról, Ilya Trubnikovról is.

Szövevényes cégháló

Ő is jópár áttéten keresztül kapcsolódik az energetikai vállalathoz. A svájci MET Holdingban 50 százalékos tulajdonos a ciprusi WISD Holding, amelyben 25,33 százalékos tulajdonos a Virgin-szigeteken lévő Small Valley Investments, amely a ciprusi Potassa Holdings és a Totalserve Holdings letétkezelők száz százalékos tulajdonában van. És ezeknek a tulajdonosa Ilya Trubnikov. (A Mol Nyrt.-nek jelenleg 40 százalékos részesedése van a magyarországi leányvállalattal is működő MET Holdingban.)

Lakatos az interjúban elmondta, Trubnikov egy 57 éves orosz-kanadai állampolgár, az NGKS egykori tulajdonosa, akit az orosz Normeston hozott a cégbe. A Normeston azóta már kiszállt a MET-ből, de megmaradt a jó kapcsolat, például a cég székházában működik a MET a Benczúr utcában. (Itt működik amúgy a hazai Lukoil is.)

Azt a kérdést, miszerint egyes információk szerint a Magyar Telekommal is közös üzletre készülnek, Lakatos nem kommentálta, de azt mondta, hogy tárgyalnak néhány kisebb tranzakcióról Magyarországon.

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/kiderult_a_nagy_titok_a_milliardos_met-rol.592800.html

51 milliárdot tehettek el a Rogán által beszervezett offshore cégek

A gázkereskedelemhez vagy az autópályaépítéshez hasonló korrupciós lehetőség a magyar letelepedési kötvény. Az egészet Rogán Antal találta ki, ő hozta az első külföldi közvevtítő céget is. Az Index olyan cikket írt, amibe sok helyen belebukna az érintett politikus.

A letelepedési államkötvényeken a magyar állam egyelőre nemhogy nem nyer pénzt, hanem veszít, a monopolhelyzetbe hozott, ismeretlen hátterű offshore közvetítő cégek viszont elképesztőt kaszálnak, de akkorát, hogy a nekem eddig középszintű ügyeskedésnek tűnő bizniszen a hét résztvevő vállalkozás másfél év alatt az Index becslése szerint 51 milliárd forint hasznot húzhatott. Ez az összeg tehát nem a magyar költségvetésbe került, hanem ki tudja, kikhez. Olyan ki tudja, kikhez, akiket, amint már beelekerültek az aranyakkal teli ládikába, ellenőrizni sem nagyon lehet, azt még kevésbé, hogy megosztják-e ezt az extrém profitot valakivel.

A letelepedési kötvény arra való, hogy kínai és más, az EU-ban csak vízummal közlekedő üzletemberek szabad utazási lehetőséget szerezhessenek az EU-n belül azzal, hogy lejegyeznek egy 250 ezer eurós speciális diszkont államkötvényt, aminek a fejében letelepedési engedélyt kapnak Magyarországon.

Az egész ötletet a szükséges törvénymódosításokkal egyszemélyben Rogán "Tőkefelhalmozó" Antal menedzselte a törvényhozásban. Itt az Index cikke, amit garantáltan érdemes végigolvasni.

Bődületeset kaszálnak Rogán ötletén

De az a nem az állam. Tízmilliárdokkal pumpálunk tele offshore cégeket, cserébe bejutást… Tovább: index.​hu

Imádom, amikor Rogán nyilatkozik...

...mert az mindig olyan hiteles forrás, korrekt tájékoztatás, és lojális az országhoz. Az Index-nek nyilatkozott az 5ker-t érintő ingatlanmutyikkal kapcsolatban. Hihetetlen, hogy 2014-15-ben valakinek van pofája venni a bátorságot és utána járni a dolgoknak hivatalos úton ( Juhász Péter elkezdte végignézni a belváros vagyongazdálkodási dokumentumait). Természetesen a tények nem tények, hanem egyértelmű ellenzéki félrehallások. Rogán pedig egyértelműen korunk egyik legprofibb politikusa, egyszemélyes kommunikációs nagyhatalma, aki képes egy őt ért támadásból támadásba lendülni és az ellenzéket szapulni. Azért nem biztos, hogy túl nagy szakértelem kell ahhoz, hogy lássuk a valóságot...

Nézzük az index interjút pár részletét magyarosítva a saját szubjektív kihallásaimmal!

"Pár hét alatt, mióta Juhász Péter elkezdte végignézni a belváros vagyongazdálkodási dokumentumait, nagyot fordult a világ: szerdán a tüntetők börtönt követeltek önre. Hogyan éli meg ezt?"

http://iflgazdasag.blog.hu/2015/01/19/imadom_amikor_rogan_nyilatkozik?utm_medium=lista&utm_campaign=bloghu_cimlap&utm_source=keres%C3%A9si%20tal%C3%A1latok?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201501

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr947122841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása