He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

200 millió éves fák Arizonában – a kővé vált erdő

2014.11.19. 08:02 guma

Kristályként csillogó, 200 millió éves farönkök árulkodnak a földtörténet titkairól az arizonai sivatagban utazóknak. A páratlanul színpompás kvarcokká kristályosodott ősi fákat vulkáni hamu üledéke őrizte meg az örökkévalóság számára.

200 millió éves fák Arizonában – a kővé vált erdő

A Petrified Forest Nemzeti Park az Egyesült Államokban, Arizona északkeleti részén található. Északi felében a Festett sivatag lélegzetelállító látványában gyönyörködhetünk, délre pedig az évmilliókkal ezelőtt itt élő fák földön fekvő, szétszóródott darabjai által alkotott Petrified Forest, vagyis a Megkövült erdő csodálható meg.

E ma már kopár, terméketlen terület 200 millió évvel ezelőtt dús vegetáció által borított mocsaras síkság volt. A hirtelen lezúduló nagy esők eredményeként kialakuló áradások az időszakos patakmedrek mentén nőtt 30 méter magas tűlevelű fákat kidöntötték, a hatalmas, sokszor akár 4 méter átmérőjű törzsek pedig a földre zuhanva darabokra törtek. A területet övező több kisebb vulkán kitöréseinek során a rönköket láva borította be, amely idővel egyre vastagabb réteget képezett, s az elpusztult növények vulkáni kovasavval átitatott maradványai lassan mélyen a felszín alá kerültek.

A ma látható rönkök évmilliókon át pihentek az iszap és vulkáni hamu által alkotott üledékbe ágyazódva, mígnem 65 millió évvel ezelőtt egy nagyobb kéregmozgás hatására a terület megemelkedett, s a hajdani lápvidékből tanúhegyek és sziklakúpok emelkedtek ki. A bennük időközben megszilárdult kovasavnak köszönhetően eredeti formájukban felszínre kerülő farönköket a hatalmas esők által okozott erózió lassan kiszabadította üledékfogságukból, s ma a hajdan a dinoszauruszokra lenéző, majd különböző ásványokká, többnyire kvarccá kristályosodott fák általunk felfoghatatlanul távoli múltról mesélnek nekünk.

A térségre ma is jellemző hirtelen nagy esők miatt napjainkban is újabb és újabb kővé vált rönkök kerülnek felszínre. Tekintettel arra, hogy a meglepően fényes és élénk színekben pompázó, csodaszép és értékes leletek begyűjtése száz évvel ezelőtt szinte iparszerűen zajlott, a területet előbb nemzeti emlékhellyé, majd 1962-ben nemzeti parkká nyilvánították, komolyabb védelmet biztosítva ezáltal az ősidőkből származó fatörzseknek.

A Petrified Forest ma a megkövült fák egyik legnagyobb lelőhelye, amely több különböző területre oszlik. A legsötétebb árnyalatú rönkök a Fekete erdő elnevezést viselő részen találhatók, ahol még ma is több egészben maradt törzzsel találkozhatunk. Itt csodálható meg a híres Onyx Bridge, vagyis Ónix-híd is, egy időszakos patak medrét átívelő fa, amelynek tizenkét méteres törzse alig néhány évvel ezelőtt töredezett meg.

Bár a nemzeti park e déli részének legfőbb látványosságát természetesen a kővé vált fák jelentik, a Petrified Forest területén csaknem ötszáz régészeti lelőhely is található. A parkot évente felkereső mintegy hatszázezer látogatót többek között egy több mint 70 helyiségből álló egykori navajo indián lakóház nyolcszáz éves romja, a Puerco Pueblo, valamint egy 3200 éves sziklavésetek százaival díszített homokkő bucka, a Newspaper Rock várja. A nemzeti park kis múzeuma pedig egy több mint 13 ezer éves agyagedényekből álló gyűjteménnyel is büszkélkedhet.

A terület kültéri látványosságainak felfedezésére a nemzeti park lovakkal, szamarakkal, öszvérekkel és lámákkal áll az érdeklődők rendelkezésére, akik azonban természetesen gyalog is nekiindulhatnak. Bármilyen útvonalat választanak is a túrázók, útjuk során mindenképpen módjuk nyílik megcsodálni a Festett sivatag által nyújtott festői látványt. A nemzeti park területének legnagyobb részén nemcsak a kirándulás, de a kempingezés is megengedett, egy éjszakai hátizsákos túra pedig e páratlan díszlet elemei között minden bizonnyal feledhetetlen, örök élményt jelent.

http://www.szepzold.hu/200_millio_eves_fak_arizonaban__a_kove_valt_erdo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr96731919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása