He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Ukrajna - Oroszország (hír, vélemény gyűjtemény, részletesen)

2014.03.02. 04:31 guma

Ez a hidegháború óta a legnagyobb fenyegetés Európára

Szombaton rendkívül kiéleződött a helyzet Ukrajna körül. Az oroszok bekeményítettek, Vlagyimir Putyin elnök délutáni kérésére az orosz parlament engedélyezte katonai erő alkalmazását Ukrajna területén. Erre reagálva Olekszandr Turcsinov, Ukrajna ideiglenes elnöke elrendelte az ukrán haderő riadókészültségbe helyezését. Közben a nyugati hatalmak részéről folytatódik az egyértelmû üzengetés.

Fontosabb részletek
    • A Krími Autonóm Köztársaságban történtek miatt pattanásig feszült a helyzet Oroszország, valamint Ukrajna (és a nyugati hatalmak) között
    • A többségében oroszok lakta dél-ukrajnai autonóm területen az új, pénteken megválasztott oroszbarát vezetés nem ismeri el a szintén múlt héten felállt ideiglenes kijevi vezetést
    • Oroszország úgy értékeli a helyzetet, hogy a Krími-félszigeten élõ oroszok védelmére kell kelnie
    • Oroszország katonai mozgósítását viszont a nyugati államok nézik rossz szemmel

      90 percig telefonált Obama Putyinnal 2014.03.02 01:50

      A Fehér Ház is kiadta közleményét a szombati Obama-Putyin telefonhívásról. Ezek szerint Barack Obama aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Oroszország megszegi Ukrajna szuverenitását és területi integritását, ez pedig nemzetközi törvényekbe ütköző. Az Egyesült Államok arra hívta fel Oroszországot, hogy a feszültségek mérséklése érdekében vonja vissza csapatait a krími katonai állomásra és tartózkodjon attól, hogy beavatkozzon Ukrajna más részein.


      Obama világossá tette, hogy amennyiben Oroszország továbbra is megsérti Ukrajna szuverenitását és területi integritását, akkor az negatívan befolyásolja Oroszország megítélését a nemzetközi közösségben. A következő órákban és napokban az Egyesült Államok azonnali egyeztetést fog kezdeményezni szövetségeseivel és partnereivel az ENSZ-ben, a NATO-ban, azokkal, akik aláírták a budapesti memorandumot.


      A Fehér Ház közleményéből az is kiderül, hogy az USA felfüggeszti részvételét a következő G-8-találkozó előkészítésében. Hozzáteszi: Moszkva még jobban elszigetelődhet, ha ezt folytatja.

      Kiragadott mondatok 2014.03.02 01:41

      A világ vezető politikusainak legutóbbi nyilatkozataiból világosan kiolvasható, hogy miként vélekednek a most kialakult helyzetről.


      Donald Tusk lengyel miniszterelnök március 1-jén: "A világ egy olyan konfliktus szélén áll, melynek következményeit még nem ismertük fel". "Oroszország az a szereplő, amelynek a jelek szerint érdekében áll, hogy instabil helyzetet provokáljon a világnak ebben a részében".


      Barack Obama amerikai elnök március 1-jén: "Az Egyesült Államok a nemzetközi közösség mellett fog állni annak megerősítésében, hogy Ukrajnában minden katonai beavatkozásnak ára lesz"

      Égnek a vonalak 2014.03.02 01:13

      Francois Hollande francia elnök is felhívta Putyint, és arra kérte, hogy Oroszország tartózkodjon az erő alkalmazásától Ukrajnában, és a nemzetközi közösséggel közösen keresse a kiutat a válságból - közölte az Elysée-palota. Hollande közölte, hogy nagyon aggasztja az ukrajnai helyzet.



      A francia államfő az ukrajnai helyzetről beszélt szombat este Obamával, Herman Van Rompuyyel, az Európai Tanács elnökével és Angela Merkel német kancellárral is.



      Putyint telefonon felhívta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is szombaton. (MTI)

      Mi folyik itt? 2014.03.02 00:30

      Ha úgy érzi, hogy kicsit elvesztette a fonalat, akkor kattintson ide , és pár cikk után világossá válik, mi és miért zajlik Ukrajnában.

      Egy kicsit messzebbről nézve 2014.03.02 00:28


      Orosz érdekek
      Az ukrán ellenzék - halálos áldozatokkal járó összecsapások utáni - múlt heti győzelmével Oroszország úgy érezheti, hogy jelentősen csökkent befolyása az ukrán vezetésre. A parlament által leváltott és azóta nemzetközi körözés alatt álló Viktor Janukovics volt államfő Vlagyimir Putyin szövetségese volt.

      Oroszország számára több (etnikai, kulturális, földrajzi, gazdasági és biztonsági) szempontból is stratégiai fontosságú a most politikai és gazdasági válsággal küszködő Ukrajna, ezért saját befolyási körén szeretné tudni, így nem véletlenül lép fel határozottan a kezdetektől az orosz vezetés. Vlagyimir Putyin Ukrajna minden közeledését az Európai Unióhoz aggódva figyeli és szükség esetén szankciókkal reagál.

      A helyzet most a Krími Autonóm Köztársaságban történtek miatt éleződött ki. A Krími Köztársaság (a Krím-félszigeten, Jaltában rendezték a szövetséges nagyhatalmak vezetői közötti találkozót) önálló közigazgatási egység Ukrajna déli részén, központja Szimferopol, túlnyomó többségében oroszok lakják, de jelentős arányt képviselnek az ukránok (mintegy negyede a teljes lakosságnak). A Krími-félszigeten helyezkedik el Szevasztopol, Ukrajna második legnagyobb kikötője, speciális státusszal bíró város (Kijev a másik ilyen város). Ez a város azért is fontos Oroszország számára, mert az orosz Fekete-tengeri Flotta, amely egy 2010-ben, Janukovics elnökké választása után aláírt szerződés értelmében 2042-ig használhatja az oroszok számára stratégiailag és érzelmileg is fontos haditengerészeti támaszpontot.

      "Ne szépítsük..." 2014.03.01 23:41

      Ne szépítsük, mondjuk ki: ami Ukrajnában és a Krím-félszigeten zajlik, az a hidegháború óta a legsúlyosabb fenyegetés Európa biztonságára - értékeli meglehetősen sötéten az ukrán krízist Timothy Ash. A Standard Bank régiós elemzője arra emlékezetet, hogy az 1994-es budapesti memorandumot, ami Ukrajna területi integritását garantálja az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mellett Oroszország is aláírta.

      Putyin és Obama telefonált, az ENSZ BT összeült 2014.03.01 23:38

      Az Ukrajnában kialakult "rendkívüli helyzet különböző aspektusait" vitatta meg Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnök szombat este folytatott, a Fehér Ház által kezdeményezett telefonbeszélgetésük során.


      A Kreml sajtószolgálatának beszámolója szerint az orosz elnök azt hangsúlyozta, hogy "amennyiben továbbterjed az erőszak Ukrajna keleti régióira és a Krímre, akkor Oroszország fenntartja magának a jogot saját érdekei és az ott élő orosz ajkú lakosság megvédelmezésére". Putyin felhívta a figyelmet, hogy reális veszélyek fenyegetik az ukrán területen tartózkodó orosz állampolgárok, megannyi honfitársa életét és egészségét.



      Az orosz katonai erő ukrajnai bevetése kapcsán Obama által hangoztatott aggodalmakra válaszul az orosz elnök utalt a - megfogalmazása szerint a jelenlegi kijevi hatalom által lényegében ösztökélt - ultranacionalista elemek provokációs, bûnös akcióira. A Kreml szerint a hívást az amerikai elnök kezdeményezte.


      Eközben Ukrajna az orosz "agresszió" megállítását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától a BT szombati rendkívüli ülésén, és azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsértette az ENSZ Alapokmányát katonai egységeinek a Krímbe vezénylésével. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete pedig azt javasolta, hogy azonnal küldjenek Ukrajnába nemzetközi megfigyelőket, akik segíthetnének a válság súlyosbodásának megelőzésében. Samantha Power szerint az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) adhatná a megfigyelőket.



      Oroszország ukrajnai akcióival megsérti az ország szuverenitását, és fenyegeti a nemzetközi békét és biztonságot" - jelentette ki Power. A BT megszavazta, hogy nyilvános legyen az ülés - így azt a tévék is közvetítik -, pedig Oroszország tiltakozott ez ellen. (MTI)

      Orosz tengeralattjáró-elhárító hajók Szevasztopolnál 2014.03.01 22:07

      Két orosz tengeralattjáró-elhárító hadihajó jelent meg az Ukrajnához tartozó Szevasztopol partjai előtt, ami sérti a fekete-tengeri orosz hadiflotta fő támaszpontjának bérletére vonatkozó orosz-ukrán szerződést - közölték katonai források szombaton az Interfax hírügynökséggel. Később az ukrán katonai forrás azt is megerősítette, hogy a balti flottához tartozó két nagy tengeralattjáró-elhárító hajó - a Kalinyingrád és a Minszk - helyi idő szerint 21.10 órakor befutottak a szevasztopoli kikötőbe.


      A források szerint az említett orosz hadihajókat egy szevasztopoli öbölben látták. A Krím félszigeti Szevasztopol az orosz Fekete-tengeri Flotta mellett az ukrán flotta fő támaszpontja is, szombaton azonban a teljes ukrán flottát kivonták Szevasztopolból. (MTI)

      Putyin miatt katonai készültség a szomszédban! 2014.03.01 21:47

      "Utasítást adtam, hogy helyezzék riadókészültségbe a hadsereget, erősítsék meg a nukleáris létesítmények, a repülőterek és a stratégiai jelentőségû helyek védelmét" - mondta Turcsinov.

       

      Turcsinov ezt az ukrán néphez intézett televíziós beszédében jelentette be.

       

      Előzőleg az orosz parlament Vlagyimir Putyin orosz elnök kérésére engedélyezte katonai erő alkalmazását Ukrajna területén.

       

      A komor hangvételû televíziós üzenetben Turcsinovhoz csatlakozott Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő is, aki beszámolt arról, hogy telefonon beszélt orosz kollégájával, Dimitrij Medvegyevvel.

       

      Jacenyuk közölte: felszólította Oroszországot, hogy a feszültség csökkentése érdekében rendelje vissza az orosz katonai egységeket támaszpontjaikra. "Meg vagyunk győződve arról, hogy Oroszország nem folyamodik katonai intervencióhoz, mert az egy háború kezdetét jelentené, és mindennemû kapcsolat megszakítását Ukrajna és Oroszország között" - jelentette ki Jacenyuk. "Egy katonai beavatkozás elfogadhatatlan volna, mert minden nemzetközi megállapodás megsértését jelentené". Jacenyuk tárgyalásokra hívta fel Medvegyevet.

    • http://www.portfolio.hu/gazdasag/ez_a_hideghaboru_ota_a_legnagyobb_fenyegetes_europara.196016.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Sziasztok, srácok, Oroszországból jöttetek?

Így próbálta szóra bírni a CNN riportere a szimferopoli repülőteret elfoglaló fegyvereseket, akik önmagukat ugyan népi milíciának hívják, de annál lényegesen jobban felszereltnek tűnnek, hogy tényleg azok legyenek. Választ nem kapott, és a helyiek jó része sem tudja pontosan, kik ők.

 

A Daily Beast cikke szerint a fegyveresek az orosz belügyminisztériummal szerződésben álló egyik magán biztonsági cég emberei lehetnek.

http://444.hu/2014/03/01/sziasztok-sracok-oroszorszagbol-jottetek/

Másfél óráig birkózott Obama Putyinnal - közben befutottak az orosz tengelattjáró-elhárító hajók

FOTÓ: EUROPRESS/GETTYIMAGES/CHUNG SUNG JUN

Napi 300 ezren kíváncsiak Janukovics sötét oldalára

Újságírók feltették az internetre a Viktor Janukovics Kijev melletti rezidenciáján talált mintegy kétezer dokumentumot. Az MTI szerint ezekből fény derül például a megbuktatott ukrán elnök és közvetlen beosztottainak machinációira és hatalmas költekezéseikre. A YanukovychLeaks.org című lapot naponta több mint 300 ezren nézik meg – állítják az oldal fenntartói.

A rezidenciát átkutató 16 újságíró úgy véli, fontos, hogy mindenki megismerhesse az ország történelme szempontjából lényeges információkat. A dokumentumokat az elnök és emberei a rezidencia kerti tavába dobálták elmenekülésük előtt. A papírokat búvárok felhozták, majd megszárították azokat, és adathordozókra szkennelték. Azokat a dokumentumokat, amelyek olyan rossz állapotban vannak, hogy nem lehet őket szkennelni, fényképezik.

Az egyik újságíró, az angol nyelvű Kyiv Postnak dolgozó Vlad Lavrov az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: az első tervük az volt, hogy a dokumentumokat nem adják ki, hanem elemzik, majd ez alapján cikkeket írnak és jelentetnek meg. „De ez nem az a helyzet, amelyben az ember megtarthatja magának az információkat. Történelmi jelentőségű napok ezek. A dokumentumok garanciát jelentenek arra, hogy majd az összes elkövetett bűnt kivizsgálják″ – mondta, hozzátéve, hogy most, miután az iratok mind felkerültek az internetre, átadják azokat a rendőrségnek.

http://index.hu/kulfold/2014/03/01/napi_300_ezren_kivancsiak_janukovics_sotet_oldalara/

Teljes harckészültségben az ukrán hadsereg

FONTOSABB RéSZLETEK
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök a felsőház engedélyét kérte, hogy fegyveres erőket vethessen be Ukrajnában. A felsőház megadta a felhatalmazást, de Putyin még nem döntött.
  • Az ukrán ideiglenes elnök teljes harckészültségbe helyezte szombat este az ukrán hadsereget, Jacenyuk miniszterelnök Medvegyev orosz kormányfővel tárgyalna.
  • Barack Obama amerikai elnök 90 percen át beszélt Putyinnal, akit figyelmeztetett, hogy elszigetelődés lehet a következménye, ha továbbra is megsértik Ukrajna szuverenitását.
  • A Krím-félsziget főbb intézményeinek védelmébe bevonták az orosz haditengerészetet. Az oroszok egy légvédelmi rakétabázist is megpróbáltak az ellenőrzésük alá vonni Krímben.
  • Több ukrán városban oroszpárti tüntetők szálltak meg helyi kormányzati épületeket.
  • Rendkívül ülést tart az ENSZ BT, kezdeményezték a NATO összehívását.
  • Viktor Janukovics leváltott ukrán elnök Oroszországból tartott sajtótájékoztatót, folytatja a harcot Ukrajnáért, szerinte nem buktatták meg. A főügyész szerint Janukovicsot az alkotmányos rend megdöntésével is vádolhatják.
  • Putyin, Obama, BT, harckészültség

    Lássuk, mik történtek szombaton:

    • Az orosz felsőház engedélyezte Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy fegyveres erőt vessen be Ukrajnában. Putyin még nem döntött.
    • Azonosítatlan vadászgépek, két orosz partraszállóhajó is érkezett Szevasztopolba, ahonnan viszont kivonták az ukrán hadiflottát. Krímben az ukrán hadsereg katonáinak egy része az oroszok oldalára állt.
    • Teljes harckészültséget rendelt el az ukrán ideiglenes elnök, ennek keretében elkezdték behívni a tartalékosokat.
    • A kijevi vezetés nem ismeri el Szerhij Akszjonov új krími miniszterelnököt, aki Putyinhoz fordult segítségért.
    • Barack Obama felhívta Putyint, akivel 90 percen át beszéltek. Azt mondta, felfüggesztik a szocsi G8-csúcs előkészületeit, továbbá elszigetelődésre figyelmeztette Putyint, ha az oroszok továbbra is megsértik Ukrajna szuverenitását.
    • Putyin azt mondta, fenntartja magának a jogot, hogy amennyiben tovább terjed az erőszak, akkor megvédje az orosz érdekeket és az oroszajkú lakosságot a Krím félszigeten és Kelet-Ukrajnában.
    • Az ENSZ Biztonsági Tanácsában az amerikai ENSZ-nagykövet nemzetközi megfigyelők kiküldését javasolta a Krím félszigetre.
    • Vasárnap már a NATO tagországok is összeülnek, és megvitatják a helyzetet.
    • A Krím félsziget mellett több kelet-ukrajnai városban is oroszpárti tüntetők vonultak utcára, térkép itt. Harkovban különösen feszült volt a helyzet, és a donyecki kormányhivatalt is elfoglalták, kitűzték rá az orosz zászlót.
    • A magyar külügy aggódik az orosz csapatmozgások miatt, szerintük a krími helyzet súlyosan veszélyezteti Ukrajna területi egysége mellett a térség békéjét is.

    Kanada lépett

    Kanada visszahívta moszkvai nagykövetét, amiért Oroszország katonai lépéseket tett Ukrajnában. (CP24)

    Egyre gyűlnek az orosz katonák

    Ukrajna ENSZ-nagykövete szerint már 15 ezer új orosz katona érkezett a Krím félszigetre. (Guardian)

    Obama politikai és gazdasági elszigetelődésről beszélt Putyinnak

    A Fehér Ház is kiadta a közleményét Putyin és Obama beszélgetéséről, ami másfél órán át tartott. Eszerint Obama aggodalmának adott hangot, amiért Oroszország egyértelműen megsértette Ukrajna szuverenitását és területi egységét, ezzel pedig nemzetközi szabályokat is megszegett. Az Egyesült Államok elítélte az orosz katonai beavatkozást az ukrán területen. A feszültség enyhítésére szólították fel Oroszországot, azt várják, hogy vonja vissza katonáit a krími bázisaira és tartózkodjon bármilyen közbeavatkozástól bárhol máshol Ukrajnában.

    Obama ugyanakkor hangsúlyozta, hogy elismerik Moszkva mély történelmi és kulturális kötelékeit Ukrajnával, és azt is, hogy meg kell védenie az oroszajkú kisebbség jogait Ukrajnában. Ezt ugyanakkor az Egyesült Államok szerint békés úton, az ukrán kormánnyal egyeztetve, az ENSZ és az EBESZ nemzetközi megfigyelőinek jelenléte mellett kellene megtennie. Obama jelezte, hogy negatívan érinti majd Oroszország nemzetközi pozícióját, ha továbbra is megsérti Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Az Egyesült Államok például felfüggeszti részvételét a szocsi G8-csúcs előkészítésében, de komolyabb politikai és gazdasági elszigetelődést is kilátásba helyeztek. (Guardian)

    Timosenko: Ne üljünk fel a provokációnak

    Timosenko felszólította az ukránokat, hogy maradjanak nyugodtak, ne üljenek fel provokációnak, és ne essenek abba a csapdába, amibe Grúzia 2008-ban. Szerinte Oroszország Ukrajna függetlensége ellen tör, azt akarja, hogy megadják magukat. Ukrajnának az egész demokratikus világ gyűjtőhelyévé kell válnia, mondta. (Guardian)

    Nemzetközi megfigyelőket küldenének

    Samantha Power, az amerikai ENSZ-nagykövet nemzetközi megfigyelők azonnali kiküldését javasolta a Krím félszigetre. Power szerint az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) adhatná a megfigyelőket. (Guardian)

    Eljött ennek is az ideje

    Putyin és Obama is beszéltek egymással telefonon. Az orosz elnök azt mondta, fenntartja magának a jogot, hogy amennyiben tovább terjed az erőszak, akkor megvédje az orosz érdekeket és az oroszajkú lakosságot a Krím félszigeten és Kelet-Ukrajnában. Szerinte reális veszély fenyegeti az ukrán területen élő orosz állampolgárok életét. Obama aggodalmának adott hangot bármilyen orosz beavatkozás terve miatt Ukrajnában. Putyin erre azzal reagált, hogy őt a „provokatív bűncselekmények" aggasztják, amiket szélsőjobboldaliak hajtanak végre, a kijevi hatóságok pedig lényegében bátorítanak. (Reuters)

    Hamarosan a NATO is megvitatja a helyzetet

    Vasárnap ülnek össze Brüsszelben a NATO-nagykövetek, hogy megtárgyalják az Ukrajnában kialakult súlyos helyzetet. Nyugati katonai beavatkozás lehetőségéről nem lesz szó. (Wall Street Journal)

    A Kalinyingrád és a Minszk megérkezett

    Egy ukrán katonai forrás megerősítette, hogy a nem sokkal korábban az öbölnél látott, a balti flottához tartozó két nagy partraszálló hajó, a Kalinyingrád és a Minszk befutott a szevasztopoli kikötőbe.

    Nyílt ülést tart a BT

    Oroszország zárt ajtók mögött akarta volna tárgyalni a helyzetet, de a BT-ben úgy döntöttek, hogy nyílt ülést tartanak. A technikai kérdésről szóló vita miatt csúszott az érdemi kérdések megtárgyalásának kezdete. (Wall Street Journal)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr775839092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása