He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FERGE ZSUZSA: Társadalmi viszonyok és egyenlőtlenségek a 20-21. századi Magyarországon

2014.02.07. 08:04 guma

A videó után gazdasági körkép a környező országokhoz viszonyítva pl Cseh középosztály = magyar gazdagok vagy essen szó arról is hol élnek a világban magyar nyugdíjasok...

Cseh középosztály = magyar gazdagok

Szeretjük magunkat a közép-európai régió más országaihoz hasonlítani. De másokkal összehasonlítva hogyan áll a szénája az úgynevezett magyar középosztálynak? Ha már a nyugat-európai középosztályhoz nem is, de a régióbelihez mérhetjük magunkat egyáltalán?

A munkaképes korú népesség körében növekvő szegénység az egyik legkézzelfoghatóbb következménye a gazdasági válságnak – ezt a kijelentést az Európai Bizottság (EB) fogalmazta meg január végén, amikor arra hívták fel a figyelmet, hogy különösen az ebben a csoportban tapasztalható szegénység csökkentését mindenképpen el kellene érni. Andor László szociális ügyekért felelős uniós biztos szerint minden negyedik uniós polgárt fenyeget a szegénység, azok közül pedig, akik ebbe a kategóriába esnek, mindössze csak harmaduk tud a szegénységi küszöb fölé emelkedni egy éven belül. A szegénység ráadásul az uniós testület szerint továbbra is növekvő probléma marad, ha az alacsony és magas bérek közötti polarizáció folytatódik.

Hogyan is kapcsolódik mindez a középosztály kérdésköréhez? Ha valakik szegénységbe, bizonyos szegénységi küszöb alá esnek, akkor valamilyen csoportból ki is kell esniük és sok esetben ez az úgynevezett középső jövedelmi rétegekből történik meg. Az európai integráció egyik legnagyobb haszonélvezői, emellett pedig előmozdítói a középosztálynak tekintett rétegek voltak, a gazdasági fellendülés széles rétegeket emelt be a középosztály tagjai közé. Németországban például a társadalom kétharmada tekinthető ma már a középosztály részének (arról, hogy ki tartozik ebbe a kategóriába, cikksorozatunk első részében írtunk). A középosztály emellett az a társadalmi réteg, mely a demokratikus berendezkedés és a politikai, gazdasági verseny támasza is.

A nyugati államok mellett a keleti uniós tagországokban is megizmosodott az európai értelemben vett középosztály a 2008-at megelőző időszakban. Romániában például 2008-ra kialakult a társadalom 20 százalékát magában foglaló, nyugati értelemben vett középosztály. A 2008-ban kitörő gazdasági válság ugyanakkor komoly nyomás alá helyezte a társadalom középső rétegeit mind a munkanélküliség növekedése, mind a jövedelmek, állami transzferek csökkenése miatt.

A visegrádi országok közül egyedül Lengyelország volt képes elkerülni a recessziót a válság idején – a lengyelek erre büszkék is –, ám a gazdasági mutatók mellett érdemes a szociális adatokra is figyelmet fordítani, hogyan is állnak a visegrádi országok jövedelmek, szegénység, társadalmi kirekesztettség tekintetében. Ezen adatokból a társadalmak polarizációjáról, egyes társadalmi csoportok esetleges lemorzsolódásáról is képet kaphatunk.

Magyarország: lecsúszóban

Az utolsó válság előtti békeév a 2007-es volt, így tekintsük ezt az évet kiindulópontnak. A visegrádi államok közül a szegénység és társadalmi kirekekesztettség által veszélyeztetettek aránya 2012-ben egyedül Magyarországon mutat komoly ugrást, Szlovákiában és Lengyelországban látványos a javulás a korábbi adatokhoz képest, míg Csehországban érdekes módon pont a válság által leginkább érintett évben (2009-ben) csökkent rekordalacsony szintre ez az arány, ám azóta is minimális az emelkedés.

A szegénység és kirekesztettség által veszélyeztetett rétegek aránya a teljes népességen belül a három másik visegrádi országban csökkent, Magyarországon ugyanakkor nőtt, ráadásul egy sokkal magasabb bázisról is történt ez az emelkedés. A magyar társadalomnak körülbelül a harmada sorolható ebbe a kategóriába – az EU 2020 mutatóknak megfelelően ugyanakkor már a 47 százaléka a Tárki 2012-re vonatkozó kutatása szerint –, tehát az a réteg is kisebb, amelyből a középosztály építkezhet.

Visegrádi gazdasági adatbázis
A visegrádi országok gazdasági adatairól a Közép-európai Egyetem (CEU) közgazdászai állítottak össze egy igen informatív grafikon-adatbázist, ezekből ide kattintva lehet csemegézni.

A cseh középosztály a magyar felsőnek felel meg

A jövedelmek tekintetében Csehországban az UniCredit Bank végzett tavaly egy felmérést, akkor azt hozták ki, hogy a cseh középosztály – a középső jövedelmi rétegek – háztartásonként havi 30-40 ezer koronás (körülbelül 350-460 ezer forintos) jövedelemmel bír. Ez éves szinten mintegy 360, illetve 480 ezer koronás jövedelemnek felel meg. Forintra átváltva ez alsóhangon is 4 millió forint, Csehországban 2012-ben a háztartások 38 százaléka tartozott ebbe a kategóriába – 3,5 millió fő –, míg 2001-ben csak 31 százalék volt ide sorolható.

A magyarok helyzetét érdemes a csehekével összehasonlítani, nem csak a hasonló népesség, hanem a hasonló árszínvonal miatt is. Magyarországon ugyanakkor nem a középosztály, hanem a legfelső háztartási jövedelmi tized egy főre jutó éves nettó bevétele indul 2,3 millió forintról (Csehországban a legfelső jövedelmi tized belépési szintje forintra átszámolva körülbelül 3,8-4 millió forint). Vagyis a Csehországban középosztálynak számító rétegbe körülbelül a magyarországi legfelső jövedelmi decilis fér be (azt ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy egyes becslések szerint a hazai munkavállalók 10-18 százalékát fizethetik zsebbe, az eltitkolt jövedelmek arányát ugyanakkor így nem tudjuk ehhez az összehasonlításhoz odaállítani).

Izmosodó lengyel középosztály

Fotó:

Lengyelországban és Szlovákiában ugyanakkor nem távoli a helyzet a magyar valóságtól. A Financial Times már 2011-ben arról írt, hogy az izmosodó lengyel középosztály ad támaszt a polgári kormánynak. Lengyelországban kvintilisekre, ötödökre osztja a statisztikai hivatal a jövedelmi osztályokat, a háztartásokban a társadalom legfelső 20 százaléka egy főre lebontva 3400 zlotyt vitt haza havonta (körülbelül 240 ezer forint) 2012-ben. Az ezalatti harmadik és negyedik jövedelmi ötöd – ahová a középosztály tagjai tartozhatnak – 1300, illetve 1800 zlotyt havi jövedelmet jelent. A lengyel átlagbér pedig 3000 zloty körül alakul, vagyis Lengyelországban is majdnem az átlagbérrel be lehet kerülni a legmagasabb jövedelmi osztályba. Azt ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy itt nem jövedelmi tizedről van szó, hanem ötödről, vagyis arányait tekintve jobb a bérek eloszlása, mint hazánkban. Arra vonatkozólag, hogy hány lengyel lehet tagja az úgynevezett középosztálynak, kevés adat áll rendelkezésre. Azt viszont tudni lehet, hogy a Millward Brown piackutató még 2007-ben havi 7 ezer zlotynál húzta meg a felsőosztály határát, az akkori számítások szerint körülbelül félmillióra tették a 40 milliós Lengyelországban a legtehetősebb csoport méretét. Ez a csoport minden bizonnyal pár százezer fővel gyarapodhatott azóta, és mivel a szegénység, társadalmi kirekesztettség által veszélyeztetett csoportok aránya is csökkent, a lengyel középréteg száma jelentősen gyarapodhatott.

Autóeladások – a középosztály egyik beszédes fokmérője
Míg Magyarországon hihetetlen mértékben zuhant a gazdasági válsággal az eladott új autók száma, és az eladások azóta sem tudnak igazán lendületbe jönni, addig Csehországban és Szlovákiában – kisebb megingással, de – maradtak a válság előtti számok (a szintén 10 milliós Csehországban tavaly majdnem háromszor annyi új autót adtak el, mint Magyarországon, a feleakkora népességű Szlovákiában is rendre több autót értékesítenek az utóbbi években, mint nálunk). A Csehországnál – és Magyarországnál – négyszer nagyobb Lengyelországban tavaly 289 ezer autót értékesítettek, ami bő 6 százalékos növekedés a korábbiak évhez képest, ám a népesség arányait tekintve van még hová bővülniük a lengyeleknek (a csehekhez képest mindenképp).

Szlovákiában a háztartásokban egy főre jutó nettó jövedelem 2011-ben 4400 euró (akkori árfolyamon körülbelül 1,1 millió forint) körül alakult. A háztartások közül a legjobban kereső negyed – Szlovákiában jövedelmi negyedekre oszt a statisztikai hivatal – egy főre vetítve 2010-ben 8200 euró körül vitt haza, a harmadik negyed pedig 5300 eurót tett zsebre (akkori árfolyamon ez 2,2 millió, illetve 1,4 millió forint). A második negyed az a kategória, ahol már az átlagjövedelem alatt kerestek kicsivel. Az tehát elmondható, hogy Szlovákiában sem az átlagjövedelem az a kategória, amellyel a legvagyonosabbnak lehet számítani, ráadásul itt is a magyaréhoz hasonló az árszínvonal, vagyis a több elkölthető jövedelemhez párosulnak a magyarországihoz hasonló bolti árak. Ez pedig azt is jelenti, hogy szélesebb az a bázis, mely bizonyos fogyasztási cikkeket meg tud vásárolni – ezzel pedig a középosztály kritériumrendszerébe is belefér.

Romlik a magyar egyenlőtlenségi helyzet

Érdemes az államokat a Gini-együttható alapján is összehasonlítani. Ezt a mutatót leggyakrabban jövedelmi vagy más típusú egyenlőtlenség mérésére használják, főként közgazdasági területeken. A Gini értéke 0 és 1 között szóródik. Nulla az értéke, ha a populáció minden tagja azonos jövedelemmel rendelkezik, tehát tökéletes az egyenlőség. Értéke 1, ha minden jövedelem egyetlen személy kezében összpontosul, azaz ha teljes egyenlőtlenség áll fenn. A 0,4 körüli Ginit már viszonylag jelentős egyenlőtlenségnek mondhatjuk.

Szlovákok vásárolnak Magyarországon – egyre jobban van miből költeni

Fotó:

Csehországban a mutató 2012-ben 0,24 volt, 2007-ben 0,26-on állt. Lengyelországban ugyanezen időszak alatt 0,34-ről 0,309-re csökkent az érték, Szlovákiában pedig 0,281-ről 0,253-ra mászott le a mutató. Magyarországon ebben az időszakban 0,256-ról 0,269-re nőtt az érték (2007 és 2010 között ugyanakkor csökkenés volt tapasztalható). Ezzel a mutatóval mintha belesimulnánk a cseh és a lengyel szintbe, ám nálunk romlik a helyzet – minél magasabb az érték, annál nagyobb a jövedelmek egyenlőtlensége, vagyis polarizálódnak a jövedelmek –, ráadásul Magyarországon a legfelső jövedelmi tized keresi meg tulajdonképpen az átlagbért, így, bár hasonló a cseh vagy a szlovák helyzethez a magyar egyenlőtlenség, az egy alacsonyabb jövedelmi helyzet mellett történik.

A középosztály, és ami mögötte van

A hvg.hu cikksorozatot indított a magyarországi (vélt) középosztály helyzetéről, ennek első része itt, második adagja pedig itt olvasható. Magyarország Közép-Európától leszakadó gazdasági teljesítményéről pedig itt lehet olvasni.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

http://hvg.hu/gazdasag/20140204_Kozeposztalyosodas_nekunk_ez_sem_megy

Bőven félmillió felett kap a magyar csúcsnyugdíjas

Németországba, Kanadában és Ausztriában él a legtöbb magyar nyugdíjas - pontosabban ezen országokba küld a magyar nyugdíjfolyósító pénzt. Tavaly összesen 28,9 ezer esetben indult a határon túlra a nyugdíjutalás, ami öt éve alatt alig hétezres növekedést jelent.

Csak kissé változtak a nyugdíjasok bankolási szokásai, a növekvő számlaköltségek ellenére, nemhogy csökkent volna, hanem nőtt a banki átutalások száma a készpénzes fizetéshez képest - derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adataiból. A Napi.hu-nak kérdésre elmondták: mind számában, mind arányaiban nőtt a banki utalások száma - ez pedig részben cáfolja azokat a tavalyi híreket, melyek szerint a nyugdíjasok a növekvő banki költségeket látva jelentős mértékben tértek volna vissza a korábban megszokott postai kézbesítéshez.

Mindezt némileg árnyalja, hogy a 2013-as adatok az első kilenc hónapra vonatkoznak, ugyanakkor nem meglepő, hogy az átutalások száma fokozatosan nő, hisz az új nyugdíjasok túlnyomó többsége rendelkezik bankszámlával és mivel korábban a fizetését és bankszámlára utalta szokatlan lenne, ha áttérne ügyei készpénzes intézésére.

A nyugdíjkézbesítés módja (ezer darab)
Postai Banki
2012. I-XII. 1 466,3 1 463,3
2013. I-IX. 1 406,4 1 470,5
Forrás: ONYF

Már havi 868 ezer forint a csúcsnyugdíj

Az ONYF legfrissebb adatai szerint 2014. január elsején az ide, 2,4 százalékos általános nyugdíjemelés után a legmagasabb saját jogú nyugdíj összege elérte a 868 080 forintot, míg a legalacsonyabb folyósított nyugdíj 28 500 forint volt - az utóbbi a nyugdíjminimum összege -, vagyis a különbség több mint harmincszoros. A tavaly szeptemberi ONYF-adatok szerint az átlagnyugdíj 113 013 forint volt, vagyis a csúcsnyugdíj csaknem 7,6-szorosa az átlagnak.

A legtöbb magyar nyugdíjas Németországban és Kanadában él

Lassan növekszik azon magyar nyugdíjasok száma, akik külföldre kérik az ellátásukat - legalábbis durva közelítéssel ez szűrhető le az ONYF külföldre irányuló banki átutalásaiból. Fontos hozzátenni, hogy a járandóságát külföldre kérheti bármely magyar nyugdíjas, ugyanakkor ebben gyűjtésben szerepel az a külföldi állampolgár is, aki Magyarországon (is) szerzett nyugdíjjogosultságot, ezért folyósítanak számára ellátást.

A világ 86 országába várják az ONYF utalványát

A nyugdíjbiztostó adatai szerint tavaly januárban összesen 28 951 ezer ellátást folyósítottak külföldre, szemben a 2008-as 21,5 ezer darabbal. Tavaly a legtöbb ellátás - darabszámban Németországba, Kanadába és Ausztriába ment, az USA csak a negyedik helyre került, miközben a 2008-as adatok szerint az Egyesült Államok még a második helyen szerepelt. A részletes adatokból kiderül, hogy a világ mintegy 193 országából 86 országba utalt nyugdíjat ONYF. A listán mind az öt földrész országai szerepelnek, eszerint  egy "magyar nyugdíjas" él Afganisztánban, Ghánában, Jamaicában, Japánban, Líbiában, de még Oroszországba is csak egyetlen ellátást folyóst az ONYF.

A fordított utalási szokásokról a nyugdíjbiztosító semmilyen adattal nem rendelkezik, így nem lehet tudni, hogy hány német, osztrák vagy más országbeli nyugdíjas választotta tartós lakhelyéül Magyarországot.

Íme a teljes lista:

Nyugdíjutalás külföldre (január, darab)
2008 2009
2010 2011 2012 2013
Afganisztán 0 0 0 2 1
Albánia 1 0 0 0 0 0
Algéria 2 3 3 3 3 2
Amerikai Egyesült Államok 3 002 2 926 2 912 2 875 2 842 2 753
Argentína 32 32 25 24 24 19
Ausztrália 799 784 804 814 815 821
Ausztria 1 835 2 043 2 266 2 419 2 620 2 800
Azerbajdzsán 0 0 0 0 1 1
Belarusz Köztársaság 0 0 0 0 1 1
Belgium 184 180 192 204 205 201
Bosznia-Hercegovina 3 2 3 3 3 4
Brazília 57 54 45 46 43 42
Bulgária 76 79 84 88 93 101
Chile 7 8 11 10 9 9
Ciprus 2 1 2 4 3 4
Csehország 92 101 108 113 120 127
Dánia 66 70 75 75 77 79
Dél-Afrikai Köztársaság 75 73 71 70 66 62
Dél-Korea 0 0 0 0 0 1
Egyesült Arab Emírségek 1 1 1 2 1 2
Egyesült Királyság 315 316 333 355 362 391
Egyiptom 3 4 5 5 5 4
Észtország 0 0 0 1 1 1
Fidzsi-szigeteki Köztársaság 1 1 0 0 0 1
Finnország 15 18 20 29 42 48
Franciaország 285 300 336 361 374 407
Ghána 1 1 1 1 1 1
Görögország 431 443 458 463 447 443
Hollandia 213 232 253 276 297 325
Horvátország 37 40 45 51 54 63
India 0 1 0 1 0 0
Irak 0 0 1 0 1 1
Izland 1 0 0 0 0 2
Izrael 307 303 294 302 284 274
Írország 2 2 5 10 10 14
Jamaika 0 0 0 0 0 1
Japán 2 2 2 1 1 1
Jordánia 0 1 1 2 2 2
Kamerun 1 1 0 0 0 0
Kanada 2 810 2 878 2 961 3 040 2 990 2 966
Kína 0 0 1 2 1 2
Kolumbia 0 0 0 1 1 1
Kuba 0 0 0 1 1 1
Kuwait 1 0 0 0 0 0
Lengyelország 82 96 106 113 114 116
Lettország 0 0 0 2 1 1
Libanon 2 0 0 0 0 0
Lichtenstein 0 0 0 0 0 1
Litvánia 2 2 2 2 3 3
Líbia 2 1 0 0 1 1
Luxemburg 23 20 21 20 21 27
Macedónia 155 152 153 146 141 133
Malajzia 0 0 0 0 1 1
Malawi 0 0 0 1 0 0
Málta 0 1 0 0 1 1
Marokko 1 1 1 1 0 0
Mexikó 4 3 3 3 2 3
Moldova 0 1 0 0 0 0
Monaco 1 1 1 0 0 0
Mongólia 0 0 0 2 1 1
Montenegró 2 2 4 7 6 5
Németország 6 697 7 583 8 554 9 338 9 953 10 536
Nigéria 2 1 1 0 0 0
Norvégia 41 39 49 64 60 59
Olaszország 109 141 171 199 228 234
Oroszország 1 1 1 0 0 1
Panama 1 0 0 1 1 0
Paraguay 0 1 1 1 1 0
Peru 2 2 2 2 2 2
Portugália 4 4 5 4 3 2
Románia 23 79 144 258 361 453
Spanyolország 58 66 83 101 112 123
Suriname 0 0 1 0 0 0
Svájc 946 1 044 1 139 1 208 1 238 1 246
Svédország 1 366 1 515 1 760 1 965 2 038 2 101
Szenegál 0 1 1 1 1 0
Szerbia 118 114 120 122 139 147
Szlovákia 1 178 1 301 1 433 1 516 1 621 1 706
Szlovénia 13 12 13 15 16 19
Tanzánia 0 0 1 0 0 0
Thaiföld 0 1 1 1 2 4
Törökország 4 4 4 5 4 6
Tunézia 0 0 0 1 1 1
Ukrajna 3 3 2 3 4 6
Uruguay 1 1 1 1 1 0
Új-Zéland 27 28 26 24 24 23
Venezuela 14 15 11 10 8 10
Összesen 21 541 23 136 25 133 26 789 27 912 28 951
Forrás: ONYF

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/boven_felmillio_felett_kap_a_magyar_csucsnyugdijas.575112.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr725784652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása