He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A jövőben nem - ma még kaszálhatnak a képviselők...

2013.06.11. 09:08 guma

01polgarmester.jpgPolgármesterként is felveszik a pénzt a képviselők

Imádom ezt a szelektív gondolkodást amikor csupa hazaszeretetből, felelősségérzetből hoznak olyan törvényeket ami mindenkire vonatkozik - csak rájuk nem!

 Budapest - Nagyon szerethetik falvaikat a polgármesterként is dolgozó honatyák! Többségük akkor is főállásban vezeti a települést, ha a törvény megengedné: csak társadalmi megbízatásban tevékenykedjenek.

Erre akkor lenne lehetőség, ha 3 ezer főnél kisebb helységet vezetnek. Igaz, utóbbi esetben jóval kevesebb pénzt kapnának. Így sokaknál inkább a vonzóbb fizetés, mint a hivatal fontossága lehet a fő ok a döntéskor.

A Blikk gyűjtése szerint összesen 14 olyan parlamenti képviselő van jelenleg, aki választhatott a főállású és társadalmi megbízatású polgármesterség között. Közülük tízen a jóval több fizetéssel járó főállás mellett döntöttek. Így ők havi 300-400 ezer forinttal növelhetik a mintegy 1 millió forintos képviselői fizetésüket.

Ezzel szemben ha társadalmi munkában végeznék a munkájukat, akkor nagyjából fele lenne csak a polgármesteri bér. Ezzel ők havi 150-200 ezer forintot buknának, de a járulékokkal együtt 2-3 millió forintot is meg tudnának spórolni évente a településük. Van olyan képviselő-polgármester, aki egy  mindössze 376 fős községet irányít főállásban havi 271 ezer forintért. Hollókő első emberét, Szabó Csabát (Fidesz) ugyan nem sikerült elérnünk, de az 1900 lélekszámú Somogyvár vezetője elmondta a Blikknek, miért főállásban dolgozik.

– 1998-ban így választottak meg, és ez így is maradt – jelentette ki a fideszes Móring József, aki a pedagógusi pályáját hagyta ott a polgármesteri székért. Elmondása szerint nem nagyon zavarja a helybelie­ket, hogy főállásban végzi a polgármesterkedést.

A Blikk egy olyan képviselőt talált, aki lemondott a polgármesteri fizetéséről.

– Amikor megválasztottak, nem bírta volna el a falu a fizetésemet, ezenkívül megengedhetem magamnak, hogy ingyen dolgozzak  – mondta Simonka György Pusztaottlaka fideszes vezetője.

– A fizetésben megmutatkozó differencia mellett a legfontosabb különbség a főállású és a társadalmi megbízatású polgármesterek között az, hogy az előbbi mellett más kereső tevékenységet nem folytathat a településvezető. A parlamenti képviselőség persze jelenleg nem számít – mondta Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára. De a következő ciklusban erre már nem lesz lehetőség, mert a képviselőség és a polgármesterség összeférhetetlen lesz egymással. Így a két poszt között válaszani kell majd.

Kozák Dániel

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/polgarmesterkent-is-felveszik-a-penzt-a-kepviselok-2194395

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr765354989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása