He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Olvasólámpa: a hét prózája

2013.04.14. 08:12 guma

Darvasi László: A bolondok faluja

 

Azon a vidéken, mely magasságban Rostocktól a fiumei hajóvámig, szélességben pedig Kijev városától a müncheni söröshordókig tart, ismeretes egy fölöttébb különös falu. Nevezetes hely, habár néven nevezni senki nem kívánta eddig. Elég volt annyi, hogy tudtak róla. Mivelhogy e település eredete és rendeltetése egyként tűnik a történelem kavargó ködébe, minekünk is legyen elég annyi, hogy a bolondok falujáról van szó.image002_1.jpg

Ebben a faluban bolond a bíró, a pap, az uzsorás, a földműves. S nemcsak a kőkovács, de még a műcopfokkal, disznózsírral és rézreszelékkel házaló külhoni vándorkereskedők se normálisak. Természetesen őrült nyelven vallanak szerelmet és szitkozódnak ebben a faluban. A szél, a hajnal, a könnyek, a hegyek, a vízesések és horhosok ugyancsak bolondok itt. Bolond fák magasodnak elképesztő utak mentén. Bolond virágok szirmoznak a kanálisok partjain. Bolond utcák kanyarognak fel s alá, és bolond dűlőnevek mutatnak utat az őslakos bolondoknak. Akik idevándorolnak, szintúgy bolondok. De bolondok azok is, akik elmennek innen. Itt még a halottak, a kísértetek és a szellemek is háborodottak. Bolond a múlt. A jövő is bolond. Itt a jóság együgyűség, a szeretet ostobaság, a gonoszság színtiszta őrület. Továbbá az angyal, aki egy augusztusi éjszaka figyelmetlenségből három csillagvirágot sodort le az ég mennyezetéről és leszállt ide, hogy legalább egyet visszavigyen, de nem azt vitte vissza, hanem egy tökkelütött állatgondozó nyálát az idióta korcsmárosné varratos hasáról, nos, hát ez az angyal is sültbolond volt.

Hovatovább az Isten, aki a feljegyzések szerint egy őrült pillanatban személyes látogatást tett a faluban, ugyancsak nem volt normális.

A hét prózája - Darvasi László: A bolondok faluja

2013. február 18.

Mintha egyszer csak belecsúsznánk az abszurdba, valami szélsőségesen szatirikus utópiába, ahol már kimondani sem lehet, hogy "ostoba" vagy "őrült", urambocsá' "beteg", mert nem. A "bolondot" főleg... - A hét prózáját Nagy Gabriella választotta. 

http://www.litera.hu/hirek/a-het-prozaja-darvasi-laszlo-a-bolondok-faluja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr275220687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása