He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Van kérdés még?!

2013.01.31. 09:25 guma

2_o_matolcsy_graf.jpgAz ábra mutatja, hogyan hatnak az intézkedések a családi kasszákra. Balra a két átlagkeresős (fejenként bruttó 220 ezer forint fizetés) kétgyermekes család kiadásváltozásai láthatóak, jobbra a bruttó 130-130 ezret kereső gyermeket nem nevelő páré. A számokat az adózott keresetből és az annak megfelelő fogyasztásból kalkuláltuk ki

Rosszul jártak a szegények Matolcsy csomagjaival

Budapest — Egyik kezével ad, a másikkal a kormány az emberektől, s csak a magas jövedelmű gyerekeseknek kedvez igazán.

A Blikk számba vette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter eddigi megszorításait, s összevetettük azokkal a rendelkezésekkel, amelyek pénzt hagytak a lakosságnál.

A számok azt mutatják, hogy az intézkedésekre a dolgozók nagy része ráfaragott, pedig összességében az elvonások és osztogatások mérlege pozitív. A két átlagkeresőből – havi fejenként bruttó 220 ezer forintos fizetés – és két gyermekből álló család például már nyert. Az adóemeléseket, áthárított céges különadókat kompenzálja a gyermekek utáni kedvezmény s az év eleji rezsicsökkentés. Ha hozzászámoljuk az idén várható víz-, csatorna- és szemétszállításidíj-csökkentést, illetve a kéményseprődíj lefaragását, úgy havi majd 10 ezer forint marad a családnál. De az átlagfizetésből, illetve a valamivel az alatti keresetből csak akkor jön ki jobban két szülő, ha legalább két gyermeket nevelnek. Hiszen egy kisebb keresetű – fejenként bruttó 130 ezer forintos – jövedelmű, gyermektelen pár már 18 ezret veszít.

 A dolgozók nagy része az átlag alatt keres, s nincs gyermeke, vagy már fel is nevelte csemetéit, így ráfizet a változásokra. Ők a munkavállalók mintegy kétharmadát teszik ki. Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese szerint ennek fő oka, hogy a kisebb keresetűeket segítő adójóváírást a kivezették, s a 16 százalékos adó csak a jól keresőknek jelentett komoly megtakarítást. Ám nem csak emiatt él rosszabbul a  többség.

– Néhány év alatt jelentősen nőtt a devizahitelesek törlesztése, ami miatt sokkal kevesebbet tudnak a mindennapi kiadásokra fordítani – mondta Karsai. – Tavaly ráadásul jelentősen emelkedtek az élelmiszerárak is.

A szakember szerint a lakosság az olcsóbb árukat keresi, s ez mutatja, hogy a megélhetés nehezebb lett. Így karácsonykor a szaloncukorból is a kevésbé drágát vettük, s emelkedett a használt kocsik behozatala az újautó-vásárlások rovására.

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/rosszul-jartak-a-szegenyek-matolcsy-csomagjaival-2171765

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr755054524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása