He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Miért mernek 13. havi nyugdíjról beszélni? A munka világáról miért nem...

2013.01.15. 09:15 guma

Elnézést! Itt most kusza gondolatok, események halmaza lesz tálalva. Hogy miért így, látszólag vegyesen? Egy oka van! Szerintem a családokat, bérből és fizetésből élőket lehetetleníti el kormányunk számtalan unortodox lépése, amit nem árt nyomon követni. Egy intézményvezető szerint minden mostani csapásért Molnár Lajos, az egykori szocialista–szabad demokrata kormány szakminisztere a felelős, aki bezáratta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet: így ugyanis – idézzük – „minden bolond jogszabályt írhat”. De idetehetném azt a riportot (az előadást nem találom) a "közgazdásztól" aki kimondja : felső 10% azt csinál amit akar, adót nem fizet  és offshorézik, de eközben merni kell a leszakadt réteget "levágni", otthagyni az útszélén az egészséges szövetrendszer érdekében...

Kutatás: Az új Mt. Hátrányos helyzetbe hozza a munkavállalókat.

Az új Munka törvénykönyve (Mt.) a munkaadóknak kedvez, miközben számos előírása a korábbinál jóval hátrányosabb helyzetbe hozza, hozhatja a munkavállalókat - közölte a Liga Szakszervezetek hétfőn az MTI-vel arra a tanulmányra hivatkozva, amelyet az érdekképviselet készíttetett kutatókkal.

Inditsunk ezzel : http://velemenyvezer.blog.hu/2013/01/10/ujra_13_havi_nyugdij_a_sajat_sirunkat_assukhttp://velemenyvezer.blog.hu/2013/01/13/egy_valodi_13_havi_nyugdijtol_hatast_dobnanak_brusszelben_holtzer_peter_kulonvelemenye#more5015190

Ezt a Vg cikket most be kell tennem változatlanul, mert elképesztő az a rablógazdálkodás ami véleményem szerint az emberi "erőforrással" történik hazánkban. Miért nem normális bérek alakulnak ki hazánkban? Miért az elvonások nőnek minden téren? Közben a minimálbér még most sem éri el a 2010-es szintet nettóban, és a közmunkások kizsákmányolásának is csak a csillagos ég szab határt. Képzeljük el amikor heti bontásban kapja "bérét" valaki, ez milyen apparátust igényel (bérszámfejtés, kifizetőhely idő, pénzszállítás, sb). Ha ezek az embereknek 3 hónapot sikerül esetleg dolgozni akkor utána semmilyen járandóságra nem jogosultak... Nézzünk egy kicsit utána, hogy hatalmas uraink mit főztek ki birtokukon a svájci bankszámlával a hátuk mögött :

A Liga Szakszervezetek felkérésére a kutatók 16 vállalat munkavállalóit és munkaadóit keresték fel, és felmérték, hogyan változtak a kollektív szerződések, sikerült-e átmenteni a bérpótlékokat, valamint hogy valóban csökkentek-e a bérek az új Mt. bevezetése kapcsán.

A nem reprezentatív kutatás arra is kitért, hogyan változtak a szakszervezetek pozíciói a vállalatoknál, az "új Mt. miatt meggyengült jogosítványaik kapcsán".

A megkérdezettek egyöntetű véleménye szerint a munkavállalókra nézve kedvezőtlenebbek lettek a szabályok a tavaly júliusban hatályba lépett új kódexben, valamint a munkáltatók szerint a foglalkoztatás rugalmasságát és a versenyképességet szolgálja az új törvény.

A szakszervezeti vezetők úgy vélték, hogy a munkavállalói jogok ilyen mértékű csorbítása a lojalitást, az elkötelezettséget, a hatékony munkavégzést áshatja alá, emellett szerintük rendkívüli mértékben megnőtt a munkavállalók kiszolgáltatottsága.

"Még a munkáltatói interjúalanyok is megfogalmazták kétségeiket, hogy szükséges és indokolt volt-e ilyen mértékű joglerontás a munkavállalói oldalon" - írja a Liga.

Az új törvénykönyv azonnal érzékelhető, munkavállalói szempontból negatív következményei között említi a tanulmány többek között, hogy csökkent bizonyos munkavállalói csoportok nominális bére. A kutatás rávilágít arra, hogy legtöbbször és legnagyobb mértékben a műszakpótlékok miatt csökkennek a bérek, míg a bércsökkenés második leggyakoribb oka a túlórák várható kiesése, ami bekövetkezhet egyrészt a munkaidőkeret egyoldalú bevezetése miatt, vagy – különösen állami cégeknél – az éves munkaidőalap növekedése következtében.

A kutatók az Mt. azonnal érezhető negatív hatásai között említik a védett szakszervezeti tisztségviselők számának, munkajogi védelmük kiterjedtségének, valamint munkaidő-kedvezményének a csökkentését. Az állami tulajdonú vállalatoknál szűkült a kollektív szerződésbe foglalható ügyek száma, és ezzel a rugalmas megállapodás lehetősége - derül ki a tanulmányból.

Szerző: MTI
 

Jellemző fejetlenség a munka világából 2013. január...:

http://hangulatjelentes.blog.hu/2013/01/09/mit_csinaltal_mar_megint_oszi

vagy pl ők akarnak erkölcstant tanítani :

http://hvg.hu/itthon/20130115_intezmenyvezetok_nyugdij

Ez a videó csak a bérek alakulása miatt került ide...

És akkor beszéljünk most egy szépséges ígéretről. 13 havi nyugdíj! Pénz sincs rá a kasszában (ugyanúgy ahogy az életpálya modellre sincs). Kit érdekel? Ha mégis fizetni akarják utalványban akkor világos, hogy ez ismét a "közeli" cégnek juttatott egyösszegű tetemes átutalás miatt lesz, és mellékesen kicsi "gulyásparti" a nyugdíjasok megvásárlása is a szokásos kitelepülés, rohangálás nélkül a választás előtt.

Nézzük meg miért alakult ki a 13. havi bér és nyugdíj. Nem is annyira régen a fizikai dolgozók 1 hónapban kétszeri kifizetéssel (előleg majd elszámolt bér) kapták meg a havi bérüket. Ennek oka, hogy nem havi hanem óradíjasok voltak, és szoros elszámolás után fejtették számukra a járandóságot. Amikor bevezették a havidíjat náluk is, kiderült, hogy kb 1 hónapi bér elveszik az addig ledolgozott órákhoz viszonyítva. Tehát ezért kezdtek a cégek 13. havi bért fizetni - illetve néhol 14. havit, ami valóban plusz volt és általában a cég terveinek teljesítéséhez kötötték. Ma amikor gátlástalanul semmizik ki a melóst vagy alkalmazottat ki az aki megkapja teljesítmény sőt károkozás után is fizetését, prémiumát, kocsiját (és minden nyalánkságot, hogy a "költségtérítést" ne is említsük)? Csak nem a törvényhozás? Csak nem az állami vezetők? Csak nem az önkormányzati fejesek? Milyen érdekes, hogy sokkal, sokkal több adót szednek be és még sem telik szinte semmire ma már. Hova folyik el a pénz? És miért jó, hogy az inflációnk és ÁFA nálunk kiemelkedően magas? Talán csak nem azért, hogy minden fillérért hálásak legyünk amit az emberekhez csorgatnak?

Van egy bűbájos mellékszál amivel a családok belső életébe is teret kér kormányunk propagandája. Mivel lehetne magyarázni másként, hogy az iskolásokat "összeírják" ki kér hittan vagy etika oktatást - ami kötelező tanóra lett, csak szűkítet "választékkal". Lásd pl :

http://varanus.blog.hu/2013/01/15/kotelezo_hittan_kirostalt_egyhazak_korlatozott_hit

Közben gazdasági csodánk már máshol is "érdeklődést" és döbbenetet kelt mi zajlik nálunk :

Financial Times: Matolcsy "katasztrofális"

A Financial Times szerkesztőségi blogjában megjelent cikkében úgy véli, a "katasztrofális" az egyetlen szó, amivel sok háztartás, vállalkozás, és kormányzati kolléga jellemezheti Matolcsyt.

http://www.mfor.hu/cikkek/Matolcsy__katasztrofalis__a_Financial_Times_szerint.html

http://www.origo.hu/itthon/20130113-allami-vallalatok-kulturalis-szponzoracioi.html

A forint gyengítésében csak nem spekulánsok vezetőink is?

Közel járunk a 300 forintos euróhoz

A külpiacokon a hangulat jó, a forint viszont szenved, és kis híján elértük a 298 forintos eurót. Hét hónapja nem volt ilyen gyenge a forint.

http://www.origo.hu/gazdasag/20130114-kozel-jarunk-a-300-forintos-eurohoz.html

http://www.origo.hu/gazdasag/20130114-ngm-ujra-tamadnak-a-spekulansok.html

Ez is eladósodás a jövőre nézve!

http://www.mfor.hu/cikkek/_Kicseleztuk__a_piacokat__1_milliard_euroert_vettunk_PEMAK_ot.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr735018161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása