He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Környezetvédelem – Halál a nyugdíjasokra!

2012.07.17. 12:55 miről van itt nagybasz0

A világon elsőnek, Hollandia fontolóra veszi a 70 felettiek öngyilkosságba segítésének legális lehetőségét, ha úgy érzik, hogy számukra az élet befejeződött. Ugyanis a hollandok szerint, azon hetven felettieknek, akiknek egyszerűen elege van az életből, segíteni kell az öngyilkosság elkövetésében. A segítséget nem orvosok adnák (Hippokratészi eskü) hanem erre a célra kiképzett egészségügyi személyzet. A holland parlamentnek meg kell vitatni a témát, mert a „besegített öngyilkosság” hívei 112.500 aláírást gyűjtöttek össze egy hónap alatt (40.000 aláírás után kötelező a napirendre tűzés). Hollandiában az eutanázia 2002-óta meg van engedve a gyógyíthatatlan betegek esetében, amennyiben elviselhetetlen szenvedés áldozatai, amit két orvosnak is igazolni kell.

Most azonban a „besegített öngyilkosság” hívei egy méltóságteljes távozást kínálnak fel az élők sorából azoknak, akik elmúltak 70 évesek és egyszerűen nem kívánnak tovább élni.

Ilyenek lehetnek például a megözvegyültek, vagy akik nem hajlandóak szembenézni az aggastyánkor kellemetlenségeivel, vagy akik maguk akarják megválasztani haláluk okát. A „besegítés” a halálos koktél kikeverését jelenti.

Természetesen a tervek szerint gondoskodnának arról, hogy hirtelen felindulásból senki ne dönthessen a halál mellett, ami isten bizony csudára megnyugtató.

De azért vannak józanabb hangok is, akik felvetik, mi van, ha a család lélektani nyomást gyakorol, például finom kis apró megjegyzésekkel. Az idősek különben is hajlamosak arra, hogy feleslegesnek érezzék magukat. Aztán hogyan akarják kiszűrni a lehetőség alapos kihasználását? – teszik fel a kérdést a kritikusok.

Aki kíváncsi rá, hogy az ország legidősebb bloggere túl a 80-on mit szól ehhez, a forrásoldalon elolvashatja.

És ennek mi köze a környezetvédelemhez? Korábbi bejegyzésünkben olvasható Philip Cafaro, a Colorado egyetem professzorának kijelentése: „Az ember szaporodásának megállítása mindenképpen elengedhetetlen (de nem elegendő) feltétele a globális klímaváltozás katasztrofális változásának megakadályozására. Igazából a Föld népességének jelentős csökkentésére lehet szükség, hogy ezt elérjük.”
Ha ebből a szempontból nézzük a kérdést, akkor az öregek halálba segítésének propagálása tulajdonképpen környezetvédelem. Haláluk után nem termelnek több szemetet (nem nő tovább az “ökológiai-lábnyomuk”), és nem lélegzenek ki szén-dioxidot, amit kiváló tudósaink a Globális Felmelegedés™ legfőbb okának neveznek meg. Ennek megfelelően a “haszontalan zabálók” (Henry Kissinger jelzője) számának csökkentése nem csak hasznos, hanem egyenesen kívánatos. Ez a kijelentés így persze kicsit sarkos, de a folyamatok ebbe az irányba mutatnak. Lehet szépíteni a dolgokat, de a tetteket nem lehet félreérteni. Aki feleslegessé válik (nyugdíjasok, rokkantak, betegek, munkanélküliek), nem termel több hasznot/adót, attól rövid úton meg kell szabadulni, mert csak kárt okoz és veszélyezteti az “emberiség túlélését”.

Tényleg így van ez? Akik ezeket kigondolják hajlandóak lennének példát mutatni, és a családjukon, majd magukon megmutatni hogyan is kell a környezetet megvédeni tőlük?
Mert másnak ötleteket adni könnyű, de talán elvárható, hogy “jó példával” szolgáljanak…

forrás

17 komment

Címkék: halál divat

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr964661890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.17. 16:57:47

Iszonyat! Iszonyat! Iszonyat!

Horizont 2012.07.17. 18:34:20

Brutális rémálom!!!!

@Donna-CatOnAHotTinRoof:
Na hogy sikerült a csodálatos nap??:))

B.Lajos 2012.07.17. 19:41:18

Lajos Says:
2012.július.17th. at 14:28
“70 felett legyen kötelező a halál?” a cím egy kicsit túlzottan hatásvadász.

Nem kötelezőségről van szó, hanem önként vállalt lehetőségről.
Senkire nem kényszerítenek semmit.
Másrészt Hollandiáról van szó. Nem Magyarországról, nincs ok pánikra.
Több okból sincs. Hollandia az az ország, ahol az emberek felnőttként tudnak viselkedni, és dönteni.
Magyarország az az ország, ahol a felnőttek is gyerek módjára hisztiznek és ferdítenek, hogy lehessen hisztizni.
(Lásd a postot és a kommenteket)
Itt soha nem lesz ilyen törvénytervezet, vagy jogszabályi ötlet még csak megvitatva sem (amiről a holland parlamentben szó van, nem törvényjavaslat, csak egy vitanap, hogy beszéljenek egyáltalán a létező kérdésről.
Én azt mondom, hogy az ember dönthessen a saját sorsáról.

Akik ezen hír kapcsán hisztiznek, hogy majd őt vagy bárkit megölnek, vagy kötelező öngyilkosságra kényszerítenek, azok bizony megérdemelnék ezt.
Nagyban hozzájárulnának ezzel az emberiség átlagos intelligenciahányadosának növeléséhez.

Ugyanezt tudom elmondani itt is, mint ahonnan a post át lett véve.

bandika gazdája 2012.07.17. 21:23:54

A nyugdíjcsökkentő INDEX fórum után nekem ez már semmi. Ott naponta leírják, hogy a nyuggerek felzabálják az ovisok elől a parízeres zsemlét.

Jobban érdekelne az esküvő!

B.Lajos 2012.07.17. 21:59:48

@bandika gazdája: Egy 66 éves egészséges, jó állapotú, életerős nyugdíjas, aki felfogja, hogy vannak helyzetek amikor az embernek még a gyógyíthatatlan betegség sem kell ahhoz, hogy úgy gondolja, méltóbb/kényelmesebb és vártabb a halál, mint az élet.

Az embereknek legyen lehetősége dönteniük a sorsukról.

Senki nem beszélt arról, hogy kötelező, vagy elvárt dolog bevezetéséről van szó.
A hollandok is egy kötelező vitanapról döntöttek, ahol szakemberek és jogászok a képviselőkkel megvitatják egy jogszabály és alkalmazásának lehetőségét... mivel igény az jelentkezett rá.

Csak ezt itt sem és amott sem nagyon fogják fel a rettegő felháborodottak.

Nem mellesleg azt elfelejtette a cikk írója lefordítani illetve beleírni a postjába, hogy a 112 500 aláírásból közel 100 000 db 60 év felettiektől van, és egy idősekből álló civil szervezet kezdeményezte az elindítását a gyűjtésnek.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.18. 07:55:47

@B.Lajos: Kedves B. Lajos!

Az öngyilkosság nem mai "találmány". Bárki megteheti. Nem kell ehhez intézményi keret, rendszer. Mert AZ AZ ÉLETELLENES, ha már erre intézményes halálgyárakat alapítunk!!!!!!!!!!
Mert ezek akárhogy is kerülgetjük a forró kását, halálosztó helyek.
Vagy nem a halált osztják???
Ha nem, akkor MIT??????????
Mégha úgymond saját kérésre is.

Márai is tudott végezni magával, amikor úgy gondolta: innen ne tovább. Nos, ehhez is fel kell nőni, nem gondolod, hogy valaki BE MERJE ÖNMAGA VÁLLALNI, SEGÍTSÉG NÉLKÜL, hogy neki elég.
Ez a felnőtt döntés kritériuma, hogy nem hárítok át semmit se társadalomra, se intézményre, se senkire.

B.Lajos 2012.07.18. 09:24:10

Szóval azt elfogadod, ha valaki öngyilkos akar lenni, de azt már nem, ha erre lehetősége van, hogy méltósággal tegye meg?
Gondolom, az eutanáziának is ellene vagy ezek szerint...

"Ez a felnőtt döntés kritériuma, hogy nem hárítok át semmit se társadalomra, se intézményre, se senkire."

Gondolom elutasítod a nyugdíjrendszert és a szociális hálót, az öngondoskodás híve vagy.
Ez esetben teljesen egyetértek veled, és megfelelsz a felnőtt döntés általad felállított kritériumának.

Ha filozofálni kezdesz, akkor filozofáld végig a gondolatmeneted:
"Vagy nem a halált osztják???
Ha nem, akkor MIT??????????"

A halál oka az élet. Az élettel jár a halál.
Az életedet és ezzel a halált kéretlenül kaptad a szüleidtől, akik ezzel a halált osztották rád.
Haragszol-e rájuk miatta?

A hír arról szól, hogy kötelezte a holland kormányt egy vitanap megtartására a holland parlamentben a témáról egy "népakaratot" jelentő aláírásgyűjtés eredménye.
Ez semmit nem jelent.

De, ha úgy döntenek, hogy megvalósítják a dolgot valamilyen formában, akkor sem a halált osztják majd, hanem a méltóság lehetőségét, hogy ne kelljen vérben-mocsokban és kínok közt elmennie annak, aki el szándékozik.

bandika gazdája 2012.07.18. 15:35:11

@B.Lajos: Kedves Lajos! Én is egy 66 éves egészséges, életerős nyugdíjas vagyok, akinek meghalt a férje, gyereke, utóbb már a macskáim is pusztulnak. Nem tudom akarok-e majd egyszer öngyilkos lenni. Úgy gondolom, hogy ha olyan betegségem lesz ami nem gyógyítható és nagy fájdalmakkal jár, nem elképzelhetetlen. De úgy is gondolom, hogy abban az országban ahol az ebben való segítséghez 100 000 nyugdíjas aláírását gyűjtötték össze (ha egyáltalán igaz ez az iromány) ott vagy nagyon nagy baj lehet, vagy jó dolgukban nem tudnak mit csinálni! Nem is értem, hogy kerülhet ez egyáltalán szóba, azt meg pláne nem, hgy te mit kampányolsz itt egy ekkora marhaság mellett. (Mert remélem, hogy ez annak tekinthető.) Nem utolsósorban igazán és öszintén mondom, kurvára hidegen hagy, hogy a hollandoknak momentán ez-e legfontosabb intéznivalója a parlamentjükben ebben a nagy euroválságban. (Mégegyszer mondom: már ha ez igaz lenne.) Üdv.

bandika gazdája 2012.07.18. 15:37:28

@B.Lajos: Ja és senki sincs pánikba esve! Én legalábbis esküszöm neked nem vagyok!

Horizont 2012.07.18. 18:57:13

@B.Lajos:
"a rettegő felháborodottak" Azaz mi!
Ezt meg honnan a jó büdös francból tudtad leszűrni??????

guma 2012.07.18. 19:23:53

a 70-es évek végén olvastam erről az országról többet.
már akkor meglepett mennyire racionális és pénz központú "magányos" világuk van és mennyire számít a sok csillár fényében villogó ház függöny nélkül, mert a szomszédnak látni kell mi van bent!

ugyan így meglepett Japán a visszafogottságával, hűségével, természetszeretetével minimál igényével és óriási precizitásával.
itt régen hagyomány volt (mint az elefántoknál,) hogy az öreg elment egy "helyre" meghalni...

de spártában se vesződtek a nem tökéletes gyermekkel...

más kultúra más gondolkodásmód más szocializáció!
közép európában mi egyikre sem hasonlítunk. Nálunk a törvény arra jó, hogy megkerüld, kikerüld, átlépd, másra használd, mint amire szól - élj vissza vele...

persze, hogy szeretne az ember méltósággal meghalni.
csak úgy egyszer majd elaludni - ha lehetne mindenki ezt választaná.
de nem egyszerű semmi, biztosítás nincs semmire...

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.19. 08:12:00

@B.Lajos: Nem elfogadom, hanem tudomásul veszem, hogy volt, van és lesz ilyen.
Nagy különbség helyeselve segíteni egy öngyilkosnak (nem vagyok akkor gyilkos, tettestárs???), vagy ha egy felnőtt, mindenki megkérdezése és tudta nélkül, ÖNMAGA, ÖNSZÁNTÁBÓL, MÁSOK (ekkor én már tettestársakról beszélek) BEVONÁSA NÉLKÜL eldobja életét.
Minden eddig normális társadalomban az öngyilkosságot SOHA nem támogatták.
Ilyet még felvetni is életellenes: kvázi emberiségellenes.

Ez a téma a pszichiátrára tartozik, keményen, amely nem gyilkos, hanem gyógyító tudomány - semmilyen más "segítség" szóba se jöhet, ha emberként és nem szakszerű, szakmaszerű-gyilkosokként akarunk létezni a Föld nevezetű bolygón!

Marcellusca 2012.07.21. 13:36:32

Miért kellene 70 éves koromig várni?

Bármikor felakaszthatom magam/kiugorhatok a 10-dikről/vethetem magam vonat elé/stb.!

Horizont 2012.07.21. 17:52:49

@Marcellusca: Isten ments:))) Jaj te miket nem írsz már??:))

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.21. 21:03:52

@Marcellusca: Az ilyen européer B. Lajosok vajon kiugranának a 10-ikről?
Vagy csak másnak ajánlgatják a jobblétre-szenderülést?
De lehet ő találna magának segítséget, és valaki a mozdony alá pöckölné, ha már annyira áhitozik a túlvilági boldogságra:-D

Csak bízni lehet, hogy jó példával előljár:-D
Ő maga kéri a halálkoktélt: kipróbálásra!
Mindent az emberért:-D
Humánus egy f.aszi:-D
Meg báááátor.....

etana · http://kornyezetvedelem.wix.com/tudatos#!fooldal/mainPage 2012.09.28. 10:34:30

Hát ez tényleg egy elég brutális változat.. mondjuk én is próbáltam összeszedni néhány ötletet, amivel védeni lehet a környezetünket. Bár ezek lényegesen humánusabbak, és azt hiszem egyszerűbben kivitelezhetők.
http://kornyezetvedelem.wix.com/tudatos#!fooldal/mainPage
süti beállítások módosítása