He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Hogy ezt a könyvet - eddig - miért nem olvastam???

2012.06.28. 11:49 Marcellusca

     "Nem tudom, mikor jön el ez a Forradalom - talán egy hét múlva, talán csak száz év múlva, de azt tudom, olyan biztosan, ahogy ezt a szalmát itt érzem a csülköm alatt, hogy előbb-utóbb győz az igazság. Ezt tartsátok szemetek előtt, elvtársak, egész hátralévő rövid életetek során!"

...

     "És ne felejtsétek el, elvtársak, hogy elszántságotoknak sohasem szabad meginognia. Semmiféle érvvel ne hagyjátok magatokat félrevezetni."

     "Elvtársak! - kiáltotta Süvi. - Remélem, nem képzelitek, hogy mi, disznók, ezt önzésből csináljuk, vagy előjogokat akarunk biztosítani magunknak? ... Mi, disznók, szellemi munkások vagyunk. Ennek a tanyának az egész vezetése és szervezése a mi vállunkon nyugszik. Éjjel-nappal a ti jóléteteken őrködünk."

...

     "Nehogy azt képzeljétek, elvtársak, hogy a vezetés élvezet! Ellenkezőleg: nehéz és súlyos felelősség. Senki sem vallja olyan szilárdan, mint Napóleon elvtárs, hogy minden állat egyenlő. Akkor lenne igazán boldog, ha ügyeitekben rátok bízhatná a döntéseket. Néha azonban esetleg helytelenül döntenétek, elvtársak, és akkor mi lenne velünk?"

...

     "- A bátorság nem elég - felelte Süvi. - A hűség és engedelmesség fontosabb.... Fegyelem, elvtársak, vasfegyelem! Ez most a jelszavunk. Egyetlen hibás lépés, és ránk tör az ellenség."

     Valahogy, olyan ismerős ez a "történet".  :( /Pedig csak egy Fairy Story. Neeem, nem matolcsy-s! Igazi Tündérmese. :D/

A jelszavak jellege is olyan Déjà vu-érzéssel tölt el:

"Négy láb jó, két láb rossz."

Meg, ahogy a "HÉTPARANCSOLAT" napról napra módosul. Mígnem egyetlenegy marad:

"MINDEN ÁLLAT EGYENLŐ,
DE EGYES ÁLLATOK EGYENLŐBBEK
A TÖBBINÉL"

A forrás, a könyv: George Orwell: Állatfarm

Ui.: Következő könyv: Orwell: 1984

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr914616405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2012.06.28. 21:16:18

Üdv neked Marcellusca:)
Mennyi könyv van amit még nem olvastunk??
És már nem is fogjuk:)
1984-et olyan régen olvastam, hogy újra kéne.

guma 2012.06.28. 21:54:29

Draga Marcikám! :)))

hogy neked mihez nincs kedved... :DDDDDD
elég ezt megélni, úgyhogy könyv már nem is kell az ismétléshez, mert ekkora kopi nincs is! :((((

Marcellusca 2012.06.29. 14:51:24

@Horizont: @guma: Hááát ...
Munkámból adódóan (és NET hiányában) bőven van időm olvasni. :)
Főleg éjszakánként.
Már majd' a fél könyvtáramat, gyerekkori könyveimet újraolvastam. Ezeket meg annyit emlegették, hogy rávettem magam, hogy elolvassam.
Nem semmi, amilyen szatirikusan ír a szocializmus "kialakulásáról és lefolyásáról". Sok - többé kevésbé - be is jött ...

@miről van itt nagybasz0: Köszi!
Ha lesz kis időm megnézem. :D

Ayuamarca 2012.07.02. 13:32:08

@Marcellusca: Nem "bejött". A könyv Sztálin hatalomra kerülését és Trockij elüldözését meséli el egy az egyben.
Nekem a végén az tetszik még, amikor az állatok egy idő után nem tudják megkülönböztetni a disznót az embertől... hát L. Simon pofáját elnézve van is benne valami. Meg amikor elviszik a birkanyájat új szlogent tanulni, na ezt élőben a Vastagbőrön (meg a Nívó blogon) pompásan meg lehet figyelni. A droidok eltűnnek fél napra, aztán amikor előkerülnek, szajkózzák a legújabb hazugságokat.
Mindennek a veleje: a politika pöcegödör, amit jobb messziről, bottal piszkálni, de még így is van esély arra, hogy arcodba csap a szar...
süti beállítások módosítása