He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A természet erői

2012.05.28. 09:08 guma

Slide 1: 

TERMÉSZETI EROK FÉNYKÉPEK ÉS SZÖVEG - Internaute.com KÉSZÍTETTE – Florin Popescu

 

Slide 2: 

A Hawaii-szigetek a lenyugözo vulkánikus kitörések színhelye. Amikor 1984-ben kitört a Pu’u O’o vulkán, megindult egy lávaáradat a tenger felé egy 15 km. hosszú alagúton át. Az izzó, folyékony láva ahogy a tengerbe ért, hatalmas gozfelhok mellett kezdett megszilárdulni.

 

Slide 3: 

A Pu’uO’o vulkán A lávafolyamok felülete viszonylag rövid ido alatt megszilárdul, de a belseje izzó marad és állandó mozgásban van. Ennek a mozgásnak az eredeménye a forgás és gyurodés.

 

Slide 4: 

A Vatnajoküll gleccseren fújó állandó szelek mozgásba hozzák a jégdarabokat, amelyek jéghegy formájában a Jäkalsarlo tóba úsznak, majd onnan a tengerbe. Az Atlanti-óceán hullámai, és a sós víz hatására aránylag gyorsan veszítenek méreteikbol. Az útjuk Izland középso partjainál ér véget.

 

Slide 5: 

Egy metronom szabályosságával, az izlandi Jaillit szigetén található Strokkar gejzír, pontosan öt percenként tör ki. Az esozésekbol eredo víz a talajba szivárog, a magmatikus anyagokkal való érintkezésben felforr és nyomás alatt újra és újra a felszínre tör. A feltételek legkisebb változására a gejzír eltünhet örökre.

 

Slide 6: 

Etiopia északi részén, a Danakile medencében, 120 méterrel a tengerszint alatt található az Erta Ale vulkán krátere. Egy 80 m. mélyen fekvo aknában rejtozködik egy önmagában is ritkaságnak számító aktív lávató.

 

Slide 7: 

Grönland mindig megújul a rövid sarki nyár idotartama alatt is. A Nap felmelegíti a nyugati partokat, a Disko-öbölben, ahol a jéghegyek összegyulnek mielott megkezdik útjukat Terra Nova felé.

 

Slide 8: 

A Yellowstone-i Nemzeti Park ( Wyoming, USA) az a vidék ahol a világon legjobban mutathatóak ki a termálvizek tevékenysége. Közel 300 gejzír található a területén valamint több mint 10 000 vulkánikus jelenség észlelheto.

 

Slide 9: 

2001 július. A sziciliai Etna hatalmas robajjal tör ki, lávatorrentek folynak a hegy oldalán, fenséges látványt nyújtva.

 

Slide 10: 

Az oroszországi Krokotski természeti rezervátumban található ez az összeomlott kráter, immár egy hatalmas katlan. Ez egy ritka növényzettel beborított terület amely alatt azonban a talaj állandó mozgásban van.

 

Slide 11: 

A Namib-sivatag, Namibia állam névadója. 2100 km. szélességben húzódik el nyugat-Afrika területén. A Föld legrégibb homoksivataga, ahol az állandó szelek alakítják ki ezeket az örök mozgásban, változásban lévo dunéket

 

Slide 12: 

Az Arcos Nemzeti Parkban (Utah, USA) található ez a “Törékeny” elnevezésü szikla-ív, mintegy nyitott ablak a Comorado fennsíkra. Ez egyike a közel 1 700 természetes boltívnek amelyek itt találhatóak. A talaj alatta só.

 

Slide 13: 

Half Dome, egy hatalmas gránithegy amelynek a fele a jégkorszak végén elmozdult és leomlott. Ez a gránit-szikla Nevada hegységeiben található (California, USA)

 

Slide 14: 

A villámlásokkal kisért viharok mindig is látványosak de ijesztoek is voltak az emberek számára. Tetszik a gyönyöruségük de félo a destruktiv erejük. A Földet minden másodpercben kb. 100 villámlás éri.

 

Slide 15: 

Ezek a rózsaszínu, kaptárokra emlékezteto alakzatok borítják be a Colorado (USA)fennsíkot. Valójában osrégi megkövesedett dunék amelyek egy sokkal melegebb éghajlat alatti idokben, hasonlóan a mai Szaharához, keletkeztek.

 

Slide 16: 

Az Uzon-i (Kamcsatka-Oroszország) akna, ahol a meleg víz örvénylik és füstölög. Itt kezdodött az élet elso molekuláinak születése, a termikus baktériumok formájában.

 

Slide 17: 

Uzon (Kamcsatka-Oroszország). Ebben a hévizes katlanban bugyborékol állandóan a víz a kéngázok hatására. A kéngázok a vulkánok 40 000 évig tartó elnedvesedése miatt keletkeztek. Uzonban a legjellegzetesebb a termálvizek tevékenysége, egy halódó vulkanikus aktivitás utolsó szakaszában.

 

Slide 18: 

Izland északi részén a Skälfandaflöt folyó az Aldeyjarfoss kráterbe ömlik. Vize vulkánikus hamuval telített, ettol alakultak ki ezek az orgonasíphoz hasonló alakzatok.

 

Slide 19: 

Dallol (Etiópia) egy termálvizes zóna. A Danakíl fennsík közepén alakultak ki ezek a szivárványszeru kozetek. Foszforeszkáló tavak, ragyogó sárgaszínu sziklák, sokszínu kúpok egy sivatagi környezetben.

 

Slide 20: 

Tsingy (Bernaraha szigete, Madagaszkár), felülnézetbol. Ezek hegyes, éles kozetalakzatok. A mészko a víz hatására erodálódott az idok folyamán, kialakítva ezeket a formákat, egyúttal bizonyítva azt is, hogy itt az éghajlat nagyon nedves volt és hatalmas erdok léteztek valamikor.

 

Slide 21: 

“Tündérkosár” (Canion Bryce , Utah, USA.) Az agyagtalaj látványos eróziójának eredménye. Ezek a kosarak több tízméteres magasságuak.

 

- : 

Az Iguazu vízesés (a neve a „garani” szóból ered „nagy víz”) 275 esésbol áll több mint 70 méter, az Iguazu-folyó által táplált magasságból zuhan le. Az esos évszakban, novemberben az “Ördög szorosán” keresztül 13,6 millió liter víz/másodperc ömlik. Ez a mennyiség hat olimpiai úszómedence nagyságának felel meg. -

 

Slide 23: 

A szárazság és a szél segíti elo a por- és homokviharokat. Ezek tönkre teszik a mezogazdaságot és az állattartást is, valamint teljesen elszegényítik az illeto terület ásványait. A porfelho 1000 km. távolságot is megtesz, 2-3000 millió tonna homokot és port hordva magával évente.

 

Slide 24: 

Tsunami – japánul “nagy hullám amely eléri a kikötot”. A tengerfenék szeizminkus mozgása idézi elo és hatása érezheto 10 000 km.-es távolságban is. A legpusztítóbb tsunami 1883-ban volt Java és Szumátra között. Az okozója a Krakatoa –vulkán kitörése volt. A hullám magassága elérte a 42 métert. A 2004-es decemberi tsunami is rengeteg emberáldozator követelt, pedig a hullám magassága jóval alacsonyabb volt.

 

Slide 25: 

A “Wilma” tornádó (2005), a Saffir-Simpson skálán 5-ös fokozatú volt. A meteorológusok szerint ez volt minden idok legnagyobb tornádója az Atlanti-óceán területén. A szél sebessége 282km/óra volt, a széllökések ellenben meghaladták a 300 km/óra sebességet is.

 

VÉGE Fordította : Fehér László

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr154546962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása