He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Ismét politika, de utálom! (köp!!!) Ügynökkérdés ma - vita a Duna tv-ben.

2012.03.26. 11:37 guma

Schiffer András : „Addig amíg az a szégyen megeshet huszonkét évvel a rendszerváltás után, hogy egy történész-kutatóval szemben pert nyer egy olyan személy, akiről egyébként bizonyított az, hogy nem egyszerűen ügynök volt, hanem önként és dalolva nyomott fel, nyomorított meg embereket, addig én azt gondolom, hogy mindenkinek akinek része volt az elmúlt húsz év politikai elitjében, politizálásában van szégyenkezni valója!

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr214340200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ayuamarca 2012.03.26. 14:22:52

No, most elmesélem az ügynök-sztorit. Nem emlékszem hol olvastam, lehet, hogy újságban - mármint nyomtatott, papír alapú dologra gondolok :D -, lehet, hogy neten. A lényeg:
Hárman-négyen minden vasárnap délelőtt összejöttek egy helyi kocsmában dumálni, kártyázni, meginni egy-két sört. Törzsvendégek voltak, törzsasztaluk volt. Évekig ment ez így, míg egy napon egyiküknél megjelentek öltönyös emberek a rendőrséggel, házkutatást tartottak, és mit ad isten, kompromittáló sajtóanyagokat találtak nála. Ez bizony sok év börtönt ért akkoriban, amit egy bíróság gondolkodás nélkül ki is osztott... volna. Ha oda kerül az ügy. De felajánlottak egy alternatív lehetőséget: a titkos hétvégi gyűlésükről rendesen jelentést ír, hogy leleplezze az egész összeesküvő bandát, aminek nyilvánvalóan tagja. Így történt, hogy a vasárnapi találkozók egy új menüponttal bővültek: megbeszélték, hogy kiről mit írjon a "besúgó", aztán minden ment tovább. Ez így ment egészen 1990-ig, mert akkor már nem volt kinek jelenteni...
Aztán később a "besúgó", a "III/III-as ügynök" polgármester lett, és még később elkezdett azon gondolkodnia, hogy le kellene mondania az ügynökmúltja miatt. Mert mi van, ha kiderül, hogy ő is írt jelentéseket?

Na ezért szemlélem a kérdést némi távolságtartással. Mert ha nyilvánosságra hozzák az ügynöklistákat, akkor azt is hozzák nyilvánosságra, hogy kik voltak az önkéntesek, és kik az erőszakkal beszervezettek. Ezt azonban már nem lehet utólag rekonstruálni, bárki bármit mondhat.

És ezzel kapcsolatban még egy gondolat: alapjaiban lett elcseszve az egész. Már '90-ben törvénybe kellett volna iktatni, hogy az előző rendszer fenntartói nem tölthetnek be állami hivatalt. Ma már ezt nem fogják megtenni, mert a fele kormány közülük került ki.

guma 2012.03.26. 14:39:41

@Ayuamarca: ez a sztori egy kicsit "gyenge" (bocs!).
mert az adott társaság bármikor igazolhatja, ha csak ennyi volt ténykedése...

valójában nem is ilyen kis "pitiáner" hétköznapi emberekről szólna (ha jól értem és az eddigi érdeklődés a hivatalokban is ezt támasztja alá), hanem kideríteni kik azok akik visszaélve információikkal megszerezték az ország gazdasági, kulturális, hatalmi irányítását és ezt mire használták...

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.03.26. 16:43:36

@guma: Itt az egyik pont, nálad!
Kik lehettek éppen tartótiszti, vagy magasas beszervezettségi szintjük miatt ma Magyarország "kormányzói", vezetői, vezető újságírói, "grófok" se perc alatt...

Az MSZP-én nem lepődnénk meg, ha kézzel-lábbal tiltakozna a lusztrációs törvény ellen, illetve tolná ki az időpontját minél távolabbra.

NA DE kérem szépen: ÉPP A FIDESZESEK, akiknek ez a "ősszoci-mentesség" az identitásukhoz tartozott eddig (legalábbis szólamokban - mint most végre feketén-fehéren kiderül).

Nézzük csak meg a fideszes úr és a KDNP-és Pállffy metakommunikációját.
Námítsuk el a hangot és figyeljünk jól. Főleg Pállfyra!

Erre csak egyet tudok mondani: ajjajajaj nekünk és az igazságnak...na, ha ilyen kezekbe kerül, akkor annak annyi.

Ayuamarca 2012.03.26. 18:55:10

@guma: nem, az ügynöklista nem erről szól. Arról szól, hogy kik írtak jelentéseket és kikről. És ha a neveket nyilvánosságra hozzák, nem lesz odaírva mellé, hogy a titkosszolgálat vitte magával a propaganda anyagot, amit "megtalált" a lakásban, és zsarolással vették rá a jelentés írására. Az sem lesz odaírva, hogy semmi hasznosat nem jelentett senkiről. A neve szerepel ott, és ha meglátják, hogy a polgármester jelentéseket írt az átkosban, akkor neki vége - vagy jobb esetben csak utána köpnek az utcán.

@Donna-CatOnAHotTinRoof: Pontosan erről kellene szólnia a történetnek. Kik voltak a háttéremberek, a szoci rendszer kiszolgálói, irányítói, a tisztek, akik erőszakkal, zsarolással vettek rá embereket ismerőseik utáni kémkedésre. De nem hiszem, hogy ez a lista valaha napvilágra kerülne, mert akkor a jelenlegi "politikai elit" mehetne a levesbe. Nézzétek meg a fidesz vezérkarát. Egy csomó volt mszmp-s irányítja az országot, még a köztársasági elnök is miniszterhelyettes volt Kádár alatt... mit várunk tőlük, de tényleg?

guma 2012.03.26. 19:41:29

@Ayuamarca: értem (és értettem) mire gondoltál. :)

az eddigi érdeklődés alatt erre céloztam : ha nem csal a memóriám 10 ezer alatt voltak kíváncsiak eddig arra, hogy jelentette-e róluk.
ezek jó része kutató volt.

valószínű tudod, hogy már jelent meg lista, de semmilyen ingerküszöböt nem ütött meg.
most állítólag a tartók és háttéremberek is benne lesznek (a szalagokon valószínű rajta vannak).
ha nem tovább zsarolhatóak és játékszerei maradnak csak a politikának.

guma 2012.03.26. 19:44:18

@Donna-CatOnAHotTinRoof: és ne felejts el az egyik emberke kommunikációs iparban dolgozott kamera tűzben.

még sem tudja átvágni azt...

Ayuamarca 2012.03.26. 20:16:10

@guma: egyrészt ez lehet a cél, másrészt azért ők is be lehetnek szarva, mert valami 42000 akta van, és ki tudja melyikükről mi derül ki, mondjuk államtitkári szintig, ha valaki véletlenül belenyúl egy "olyan" anyagba. És arra is gondoltam, hogy csak időhúzás az egész, hogy legalább felületesen át tudják nézni az aktákat, és a legkompromittálóbb anyagokat eltávolítsák.

Ayuamarca 2012.03.26. 23:13:47

@guma: én is mentem volna aludni, de a kicsinek jön a foga... no mindegy. A ferrum-phosphoricum csodákat tesz :)

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.03.27. 10:24:20

@guma: Szerintem meglepően tisztességes válasz. Én ezt várnám a kormánytól is, hogy legalább addig eljusson, mint az egyház.

A magam részéről kifejezetten pragmatikus hozzáállást vártam ettől a kormánytól és elodázhatónak tartottam az alkotmányozási folyamatot. Miképpen lehet legitim az az alkotmány, amelyet esetleg tartótisztek fogalmaztak meg???Vagy szavaztak meg??? (Nem tudok semmi konkrétumot, ez csak afféle logikus kérdés a részemről. Így - ügynökmúlt feltárása nélkül - sztem illegitim az új alkotmány is).

Mivel azt láttam, hogy a gazdaság - fizikai létünk alappillére - már annyira rogyadozik, hogy szinte össze is roppan, ezért én a gazdaságot tekintettem most, ebben a "világ-gazdasági válságos korban" elsőrendűnek.
A Fidesz nem így gondolta.
Nem nyúlt a gazdasághoz, vagy ahol megtette, bár inkább ült volna a fenekén. Mert csak a panamákba való belépést szorgalmazta. A még nagyobb korrupciót, káoszt, a gazdasági alapunk totális szétzilálását.

ENNEK ELLENÉRE azt is tartom, hogy az ügynök-múlt feltárása fontos, nem értelmiségi gumicsont rágás.

MIÉRT?
Mert nem tudjuk, kik irányítanak. Lehet épp azok, akik még Kádár alatt is politikai irányítók voltak.
Akkor meg ne beszéljünk semmilyen váltásról, mivel nem történt semmi. Csak a biológiai tények szóltak esetleg közbe (ritka ember az, aki megéri a 100-120 évet...).

Amúgy lehet, minden a régi? Mármint a vezető rétegben?

Számomra továbbra is éppenhogy a legeslegalapvetőbb realitás: gazdaság+kik a vezetőink problémaköre.

Ez az két, egymással is összefüggő témakör, amit meg kell oldani, hogy élni tudjunk.
Legyen végre az a probléma, ami valós probléma. Akkor már talán nem is kell kommunikálni (hazudni, elkenni, elodázni), csak egyszerűen ember módra beszélni, beszélgetni.

Múltról, jelenről, jövőről.

bandika gazdája 2012.03.27. 13:35:06

Anélkül, hogy állást foglalnék (bár én ezen már nagyon sokat gondolkodtam) had mondjak el nektek valamit.
Én mindig mániákus gyalogló voltam, ezért reggel nagyon korán elkezdtem kibaktatni a 4 km.-re lévő munkahelyemre, pláne ha reggel fél hétre kinn kellett lennem.
Nem tudom megmondani pontosan mikor volt, de kevéssel Nagy Imre újratemetése előtt.
A 8 emeletes városi és megyei pátbizottság előtt ballagtam el kora hajnalban, és ott igen nagy munka folyt. Nagy teherautók sora állt az épület előtt, és papírok, iratok tonnáit hordták el. Nem tudom kik milyen papírokat és hová, de készültek a "rendszerváltásra" az biztos.
Még abban sem vagyok biztos, hogy saját házaikban nem őrzik a "fontosabb" kompromittáló iratok nagy részét.
MIRŐL BESZÉLÜNK? :(

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.03.27. 14:08:17

@bandika gazdája: Elszállt a kommentem...
Majd máskor, nincs kedvem újból leírni:-(
süti beállítások módosítása