He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

(Véleményem : Megáll az ész!) Az Antall-kormány miniszterének képe került a balatoni ezerkoronásra

2012.01.28. 12:16 guma

(Értem én, de valahogy ez nem normális, hogy a közelmúlt politikai szereplőjét - kárpótlás, pártszékház, olajcsordogálás kora - a történelem meghatározó egyéniségeivel egyenrangúvá "szelídítik". SSS                            Ez a mai, alábbi hír engem megdöbbent!)

A rábaközi tallér és a soproni kékfrank után hamarosan forgalomba kerül a harmadik helyi pénz is Magyarországon, ez a balatoni korona. A bankókon rajta lesz például Gizella királyné, I. András király vagy Horváth Balázs, az Antall-kormány egykori belügyminisztere.

Márciusban kerül forgalomba, de már készül a Codex Értékpapírnyomda Zrt. nyomdájában a balatoni korona nevű helyi fizetőeszköz. Ez készpénzt helyettesítő utalvány lesz, amelynek forintfedezetét a bankban helyezik el. A címletek a forintéhoz hasonlóak, a bankjegyeken többek között Gizella királyné, I. András király, Óvári Ferenc - a Balaton Szövetség alapítója - portréja látható, de rákerült a pénzre Horváth Balázsnak, az Antall-kormány egykori belügyminiszterének arcképe is.

A veszprémi polgármester tavaly májusban jelentette be, hogy a térségben helyi pénz bevezetését tervezik, és ez 2012 januárjától kerülhet forgalomba. Több település is csatlakozott az ötlethez, így a balatoni korona "kisrégiós fizetőeszköznek" tekinthető a polgármester szerint.

Nem ez az első alkalom, hogy helyi pénzt vezetnek be Magyarországon: létezik már soproni kékfrank és rábaközi tallér is. A helyi pénzként elterjedt fizetési eszközök lényege, hogy hagyományos pénzért cserébe kap valaki "helyi pénzt", azzal fizethet a helyi pénzt elfogadó üzletekben, az üzlettulajdonos pedig ugyanúgy fizethet vele egy másik, ugyanazt a helyi pénzt elfogadó vállalkozásnak. A körforgást meg lehet szakítani, a helyi pénzt vissza lehet váltani hagyományos pénzre, de ekkor általában már nem kap vissza annyi hagyományos pénzt a felhasználó, mint a helyi pénz névértéke. A helyi pénzekről és azok kockázatairól itt olvashat bővebben.

forrás :

http://www.origo.hu/itthon/20120127-az-antall-kormany-belugyminiszterenek-kepe-kerult-a-balatoni-ezerkoronasra.html

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr293940691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ayuamarca 2012.01.28. 12:28:05

Máig emlékszem az Antall-kormány idejéből egy szalagcímre: "Hét különösen alkalmatlan minisztert menesztettek".

Szétrabolták az országot a mocskok, és sokan közülük máig vezető állami beosztásban vannak.

bandika gazdája 2012.01.28. 13:24:59

@Ayuamarca: Mondjuk én Antall szobrát is lerúgnám a talapzatról ha nem lennék úriasszony!!

conv 2012.01.28. 23:35:19

Három dolog , amire az ember nem képes :
1. Nem tudja megszámolni a haját.
2. Nem tudja szappannal megmosni a szemeit, ha azok nyitva vannak.
3. Nem tud úgy lélegezni, hogy kilóg a nyelve.

- Tedd már vissza a nyelved... úgy nézel ki, mint egy kutya :)

tokmányos 2012.01.29. 16:54:53

A helyi pénzekről az a véleményem,hogy átmegy egy magyaros divatőrületbe ,elveszítve az eredeti funkcióját.A Drábik jános elképzelései sokkal közelebb vannak hozzám ( " fehér pénz,vagy forint")Az állam hozzon létre egy "országos wirt" ( fehér pénzt)És a fizetések bizonyos százalékát, ebben kapnák meg az alkalmazottak,melyet magyar termékek vásárlására fordíthatnák csak!Az el nem költött pénzt elveszítenék! Kivétel: Ha vállalkozásra gyűjtögetnék.( Én kiterjeszteném ,még sok mindenre:Pl. lakás felújítás stb.. Akkor az össze spórolt fehér forintot kivehetné KAMAT NÉLKÜL a vállalkozásának fejlesztésére. Tudom mindenkinek beugrik : milyen magyar termék basd meg,hiszen nincs ipar,mezőgazdaság stb...Hát igen a kezdés kicsit nehézkes lenne.De a zsidó pénzvilágot megtudnánk sopatni. ÖNMAGUNKAT HITELEZNÉNK.Ennyit gondolat ébresztőnek. conv .biztos másképp látja.

tokmányos 2012.01.30. 20:28:56

@tokmányos: T! conv . Tojsz a fejemre, tényleg érdekelne a véleményed!

conv 2012.01.30. 23:22:12

@tokmányos: én a varga istván és a vezér-szörényi lászló vonalat mondom jónak és róna kapcsolódó elképzeléseit. drábik néhol már elmegy a fantázia világába a valóságból.

tokmányos 2012.01.31. 10:49:30

@conv: Köszönöm,a válaszodat.Róna Pétert egy nagyon intelligens,és nagy tapasztalatokkal rendelkező közgazdásznak tartom.Tökéletesen igaza van,amikor kijelenti,hogy a gazdasági összeomlás elkerülhetetlen!Az idevezető út okait illetően ,megint csak egyet értek vele.A " buborékok " kialakulásáról :" amikor a pénznyomda túltermel " (Sokkal több pénzt nyomtat,mint,amennyi a reálgazdaság termelőképességének szüksége lenne).Vagy az általatok bekopizott,vagy más barátaim által küldött filmanyagokra utalva :Az USÁ-ban a 70-es években indul el a buborék gyártása.Az emberek,azért költöttek többet,mert a pénzügyi rendszer nagyon olcsó hitel lehetőségeket hozott létre,mely az eladósodáshoz vezetett.( Beetetés,agymosás)Én nagyon egyszerűen úgy szoktam fogalmazni:Nincs munka fedezete a kinyomott pénznek! Vissza térve a helyi pénzekhez:Vezér-Szörényi szerint,reál gazdasági fedezet van a helyi pénzben.Én is úgy gondolom,hogy erősíti ezáltal a lokális gazdaságot,ráadásul ,nem lehet kivonni ezt a " pénzt".A kérdés az ,hogy a helyi pénzek egy ilyen gazdasági csődhelyzetben megtalálják a kivezető utat,vagy csak élhetőbbé teszik ezt az időszakot.
süti beállítások módosítása