He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Siracusában, Arkhimédesz szülővárosában nemrég megnyílt találmányainak legelső multimediális tudományos múzeuma.

2012.01.03. 08:15 guma

Arkhimédész (görög: Αρχιμήδης) természettudós, ókori szicíliai matematikus, mérnök, fizikus, csillagász, filozófus. Néhány matematikatörténész őt tartja a legnagyobb ókori matematikusnak, Carl Friedrich Gauss a három legnagyobb között tartotta számon.

A Leonardo da Vinci elődjeként tisztelt Arkhimédész időszámítás előtt 287-212 között élt. Többek között harci gépeket épített: feltalálta a katapultot, tükrök segítségével felgyújtotta a Siracusát támadó római hajókat, az arkhimédészi csavarral pedig vízemelő gépezetet hozott létre és neki tulajdonítják a világ első búvárruháját is.

200px-Archimedes.png           300px-Archimedes_pi.svg.png

az arkhimédeszi csavar öntözéshez  a "pí" értékét sokszögekből határozta meg         

Bár ezek a találmányok olyan hírnevet szereztek számára, hogy bölcsessége több, mint emberi, nem tartotta méltónak, hogy írásos munkát hagyjon hátra ilyen témákról, hanem mivel a mechanikát és mindenféle mesterséget, melynek célja az alkalmazás és a haszon, méltatlannak és piszkosnak tekintett, minden igyekezetével azokra a spekulációkra adta magát, amelyeknek szépségét, finomságát nem szennyezte be az élet közönséges szükségleteinek érintése
Plutarkhosz: Marcellus

Cicero ír két olyan eszközről, amit Marcus Claudius Marcellus vitt haza a kifosztott Siracusából. Az egyik egy gömbön ábrázolta a csillagos eget, a másik megjósolta a Nap, a Hold és a bolygók mozgását. Ő Thalésznek és Eudoxosznak tulajdonította őket. Ezt sokáig legendának gondolták, de az antiküthérai szerkezet felfedezése új megvilágításba helyezte a dolgot: valóban elképzelhető, hogy Arkhimédésznek volt ilyen szerkezete. Alexandriai Papposz ír arról, hogy Arkhimédész írt egy kézikönyvet az ilyen éggömbök szerkesztéséről.

 Arkhimédész kísérleteit olasz és külföldi egyetemek és kutatóintézetek matematikusai, fizikusai végezték el újra és építették meg a találmányokat. Az ókor egyik legkiemelkedőbb elméjének tartott, az aritmetika, geometria, fizika, statika, mechanika, csillagászat terén egyaránt újat alkotó Arkhimédész tetteit legendák és mindenki által ismert legendás mondások övezik.  Ezeket idézik a múzeumban látható tárgyak, köztük természetesen egy folyadékkal megtöltött kád, amely a tankönyvekbe Arkhimédész-törvényeként bekerült felhajtóerőt szemlélteti és a görög tudósnak a Heuréka! (Megtaláltam!) kiáltásáról vált híressé.   

Tökéletesen működnek Arkhimédész rekonstruált gépei a zseniális ókori tudósnak és feltalálónak szentelt szicíliai múzeumban és most nemcsak megtekinthetők, ki is próbálhatók Arkhimédész gépei.     

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr753493325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása