He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

egy befolyásos, érdekes ember : mozaikok Simonyi Andrásról

2011.10.05. 14:40 guma

(Jó példa arra amikor átléphető az ember nem használjuk a tudását, munkáját, sikerét. Ezért és a zene miatt szakítok rá pár percet. Több cikkből válogatott email, főleg zenére hangolva...  -erről : Tokmányos mi van veled?) 

(Részlet egy Simonyi interjúból: Sok mindent teszünk itt, ami talán szokatlan. A nagykövetség rendszerét egy jól működő vállalatéhoz hasonlóan alakítottuk át, mindenki nagy felelősséggel és önállósággal dolgozik, a kreativitás elsőrendű szempont. Még ötletfelelős munkatársunk is van, akinek a névjegyén az áll: "Chief Creative Officer”. ...
– Minden ország diplomatájának különösen fontos, hogy jellegzetes arculatot alakítson ki. Ez az oka, hogy önt rock­nagy­kö­vet­ként ismerik Wa­shing­ton­ban?
– A rockzene nagyon markáns üzenetet hordoz, méghozzá arról, hogy mi nem vagyunk egyáltalán mások, mint az amerikaiak. A világban jelenleg a rockgeneráció van hatalmon. Találtunk egy közös nyelvet, amit az amerikaiak is jól ismernek.
)

Mint arról már hírt adtunk, megnyitott egy kiállítás a Kogartban (Andrássy út 112.). Döbbenet király! A kiállítás címe: San Franciscotól Woodstockig – az amerikai rockplakát aranykora 1965-1971.

A címhez híven legfőképpen plakátkiállítás, illetve mivel Kogart: plakátművészeti kiállítás. És valóban. Ezek a plakátok tényleg művészi értékek hordozói, komoly grafikával, kimondottan a korszakra jellemző stílusjegyekkel.

A plakátok – mint azt Simonyi is kiemelte – kicsit emlékeztetnek a XX. Század fordulójának art deco világára, ez a világ pedig Közép-Európához – így Magyarországhoz is – köthető. Pszichedelia. A jellemző burjánzó betűtipusok, alig kiolvasható zenekarnevekkel (na persze, betolod, amit be kell és máris helyreugranak a sorok)... Micsoda évek voltak! Minden ma fontos dolog ott kezdődött 1968 körül. Környezetvédelem, emberjogi mozgalmak, szexuális forradalom, popkultúra. Azóta se történt semmi igazán fontos a világban. (Talán még az internet elterjedése fogható hatásában az ezekben az években történtekhez.)

1967 Monterey: Joplin, Hendrix, Who. Kint van a plakátja a fesztiválnak, sőt eredeti műsorfüzet és jegy is van kiállítva tárlóban. 1969: Megtekinthető az eredeti Woodstock plakát! Woodstock napijegyek. Kérem, 8 dolcsi volt a napijegy. Lennon The War Is Over! plakátja Lennon és Yoko Ono aláírásával. A Beatles utolsó koncertjének plakátja San Franciscoból. Egy 1969-es Led Zeppelin plakát. Tengernyi Fillmore-os plakát Bill Graham rockmogul legendás koncerthelyeiről. Jefferson Airplane, Grateful Dead, Hell’s Angels, Joplin, Doors, Iron Butterfly. De nem csak plakátok vannak. Eredeti lemezborítók az összes tag aláírásával: Hendrix, Beatles, Rolling Stones, Cream. Nem kispályás anyag! Komoly fényképanyag is megtekinthető. Multimédiásan tengernyi fotó a legendás fesztiválokról.

És nem csak papíralapú relikviákat állítottak ki, hanem a Rock And Roll Hall Of Fame és további komoly magánszemély gyűjtől kölcsönadtak egyéb rekvizítumokat is. Bob Dylan és Steve Winwood gitárjai, Keith Moon farmerja és focipólója. A Jefferson Airplane énekenőjének Monterey fesztiválon viselt ruhája... És egy darab parketta Bill Graham Fillmore Westjének padlójából. Bár kevesen vagyunk talán, akik ezt tudják értékelni, de akik ismerik például a Led Zeppelin egyik legkomolyabb bootlegjét 1969. április 27-ről) e helyről, annak el kell zarándokolnia ezt megnézni. Mivel az épületet már lebontották, így nem kell elmenni Amerikába, ott már csak – ahogy mondani szokták – „a hűlt helyét” találnánk... És amitől tényleg hanyatt estem: Hendrix lila bársony fellépőruhája! Térdre, imára!

Cikkem címe: Simonyi for president! Az egész kiállítás kitalálója és nélkülözhetetlen segítője Simonyi András, aki a közelmúltig Magyarország amerikai nagykövete volt. Emlékeztek, mikor Colbert híddá akarták szavaztatni az M0-ás északi autópályahídját? Volt egy ilyen netes szavazás a névről, és amikor ezt valaki a tengerentúlon megszimmantotta, bedobta a közismert amerikai tévés személyiség nevét a szavazógépbe és arra buzdította Amerika lakosságát, hogy szavazzon a többi jelölt ellenében. Colbert több millió szavazattal verte Mátyás királyt! A balhé elért Colbertig, aki meg is hívta Showjába vendégnek az ügy kapcsán a magyar nagykövetet és – bár TV-m nincs, de - a neten volt szerencsém látni az adást. Meg is jegyeztem magamnak Simonyit, frappáns debattőr, szimpatikus européer – gondoltam akkor magamban.

Persze most a 2010-es őrségváltáskor gondolom értelemszerűen leváltották, ez már csak így megy. Én nem szoktam szavazni, de most a sajtótájékoztató végén odamentem személyesen megköszönni a munkáját és biztosítottam: ha idehaza indulna valamilyen választáson, akármilyen színekben, én gondolkodás nélkül elmegyek és rá szavazok. Simonyin látszik a felkészültség, a korszak rocktörténelme a kisujjában van, a sajtótájékoztató tárlatvezetését személyesen, profi módon, átütő lelkesedéssel vezette. Azok az amerikai gyűjtők és múzeumi kurátorok, akik kölcsönadták a kiállítás anyagát, személyes haverjai. Az a gyanúm, ha nem így lenne, akkor ezek a tárgyak nem jöttek volna át Magyarországra... de még Európába, máshova se. A kiállítás anyag egy igényes könyv formájában is elérhető, a helyszínen megvásárolható. Akinek jelent valamit a korszak és a rock, annak kötelező elmennie.

Bálint Csaba (2011.09.24.)

"Miért nem jött Budapestre John Lenon Rolls Royce-a? Sőt. Janis Joplin Porschéja sem kellett nekünk. Történt pedig, hogy a rockgitáros Simonyi András, korábbi washingtoni nagykövetünk, a Kisrákfogó egykori zenésze, a Coalition Of The Willing nevű diplomata zenekar alapító tagja ellátogatott Clevelandbe, a Rock 'n' Roll Halhatatlanok Csarnokába. Előadást tartott arról, mit jelentett a rockzene a vasfüggöny mögött, és megkérdezte, mi lenne, ha a világ legnagyobb rockmúzeumának tárgyait Budapesten is bemutatnák.

A ma már Brüsszelben élő Simonyi András rendkívül élvezetes és olvasmányos könyvében, Egy elmaradt kiállítás története címmel írta meg a nagy dobásnak ígérkező ötlete megsemmisítését. A washingtoni diplomáciai körökben rockgitárosként is ismert exnagykövetünk amerikai diplomatákból és a Doobie Brothers gitárosából, Jeff Baxterből álló Coalition Of The Willing nevű zenekarával számtalan  jótékonysági koncertet adott Amerikában, így a műegyetemen munka közben meghalt budapesti tűzoltók családjának megsegítésére, vagy a new orleans-i hurrikán blues zenész áldozatainak támogatására. Ő volt az, aki megjelent Stephen Colbert televíziós műsorában is, miután az amerikai humorista akkoriban bejelentkezett, hogy róla nevezzék el az épülő M0-s hidat.

........ 

Rocknagyköveti előadás a Halhatatlanok Csarnokában

Akkor a legvadabb álmában sem gondolta, hogy egyszer rockgitáros nagykövetként ismeri meg őt a rock hazája, Amerika. Amikor kiérkezett, mint írja, annyit tudott a Rock 'n' Roll Halhatatlanok Csarnokáról, hogy minden rocksztár oda akar bekerülni. Ez a rock történetét feldolgozó intézmény és múzeum is egyben. ......

Simonyi András a könyvében felidézi az ötletét: Magyarországon is be kellene mutatni a múzeum tárgyait. Ez illene Budapesthez! Elképzelte, hogy olyan kiállítást rendezünk, amely a nemzetközi figyelmet is ránk irányítja, és olyan publicitást biztosíthat, amihez foghatót  csak nehezen  lehet elképzelni. Mint kiderült, mi lettünk volna az elsők, megelőzve Londont, Párizst vagy Tokiót. Mindenekelőtt Simonyi András hatalmas médiaérdeklődés mellett 2003. november 8-án megtartotta előadását. A rocksztár Jeff Baxter is átutazott Clevelandbe, hogy ő mutathassa be a nagykövetet. Az érdeklődést mutatta, hogy nem sokkal később, a C-Span országos kábel hírcsatorna az egész előadást levetítette.

Nyitókoncert  Eric Claptonnal, Bruce Springsteennel

A sikeres clevelandi belépő után azonnal megkezdték a budapesti esemény megszervezését. Itthon a kulturális kormányzat legmagasabb szintjén is biztatták a nagykövetünket, a múzeum menedzsmentje pénzt és energiát nem kímélve, nagyon komoly szakmai munkával látványtervet készített. Már a tárgyak kiválasztása is elkezdődött. A legnagyobbakhoz, Elvishez, Hendrixhez, Lennonhoz, a Beatleshez, a U2-hoz, a Sex Pistolshoz és más legendához köthető tárgyakat válogatták össze. Összerendezték a történelmi fotó- és filmanyagot. Előzetes tárgyalásokat folytattak arról, hogy Budapestre hoznák John Lennon pszichedelikus mintázatú Rolls Royce autóját, és Janis Joplin Porschejét. Megállapodtak abban is, hogy a Rock 'n' Roll Halhatatlanok Csarnokának beavatottjait kérik fel koncertre, amelyet a nyitás alkalmából terveztek: Bruce Springsteent, Eric Claptont, Steve Winwoodot. Már a helyszínt is kiválasztották: a Műcsarnok tűnt a legalkalmasabbnak  A költségek a kétmillió dollárt is elérték volna, de a látogatottság, és a PR, amit Budapestnek és ezzel Magyarországnak biztosít világszerte, felbecsülhetetlennek tűnt. A múzeum nem fukarkodott, saját legjobb anyagait ingyen bocsátotta volna rendelkezésre. A jelszó az volt, hogy "Budapestnek csak a legjobb elég jó". A kiállítás terve téma volt a kongresszusban, az amerikai külügyminisztériumban és a rockszakmában egyaránt. Aztán 2004-ben változott a kormány, új miniszterelnök és új kulturális miniszter érkezett.

Még egy-egy kísérletet tettem arra, hogy kimozdítsuk a projektet a holtpontról – írja Simonyi András. - Egy alkalommal az illetékes kulturális államtitkárral leutaztunk Clevelandbe. Amikor megtudtam, hogy felkérnek egy tapasztalt magyar szakembert, hogy "vegye kézbe a dolgokat" – akármilyen nagy tisztelője is vagyok az illetőnek –, tudtam, hogy az egészből nem lesz semmi. A miniszter máig érthetetlen módon nem hívott vissza, ha kerestem, és nem válaszolt a leveleimre. A dolog elúszott. Washingtoni szolgálatom alatt nem túl sok projekt volt, amit szívóssággal ne tudtunk volna keresztül vinni, megvalósítani. Sajnálom, hogy a számomra egyik legkedvesebb nem sikerült.
Simonyi András 2007. júliusában búcsúzóul kapott  a Rock "n" Roll Halhatatlanok Csarnokától egy aranylemezt ezzel a szöveggel:

A Rock 'n' Roll Halhatatlanok Csarnoka tiszteleg Simonyi András előtt. Az ön humanista támogatása a jövőben is segíteni fogja a Rock 'n' Roll Halhatatlanok Csarnoka látogatóit, rajongóit, és a világ összes tájáról érkező tanárait abban, hogy megértsék a rock and roll jelentőségét, és azt, hogyan hatott a 20. századi kultúránkra."

Csontos Tibor

itt a Colbert riport linkje hallgasd meg : http://www.colbertnation.com/the-colbert-report-videos/182817/april-10-2007/the-apology

http://www.colbertnation.com/the-colbert-report-videos/75462/september-14-2006/andras-simonyi

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr663279311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miről van itt nagybasz0 2011.10.05. 19:14:52

Szép jó nagyot mindenkinek! :)

Nos én asszem kedveltem ezt a srácot, de egy műsorban az átévén mint vendég havasnál kicsit előadta magát... ennyi erővel akár lehetne vörös tégla is...

¦卍®Ξ™ 2011.10.05. 19:34:17

Hát én nem is tudom...
részletek más simonyi tevékenységekből;

a Simonyi "Amig én vagyok a Nagykövet,a Magyar Köztarsaság Nagykövetségére antiszemitak, és Nemzeti Szocialisták a labukat sem tehetik be" András nagykövetre gondolsz, vagy a Rózsadombi paktum-os, Magyar Atlanti Tanács tag és EU-Izraeli akcióterv szervező: ( www.nibiru.hu/EU-IS_Action%20Plan_2004.pdf szervező )
"1, Magyarország befogadó célország.
2, Izraeli áruk európai terjesztése.
3, Izraeli vállalkozások magyar állami pénzen való támogatása.
4, A zsidó kultúra hangsúlyos megjelenítése, és propagálása a médián keresztül.
5, A gyűlölettörvény (holokauszt) minden áron való elfogadtatása az országgyűlésben, és annak szigorú alkalmazása.
6, A nemzeti irányultságú kisebb pártok, valamint civil szervezetek működésének ellenőrzése, korlátozása, és megszüntetése.
7, Az izraeli politika feltétlen támogatása a magyar külpolitikában, és a nemzetközi fórumokon.
8, Harc az antiszemitizmus minden formája ellen a Berlini Deklaráció szellemében."
esetleg az szdsz-el képviselőségért kokettáló Simonyit értékeljem inkább érdekes embernek.

ugyan a felvezetődet nem igen értem mit akartál írni, de én inkább negatív értékű mint pozitív értékű szereplőnek látom mint közszereplőt.

guma 2011.10.05. 20:14:28

@¦卍®Ξ™: a felvezetőben : a kiállítás amit hozott volna...:)

nem volt az érdeklődési körömben különben, semmi más csak a zene szintjén jött a látókörömbe!

guma 2011.10.05. 20:16:01

@miről van itt nagybasz0: nem láttam azt a műsort, véleményem nincs ezért róla! :)
én csak a zenei vonalat ismertem...

guma 2011.10.05. 20:34:57

álmodoztok vagy álmodtok már? :)

miről van itt nagybasz0 2011.10.05. 20:53:19

@guma: Olyan vagy mint egy ideális feleség! :)
Nem nyomozol! :D

guma 2011.10.05. 20:59:32

fél 8-kor majdnem eldobtam magam!
összefutottam azzal a személlyel akit itt nemrég felemlegettem szerelem ürügyén.

az, hogy megöregszik mindenki nem téma. de a 3 évvel idősebb valamikor sportos 1 fejjel magasabb nők kedvence alacsonyabb lett nálam.
összetöpörödött, erősen "karakteres" vonásai lettek...
szíven ütött az idő.

¦卍®Ξ™ 2011.10.05. 21:01:14

@guma: hát így sem értem :)
ez a mondat, amit nem értek:
"Jó példa arra amikor átléphető az ember nem használjuk a tudását, munkáját, sikerét."

simonyinak a zenei karrierje a politikai karrierjének köszönhető. merthogy nem kiemelkedően jó zenész, ha nem lett volna politikus, amerikai nagykövet, nagyjából a kutyát sem érdekelné amit csinál.

guma 2011.10.05. 21:01:20

@miről van itt nagybasz0: puszi! :)

valóban nem. DDDDDDDDD
szeretem a privát szférát (másét is!).

guma 2011.10.05. 21:08:29

@¦卍®Ξ™: a most olvasott cikkben is szerepel : minden támogatást megkapott a múzeumtól, zenészektől, hogy euba idehozzuk annak az "ősidőnek" az anyagát!

amit írtál elképesztet.
a zenészről már anno pressszer "lebeszélte", de sok-sok színész, újságíró, stb csinálja kedvtelésből, szórakoztatásból...
na a többi az én naivitásom amit hozzáfűzhetnék! :)

¦卍®Ξ™ 2011.10.05. 21:14:30

@guma:

inkább hagyjuk. mintha valami teljesen másról beszélnél. :)))
nem értem továbbra sem ezeket a mondatokat, így azt sem, hogy összességében mit akarsz mondani:
"Jó példa arra amikor átléphető az ember nem használjuk a tudását, munkáját, sikerét."
"a zenészről már anno pressszer "lebeszélte", de sok-sok színész, újságíró, stb csinálja kedvtelésből, szórakoztatásból..."

miről van itt nagybasz0 2011.10.05. 21:17:08

@¦卍®Ξ™: @guma: Engem nem igazán érdekelt különösebben eddig sem mit csinál, és asszem ez mán így is marad...

guma 2011.10.05. 21:21:52

@¦卍®Ξ™: hagggggyuk! :)

soraid után érzem túlzásom, az ember átlépés kapcsán! :)
(valamit akkor is tud, ha a kiállítást "megszervezte" - de
abban is munkát, sikert éreztem ahogy "szerepeltette" az országot. P
mondom, sokszor nem gondolkodom és felszínes vagyok nem alapos.
most ez tökéletesen bebizonyosodott!

amiért külön értékelek mert szívós vagy minden témában, és megforgatod alaposan.
@miről van itt nagybasz0: csak az orromra koppint majd hagy a pi...ba! DDDDDDD)

¦卍®Ξ™ 2011.10.05. 21:30:28

@guma: őőőőőőőő.... asszem magát azt sem érted, miért nem értem a mondataid :)))))))

guma 2011.10.05. 21:34:55

@¦卍®Ξ™: meggyőztél :)))))))

(de ez most szegénységi bizonyítvány rólam!)

guma 2011.10.05. 22:37:46

@¦卍®Ξ™: @miről van itt nagybasz0: áttátok? van új admin! :)
10 napig lesz állítólag ez a mostani.

rengetegen már most kritizálják, én fel sem fogom...

na : szép álmokat!

guma 2011.10.06. 08:04:25

reggelt! :)))
basssssszus! áttátok=láttátok.

guma 2011.10.06. 08:53:37

@miről van itt nagybasz0: :)))

ez nem csak észbontó...
DDDDDD

guma 2011.10.06. 12:13:00

@¦卍®Ξ™: segíts, ha lehet! :)

nincs több időm és nem enged be az adminba a rendszer (üres sörösüvegek 404-el jelennek csak meg DDDDDD)

az a helyzet, nem emlékszem raktam-e mára valamit, ha igen - légy szíves tedd át bármelyik napra, mert valószínű csak film van ott, de mintha mind kicsit könnyed hangulat lenne a mai napra...

guma 2011.10.06. 18:37:25

@¦卍®Ξ™: te sem tudsz belépni az üvegek miatt? DDD
:)

Horizont 2011.10.06. 19:03:10

@guma: Szia. Be lehet lépni, nincs semmi baj vele.

guma 2011.10.06. 19:18:28

@Horizont: nekem a 404 jön be továbbra is... DDD

megpróbáltam a régin - ott simán beenged! :)
na ilyenkor mi van?

Horizont 2011.10.06. 19:27:21

@guma: Itt oldalt ha rákattintok az adminra minden oké nekem.

guma 2011.10.06. 19:34:40

@Horizont: ott szoktam én is :)))

ma nem enged, csak este léptem be. láttam van űj admin : benéztem oda is.
majd a "vissza a régire" kattintottam -> na aztán a 404-el csak sörösüveg jön (azok is üresek)! DDDDD

Horizont 2011.10.06. 20:13:27

@guma: nem enged??? ne hagyd magad!!!:)

guma 2011.10.06. 20:20:04

@¦卍®Ξ™: mérmondod? :)

gyönyörű zöld címke nélküli sörösüvegek (3 fekszik 1 áll) és rajtuk öríás fekete 404! :)

¦卍®Ξ™ 2011.10.06. 22:22:12

@guma:
blog.hu/admin/blogs/154380
offorever.blog.hu/admin/

mindkettővel simán be lehet lépni.
ha nem tudsz, akkor szokás szerint be van ragadva valami süti a gépeden. sütik és helybentárolt tartalom törlése. de lehet, hogy egy ctrl+f5 is segít.

guma 2011.10.06. 23:31:16

@¦卍®Ξ™: varázsló vagy! :)))

ha rám szakad a bank olyan fizetést kapsz amire legmerészebb álmaidban sem számítasz! DDDD

(ha a 2.-t írtam be akkor sem volt jó, mert nem zártam le a / jelel. D)

guma 2011.10.07. 10:00:28

szép napot!

persze, ha bank rám szakad, rendezzük a számlákat másnál is és a csapatot kísérőnek, idegenvezetőnek, jobbnál-jobb állásokba megtartom egy világkörüli útra :)

nem szégyen tanulni tőletek! DDDDDDDDDDD
süti beállítások módosítása