He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

"elérhetetlen" szerelmem...

2011.09.18. 13:30 guma

Kappadókia legnagyobb természeti látványosságát az elképesztő alakzatú és színű sziklaformációk, az ún. "tündérkémények", valamint a hihetetlen tagoltságú völgyek és kanyonok alkotják. Keletkezésük 2 közeli vulkánnak köszönhető a területtől DNy-ra lévő Hasan-, illetve a DK-re található Erciyes Dagi-nak. A mintegy 8 millió évvel ezelőtti kitörések következtében nagy vastagságban halmozódott föl a tufa, amelyet egy vékony rétegben bazaltláva borított be.

 

 

Ahol a természet áttörte a kőzetet, könnyen utat talált a víz és szél. A bazalt láva néhol fennsíkszerű platókat hozott létre, melyek szélén elképesztő árkok és völgyek barázdálják a tájat. 

       A puha vulkáni tufa csak ott maradt meg teljes magasságában, ahol a kemény bazalt megvédte a lepusztulástól, s ezek a sziklaképződmények csak oldalirányból történő eróziós folyamatok következtében tudtak tovább formálódni. Hasonlóan mint a mi tanúhegyeink, vagy ingóköveink. Így keletkeztek a kősapkával védett hihetetlen sziklaformációk. A tufa jól faragható, így már az ősidőktől kezdve elterjedt építkezési mód volt a lakások sziklába faragása, ami számtalan módon tetten érhető a térség történelmében. Kappadókia nevét az időszámításunk előtti 6. században említik először, méghozzá a három nyelven írt, úgynevezett akhaimenida feliratokon, Dareiosz és Xerxész idejében, mint a Perzsa Birodalomhoz tartozó országot. Hérodotosz szerint a Katpatuka nevet a perzsák adták a kappadókiaiaknak, míg a görögök leucosyrieknek, fehér szíreknek nevezték őket.

 

Kappadókia a mai Törökország területén lévő Anatólia ókori tartománya volt. A kopár, kietlen, sziklás területet valaha sűrűn lakták. Volt a Hettita, az óperzsa, majd a Római Birodalom része is.

Az aszkézist vállaló keresztények vonultak vissza ide a hétköznapi élet elől, Isten közelségét keresve. Számukra a kappadókiai Göreme-völgy tökéletes választásnak bizonyult. Felfedezték, hogy a sziklákba könnyen vájhatnak barlangokat, folyosókat, cellákat. Kappadókia Göreme-völgye a keresztény remeteközösségek templomairól lett ismert.   

 

                                                

A templomok belső téralakítása változatos képet mutat. Vannak köztük egyszerű, szerény helyiségek, míg másokban boltívek, kupolák is megfigyelhetők. Kappadókia templomai közül 365 a Göreme-völgyben található. Nem mindig volt a terület a mostanihoz hasonlóan kihalt, régen komplett városok lehettek itt, több ezer tagot számláló közösségekkel.

A keresztények az itt kialakított barlangrendszerekbe rejtőztek az iszlám térhódítása elől. Később ezeken a helyeken freskókkal díszített, bizánci stílusú templomokat vájtak a sziklákba.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr703234199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2011.09.18. 17:12:05

lányok :)))

pár kilométer és ott a tenger is, ami fantasztikus!
de ilyen csavarogni való holdbéli táj kevés van a földön...
(illetve van jó pár, csak ennyire "közel" egy sincs :DDD)

Horizont 2011.09.18. 17:41:48

@guma: Guma! Ez egy olyan csodahely, hogy ide a tenger se kell(ene):DDD

guma 2011.09.18. 18:06:16

@Horizont: képzeld 20-30 emelet mélységben van feltárva a földalatti város, és ha jól emlékszem 8 emeletig van megnyitva a látogatok előtt. :)))

nagyon sok "hátizsákos", turista beszámolóját olvastam a forumokon, valami hihetetlen "hétköznapi" csodás világot írt le mindenki.
az ott élő emberek segítőkészségét, vendégszeretetét és az elképesztő biztonságot ahogy vigyáznak a turistára (kurd, török viszály miatt).
a beszámolók szerint nem is akarom elhinni, mennyire kevés pénzből csatangoltak ott hetekig sima belföldi közlekedést véve igénybe...

én is a helyiekkel csatangoltam a magyar árak töredékéért a nyugati országrészen. ma is elképedek merészségemen, nyelvtudás nélkül senkinek nem szólva mentem mindenhova a magyar csapat és az idegenvezető meg már kerestetett minket, hogy "eltűntünk"... DDD

nagyon vágyom ebbe az országba vissza. hihetetlenül kedvesek,udvariasak, egyszerűek az emberek és senki nem tolakodó, nem zaklat. :)
megértik, hogy nem, és az utcai árus is békén hagy.

Horizont 2011.09.18. 18:14:46

@guma: Te jártál arra? De jó? Ja a nyelvtudás annyira hiányzik!

guma 2011.09.18. 18:34:06

@Horizont: ott nem.

csak a török nyugati oldal pár nevezetességére volt idő. (az nagyon messze esett, minimum 2 napos út rohanással).
így az én programom 1 nap csavargás hajnali indulással, este vissza a szálloda és másnap a tengerpart, meg a lakóhely felderítése... DDD
és ez ment 6 napig.
7. nap tenger, pakolás és irány repülővel haza. :)))
(itt volt az, hogy egy srác nem adta le a bérelt kocsit, míg el nem vitt minket egy éjszakai túrára. DDD)

Horizont 2011.09.18. 18:44:02

@guma: Nahát, nahát mik derülnek ki:))))Jók ezek a megmaradt emlékeink, ezt nem vehetik el tőlünk:)
süti beállítások módosítása