He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Csak úgy : a kínai gyógyítás alapelvei.

2011.08.29. 17:45 guma

.

A hagyományos kínai orvoslásnak már régóta része a "szervóra". Ennek AZ elméletnek AZ alapja, hogy AZ emberi szervek meghatározott időrendben működnek és pihennek. Így a periódikusan váltakozó bioritmus szerint mindennek meg van a maga ideje, tehát a táplálkozásnak, AZ edzésnek és a pihenésnek is. A lényeg, hogy tizenkét fő szervünk van, melyek kétórás időközönként váltják egymást a munkában, amikor is AZ éppen dolgozó szerv szinte AZ összes energiánkat leköti.

1-3 óra:
A szervezet teljesítőképessége ilyenkor a legalacsonyabb. Ebben AZ időszakban a máj dolgozik azaz végzi a méregtelenítést, így ilyenkor nem szabad tovább terhelni (AZ ilyenkor fogyasztott alkohol nehezebben bomlik Le, tehát csak óvatosan a bulizással). Emellett a testhőmérséklet is ilyenkor a legalacsonyabb.

3-5 óra:

Ez a tüdő legaktívabb ideje, ugyanis ilyenkor készül fel AZ egész napos terhelésre. A férfiak nemi aktivitása is ilyenkor a legintenzívebb, mert ilyenkor termelődik a legtöbb nemi hormon is. A mellékvesék kortikoszteroid - termelése is most éri el csúcspontját, aki tehát a normális hormonális ingadozáshoz kíván igazodni, és szteroidokat kell szednie, AZ ekkor vegye be tablettáit, mert így jár a legkevesebb mellékhatással.

5-7 óra:

Ez idő tájt működik legaktívabban a vastagbél, így ez a székletürítés egészséges ideje is ez. Ugyanis, ezáltal megszabadítjuk szervezetünket a méreganyagoktól, amik így nem tudnak visszaszívódni és csökkenteni a teljesítőképességünket. A vércukorcsökkentő tabletták és a bétablokkoló hatású vérnyomáscsökkentők ekkor tudják maximális hatásukat kifejteni. Ezzel szemben a szervezet ilyenkor tolerálja legkevésbé AZ élvezeti szereket és a káros anyagokat: a reggeli kávé és cigaretta.

7-9 óra:

Ebben AZ időpontban terhelhető a leginkább a gyomor. Ilyenkor érdemes bőséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazadag  reggelit enni, mert ekkor tud a gyomor a leghatékonyabban dolgozni.

9-11 óra:

Ilyenkor optimális   a testhőmérsékletünk, valamint AZ idegrendszer ebben AZ időszakban a legnyugodtabb, tehát ilyenkor van a teljesítőképességünk csúcsa. Ilyenkor tanulunk a legkönnyebben, ám a tartós rögzülés kedvéért délután érdemes átismételni.

11-13 óra:
Ekkor van a szívciklus csúcspontja, tehát ez AZ ideális időpont AZ edzésre. Dél körül erősödik a gyomorsav-, majd AZ epetermelődés, így ilyenkor állunk készen AZ ebédre. A szellemi teljesítőképesség zuhan, mert a szervezet AZ emésztésre összpontosít. Az epehajtó szerek ekkor fejtik ki legaktívabban hatásukat.

13-15 óra:

Ebben a periódusban lelassul a vérkeringés, AZ összes energia a vékonybélben összpontosul. Mivel, a végtagok és a bőr vérkeringése csökken, a fájdalomérzékelés is csökken.

15-17 óra:
A délutáni órákban a húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben, ezért ilyenkor fogyasszunk bőségesen cukor és persze alkohol mentes folyadékot. Mivel a kiválasztás során szervezetünk kiüríti a méreganyagokat, így ismét jó formába kerülünk, tehát ilyenkor lehet edzeni, tanulni, és dolgozni teljes intenzitással. A kitartást igénylő sportágakat ilyenkor sokkal eredményesebben lehet űzni, és a tréning is most a leghatásosabb, és ekkor edzhető legaktívabban AZ immunrendszer. A savkötő gyógyszerek hatása ilyenkor a legjobb.

17-19 óra:
Ebben AZ időszakban dolgozik a vesénk a legnagyobb intenzitással, így NE zavarjuk meg szervezetünk tisztító munkáját semmivel se, főleg NE zsíros, cukros, sós ételekkel és italokkal. Ilyenkor a vérnyomás is lecsökken.

19-21 óra:

A napi ciklus ezen részében a szervezet már készül AZ éjszakai pihenőre, a szervek legtöbb funkciója fokozatosan lelassul. Az ilyenkor elfogyasztott vacsora nagy része már nem emésztődik meg, hanem elraktározódik reggelig.

21-23 óra:

Ezen éjszakai órák során a legpihentetőbb AZ alvás, tehát ilyenkor NE vége zzünk se fizikai, se szellemi tevékenységet. Tehát a vegetatív idegrendszer részéről a paraszimpatikus (nyugalmat, beépítést diktáló) funkciók kerülnek abszolút túlsúlyba.

23-1 óra:

Ilyenkor a legintenzívebb AZ epehólyag görcskészsége. A fájdalmat kiváltó anyagok pedig sokkal intenzívebben hatnak ilyenkor, tehát a fájdalom felerősödik, kevésbé csillapítható.

A mai világban sajnos nem lehet teljes mértékben követni a biológiai óránkat, de nem árt figyelembe venni étkezés és edzés kialakítás során. Íme néhány tipp, ha mégsem tudunk a lehető legjobb időben edzeni:
Edzés munka előtt:

Reggel még merevek AZ izmok és AZ izületek, hosszabb időt kell szánni a bemelegítésre. Hagyd felébredni a szervezetedet, és fokozatosan növeld AZ edzés intenzitását. Reggelre ajánlott sportok:
futás, jóga, pilates, tai-chi.

Edzés ebédszünetben:

Iktasd ki a munkával kapcsolatos gondolatokat, és olyan sportot válassz, ami kikapcsol.
Közvetlenül ebéd után NE menj edzeni, a mozgást iktasd be inkább ebéd elé. Hatékony sportok napközben: tempós séta a szabadban, súlyzós edzés, stretching, közepes intenzitású kerékpározás, spinning.


Edzés AZ esti órákban:

Semmiképpen se kezdj neki teli gyomorral AZ edzésnek. Időzítsd AZ edzést legalább két órával AZ utolsó étkezés utánra. Válassz AZ összpontosítást igénylő sportok közül, amelyek segítenek elfeledni a napi gondokat.Hagyj elég időt sportolás után a levezetésre és nyújtásra. Estére ajánlott mozgásformák: fallabda, aerobik, koreografált aerobik, futás, tenisz, úszás.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr143188617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2011.08.29. 17:59:03

ha már szakrajzot hozott Mérnők, én is adok egyet :)))
a sok-sok levelemből szóróm nektek is az ismeretet, zenét, jó kedvet vagy háborgás egy részét. DDDDDDDDDDDDDDD
süti beállítások módosítása