He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Morzsák az elmémből

2011.06.24. 19:19 neccharisnyás útonálló (törölt)

Előrebocsájtom, nem akarok én itt politizálni, nagymagyarkodni ésatöbbi. Csupán egy eszmefuttatás. Aki akarja, átugorhatja, aki szeretne, az tartson velem az "utazáson".

 

A héten futottam bele egy hírmorzsába. Kamerákat szerelnek fel Kolozsváron a házsongárdi temetőben. Teszik mindezt a közelmúltban történt sírrongálások, sírgyalázások folyományaként. Elrettentésként vagy épp bizonyító erejű felvételek készítése okán.

De nem szükséges Hunyadi Mátyás szülővárosáig elbarangolnunk, ha hasonló esetekről akarunk tudomást szerezni. Habár Halottak Napja közeledtével érzik a hírszerkesztők mindenképpen "szenzáció" jellegűnek az ilyesfajta jelentéseket, napjainkban általánossá vált a sírkertekben a "viselkedni nem tudás", mint magatartásforma. Határon innen és túl. Virágot lopnak, sírköveket tesznek tönkre, olykor csupán azon okból, hogy mely etnikum halottai fekszenek ott, illetve fiatal lányok szeméremsértő fotósorozatokat készítenek, egy-egy eltávozott személy mementóján terpeszkedve.

Talán rosszul nevelhettek, fogalmam sincs, azért érzem kellemetlenül magam, mikor egy-egy "gondos" nevelésben részesített teljes jogú és felelősségű embertársunk kelleténél jóval nagyobb decibelű orgánumát hallva ezen helyeken kellemetlenül érzem magam. Talán öregszem, hogy néhány éve, mikor oly annyira szeretett nagyapám sírján az idő által megrongált márvány kicserélésével oly sokáig húzták a "mesterek" az időt, úgy tűnt, szétrontott formában kell átvészelnie a Halottak Napját, örjöngtem a tehetetlen dühtől. Dühített, hogy úgy kell lássák a rokonok, ismerősök, az egyszeri arra járók végső nyughelyét, mint ha valaki szánt szándékkal felásta volna, felkutatva a csontjait, eltulajdonítva azokat. Mert bár zsigeri gyűlölet leledzik bennem az eurázsiai központból kézivezérelt egykori párttitkárok és garnitúrájuk iránt (tán dédnagyanyám szelleme ordít bennem, aki annak idején rájuk borította az íróasztalt) de meg nem fordulna a fejemben feltúrni és meggyalázni a helyet, ahol fekszenek.

Vagy beszéljünk akkor egy sokkal aktuálisabb esetről, mikor egy gondnok egyszeri hibájából teljes valójában gyönyörködhettünk az emberi nemben lakozó állatban? Felnőtt, meglett emberek csapdába esett állatok módjára másztak át kovácsoltvas kerítésen, kőfalon, egymást taposva, egy sírkertben. Hát valóban itt tartunk? Egy lakat elég, hogy minden méltóságunkat levetkőzve -tisztelet a kivételnek- előtörjön belőlünk a riadt állat, és vakon engedelmeskedjünk a "menekülj vagy támadj" ősi parancsának? Tán a sötétség leszálltával kikelnek a földből az ott nyugvók, és borzalmas tort ülnek a halandókon?

Egyfelől nem tiszteljük, más részről halálosan rettegünk ezen helyektől. Talán a kettő egy és ugyanaz. Lelkiismeretünk áll bosszút a rettegés érzetével mindannak hiányért, amit éreznünk kellene, ahogy viselkednünk kellene olyan helyeken, ahol egykor volt tagjai nyugszanak az emberi fajnak. Remélem, hogy eljön egy kor, mikor mindez másként lesz.

21 komment

Címkék: gondolatok

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr503012109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donna (Cara)mba 2011.06.24. 20:44:23

A modern ember barbárrá vált, tehát az európai ember is barbárrá vált. Talán Fekete Afrika valamely világtól elfeledett törzséhez kellene visszamennünk, hogy újból megtanuljuk az ÉLET alapvető fogalmait. Az Élet párja az Elmúlás. Van ami TABU. Aki nem tudja mi az, hogy tabu, az nem ér fel egy macskával se.
Mert a macska is "érti" a tabu fogalmát. Azt, ami tilos, mert életellenes, normalitás-ellenes. A macskamama például ha természetes környezetben nevelkednek a kiscicák, elüldözi a kandúrokat, ha elég nagyok, a vérfertőzés elkerülése végett. Meg sok más állat is érti a tabut, a tilosat...

Amiről írsz, azok korcs, destruktív ösztönök! Az igazi ösztön soha nem önmagáért rongáló, mert az életellenes volna!
Szóval ezek, akiket felsoroltál, még ösztönlénynek sem jók!

Kartal (rezervált) 2011.06.25. 22:41:44

@Donna (Cara)mba: egy elmélet szerint az emberiség felemelkedik a barbarizmusból a civilizáció magasságaiba, és onnan visszavánszorog a barbarizmusba. Ezen elmélet szerint a civilizáció, a kultúra csúcsa az ókori Görögország volt. Lehet tippelni, hol tartunk most...

Donna (Cara)mba 2011.06.26. 09:49:41

@Kartal (rezervált): Ja, megtippeltem:-)

Éppen az előbb mondta a férjem, hogy Kína felvásárolja állakötvényeinket, azaz az adósságunk egy részét, és jönnek ide Bazi Nagy Európai Kinai Logisztikát építeni. Meg is építik. Nagyhatalom, terjeszkedik. Mi kézenfekvő megoldás vagyunk számukra. Legjobb hídfőállás geográfialag meg demográfiailag is (jöhetnek a fogyó lakosság helyére a parány sárgák)és innentől Kelet meghódítja Nyugatot. Újból. Nem ismerős ez nekünk, magyaroknak?;-)

A Nyugat életellenes és dekadens lett. Pusztulásra ítélte magát. Vergődik.

A lepusztított helyekre jönnek az újak. A Föld pedig forog tovább...

guma 2011.06.26. 10:55:25

@Kartal (rezervált): valami lehet benne, és most kínomban nagyon röhögök, nem is azon : hogy ov kijelenti, azért küld ki egyetemre fiatalokat, hogy új szemléletű generáció legyen!
még a hülye gazdasági rizsa is hidegen hagy (mert szegénnyel senki sem állt szóba) de az valami nagy gyomros volt számomra, ahogy a lehetséges ellentüntetéseket most "kezelték", vegzálták...

ami plusz és számomra totál értelmezhetetlen az a "katonai" megállapodás, mert ugye mi még...

bár amióta parlamentünkbe (ahova katona nem léphetett be!) katona őrzi a koronát - már semmin nem csodálkozom, és mély hallgatást választok inkább, gondolkodás nélkül.

Marcellusca 2011.06.27. 11:02:02

Épp, a minap láttam egy részt, valamelyik tud. csatornán, mikor az afrikai benszülött elejtett egy (asszem) gazellát (vagy kudut?). Az élet és a HALÁL tisztelete! Elmondott egy "imát", köszönetet a zsákmányért és bocsánatát kérte, hogy meg kellett, hogy ölje, de a családjának enni kell adnia. És háláját fejezte ki, hogy ezt számára - a halálával - lehetővé tette.

Mi meg már oda jutottunk, hogy embertársaink emlékét gyalázzuk. Holtukban. Sírhelyeiket tesszük tönkre, mert ... :(((

Ráférne már erre a "modern" társadalomra egy megtisztulás!!!

Donna (Cara)mba 2011.06.27. 11:19:04

@Marcellusca: Én ezt már csak simán emberségnek nevezem.

Valaha tudtuk pontosan, mi a helyes és helytelen. Ez nem jelentette azt, hogy soha át nem hágtunk morális határokat akár saját magunk is, de TUDATÁBAN voltunk annak, nem cselekedtünk helyesen és egy kis bűntudat, rosszérzés emlékeztetett bennünket az emberileg helyesre.
Tudjuk, hogy szentek nem vagyunk, elfogadjuk gyenge pillanatainkat is, de ettől még tudatában vagyunk, mit cselekszünk/cselekedtünk.

Ez az érzés már azt hiszem kimúlóban van.
A helytelen cselekedett után nem marad semmi rosszérzés, szégyen, megbánás. Ami pedig alapvetően emberi lenne.

Marcellusca 2011.06.27. 11:35:48

@Donna (Cara)mba: Szeretem a természetfilmeket. Sokmindent tanítanak (nem a túlélő idiótaságokra gondolok! :D).
Ahogy mondani szoktam: az állatok emberségesebbek az embernél!
Ott nincs düh, harag, kicsinyesség, bosszú.
Csak a túlélés! És a genetikai állomány örökítése. De az is a túlélés része.
Van vérre menő küzdelem. Addig, amíg a gyengébb alul nem marad és fel nem adja. Azzal vége. (Lehet, hogy később megint próbálkozik, de az vele jár az élettel!) Nincs kicsinyes bosszú, egy utolsó rúgás a földön fekvőbe.
Van gyilkolás is. A túlélésért. Annyit, amennyi ahhoz szükséges. Nem többet. Nincs harácsolás, mespájzolás.
Arról nem is beszélve, hogy az áldozati fajta genetikai színvonalának is ez a megtartási módja. A hibás, gyenge elvész (prédává válik), csak az erős marad életben, örökítheti tovább a génjeit.

Szóval, lenne mit tanulni tőlük!
Még mindig.

guma 2011.06.27. 11:42:50

@Donna (Cara)mba: milyen igaz!

nekem is loptak virágot, de nem temetőből. :(
most az a nyerő, ha valami (még a "határok áthágása" is) extrém.
az kerül központba és nyer figyelmet, tehát nem a bűntudatot ébreszti hanem a szereplés vágyat.
ideál lesz a prosti mert szerepeltetik és elmondhatja milyen könnyű és izgalmas az élet. ha dobják a tv-ből ismét címlapos hír lesz, hogy jé megint miből él...
pfejjj, de utálom ezt az álszent üzleti emberkereskedelmet, melynek semmi sem drága!

guma 2011.06.27. 11:45:33

@Marcellusca: milyen igaz! :)

és falkában is normálisan tudnak élni! még védik is egymást, ha kell.
mi meg... :(

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.27. 12:15:12

@Kartal (rezervált): Á, a görögöket hagyjuk. Ők, személy szerint, már akkoriban (Kr.e. 4. sz.) ott tartottak, hogy bőven messze vannak már az aranykortól. Akkor mi most mit szóljunk.

Donna (Cara)mba 2011.06.27. 13:50:47

@neccharisnyás útonálló: Talán egy elsüllyedt Atlantiszon volt valaha egy aranykor...

Mi már a mély sötétségbe süllyedve tapogatózunk, valami eszkimó vagy falanszter színen...:-(

Donna (Cara)mba 2011.06.27. 13:54:08

@Marcellusca: A természetfilmek tényleg jók és az állatok viselkedéséből rengeteg tanulságot vonhatunk le az emberi viselkedésére vonatkozóan.

Horizont 2011.06.27. 19:14:01

Ma voltam pont a temetőben, apukám sírjánál. Az első időkben nagy lelki megrázkódtatást jelentett kimenni is, de eltelt majdnem 4 év és lecsitult háborgó lelkem valamennyire, és ma már kimondottan jó kimennem "hozzá" leülök a padra a sír mellé és emlékezem.Nekem olyan szent és sérthetetlen hely a temető.Emlékszem valamelyik évben anyukám kivitt kettő ilyen szép mécsest, és amikor mentünk egy pár nap múlva döbbenten vettem észere, hogy ellopták! Na ne tudjátok meg, teljesen kiborultam úgy sírtam (nem a mécses értékén)úgy éreztem mintha apukámat bántották volna!Másodszor meg egy hatalmas cserepes gyönyörű virágot loptak el. Akkor már a dühöm nagyobb volt. Ha elém keveredik az illető hát megvertem volna az tuti.Már semmi se szent az embereknek.
Ahogy ma sétáltam kifelé (senki nem volt csak én) az jutott eszembe, hogy azt a sok barom agyú bunkó érzéketlen embert (civilt, politikust)akik köztünk élnek, hetente egyszer behajtanám egy temetőbe, hátha rájönne, hogy az élet rövid, nincs idő a szarakodásra, és hátha rájönne, hogy mind ugyanott végezzük. Ő is.
Házsongárd!? Ha lehet egy temetőről ilyet mondani legszebb emlékeim egyike! Szent áhítattal sétáltam végig benne....egy nagyon jó idegenvezetővel!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.27. 21:11:34

@Horizont: El akarok menni, tiszteletemet tenni Kós Károlynál, többek között. De előbb a Kerepesit kéne végigjárni. Nomeg a Farkasrétiben Jávor sírjára tenni egy mécsest. Na, majd ha egy nap lesz elég erőm ilyesmihez.

Donna (Cara)mba 2011.06.27. 21:40:47

@neccharisnyás útonálló: Nem is mondasz bolonccságot, jányom!

Soha nem jártam se a Farkasrétiben, se a Kerepesiben...

Én el bírnék tölteni egy napot ott, az biztos.
Annyi-annyi lehullott csillagunk van...

Képzeld, én általában érdeklődve járok temetőkben. Érdekelnek a sírfeliratok, régi fejfaformák. Kicsit megilletődve gondolok arra, hogy valaha volt emberek között járok.
Érdekes, ez gyerekkoromban is megvolt, ez a szokatlan,, borzongós érdeklődés a temetőkben.
Szerettem virágot vinni, elolvasni a neveket.

Ez az áhitatos tisztelet azóta is megvan bennem. Ha azokba a kis falusi temetőkbe megyek, ahol őseim nyugszanak, fel szoktam venni vagy egy kavicsot, vagy egy lehullott madártollat és a táskámba teszem. Fogalmam sincs, miért, de muszáj így cselekednem. Néha elég furcsa a táskámban ha kotorászok valami ügyintéző előtt, és sorra rakom ki a kavicsokat, madártollakat, mert nem lelem tőlük az irataimat, vagy amit épp keresek.
Gondolom, kissé hibbantnak tartanak.
Pedig bizonyára van ennek lelki magyarázata. Legalábbis remélem;-)
Azt hiszem, a kő vagy ilyesmi, amit ott lelek, összeköt az ősökkel.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.27. 21:50:22

@Donna (Cara)mba: Jaj, neviccelj! Egyik ági dédszülőket látogatva leltem rá 2 rózsaszínes ősrégi márványlapra. Kihámozva az elmosódott bevésést, kiderült, hogy a környék nemesi családjának tagjai. Vagy mikor nagyapánál voltam, kiskori megszokásból barangolva a sírok között találtam 2 ugyanilyen korallszínű márványt. A hozzátartozók egész a Felvidékről hozatták idáig, hogy egy helyen legyen a család. De ezek nagyon régiek, kb. 1830-as évek körül.

Egyetemre járva meg a falu temetőjében csodáltam a múlt századelőn emelt körbekerített síremlékeket. Ott is mik voltak...

Horizont 2011.06.27. 21:51:50

@Donna (Cara)mba:
Valamelyik nap odatévedtem a Magyar színházi portálra és ott is van egy Mennyei páholy oldal ahol a meghalt színészekről írnak. Teljesen odavoltam, hogy jé már ő is elment meg ő is... És így keresgetve láttam egy csomó síremlékről fotókat is. Én mindig meghatódok ezektől!

Donna (Cara)mba 2011.06.27. 21:58:35

@neccharisnyás útonálló: @Horizont: Gyerekek, engem totál kiborított ez a nyomoronc blogmotor. Be akartam tenni egy zenét, de amikor a szöveggel együtt mentettem volna, az istennek se engedte....Vagy 20x biztos próbálkoztam.

Na jó -gondoltam magamban - akkor kommentelek tovább. Itt meg nem ad csak az 100-ik próbálkozásra jogot a hozzászóláshoz!

Ma már nem mérgelődök tovább...

Pedig olyan érdekes dolgokat írtok! De most tényleg kiagyalt ez a hüjjjjje blogmotor...

Jóéjt Nketek!
Majd holnap!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.27. 22:00:48

@Donna (Cara)mba: Engem a beléptető modul csesztet.
Jóéjszakát!

Horizont 2011.06.27. 22:08:50

Jóéjt kislányok, nagylányok:))) Engem meg nem csesztet semmi és senki:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
süti beállítások módosítása