He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Az állatvilág óriásai, ráadásul nagyon furcsák

2016.07.16. 08:02 guma

Az állatvilágban is élnek óriások, nem is akármilyenek! Némelyiknél nagyon is örülünk, hogy csak külföldön megtalálható…

Mekongi óriásharcsa

A Délkelet-Ázsiában, Kínában található Mekong folyóban él, legnagyobb példányai elérhetik 3 métert , és súlyuk meghaladhatja a 300 kg-ot. A túlhalászás, a gátépítések és a vizek gyors ütemű eliszaposodása miatt hamar a kihalás szélére került.

Mekong Catfish

Óriás repülőkutya

Kalong néven is emlegetik a nagydenevérek alrendjéhez és a repülőkutyafélék családjához tartozó fajt. Ázsia délkeleti részén találjuk meg Mianmar déli részétől, Thaiföld, Vietnam, Kambodzsa, Laosz és Malajzia területén, illetve a Fülöp-szigeteken és Indonézia több szigetén is honos. Az egyik legnagyobb testű denevérfaj,  vitorla fesztávolsága 170 centiméter. Érdekes, hogy éjjel röptében nem használ ultrahangos bemérőrendszert, csak remek látására hagyatkozik.

bismarckflyingfox

Óriás japán rák

Az óriás japán rák értelemszerűen a Japán körüli vizekben él, és ő legnagyobb ízeltlábú, két ollója közötti távolság akár 3,8 méter is lehet. Teste “csak” 40 centiméterre nőhet meg, súlya mindenestül 20 kilogramm is lehet. Bár nem néz ki túl bizalomgerjesztően, kifejezetten békés állat.

japanese-spider-crab

Nyugat-afrikai góliátbéka

Megszokhatatlanul nagyra nő a világ legnagyobb békája, rekord nagyságú példánya 1989-ben Kamerunból került elő,  testhossza 36,83 cm volt, súlya meg egy macskáé, 3,66 kg. 100 évvel ezelőttig azt sem tudtuk, hogy létezik,mivel a zuhatagokkal tarkított folyóvizeket szereti. A helyi lakosok meg a békát  szeretik,  húsáért vadásszák, miközben a veszélyeztetett béka egyelőre nem hajlandó fogságban szaporodni.

goliath-frog

Afrikai óriáscsigák

Gyűjtőnevükön achátcsigáknak nevezik ezeket a meleg, mocsári környezetet kedvelő, nagy méretű csigákat, a legnagyobb csigákat a Földön. Megtalálhatók Kelet-Afrikában, Floridában, Kínában, Japánban, és Vietnámban is, házuk akár 30 cm-esre is nőhet, testtömegük elérheti a 0,5 kg-ot,  Trópusi erdők aljnövényzetében élnek, növényeket esznek, és akár 10-12 évet is élhetnek.

african-giant-snail

Kínai óriásszalamandra

Testhossza akár a 1,8 métert, súlya a fél mázsát is elérheti, ő a legnagyobb kétéltű a Földön. A kutatók szerint evolúciós fejlődése közel 100 millió évvel azelőtt vált el a többi kétéltűétől, hogy a dinoszauruszok megjelentek. A szalamandrák száma mégis vészesen csökken, hiszen akkora, hogy a legkétbalkezesebb orvvadász is le tudja lőni, húsát a feketepiacon értékesítik kilónként száz dollárért. Csak remélni merjük, hogy él még belőle néhány példány, és azokat képesek is lesznek megvédeni az emberek – az embertől.

chinese-giant-salamander

Óriás weta

A Deinacrida heteracantha fajhoz tartozó rovar hálistennek csak Új-Zélandon él. Röpülni ugyan nem tud, de állkapcsai olyan erősek, hogy egy répát is gond nélkül elrág. Az állatot egy 53 éves parkőr fedezte fel, Little Barrier szigtén, azóta a világ legnagyobb és legnehezebb rovarja megtisztelő cím tulajdonosa.

Új-Zélandi tücsök

Belga óriásnyúl

A Belga vagy Flamand óriás nyulakat Belgiumban, Flandriában tenyésztették ki majdnem 200 évvel ezelőtt. Felnőve hét kilót nyom,  gyakran szerepel kiállításokon. Magyarországon is elterjedt, vele nemesítették a magyar vadas (parlagi) populációt. A képen a világ legnagyobb belga óriása, Sandy látható a család kutyájával.

Sandy, a világ egyik legnagyobb flamand nyula a család kutyájával

Óriás édesvízi tüskés rája

Egyike a világ legnagyobb édesvízi halainak, de még mindig nem tudjuk pontosan, mekkorára is nőnek a legnagyobb példányai. A legtöbb példányt édesvízben fogták, Thaiföldön, Borneón, Új-Guineában és Ausztrália északi részén, de nem lehet tudni, nem fordulnak-e meg az óceánokban is. Testük az akár 5 méteres hosszúságot is elérheti, súlyuk meghaladhatja a 600 kg-ot, de ezeket az adatokat csak a már kifogott példányok alapján ismerjük – ki tudja, lehet hogy sokkal nagyobbra is megnőhet?

giant-stingray

Nomura medúza

A medúza mozgása rakétaelven működik, a víz az űrbélbe való juttatása és hirtelen kipréselése révén halad előre, így a nagyobb medúza rajok képesek a vízfelszínt is mozgásba hozni. Képzeljük el, milyen mozgást kelthet egy csapat nomura medúza, amelyiknek teste a két méteres átmérőt – karok nélkül! – is elérheti, súlya pedig a két mázsát. Ezek az állatok nincsenek a kihalás szélén, sőt, folyamatosan szaporodnak, nagy gondokat okozva a halászoknak, akiknek hálóit elszakítják, vagy akár a hajót is felboríthatják.

jelly

Óriáscincér

Titánbogérként is emlegetik, csápok nélkül 15 centiméter hosszú – a legnagyobb, amit eddig találtak, 16,7 centi hosszú volt – , lárvája 25 centiméteres. A Föld legnagyobb bogárfaja, Dél-Amerika északi részének sűrű esőerdeiben honos.

titanbeetle

Forrás: Heavy

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr878811070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2016.07.16. 14:12:43

Fújjj mint egy horror filmben!!

guma 2016.07.16. 16:42:47

@Horizont: :))))

még a fiúknak is elmegy a hangjuk ezektől az állatoktól. :D
süti beállítások módosítása