He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Amatőr hibák kísérték Orbán washingtoni látogatását

2024.08.30. 07:12 guma70

„Orbán Viktor washingtoni látogatása valójában egy vicc, egy NATO-tagállam miniszterelnökének nem lett volna szabad hagynia magát ennyire megalázni” – fogalmazta meg kendőzetlen véleményét a magyar kormányfő csütörtöki amerikai programjáról George Landrith, a reagani republikánus elveket követő amerikai Frontiers of Freedom elnöke. És valóban, megalázó helyzetbe került a miniszterelnök, miután – óriási amatőr hibát vétve – aznapra szervezték a Heritage Foundation panelbeszélgetését, amelyen egy rendkívül fontos amerikai belpolitikai esemény zajlott: Joe Biden évértékelő beszéde a Capitoliumban. Orbánra egyetlen szenátor, egyetlen képviselő nem volt kíváncsi, s helyi forrásaink szerint az amerikai politikai elit egyetlen komolyabb képviselője sem jelent meg, hogy találkozzon vele.

Orbán Viktor ma Washingtonban Kevin Roberts-cel, a Heritage (Örökség) Alapítvány elnökével beszélgetett. A közönség soraiban a legnevesebb amerikai jobboldali politikusok, elemzők, közéleti személyiségek foglaltak helyet. A beszélgetést Vivek Ramaswamy amerikai konzervatív politikus, kommentátor, korábbi republikánus elnökjelölt vezette fel” – írta Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója a Facebook-posztjában. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy „az amerikai-magyar kapcsolatok jövője címmel tartott panelbeszélgetést csütörtökön a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage alapítvány, a vendég ezúttal Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke volt”.  Még egy morzsát fel lehetett csippenteni Orbán washingtoni jelenlétéről: a miniszterelnök weboldalán megjelent a fentinél nem sokkal bővebb tudósításból annyival többet megtudhatunk, hogy „A program után a miniszterelnök a washingtoni magyar nagykövetségen megbeszélést folytatott Steve Bannon amerikai médiaszemélyiséggel, politikai stratégával, Donald Trump korábbi elnök tanácsadójával”.

Nem véletlen, hogy viszonylag kevés információ jelent meg Orbánnak az amerikai fővárosban tett látogatásáról. Ahogy ugyanis George Landrith, a reagani republikánus elveket követő washingtoni Frontiers of Freedom elnöke a Hírklikknek fogalmazott: Orbán washingtoni látogatása valójában egy vicc volt”. Szerinte „egy NATO-tagállam miniszterelnökének nem lett volna szabad hagynia magát ennyire megalázni”. 

S annak alapján, amit megtudtunk, valóban egy vicc volt, egy méltatlan vicc, főként egy önmagát világpolitikai szerepben képzelő politikus számára. A Heritage Foundation panelbeszélgetésén ugyanis – tudtuk meg washingtoni forrásainktól – nem jelent meg egyetlen szenátor és képviselő sem, sőt, a helyi politikai elitet jól ismerők nem fedezték fel az Orbán Balázs által emlegetett „legnevesebb amerikai jobboldali politikusokat, elemzőket, közéleti személyiségeket” sem a fotókon. Ezzel szemben arról számoltak be, hogy nagyon gyér volt az érdeklődés, nem véletlen, hogy nem a mintegy ezer főt befogadó díszteremben, hanem az alapítvány székhelyének egyik kisebb termében tartották a programot, amelyen sok magyar résztvevő volt (bizonyára a nagykövetség toborzásának az eredményeként), s hírek szerint az alapítvány munkatársait kérték fel arra, hogy üljenek be az üresen marad helyekre.  

Ami pedig a két nevesített személyt illeti, forrásaink arra emlékeztettek, hogy a beszélgetést felvezető Vivek Ramaswamy egy üzletember, aki soha nem politizált, majd egyszer csak eldöntötte, hogy indul a republikánus (elnök)jelölésért, szerzett 0,1 százalékot, ezután az elsők között távozott a versenyből, s azóta Donald Trumpot propagálja. Steve Bannont pedig még Donald Trump sem tűrte meg maga mellett sokáig, utóbb el is ítélték, s washingtoni vélemények szerint, ha vissza is tér Trump a Fehér Házba, Bannonból már soha nem lesz senki az elnök mellett.

Az, hogy ennyire nem volt senki kíváncsi Orbánra az amerikai fővárosban, vélhetően csak részben magyarázható azzal, hogy ma már nem csak az általa szinte esküdt ellenségként kezelt Biden-adminisztrációnak van elege belőle, hanem a Kongresszus tagjainak is, s ez nem csak a demokrata, hanem a republikánus szenátorokra és képviselőkre is igaz. S van még egy nyomós ok: mégpedig a látogatás amatőr és elfuserált szervezése, időzítése. Hogyan lehet egy vizitet aznapra szervezni, amikor a felkeresett ország elnöke a jóval korábban bejelentett évértékelő beszédét tartja a Kongresszus két háza és illusztris vendégek előtt? Nos, Orbán stábja pontosan ezt tette. Az már csak hab a tortán, hogy Biden ünnepélyes körülmények között elmondott beszédének díszvendége a szintén aznap bekövetkezett történelmi jelentőségű svéd NATO-csatlakozás kapcsán az amerikai fővárosba látogató Ulf Kristersson svéd miniszterelnök volt. 

Ezzel persze bőven foglalkozott az amerikai sajtó, nem úgy, mint Orbán fellépésével a Heritage Foundation panelbeszélgetésén. Ha már egyáltalán foglalkoznak Orbán felbukkanásával az Egyesült Államokban, azt a Trumppal tervezett találkozója kapcsán teszik csupán, felhívva a figyelmet arra is – miként teszi azt például a The Washington Post – , hogy Orbán szokatlan lépéssel úgy látogatott el az Egyesült Államokba, hogy nem kapott meghívást rá a Fehér Háztól, ahol egyébként sem látnák túl szívesen”.

https://hirklikk.hu/kozelet/amator-hibak-kisertek-orban-washingtoni-latogatasat/429153/

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4918478269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2024.08.31. 01:17:56

Ez orbán lófasz diplomáciai képességeire utal. Szeretne a srác a figyelem középpontjába kerülni, de nagyon látszik az erőlködés. Aki igazán fontos, annak ez magától is sikerülni szokott. Aki meg nem, az így jár. Ez egy idióta.

BiG74 Bodri 2024.09.03. 07:59:41

Itthon is elküldhetnénk már πcs@ba!
süti beállítások módosítása