He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

október 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Lényegében 500 millió euró ingyenhitelt ad Magyarország Észak-Macedóniának

2024.07.16. 04:14 guma70

500 millió euró értékben nyújt baráti kölcsönt Magyarország Észak-Macedóniának. A baráti szó szerint értendő, a hitel kamata ugyanis alacsonyabb, mint amennyiért a magyar állam a maga adósságát finanszírozza.

Bár a magyar miniszterelnök nem lobogtatja lelkesen, barátja és kollégája, Hrisztijan Mickoszki észak-macedón miniszterelnök nem volt rest bejelenteni, hogy 500 millió euró hitelt kap az ország a magyar államtól. A két jóbarát a washingtoni NATO-csúcson csapott egymás tenyerébe és véglegesítették a megállapodást. A Nezavisen.mk tudósítása szerint a hitelt 3,25 százalék kamattal, három év türelmi idővel összesen 15 éves futamidővel kell visszafizetni.

„Ma a magyar kormány miniszterelnökével, Orbán Viktor úrral kiemelkedően színvonalas és eredményes találkozót folytattunk. Több témáról is beszélgettünk, köztük a macedón állampolgárok számára talán legfontosabb témáról, vagyis arról, hogy a két kormány a jövőben megállapodik egy különleges gazdasági együttműködés kialakításában, ami biztonságot és pénzügyi stabilitást jelent macedón gazdaságunk számára” – áll Mickoszki közleményében. A pénz fele a macedón gazdaság fejlesztését szolgálja, másik fele pedig szociális célú programokat finanszíroz.

Mint arról a Narancs elsőként beszámolt, az eredeti tervek egymilliárd euróról szóltak, ebből lett végül 500 millió. Macedón lapértesülések szerint a hitelnyújtó az Exim lenne, ezt a bank lapunk kérdésére nem erősítette meg – mert nem válaszolt – ugyanakkor a megjelent információt, hogy ő lenne a finanszírozó, nem cáfolta. Elvileg ez szépen belesimulna az Exim profiljába, hiszen a bank nyújtott már hasonlóan baráti kölcsönt: 2021-ben az azóta szintén választást nyert boszniai szerb Milorad Dodik kormányát is megtámogatta 45 milliárd forint értékű euróval.

Akkor sem a pénzintézet számolt be a kontraktusról, hanem a boszniai szerb lapok. Az ügylet ténye végül a bank pénzügyi kimutatásai alapján nyert bizonyosságot, de a megállapodás nem található meg az Exim ügyletei között – miközben egy sor más, hasonló elven létrejött, harmadik országnak nyújtott hitel igen.

A mostani megállapodás kicsit nagyobb összegről szól – 500 millió euró, azaz 197 milliárd forint –, mint a Dodikéknak nyújtott 45 milliárd, illetve a többi, harmadik országnak nyújtott bármiféle hitel. Ami még ennél is különösebb, az a hitel kamata. Mickoszki közleménye szerint ez 3,25 százalék, ami alacsonyabb, mint az a kamatfelár, amit az Exim az euró alapú hiteleinél felárként alkalmaz – oké, ez egyedi megállapodás.

https://magyarnarancs.hu/gazdasag/lenyegeben-500-ezer-euro-ingyenhitelt-ad-magyarorszag-eszak-macedonianak-269482

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5218446497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása