He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Orbán elárulta, hogyan szervezték meg teljes titokban a moszkvai látogatását

2024.07.08. 08:30 guma70

Kijevi látogatása után Orbán Viktor váratlanul Moszkvába utazott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon. A magyar miniszterelnök újabb oroszországi útja komoly megütközést keltett az uniós vezetők körében, részben azért, mert Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnökségét. Másrészt, mert még Magyarország legfontosabb szövetségesei sem tudtak Orbán tervéről. Moszkvai látogatása után Orbán Azerbajdzsánba utazott, hogy a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján vegyen részt. A repülőúton készített vele interjút a svájci Weltwoche, amiben a Putyinnal való találkozójáról és az arra érkezett nyugati reakciókról is szó esett.

A Weltwoche újságírója először arról kérdezte Orbánt, hogy milyen érzés volt az orosz elnökkel tárgyalni, aki több mint 6000 nukleáris robbanófejjel rendelkezik. „Különleges. Már csak azért is, mert el lehet képzelni, hogy mi minden felett uralkodik. A robbanófejeket említette, de ott van a terület, a lakosság és a hatalmas természeti kincsek, amivel rendelkeznek. Szóval egy igazi birodalom. Egy ember, aki egy valódi birodalmat irányít” – mondta erre a magyar miniszterelnök. Hozzátette, már hozzászokott az érzéshez, mivel ez volt a 14. találkozója Putyinnal.

Orbán szerint mára ő maradt az egyetlen nyugati vezető, aki egyszerre képes Kijevvel és Moszkvával tárgyalni. „A többiek olyan helyzetet teremtettek, ahol nincs lehetőségük a közvetlen kommunikációra a két szereplővel, különösen az oroszokkal.” Nem érdeklik a moszkvai útja miatt őt ért kritikák, mert sokkal fontosabb, hogy a fronton minden percben százak halnak meg. Ezért van az, hogy bármit is mondjanak rá Brüsszelben, ki kell használnia a speciális helyzetét az unió soros elnöksége és amiatt, hogy az ukránokkal és az oroszokkal is képes tárgyalni. Arra nem tért ki, hogy az uniós külügyi főképviselő külön közleményt adott ki, hogy hangsúlyozza: a magyar kormányfő semmilyen formában sem képviseli az EU-t Moszkvában.

Orbán elmondta, hogy teljes titokban készítették elő a moszkvai látogatását. Azután kezdték meg a szervezést, hogy véget ért a találkozója Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Kijevben. Azt is elárulta, hogyan zajlott a szervezés. „Küldtem egy titkos üzenetet Szijjártó Péter külügyminiszternek, hogy szervezzen meg valamit, mivel a telekommunikációt teljes mértékben megfigyeli a többi nagyfiú, ezért próbáltam szőnyeg alatt tartani a dolgot, amíg csak lehet.”

Orbán szerint akkor szivároghatott ki a terv, amikor egy magyar katonai gép engedélyt kért ahhoz, hogy átrepüljön Lengyelország felett. Orbán sejtelmesen még annyit mondott, hogy jövő héten a moszkvaihoz hasonlóan meglepő találkozói lesznek, amiket szintén csak akkor jelentenek be majd, amikor már a helyszínen lesz. Azt nem árulta el, kikkel és miről tárgyal majd.

Az újságíró felvetette, hogy azért kritizálják sokan, mert nem elég kritikus az oroszokkal szemben, és azzal vádolják, hogy Putyin barátja. Orbán erre azt mondta, hogy ő a magyarok és a béke barátja. „Azért tárgyaltam Putyinnal, mert keresem annak a módját, hogyan lehetne a leggyorsabban lezárni a háborút és békét kötni.”

Orbán elmondása szerint a tárgyalás során megkérdezte Putyint, lát-e esélyt egy rövid fegyverszünetre a béketárgyalások megkezdése előtt. Az orosz elnök nem volt túl optimista ezzel kapcsolatban, mert ők is azt mondják, amit az ukránok, hogy a másik ellenük használná fel a fegyverszünetet. „Én azt mondtam, legalább fontolja meg. Értem az érvelését, de gondolja meg. Minden nap számít, mivel mindennap fiatalok halnak meg, legalább gondolja meg, ne söpörje félre.”

Arról is megkérdezte az orosz elnököt, van-e elképzelése arról, hogyan alakulhat Oroszország és az EU viszonya az ukrajnai háború befejezése után. Orbán elmondása szerint azt mondta erre Putyin, hogy erről még túl korai beszélni, de bárkivel hajlandó tárgyalni. Orbán szerint az oroszoknak is ad némi reményt a háború lezárására, hogy „valaki idejön nyugatról, mert a Nyugatot is ellenségnek tekintik, és azt mondja, hogy beszéljünk máshogyan”.

A svájci lap megkérdezte Orbántól, milyen embernek tartja az orosz elnököt, mert nyugaton sokan sértett, gyanakvó embernek látják. A magyar kormányfő azt mondta, nem tudja, milyen, amikor Putyin sértett, mert ő még sosem sértette meg. A tárgyalás Putyinnal három órán keresztül zajlott, Putyin beszélt többet, de jó hangulatban telt, árulta el Orbán. „Putyin több mint száz százalékban racionális ember. Amikor tárgyal, amikor felajánlj valamit, akkor is hihetetlenül racionális. Hidegvérű, nagyon óvatosan fogalmaz. Igazi kihívás tárgyalni vele, és arra való felkészülés, ha az ember azonos intellektuális és politikai szinten akar vele lenni.”

Orbán arról is beszélt, hogy szerinte a békét nem lehet bürokratikus úton elérni, mert a politikai megoldásra van szükség, ezért politikusoknak kell tenniük a békéért. „Első lépésként meg kell nyitni a diplomáciai csatornákat, ezt történt ma, ami egy fontos előrelépés.” A következő meglepő lépése hétfő reggel következik, de azt nem árulta el, mit pontosan mi fog történni. „Majd meglátja, figyelje a híreket” – tanácsolta az újságírónak.

https://telex.hu/belfold/2024/07/07/orban-viktor-vlagyimir-putyin-turk-allamok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9318442513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása