He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Kik a Mol tulajdonosai, és miért fáj a cégnek jobban az alacsonyabb Slovnaft-különadó, mint a magasabb magyar Mol-különadó?

2024.05.19. 04:11 guma70

Hernádi Zsolt Mol-vezér körbevezeti Orbán Viktor a Mol új szákházában 2022. december 8-án. Orbán részt vett a MOL-csoport igazgatósági ülésén. Fotó – Orbán Balázs / Facebook

A válasz nem csak annyi, hogy a Mol összefonódott a magyar kormányelittel, és különös szerep jut benne Horvátországnak is.

Igor Matovič továbbra sem tett le arról a szándékáról, hogy a Slovnaftra kiszabott különadót 55 százalékról 70 százalékra emelje – az erre vonatkozó törvényjavaslatot Matovič és pár képviselőtársa még januárban benyújtották a parlamentnek. Újabban pedig a volt pénzügyminiszter arról beszél, a Slovnaft-különadóból befolyt összegből lehetne finanszírozni a másik ötletét, a választási részvételért az állampolgároknak járó 500 eurós jutalmat.

Matovič korábban azzal érvelt a különadó megemelése mellett, hogy ha az nem folyik be a szlovák költségvetésbe, akkor a magyar fél fog gazdagodni a Slovnaft profitjából. Részben erre a kissé nacionalista kijelentésre alapozva perli a Mol a szlovák államot az 55 százalékos különadó miatt – amit most Matovičék újra megpróbálnak 70 százalékra emelni.

Magyarországon a Molt 95 százalékos különadóval sújtja az állam, a cég azonban a magyar államot nem perli emiatt. Erre magyarázat lehet, hogy a Mol szorosan összefonódott a jelenlegi vezetéssel, de más oka is van annak, hogy a Slovnaft 55 százalékos különadója jobban fáj a cégcsoportnak, mint a magyarországi 95 százalékos különadó.

Cikkünkben arról olvashatnak,

  • kik a Mol tulajdonosai,
  • hogyan szervezte ki a magyar kormány az állam tulajdonrészét alapítványokba,
  • mi lehet ennek az oka,
  • miért van kiszolgáltatva a Mol és a Slovnaft Horvátországnak,
  • mi az oka a Mol és Horvátország közötti feszültségnek.

Tulajdonosi szerkezet

Az köztudott, hogy a Slovnaft egyedüli tulajdonosa a Mol: a magyar cég 2019 decemberére megszerezte a Slovnaft-részvények 100 százalékát, a Slovnaft zárt részvénytársasággá alakult, vagyis azóta a részvényeivel sem lehet kereskedni.

A Mol azonban nyílt részvénytársaság, a részvényeivel kereskednek is a tőzsdéken. A Mol tulajdonosi szerkezete a következőképp nézett ki 2022. szeptember 30-án:

  • a részvények 31,37 százaléka külföldi, főleg intézményi befektetők – különféle befektetési alapok, hedge fundok, egyéb cégek – kezében voltak. A külföldi befektetők kb. 45 százaléka észak-amerikai, 46 százaléka európai, a többiek távol- és közel-keletiek.
  • a részvények 10,49 százalékát a MOL-Új Európa Alapítvány birtokolja.
  • 10-10 százaléknyi részvény van a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kezében (ezekre és a MOL-Új Európa Alapítványra még visszatérünk).
  • 7,95 százaléknyi részvény van a MOL Nyrt. KMRP Szervezet kezében. A KMRP a Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program rövidítése: a cég azon munkavállalói, akik tagjai – és egyúttal tulajdonosai – az MRP szervezetnek, jövedelmet kapnak a szervezet számára átadott értékpapírok – ez esetben a Mol-részvények – után.
  • a részvények 4,89 százalékát az OTP Bank birtokolja, a Mol és az OTP egymás résztulajdonosai 2009 óta.
  • résztulajdonosok még az ING Bank (4,18 százalék), az UniCredit Bank (4,2 százalék), hazai intézményi befektetők (9,11 százalék) és hazai magánszemély befektetők (5,29 százalék).
  • valamint a Molnak is vannak saját részvényei: a 2,51 százalékuk van a cég saját kezében.

De mik ezek az alapítványok a Mol tulajdonosai között?

Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója. 2019-ben kezdődött Magyarországon az egyetemek modellváltása, a Corvinus volt az első, ahol ez lezajlott. A modellváltás lényege, hogy az egyetemeknek már nem az állam, hanem közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítvány a fenntartója. Az állam továbbra is biztosít forrásokat ezeknek az alapítványoknak, de önállóan is gazdálkodhatnak. Ehhez a kormány közvagyont is átruházott az alapítványoknak, főleg ingatlanokat, de a Corvinust fenntartó alapítvány kapott egy-egy 10 százalékos Mol- és Richter-részvénypakettet is az államtól.

https://napunk.dennikn.sk/hu/3265908/kik-a-mol-tulajdonosai-es-miert-faj-a-cegnek-jobban-az-alacsonyabb-slovnaft-kulanado-mint-a-magasabb-magyar-mol-kulonado/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5818406061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása