He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Orbán volt minisztere: Hasíthattunk volna, de nem tettük + Orbán exminisztere oktatásról, egészségügyről: A szándék hiányzik leginkább

2024.05.12. 07:17 guma70

Nem tudtuk kihasználni a lehetőségeinket, véli Chikán Attila korábbi gazdasági miniszter.

„Már alig-alig találni olyan mutatót, amiben ne lennénk Európa végén” – mondta Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere Veiszer Alinda műsorában, amelyet a Telex szemlézett. 

Chikán szerint a közgazdászok egy csoportja, köztük ő is, jó tíz évvel ezelőtt jelezte, hogy a gazdaságpolitika nem célravezető, lassú csúszás lesz az eredménye. A kitűzött gazdasági célok és azok a társadalmi körülmények, melyek között ezek megvalósulnak, nem felelnek meg a gazdaság tényleges követelményeinek.  

Azt mondta, hogy a gazdaság szerkezetét másképpen kellene elgondolni, máshová kellene befektetni a pénzt. Számos irányban tévedünk szerinte. Az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátórendszer teljesen a háttérben maradt az elmúlt években. Ez nem azt jelenti, hogy rosszabbul élünk, mint tíz-húsz éve, de mások sokkal gyorsabban fejlődtek, és mi nem tudtuk kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyek adódtak. Volt egy relatív pénzbőség, kiegyensúlyozott nemzetközi kereskedelem.

„Ebben az időszakban lehetett volna hasítani, ha úgy tetszik. Hát mi nem tettük”

– mondta.

Az akkumulátorgyárakat említve elmondja, hogy szerinte abba az irányba tartunk, hogy monokulturális gazdaság legyünk. De nem úgy tűnik, mintha ez lenne a jövő ígéretes iránya. A növekedési rátánk nem olyan rossz, teszi hozzá, de a növekedés csak egy a mutatók közül. Ha a közgazdász versenyképességről beszél, akkor a növekedési rátával egyben szeretné látni az inflációt, az egyensúlyt és a költségvetést, „hiszen ezek egymást tartják”.

https://magyarnarancs.hu/gazdasag/orban-volt-minisztere-hasithattunk-volna-de-nem-tettuk-267887

Orbán exminisztere oktatásról, egészségügyről: A szándék hiányzik leginkább

A magyar gazdaságpolitika hibás, a gazdaságszerkezet rossz – véli Chikán Attila. A hatékonyság, a versenyképesség növelése érdekében máshova kellene helyezni a fókuszokat, talpra kellene állítani az egészségügyet és az oktatást, amihez elsősorban nem a pénz hiányzik, hanem a szándék.

A közgazdászok egy csoportja, köztük ő is, jó tíz évvel ezelőtt már jelezte, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika nem célravezető, és lassú lecsúszás lesz az eredménye – emlékeztetett Veiszer Alinda műsorában Chikán Attila közgazdász, egyetemi tanár, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere.

Azt mondta, hogy a gazdaság szerkezetét másképpen kellene elgondolni, máshová kellene befektetni a pénzt. Számos irányban tévedünk szerinte – írja a beszélgetést szemléző cikkében a Telex. Az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátórendszer teljesen a háttérben maradt az elmúlt években. Ennek az iránytévesztésnek az egyenes következménye, hogy

már alig-alig találni olyan mutatót, amiben ne lennénk Európa végén,

miközben a rendszerváltás tájékán a kelet-közép-európai országok élbolyába tartoztunk.

Chikán szerint

az egészségügyi és az oktatási rendszert kellene talpra állítani máshonnan elvett pénzekkel, akár áldozatok árán. Ugyanakkor úgy érzi, a szándék hiányzik leginkább, nem a pénz.

Hozzátette, irányváltásra volna szükség a gazdaságpolitikában, de ehhez társadalompolitikai változás is kellene. Nagyon-nagyon nehéz elképzelni belátható időn belül a kimozdulást, mert kiépültek azok a mechanizmusok, amelyek ebben az állapotban tartják a gazdaságot és a társadalmat.

Mi nem tudtuk kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyek adódtak. Volt egy relatív pénzbőség, kiegyensúlyozott nemzetközi kereskedelem – utalt Chikán a 2010-es évekre.

Ebben az időszakban lehetett volna hasítani, ha úgy tetszik. Hát mi nem tettük.

https://hvg.hu/gazdasag/20240511_orban-exminisztere-oktatasrol-egeszsegugyrol-a-szandek-hianyzik-leginkabb

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8018402237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása