He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Swan Edgar: A nagy csodálkozás

2023.12.22. 15:45 guma70

Lengyelországban valami olyasmi történik, amire még nem volt példa, legalábbis az Európai Unió történetében egészen biztosan. Miután nagyon sok a párhuzam szép hazánk és Lengyelország között (sokunk igen nagy bánatára), természetesen kiemelt figyelemmel követjük az ottani eseményeket. Ha már eddig is tanult egymástól a két kormány, talán az is érdemes az okulásra, ami most ott történik. A hírek sajnálatos módon kissé egysíkúak, már ami az MTI-t illeti. Így azt tudjuk, hogy a gonoszronda új kormány elfoglalta a közmédiát, alkotmányt, törvényt és mindenfélét sértett, a bukott kormány pedig teli torokból félti a szólásszabadságot és a demokráciát. Azt nem tudjuk, mi a másik fél álláspontja, így marad a találgatás. Merő kitaláció, amit leírok, senki ne kezelje tényként, csupán az van, hogy előre megártott a sok bejgli, amit majd hamarosan bejuttatok a szervezetembe, ezért vizionálok ilyeneket. Például azt, hogy a közmédia igazából nem a közt, hanem a hatalmat szolgálja.

A pártatlanság messzebb áll tőle, mint tőlem az, hogy szép, okos és gazdag legyek, vagy legalább ezek közül valamelyik. Tehát a kormány megbukott, ám a lakosság döntő részéhez eljutó média továbbra is olyan híreket terjeszt, melyek révén képes a volt kormány komoly befolyást gyakorolni az emberekre. Magyarul; úgy buktak meg, hogy tovább akarnak kormányozni. Ezt az új kormány nem annyira nézi jó szemmel, ám mivel a közmédia vezetése – és gondolom a személyzete – az előző kormány felé lekötelezett, részrehajló és igen messze áll a köz objektív tájékoztatásától, az egyetlen megoldás az lehet, hogy vezetőség repül, átvilágítás, további cserék, átalakítás. Akkor is, ha a bukott kormány esetleg törvénybe faragta, hogy senkit nem lehet leváltani, semmit nem lehet átalakítani az ő hozzájárulásuk nélkül, pláne a pártkádereiket nem lehet kirugdosni, hiszen akkor nem csak formálisan, hanem a valóságban is kicsúszik a kezükből a hatalom. Az új kormány pedig úgy döntött, nem megy bele az iszapbirkózásba, rövidre zárja a dolgot. Mondom, ez csak háztartási okoskodás, de annak talán nem is olyan rossz. (link kommentben)

Bartlomiej Sienkiewicz kulturális és örökségvédelmi miniszter kirívó módon alkotmányt sértett, amikor parlamenti határozat alapján intézkedett a közmédia ügyében – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön a Radio Zet kereskedelmi rádióban.

    Az államfő annak kapcsán nyilatkozott, hogy a miniszter szerdán felmentette a közmédia vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki ott, a szejmben kedd éjjel megszavazott, a közmédiáról szóló határozatra, valamint a kereskedelmi társaságokról szóló törvényre hivatkozva.
    “Nem lehet az úgy, hogy a szejm határozatokat ad ki, amelyek a miniszter szerint helyettesítik, illetve megváltoztatják a törvényeket” – hangsúlyozta Duda, aki anarchiának nevezte Sienkiewicz eljárását.
    Rámutatott: a közmédia vezetésének kinevezését és felmentését a Nemzeti Médiatanácsról (RMN) szóló törvény szabályozza, ezt a jelenlegi parlamenti többség alkotmányos úton módosíthatja, de nem kerülheti meg.
    Jelezte: kész egyeztetni az új parlamenti többség politikusaival az RMN-ról szóló törvény módosításáról.
    A lengyel alkotmány szerint az államfő megvétózhatja a parlament által megszavazott törvényeket. Duda ebben a vonatkozásban felidézte: amikor december 13-án beiktatta Donald Tusk kormányát, “valótlannak nevezte azokat a médiaértesüléseket”, miszerint “majd megakadályoz” minden törvényi változtatást.
    Az államfő elismerte: az a politikai tábor, amely Lengyelországban megnyerte a választásokat, mindig “átvette a közmédiát”. “Vajon jó helyzet ez? Azt mondanám, hogy nem” – fogalmazott, hozzátéve: szeretné, ha a köztévé “valóban elfogulatlan lenne”, de ezt eddig senkinek sem sikerült elérni.
    “Ma már világosan láthatjuk: harc folyik azért, hogy ezek a médiumok a következő, a választásokat megnyerő politikai csapat zsákmányai legyenek” – jelentette ki Duda.
    Az államfői interjúra reagálva Szymon Holownia, a szejm elnöke a Polsat News kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: a múlt hétig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) korábbi törvényeivel “összezavarta a közmédia témáját”, és az ügy most “törvényi megoldást igényel”, amelyet az elnökkel egyeztetve kellene majd elfogadni.
    A PiS képviselői, köztük Elzbieta Witek volt alsóházi elnök szerdán a szejm folyosóján találkoztak a lengyel parlamenti elnökökhez látogató Vera Jourovával, az Európai Bizottságnak (EB) az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnökével. A Polsat News által is rögzített találkozó során Witek átadta Jourovának a közmédia jelenlegi helyzetéről szóló levelet, és kijelentette: éppen aznap “merénylet történt a lengyel közmédiával, a szólásszabadsággal és a demokráciával szemben”.
    Jourová felidézte: az EB-nek mindig, a PiS kormányzása idején is az volt az álláspontja, hogy a közszolgálati médiának “minden országban jól, függetlenül és átlátható módon kell működnie”. A közmédiát érintő szerdai fejleményekről Jourová elmondta: “adott pillanatban nem tud erről nyilatkozni”. (MTI)

https://kolozsvaros.com/rovidek/a-nagy-csodalkozas/

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr918286723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2023.12.23. 11:13:23

A PiS kb annyira pofázhat demokráciáról, mint a Fidesz.
Hogy mennyire demokratikus egy nem demokratikus rendszerben nem demokratikusan cselekedni, olyat ami lehet a demokratikus rendszer visszaállításának első lépése is, vagy a látszat demokrácia fenntartása, arról most felesleges elmélkedni. De azok akik kialakították ezt a rendszert meg egyenesen befoghatják a pofájukat és figyelhetnek.
süti beállítások módosítása