He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

180 fokos fordulat a magyar kormánytól: mégis beszállna Ukrajna finanszírozásába

2023.12.13. 03:55 guma70

Ha a közös uniós költségvetésen kívül szerveznék meg az uniós tagállamok Ukrajna finanszírozását, és ha 4 év helyett csak 1 évre szólna ez a finanszírozási csomag, akkor ebbe Magyarország is hajlandó lenne beszállni – gyakorlatilag ezt üzente meg kedd este Orbán Balázs a Bloombergnek adott interjúban. Mindez arra utal, hogy a bilaterális alapon szerveződő potenciális uniós csomaghoz a magyar kormány is hozzájárulna, amiről eddig így explicit nem volt szó. A miniszterelnök politikai igazgatója ezzel együtt azt is leszögezte: a kormány nem támogatja azt, hogy az e heti uniós csúcson döntés szülessen az ukrajnai csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, el akarják halasztani az erről a kérdésről szóló döntést.

(2023. december 12. 22:19) Az interjúban felvetett egy egészen elképesztő árukapcsolást is Orbán Balázs. Eszerint ha az uniós döntéshozók ragaszkodnak ahhoz, hogy a módosított közös uniós költségvetésből (a 2021-2027-es MFF-ből) menjen a 4 éves 50 milliárd eurós ukrajnai finanszírozási program, akkor ennek megszavazásáért cserébe oldja fel az Európai Bizottság a Magyarországnak befagyasztott összes uniós támogatást, ne "csak" azt a 10 milliárd euró kohéziós forrást, amit - ahogy a Portfolio megírta - várhatóan leghamarabb holnap felold.

Ahogy a hírügynökség a cikkben érzékelteti, mi is úgy látjuk: ez Brüsszelben a lehetetlen kategória a jogállamisági vitákra tekintettel, csupán a tétek emelését szolgálja, illetve érzékelteti, hogy a magyar kormánynál nagyon magasan van a léc ahhoz, hogy hozzájáruljon az MFF keretének megemeléséhez azért, hogy abból mehessen az ukrajnai finanszírozás. Inkább tehát azt támogatja a kormány, hogy az MFF-en kívül jöjjön létre egy bilaterális alapú csomag 1 évre és ahhoz hozzájárul anyagilag is.

A miniszterelnök politikai igazgatója több fontos üzenetet is kimondott az interjúban, amelyek saját kiegészítéseinkkel az alábbiak:

  • Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak mostani megkezdése „vörös vonal” a magyar kormány számára, mert a kormány úgy látja, hogy keleti szomszédunk még nem érte el azokat a kritériumokat, hogy el lehessen kezdeni ezeket a hivatalos tárgyalásokat.
  • Éppen ezért a kormány azt akarja elérni, hogy erről az ügyről ne is szülessen döntés a most csütörtöki brüsszeli EU-csúcson, nehogy rossz jelzést küldjenek Ukrajna irányába. Úgy fogalmazott: „negatív szignál küldése Ukrajna felé éppen az ellenkezője annak, amit Magyarország akar”.
  • Tisztázásként leszögezte, amit ma is megírtunk, hogy „Magyarország EU-s finanszírozása és Ukrajna finanszírozása két külön ügy”. Azzal viszont kiegészítette: „Ha az EU ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna finanszírozása egy módosított uniós költségvetésből jöjjön, akkor a két ügy összekapcsolódik.” Ezt úgy érti, hogy ebben a forgatókönyvben igen magas árat kérne a magyar kormány a jóváhagyásért cserébe (árukapcsolás), mégpedig azt, hogy az összes uniós forrást szabadítsa fel Magyarország irányába az Európai Bizottság. Az interjú szövege 30 milliárd eurót említ, de ha a 22 milliárd eurós kohéziós forrást és a 10,4 milliárd eurós teljes helyreállítási programot összeadjuk, akkor ennél is többet kapunk. Ebből egyelőre a leghamarabb holnapra várt döntéssel mintegy 10 milliárd euró kohéziós forrás szabadulhat fel, illetve a helyreállítási program REPowerEU fejezetéből a múlt heti döntés nyomán 0,92 milliárd euró előleg. A döntő része az EU-s pénzeknek tehát még blokkolva maradna a jogállamisági eljárás, illetve a szupermérföldkövek elvárásai miatt. Ezeket a pénzeket tehát az elvárások teljesítése nélkül akarná kiszabadítani a kormány azért cserébe, hogy jóváhagyná azt, hogy az MFF félidei felülvizsgálata során biztosítanának forráskeretet Ukrajnának.
  • Azt is kijelentette a politikai igazgató, hogy a kormány nem támogatna egy 4 évre szóló ukrajnai finanszírozási programot, és mivel a fenti árukapcsolás a lehetetlen kategória brüsszeli nézőpontból, így valószínűleg a német és a francia kormány felőli határozott üzenetek hatására kimondta: egy 1 évre szóló ukrajnai finanszírozási programhoz már „megfontolná a hozzájárulását” a kormány, ha az nem járna az MFF módosításával. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha bilaterális alapon létrejönne egy ukrajnai finanszírozási program, akkor ehhez a magyar kormány is hozzájárulhat, és az MFF időközi felülvizsgálatát ettől függetlenül (nem csinálna helyet benne az ukrajnai programnak) intézné majd el.
  • Fontos üzenet az is, hogy a magyar kormány megfontolna egy olyan brüsszeli ajánlatot, amely növelné a határvédelem finanszírozását (visszatérő követelése a kormánynak, hogy részben kifizettesse ezeket a költségeket a Bizottsággal), illetve további uniós támogatásokat nyújtana az uniós közösség gazdasági versenyképességének növelésére.

A fentiek összességében azt üzenik, hogy mivel a többi 26 tagállam Magyarország vétója mellett is képes lenne megoldani az Ukrajnának szánt finanszírozási csomagot az MFF keretein kívül, és így a magyar vétó ereje meggyengülne, ezt látva már a magyar kormány is beszállna ebbe a megoldásba, nehogy ráégjen az egyedüli kimaradás bélyege. Ez a Financial Times mai cikkének üzenete után érkezett, amely szerint a nagy tagállamok és az Európai Bizottság már elkezdték kidolgozni az MFF-en kívüli ukrajnai programot (B-terv), amivel átlépnének a magyar vétón, de azért tartják bizalmas keretek között, mert továbbra is az (volt) az elsődleges cél, hogy megfordítsák a magyar álláspontot. Ahogy egy forrás magyarázta a lapnak: az uniós költségvetésen kívüli ukrajnai pénzügyi instrumentum felállítása időigényesebb és a kamatok miatt költségesebb, mint az azon belüli, és senki se akarna ebbe az irányba menni, de felelőtlenség lenne, ha nem lenne B-terve a közösségnek. A jelek szerint van, és ebbe a B-tervbe már a magyar kormány is belemenne, jócskán letérítve a közösséget az eredetei elképzeléséről, ami az MFF-en belüli 4 évre szóló ukrajnai finanszírozási programról szólt.

Az ukrajnai EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésének és a több évre szóló uniós finanszírozási programnak az ügyében az elmúlt napokban nagyon felpörgött a híráramlás, néhány fontosabb ezek közül:

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20231212/180-fokos-fordulat-a-magyar-kormanytol-megis-beszallna-ukrajna-finanszirozasaba-657375?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5618279941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása