He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

„Ha valamikor, akkor most igazán fontos dalokkal politizálni” – interjú a HétköznaPI CSAlódások zenekarral

2023.11.13. 07:19 guma70

A Hétköznapi Csalódások zenekarral interjúztunk.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy új lemezzel állt elő a HétköznaPI CSAlódások zenekar. Az Orbán rémálmának is mondott banda 33 éve örvendeztet meg minket a zenéivel. Az Ellenszél interjút készített Megyeri Ferenccel, a formáció énekesével.

Ellenszél: Először is hadd köszönjem meg, hogy jelenleg is aktív zenekarként reagáltok a zenéitekkel aktuális eseményekre, politikai, közéleti témákra! Rajtatok kívül olyan bandát nem ismerek, amelyik a szövegeivel, dalaival így beleáll a hétkönapi csalódásokba, mint Ti. Hogy látjátok a mostani punk-generációt? Lesz utánpótlás? Kiket említenétek a felhozatalból, akikre érdemes figyelni?

MF: A punk manapság nem divat, de azért elég sok fiatal arc jár a bulikra, szerintem a punk attitűd nem hal ki soha a világból. Őszintén szólva csak azokat az új ill.fiatalabb bandákat ismerjük, akik általában vendégként előttünk játszanak a koncertjeinken. Pl.a KMK és a Gulyás Band is nagyon jók, még ha nem is a legfrissebb felhozatalhoz tartoznak.

HézköznaPI CSAlódások: a bohóc jól van, az ország kevésbé

– Csípős dalokkal jelentkeztetek, a pécsi koncerten az Ellenszél Facebook-oldalán is élőztünk, zúgott a mocskos Fidesz a megjelentek soraiból is. Érdemes és fontos most a dalokkal is politizálni? Milyen hatást vártok ezektől?


– Ha valamikor, akkor most igazán fontos dalokkal politizálni, legalább is nekünk nincs más eszközünk, mint ez. Egy ilyen autoriter, diktatórikus eszközöket alkalmazó hazug tolvajrezsim ellen mi így küzdünk. Abban csak reménykedni tudunk, hogy ezzel még több ember szemét nyitjuk fel.

– A politika és a zene kapcsán: mi is írtunk róla, hogy a bohócnak öltözött színész barátotokat megverették. Ez az ügy haladt tovább? Jutott valamire a nyomozó hatóság? Kiderült, kik voltak az elkövetők? Jól van a barátotok?

– Nem tudunk róla, hogy fény derült volna a tettesek kilétére, de ez a Pintér-féle rendőrség esetében nem meglepetés. A bohócunk szerencsére nem szenvedett komoly, maradandó sérülést… a lelkieken kívül.

– Személyesen is megtapasztalhattam, hogy mekkora igény van a PICSA-ra, felhőtlen volt a pécsi koncert. A jó punkra kiéhezett emberek egy csapatként buliztak. Ha jól tudom, most is lesz egy bemutatótok. Meséltek erről? Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

– A covid idején elmaradt a 30 éves pesti szülinapi bulink, ezt szeretnénk pótolni ezzel a 33,14. születésnapi koncerttel, ami Budapesten, a Dürer Kertben kerül megrendezésre nov.4-én, szombaton. A 20 éves Fegyelmező Részleg és a Gulyás Band társaságában fogunk ünnepelni.

Reneszánszát éli a HétköznaPI CSAlódások

– Amikor kisgyerekként a padlásszobában nyomtuk a Heroes II-t a bátyámmal, Windows 95-ös gépen, a háttérben HétköznaPI CSalódások szólt. Fogalmam sem volt arról, hogy mi az a “US Army” vagy hogy mit jelent a “combandante” de teli torokból énekeltem kissrácként. Ugyanezt az életérzést tudtam átélni a koncerten is. Évtizedek teltek el, de a zenekarotok állandó. Kimondhatjuk, hogy reneszánszát éli a banda?

– Kimondhatjuk, de azért nem vagyunk reneszánsz embertípusok, mivel ezen kívül nem sok mindenhez értünk. Legalább is én. (nevet)

– Amikor a koncerten közvetítettünk az olvasóinknak, rengeteg visszajelzést kaptunk minden korosztályból. Jöttek a kommentek, az üzenetek. A világban és széphazánkban zajló események okán a közönség részéről is nagy igény van ezekre a zenékre? Ti hogy látjátok ezt? Az új dalokról milyen visszajelzéseket kaptatok?

– Nyilván azért vesznek részt a fellépéseinken, mert tetszik nekik az, amit csinálunk, ahogy az országról és a világról gondolkodunk, a legtöbben azonosulnak a mondanivalóval és ennek zenei aláfestésével. Az új lemezről döntően pozitív visszajelzéseket kaptunk, a számokhoz készült klipek is jók lettek, várható még újabb képi megjelenítés egy-egy alkotáshoz.

– Végezetül azt kérdezném, hogy mit üzentek a fiatal generációnak? Akik ilyen régóta zenélnek, már mondhatnak bölcs tanácsokat.

Még a 90-es években felvett szokásom volt, hogy az ilyen típusú kérdésekre a Keménykalap és krumpliorr című egykori ifjúsági filmsorozat plakátragasztójának, Lópici Gáspárnak elhíresült mondatával válaszoljak:

„A gyerekeknek pedig azt üzenném, hogy ne szaggassák le a plakátokat, mert a plakát az utca hírmondója”

A Héttköznapi Csalódások zenekart itt tudjátok követni.

Jabronka Richárd

https://ellenszel.hu/2023/11/04/hetkoznapi-csalodasok/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9918251419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása