He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A recski károsultak ügyvédje: Fordulópont a megszerzett bányafelügyeleti határozat

2023.11.04. 07:10 guma70

A recski Hunyadi utca a sárlavina után, 2023. június 8-án A recski Hunyadi utca a sárlavina után, 2023. június 8-án

Komoly aggályokat és jogsértéseket állapított meg a bányafelügyelet a recski sárlavinában érintett, NER-közeli bánya ügyében – mondta a károsultakat képviselő ügyvédi iroda munkatársa. A határozathoz csak egy ellenzéki képviselő segítségével juthattak hozzá. A bánya számos előírást megszegett a dokumentum szerint, a károsultakról azonban a hatóság sem tesz említést.

A recski bánya több ponton megszegte a kitermelési műszaki üzemi tervben (müt) rögzítetteket. A hegytetőn olyan helyen (a Recsk felőli részen) is kiirtotta az erdőt, ahol csak 2025-ben és 2026-ban dolgozhatott volna; a kitermelt meddő egy részét a bányatelken kívül helyezte el; nem voltak kijelölve a bányatelek külső határai; nem tartották be a védőtávolságokat; még csak folyamatban volt a vízelvezető árok kialakítása – sorolta a Szabad Európának a bányafelügyelet által feltárt szabálytalanságokat Balogh Szabolcs ügyvéd, a sárlavina károsultjait képviselő Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa.

A hegytetőn először az északi, majd a nyugati irányban engedélyezték a kitermelést, hogy mire eljutnak a Recsk felőli oldalhoz, már a többi oldal le legyen csupaszítva, hogy nagyobb eső esetén arrafelé folyjon el a víz. Mivel ezt az ütemtervet nem tartották be, és a község felőli oldalon is kiirtották az erdőt, a kitermelt meddőt pedig a recski házak fölött helyezték el, nem csoda, hogy a június 8-i nagy eső a lakóházakra mosta a sarat – mondta Balogh Szabolcs.

Korábbi cikkünk a témában: Sárlavina zúdult a recskiek házaira a NER-közeli andezitbányából

Mint mondta, korábban éppen a bányatulajdonos állította, hogy a recski Hunyadi utca károsult lakóinak van rossz helyen a házuk, a bánya telkén, pedig ez nem igaz. Pont az ellenkezője történt: a bánya helyezte el a kitermelt meddőt saját területén kívül, olyan helyen, ami veszélyt jelentett Recsk lakóira. A baj be is következett, a bánya hálás lehet, hogy nem történt nagyobb tragédia, például haláleset.

A bányafelügyelet hárommillió forintos bírságot szabott ki a bányára. A határozat szerint ehhez figyelembe vették, hogy a jogsértésnek milyen következményei lettek, és van-e bármilyen érintetti kör. Az ügyvéd szerint a károkozás ismert, a határozat azonban azzal nem foglalkozik, a külső érintettek körére azt írták: „nem releváns” – hívta fel rá a figyelmet Balogh Szabolcs.

Az ügyvéd szerint senki sem vitatja, hogy extrém eső volt, az a kérdés, hogy azt a sok földet az eső hogyan tudta lemosni a recski házakra. Szerinte úgy, hogy a bánya olyan helyre rakta a meddőt, ahova nem rakhatta volna. „Ez a lényeg, és ezt a hatóság is elismeri határozatában. Azon a helyen erdőnek kellett volna lennie” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Recski sárlavina: teljes a bizonytalanság, hogyan és mire használhatják fel a félmilliárdos állami segítséget

A határozat megteremti a kártérítési per jogalapját, ezért ha a bánya nem kezd érdemi, peren kívüli egyeztetésbe a károsultakat képviselő Magyar György és Társai Ügyvédi Irodával, akkor a határozat alapján azonnal megindítják a polgári pert, mert megvan a jogalap. „Ez fordulópont, erre vártunk, amellett hogy a büntetőeljárás is folyamatban van” – mondta Balogh Szabolcs.

A szeptember 14-i határozat szövegét a mai napig sem adta ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) a károsultakat képviselő ügyvédi irodának. Tordai Bence országgyűlési képviselő, a Párbeszéd – Zöldek társelnöke szerezte meg személyesen a miskolci bányakapitánytól, és juttatta el hozzájuk.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a befejezett vizsgálat eredményét sem verte nagy dobra a SZTFH. A vizsgálat lezárását követő napon egy olyan közleményt tett közzé a honlapján, amelynek címéből nem derült ki, hogy a NER-es andezitbánya ügyéről is tartalmaz fontos információkat.

Korábbi cikkünk a témában: Recski sárlavina: újra sárban úszott a bányához közeli utca

Jogosulatlan és szabálytalan bányászati tevékenység végzése miatt folytatott eljárásait zárta le a bányafelügyelet – ez volt a címe a közleménynek, amely három bekezdésből állt, három különböző bányára vonatkozóan. A középső szólt a recski bányáról.

„A bányafelügyelet továbbá lezárta a recski bánya ügyében hivatalból folytatott eljárását is. Az alapos vizsgálat megállapította, hogy a bányavállalkozó nem a jóváhagyott kitermelési műszaki üzemterv szerint végezte a bányászati tevékenységét, ezért a bányavállalkozót az általa kialakított depónia megszüntetésére kötelezte, valamint hárommillió forintos bírságot szabott ki rá” – olvasható a közleményben, amelyet csak hetekkel később vettek észre az ügy érintettjei.

A határozat teljes szövegét még később, csak néhány napja ismerhették meg az ellenzéki képviselő segítségével.

A jogsértés következményeit is vizsgálta a hatóság a bírság összegének megállapításakor. Ismert a károkozás, a lakóházakra ömlött sár, mégis azt írták, hogy a külső érintettek köre „nem releváns”. A határozat negligálni kívánja az ok-okozati összefüggést, de ennek megállapítása nem a hatóság dolga, majd a bíróság állapíthatja meg egy polgári perben – mondta az ügyvéd.

Ehhez kapcsolódóan: Recski sárlavina: visszavont ötszázmillió, diszkrét közlemény a bánya felelősségéről

Balogh Szabolcs szerint eddig kétszer keresték meg a bányát. Először azután, hogy megkapták a megbízást a károsultaktól. Akkor kaptak választ, amelyben az állt, hogy a bánya is vizsgálja az esetet szakértőkkel, és ha bármilyen összefüggésben felmerül a társaság felelőssége, maguk kezdeményezik a peren kívüli tárgyalásokat. A SZTFH közleményének megjelenése után emlékeztették a bányát ennek ígéretére, miután a hatósági vizsgálat egyértelműen megállapította a bánya szabályszegését. Erre 15 napot adtak október 11-én, de még nem kaptak választ. Mint mondta, a határidő letelt, még egy hetet várnak, de ha továbbra sem érkezik válasz, akkor pert kell indítani, mert nincs mire várni. Ügyfeleik normális lakhatása még nem megoldott, káraikat és sérelmeiket nem kompenzálta senki

Nagy István, a bányát üzemeltető Andezit Bau Kft. egyik tulajdonosa október 1-jén, két héttel a számos szabálytalanságot és mulasztást megállapító bányafelügyeleti határozat megjelenése után is úgy nyilatkozott a Hír TV-nek, hogy a bányában minden a szabályoknak megfelelően történt.

Kerestük az Andezit Bau Kft.-t, hogy hogyan reagálnak a bányafelügyelet határozatára. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

https://www.szabadeuropa.hu/a/recski-karosultak-ugyvedje-fordulopont-a-megszerzett-banyafelugyeleti-hatarozat/32662273.htm

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2718247529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma70 2023.11.04. 16:38:59

a vörösiszapnál micsoda palávert csinálta - most meg akkora a hallgatás, hogy bűzlik...
süti beállítások módosítása