He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Szégyen nélkül, embertelenül akarja megszerezni Iványi Gáborék iskoláját az állam?

2023.10.01. 09:25 guma70

Az állam kész átvenni a szegedi Wesley-iskolát

Van megoldás a szegedi Wesley-iskola helyzetére Mihálffy Béla szerint: át kell adni az államnak. A homokhátsági és szegedi kereszténydemokrata országgyűlési képviselőtől a Délmagyarország újságírója kérdezte meg egy interjúban, hogy mire jutottak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral, amikor a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium sorsáról egyeztettek. Mihálffy erre azt válaszolta, így van, valóban kérte a probléma megoldásában az államtitkárság segítségét. „Arról tájékoztattak, hogy

az állam nyitott arra, hogy átvegye az intézmény fenntartását az eddigi színvonalat, infrastruktúrát és a pedagógusokat megtartva.”

A képviselő szerint 2021 júniusában már jelezték ezt a fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség felé, de nem érkezett válasz, „tudtommal pedig ez a felajánlás továbbra is áll”. Mihálffy Béla szerint az intézmény fenntartójának kell „felelős döntést hoznia a tanárok és a diákok érdekében”.

Szeptemberben Iványi Gábor, az egyházközösség vezetője azt mondta, a kormány megvonta tőlük az alapnormatíva támogatást, és mivel nem kiemelt, támogatott szervezet az övék, helyzetük rendkívül nehéz lett. Nincsen alaptőkéjük és a normatíva elvonását követően nem tudják, hogyan fognak tovább boldogulni. A kormány úgy szüntette meg egyházi státuszukat szerintük alaptörvény-ellenesen, hogy az egyszázalékos felajánlások alapján ők az országban a negyedik legtámogatottabb egyház.

„Minket tönkre tenni, eltaposni akar a hatalom, hiába az évtizedes munkánk”

– fogalmazott Iványi, azóta pedig legalább négyen mondtak fel a szegedi Wesley-ben. Az iskolát a szülők is támogatják, a legutóbbi közgyűlésen pedig Szeged önkormányzata tízmillió forint azonnali segélyt szavazott meg az intézmény megmaradása érdekében.

A szegedi intézmény egyébként egy korábbi állami iskola szecessziós épületében működik, amire a homlokzaton a mai napig emlékeztet a kiírás: „állami általános iskola”. Ezt 2003-ban vonták össze az utca túloldalán álló Dózsa György Általános Iskolával, utóbbi helyén és nevén. A Wesleyben, ami 2014-ben költözött ide, honlapjuk szerint nagyjából 45 fő dolgozik.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

https://telex.hu/belfold/2023/09/30/maruzsa-zoltan-mihalffy-bela-wesley-iskola-szeged-ivanyi-gabor

Miután ellehetetlenítette, az állam kész átvenni Iványi Gáborék iskoláját

Einstand a nyitottság jegyében.

 „Arról tájékoztattak, hogy az állam nyitott arra, hogy átvegye az intézmény fenntartását az eddigi színvonalat, infrastruktúrát és a pedagógusokat megtartva” – mondta a Délmagyarnak Mihálffy Béla homokhátsági és szegedi KDNP-s országgyűlési képviselő, miután megkérdezték, mire jutottak Maruzsa Zoltán államtitkárral, akivel a szegedi Wesley-iskola helyzetéről tárgyaltak.

A képviselő azt mondta, már 2021-ben jelezték az iskolát fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek, és „a felajánlás továbbra is áll”, hogy átvennék az iskolát. Mihálffy Béla nem átallotta hozzátenni, hogy erre a tanárok és diákok érdekében lenne szükség.

Iványi Gábor és intézményei évek óta a Fidesz-kormányok célkeresztjében vannak. Az egyházközösség vezetőjekorábban elmondta, hogy megvonták tőlük a normatív támogatást, mivel nem lett belőlük kiemelt intézmény. A kormány korábban az egyházi státuszukat is megszüntette, noha az egyszázalékos felajánlások alapján a negyedik legtámogatottabb egyháznak számítanak az országban.

A szegedi iskolát a helyi önkormányzat tízmillióval támogatta: több mint a semmi, de sokra nem elég. Az intézményben négy pedagógusnak fel kellett mondani, mert nem tudnak fizetést adni nekik.

Épp ma  írtunk róla, hogy az egyházközösség egyszázalékos felajánlásaiból származó pénzt máris elvonta az állam.

Az egyházi egyszázalékok után járó pénz sorsa egyelőre kérdéses.
Magyarnarancs.hu·szept. 30.
https://magyarnarancs.hu/belpol/miutan-ellehetetlenitette-az-allam-kesz-atvenni-ivanyi-gaborek-iskolajat-262202

Valaki mozgolódik Iványiék szegedi iskolája körül

A szülői értekezleten megjelent a vásárhelyi református lelkész, aztán elment.

A Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola ugyanúgy bajban van, mint az Iványi Gábor vezette egyház többi iskolája, otthona. Az intézmény működésére nemrég 10 millió forint támogatást szavazott meg a szegedi közgyűlés.

A történet meglepő új fejleményeiről most a szeged.hu számol be.

A szegedi önkormányzati hírportál írása szerint a szegedi iskola jelentős számban foglalkozik olyan gyerekekkel, akik adottságaik miatt az állami oktatási intézményrendszerben nem boldogultak. Az érintett gyerekek szüleit nyilván az motiválja, hogy a tanulás folytatódhasson ugyanilyen körülmények között – ha máshogyan nem megy, akár új fenntartóval.

A portál cikke szerint a Wesley-iskola szülői munkaközösségének vezetője, Mészáros Edit felhívást tett közzé. Összejövetelt szervezett a szülőknek, de nem az iskolába, mondván, hogy a fenntartó ahhoz nem járult hozzá. A találkozóra azért elment ifjabb Iványi Gábor is, akivel azonban a jelenlévők nem álltak szóba. A tudósítás szerint egy ideig jelen volt az összejövetelen Bán Csaba, a hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze.

Ő egy másik történet fontos szereplője:

 

 

 A találkozón szóba került, hogy meg kellene menteni az iskolát, mert nem biztosított a tanulási problémákkal küzdő gyerekek jövője, és erre a helyzetre megoldást jelenthet akár az is, hogy más fenntartó venné át az iskolát. 

Az is kiderült, hogy a szülők segítséget kaptak a Dodekaéder Alapítványtól, amely szintén tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel foglalkozik, és – ez talán a történet szempontjából lényegtelen, csak érdekes – vezetője 2022-ben Gattyán György Megoldás Mozgalmának jelöltjeként indult az országgyűlési választáson. Az alapítvány kapcsolatban áll a hódmezővásárhelyi Aranyossy-iskolával, amely ugyanilyen profillal működik, mint a Wesley-iskola, és a fenntartója az Ótemplomi Református Egyházközség. Bán Csaba ezért lehetett jelen a szegedi szülői találkozón.

A szeged.hu cikke szerint meg lehet érteni a szülők aggodalmát, de „a jelenlegi helyzetben azért van más megoldás is, mint közreműködni abban, hogy az évtizede működő intézményt egyszerűen áttolják egy másik fenntartóhoz: civilek már szerveznek gyűjtést, hogy számos, de havonta kisösszegű, rendszeres befizetésekkel biztosítsák az iskola további működését.”

https://magyarnarancs.hu/belpol/valaki-mozgolodik-ivanyiek-szegedi-iskolaja-korul-262167

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2218225403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma70 2023.10.04. 17:13:10

hol vannak ilyenkor a keresztények?
süti beállítások módosítása