He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Még több pénzt szedne be az állam a lakosságtól

2023.09.20. 06:11 guma70

Új állampapír-forgalmazó fiókot nyitottak / Fotó: Pénzügyminisztérium 

2023. szeptember 6. Hirtelen 700 milliárd forinttal több pénzre lett szüksége a kormánynak, a finanszírozási igény ugyanis 3409 milliárd forintról 4113 milliárd forintra nőtt – derült ki az Államadósság Kezelő Központ módosított finanszírozási tervéből. Ennek egy részét a lakosságtól szednék be, az ÁKK ugyanis jelentősen megemelte a lakossági állampapírokból a tervezett kibocsátási mennyiséget. Közben az is kiderült, hogy a megemelt devizakibocsátásból a Budapest Airport többségi részesedését venné meg a kormány.

Az eddig tervezettnél jóval több lakossági megtakarítást zsebelne be az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), ugyanis a hétfőn közétett módosított finanszírozási terv szerint 3409 milliárd forint helyett 4113 milliárd forintra nőtt a nettó finanszírozási igény. Vagyis hirtelen 700 milliárd forinttal több pénzre lenne szüksége a kormánynak 2023-ban.

A módosított finanszírozási terv szerint a lakossági értékesítés a vártnál kedvezőbben alakult, valamint a Diszkont Kincstárjegy (DKJ) iránti kereslet hatására kialakult többletlikviditás lehetővé tette a forint kötvényekre vonatkozó terv csökkentését, miközben a devizafinanszírozás megnőtt.

A 2023. évre tervezett kibocsátások bruttó mértéke így 10827 milliárd forintról 422 milliárd forinttal 11249 milliárd forintra emelkedett.

Fő változások a finanszírozási tervben

- 4667 milliárd forintról 418 milliárd forinttal 5085 milliárd forintra nőtt a forint lakossági kibocsátási terv,
- 2897 milliárd forintról 230 milliárd forinttal 3127 milliárd forintra nőtt a devizafinanszírozási terv,
- az intézményi forintkötvények esetében pedig 2872 milliárd forintról 75 milliárd forinttal 2797 milliárd forintra csökkent az aukciós, míg 390 milliárd forintról 150 milliárd forinttal 240 milliárd forintra a csereaukciós kibocsátási terv.

Kiderült, reptérre kell a pénz

Az ÁKK adatai szerint augusztus végéig 2195 milliárd forint teljesült a megemelt terv szerinti 3127 milliárd forintnyi devizakibocsátásból. Közben tegnap kiderült, hogy a magyar állam 10 éves magyar eurókötvényt dobott piacra, az ÁKK pedig végül 1,75 milliárd eurónyi ajánlatot fogadott el – adta hírül a Portfolio.hu a Reuters nyomán. Ez mintegy 677 milliárd forintnak felel meg.

Bár több találgatás is napvilágot látott, hogy mire kellhet most ennyi pénz, végül tegnap – az eurókötvény kibocsátásával szinte egyidőben - a Bloomberg beszámolójából kiderült, hogy Magyarország hivatalos ajánlatot nyújtott be a Budapest Airport többségi tulajdonrészének megvásárlására. A 4 milliárd euróra (4,3 milliárd dollárra) becsült ügylet keretében a magyar állam 51 százalékos részesedést szerezne, a fennmaradó 49 százalékot pedig egy másik repülőtér-üzemeltető vásárolná meg.

A Bloomberg arra emlékeztetett, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban már bejelentette, hogy devizakötvény kibocsátásával finanszírozhatja a kormány a repülőtér megvásárlását.

Öntötte a pénzt a lakosság állampapírba

A többlet finanszírozási kényszernek tehát  úgy tűnik, hogy a reptér lehetséges megvásárlása az oka. De a megváltozott finanszírozási terv szerint a lakosság pénzére az eddiginél nagyobb mértékben számít a kormány.

Az tény – ahogy az ÁKK is írja -, hogy 2023-ban eddig terven felül alakult a lakossági állampapírok kibocsátása. Forint lakossági állampapírokból augusztus 31-ig 3794 milliárd forintnyi bruttó kibocsátás valósult meg, ami a már megemelt 5085 milliárd forintos bruttó kibocsátás 75 százaléka.

A lakossági termékek közül legnagyobb népszerűségnek továbbra is az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) örvend, ebből 2023-ban kibocsátott mennyiség augusztus végéig 2644 milliárd forint volt. Ez adja az összes értékesítés 70 százalékát. Azt viszont fontos látni, hogy a friss PMÁP vásárlások egy jelentős része más állampapírok visszaváltásával történik. Főként a Magyar Állampapír Plusztól szabadulnak az emberek. A lényeg tehát az lenne, hogy mennyi a nettó növekmény.

Az ÁKK angol nyelvű befektetői prezentációja szerint augusztus végére 9461 milliárd forintra nőtt a forint lakossági állampapírok állománya, és ezzel 19,6 százalékra emelkedett a lakosság aránya a központi költségvetés hiányának finanszírozásában.

Tavaly év végén a lakossági forint állampapír-állomány még 8619 milliárd forint volt (18,9 százalékos finanszírozási aránnyal), a nettó növekmény így augusztus végéig 842 milliárd forint lett. Ennél valamivel több új megtakarítást hoztak ide az emberek, ugyanis az intézményi befektetők tulajdonában lévőket visszavásárolta az állam. Eredetileg a lakossági állampapíroknál 960 milliárd forintos állománynövekedést tervezett az ÁKK. Kérdés, hogy a megemelt kibocsátásból mennyivel több pénz folyik majd be. Főleg úgy, hogy a csökkenő inflációval és csökkenő állampapír-piaci hozamokkal párhuzamosan csökkenti az ÁKK az itt elérhető hozamokat. Legutóbb szeptember 4-étől, hétfőtől mérsékelte több állampapír kamatát is

A lakossági állampapírok kamatát ebben a cikkünkben szedtük táblázatba.



Szerző: Lovas Judit

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/meg-tobb-penzt-szedne-be-az-allam-a-lakossagtol/9635/?=hirkereso

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6218213775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása