He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Financial Times: Ha Fico győz…

2023.09.17. 08:30 guma70

Ha Szlovákiában Fico győz alig két hét múlva a választáson, az megtörheti a Nyugat egységét Ukrajna ügyében, mert az ország beállhat Orbán Viktor oroszbarát álláspontja mögé.

“A volt szocialista országokban a kormányok, a Fideszt leszámítva, szilárdan Ukrajna oldalán állnak, de a bolgár és a szlovák lakosságban mélyen ülnek az oroszbarát érzelmek.” (Süddeutsche Zeitung)

A magyar vezető eddig egyedül lógott ki a sorból, de így is megnehezítette a szankciók elfogadását.

“A legerősebb oroszbarát vonalat jelenleg Magyarország képviseli, Orbán folyton csodálatát fejezi ki a Kreml ura iránt. Az inváziótól függetlenül rendszeresen Moszkvába küldi külügyminiszterét, hogy az nyilvánosan méltassa a jó kétoldalú kapcsolatokat és új gazdasági szerződéseket kössön.” (Süddeutsche Zeitung)

Ha most támogatást kap Pozsonyból, akkor korlátlan ideig ellen tud állni a további megtorló intézkedések elrendelésének. Márpedig Milan Nic, a Német Külkapcsolati Tanács szakértője szerint az új kormány aligha jön létre a SMER nélkül. Dominika Hajdú, a pozsonyi Globsec elemző intézettől úgy látja, a választás egyik különlegessége éppen az, hogy Ukrajna fontos kampánytéma, ám a közvélemény kutatásokban vezető párt ellenzi Kijev további megsegítését. Ugyanígy gondolkodik két lehetséges szövetségese, a szélsőséges Republika, illetve a Nemzeti Párt is.

“A kormányfő (mármint Orbán) vitatja Ukrajna szuverenitását, Volodimir Zelenszkij elnökön gúnyolódott. Közölte, hogy ez nem a magyarok háborúja és magát a „béketábor” vezetőjének kiáltja ki. Az állami média részben átveszi a szűretlen orosz propagandát, amelynek része, hogy az ukránok sosem tudnak győzni.” (Süddeutsche Zeitung)

A liberális Haladó Szlovákia Párt elnöke, Michal Simecska úgy ítéli meg, hogy bőven alakulhat az orbánihoz hasonló kormány, ugyanolyan külpolitikával, de az nagy változást hozna az EU Ukrajnához való hozzáállásban. Az ügyvezető miniszterelnök, Ódor Lajos pedig arra figyelmeztetett, hogy a választási hadjáratban igen nagy hangot kapott az orosz propaganda.

Szerző: Huppa-értesülés
Forrás: Huppa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2018215983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása