He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kaliforniában fogták el a magyar számlagyáras férfit, akinek az ügyében ferencvárosi parkolási botránycég is érintett

2023.09.11. 07:35 guma70

Nemzetközi együttműködéssel, Los Angelesben fogták el egy számlagyáras büntetőügy vádlottját. A ferencvárosi parkolást korábban bonyolító cég is érintettje a büntetőügynek, amelynek tárgyalása jelenleg is zajlik a tatabányai bíróságon. A nyomozást követően a parkolási cég tulajdonosánál az adóhatóság rutinellenőrzést is végzett.

Egy 2019. őszi nap este K. Zsolt, a körülbelül 183 centiméter magas, fekete hajú, barna szemű, ekkor 33 éves férfi és felesége, Bernadett éppen a vacsoráját költötte volna el egy Los Angeles-i belvárosi szállodában, amikor megcsörrent a tizennegyedik emeleti szobájukban lévő telefon. K.-t a szálloda recepciójáról keresték azzal, hogy valaki beletolatott a kocsijába: siessen, és még eléri a felelőst.

K. sokat utazott világszerte, és rendszeresen járt az Egyesült Államokba. 2019 során céget alapított Kaliforniában, majd júliusban – a vállalkozás nevében – 420 ezer dollárért ingatlant is vásárolt Los Angeles exkluzív, Hollywood Hills nevű környékén. 2019 őszén feleségével együtt érkezett a kaliforniai Los Angelesbe.

A hívás után a férfi komótosan felöltözött, majd leliftezett a földszintre. Alig lépett ki azonban a felvonóból, amikor rendőrök és más rendfenntartók ugrottak rá több irányból; egyszerre annyian, hogy meg sem tudta őket számolni. A Szabad Európa úgy tudja, mielőtt bevitték a fogdába, K. azt mondta a vele kocsikázó egyenruhásoknak, hogy ötlete sincs, miért fogták el.

Pedig K. tisztában volt vele, hogy a magyar hatóságok érdeklődnek iránta. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi nyomozói szerint K. bűnözéssel teremtette elő a pénzt az amerikai álomra: az ingatlanvásárlások, utazások és luxusautók fémjelezte életvitel mögött több évre visszahúzódó, szervezett áfacsalás állt. K. elfogását és kiadatását ők kérték – sikeresen – az Egyesült Államok hatóságaitól. A férfi és társai ügyében indult büntetőpernek jelenleg is folyik a tárgyalása a Tatabányai Törvényszéken.

K. Zsolt amerikai elfogásának történetét, ahogy a férfi számlagyáras ügyének egészét a Szabad Európa a kiadatással kapcsolatos amerikai bírósági iratok, magyar hatósági és más hivatalos dokumentumok, a férfi elfogatásával kapcsolatos, a Los Angeles-i rendőrségtől közérdekű adatigénylés útján megszerzett adatok, illetve K. ismerőivel, továbbá az ügyre és annak érintettjeire rálátással bíró forrásokkal folytatott háttérbeszélgetések útján tárta fel. Az eseményekkel kapcsolatban K. és azóta elvált felesége sem szeretett volna a Szabad Európának nyilatkozni.

Az ügyre rálátással bíró több forrásunk szerint – a regénybe illő amerikai elfogáson túl – K. számlagyáras története bűnügyi szempontból nem különleges sem a módszereket, sem a vád szerinti kárértéket tekintve. Amiért mégis figyelemre méltó: a számlagyáras ügyben érintett a ferencvárosi parkolást korábban bonyolító cég, a Fer-Park 2010 Kft.

Ez a budapesti kerület már nem dolgoztat a Fer-Parkkal, a cég egy korábbi partnere viszont még mindig kulcsszerepet tölt be más budapesti kerületek parkoltatásában. A Szabad Európa információi szerint a NAV egy másik szervezeti egysége a számlagyáras büntetőügytől hivatalosan függetlenül is érdeklődést mutatott korábban a Fer-Park beszállítói kapcsolatrendszere iránt.

Így működött a számlagyár

A most 36 éves K. Zsolt nem ismeretlen a magyar bűnüldöző hatóságok előtt. A komáromi férfit 2013-ban csalás és gazdasági adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Ugyanebben az évben egy másik ügyben csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt közel két év börtönbüntetésre ítélték, szintén felfüggesztve.

A NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának (KDBI) pénzügyőrei mégis csak 2018-ban figyeltek fel arra, hogy – legalábbis a vád szerint – K. 2015 óta ismét a bűn útjára lépett. A nyomozók úgy találták, hogy a férfi körülbelül negyven cégből álló hálózatot irányított, amelyek egymásnak és másoknak különböző munkák, például informatikai szolgáltatások fejében állítottak ki számlákat.

Ezek a cégek ugyanakkor a NAV szerint a valóságban nem tudták elvégezni ezeket a munkákat, mert nem volt vagyonuk, irodájuk és dolgozójuk sem. A gyanú szerint fiktív számlákat befogadó vállalkozások leírhatták saját adójukból a számlák áfatartalmát, ezzel összesen 4 milliárd 771 millió forintos jogtalan nyereséghez jutottak.

A szóban forgó számlákat elektronikusan bocsátották ki és küldték meg a NAV nyilvántartási rendszerébe. A feladó IP-címek vizsgálata során kiderült, hogy több fiktív számlát a K. házaspár akkori lakhelyéhez tartozó magyarországi címről adtak fel.

A nyomozás során a magyar hatóságok szemmel tartották K. külföldi utazásait, és még a felesége Instagram-posztjait is nyomon követték. Arra jutottak, hogy több számla esetében a feltöltő IP-címe egyezést mutatott K.-ék utazásainak adataival és a feleség Instagram-posztjaiban feltűnő helyszínekkel.

Tanúmeghallgatás K. Zsolt és társai büntetőügyében 2023. június 21-én a Tatabányai Törvényszéken
Tanúmeghallgatás K. Zsolt és társai büntetőügyében 2023. június 21-én a Tatabányai Törvényszéken

A magyar hatóságok úgy találták, hogy a számlagyáras cégek ügyvezetői (köztük bűnözői múlttal rendelkező vagy nagyon szegény emberek, valamint szlovák, brit külföldiek) nem vállaltak aktív szerepet a cégek működtetésében.

„Maximum pár alkalommal találkoztam az [egyik ilyen cég] ügyvezetőjével” – mondta az ügy egyik érintettje, N. Renáta később a bíróságon. N. vállalkozása számlákat fogadott be a céghálózattól. A bíróságon azt vallotta, hogy a szóban forgó cég vezetője „mindig együtt jött K. Zsolttal. Az ügyvezetőtől nem kaptunk utasítást. Én úgy tudom, hogy K. Zsolt el volt tiltva a cégvezetéstől, és ezért volt a másik férfira szükség.”

Lehallgatás és fenyegetés

A nyomozás során tizenegy hónapon keresztül lehallgatták K. és mások telefonját. A nyomozók így azt is meghallgathatták, amikor egy bank ügyfélmenedzsere, akivel K. kapcsolatban volt, azzal hívta fel, hogy a NAV bűnügyi nyomozói bekérették a hozzá fűződő cégek papírjait.

Innentől kezdve K. tudta, hogy a hatóságok a nyomában vannak. A nyomozók szerint ezután újonnan alapított cégekkel váltotta ki a hálózat több tagját; az új cégek ügyvezetői lengyelek voltak. Ezen kívül minden ment tovább a maga útján. A Szabad Európa értesülése szerint a magyar nyomozók nem tudták mire vélni, hogy K.-t látszólag nem nagyon zavarja a hatósági figyelem.

Így érkezett el 2019 ősze és a K. házaspár amerikai utazása. Október elején a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte a férfi előzetes letartóztatását. K.-ék még Las Vegasban kaszinóztak, amikor beindultak az események. A Szabad Európa K. személyes ismeretségi köréből származó információja szerint a férfi véletlenül rábukkant a magyar rendőrség honlapján, hogy körözést bocsátottak ki ellene, de amikor K. ügyvédje utánakérdezett a dolognak, a körözés eltűnt az internetről.

Később ismeretlen számról hívták K.-t. A telefonáló magyar nyelven fenyegette meg azzal, hogy börtönbe fog kerülni. K. „ittas állapotban volt, és elküldte a p*ba” a telefonálót – mondta a Szabad Európa K.-t személyesen ismerő forrása.

A házaspár ilyen előzmények után utazott tovább Los Angelesbe, ahonnan október 17-én, egy csütörtöki napon terveztek Magyarországra repülni frankfurti átszállással. De a magyar hatóságok attól tartottak, hogy a körözés hírére K. olajra léphet. A kiadatási kérésre az amerikai szervek is mozgásba lendültek, október 14-én este – ahogy cikkünk elején írtuk – K.-t lecsalták a szálloda földszintjére, őrizetbe vették, és már vitték is a fogdára.

Ugyanebben az időben a NAV több magyarországi elfogást is végrehajtott. „Október 15. fekete nap az életemben – mondta az ügy egyik érintettje, Sz. Péter később a bíróságon. – A NAV-osok rám rúgták reggel az ajtót, hat órakor, aztán kiszálltak a cégem székhelyére is.”

Eközben a magyar nyomozók hívták a lefogott K. feleségét, aki a szálloda tizennegyedik emeletén maradt. A Szabad Európa információja szerint azt mondták neki, hogy mihamarabb menjen haza. Úgy tudni, K. Bernadett ellen európai érvényű elfogatóparancsot bocsátottak ki, így végül a frankfurti átszállás helyett még az Egyesült Államokban szállt át, és Floridából egy lengyel légitársaság közvetlen járatával repült Budapestre. A Szabad Európa információja szerint K. feleségét Ferihegyen, még a reptéren letartóztatták.

Huszonhárom vádlott

K. Zsolt 2019 decemberében került haza letartóztatásba, 2021-ben szabadult, azóta bűnügyi felügyelet alatt áll. Eközben ő és felesége – aki információnk szerint fél évet töltött előzetes letartóztatásban, majd jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték – elvált.

Az ügyben eredetileg a NAV KDBI nyomozott, a vádat pedig a Komárom-Esztergom Vármegyei Ügyészség képviselte a Tatabányai Törvényszék előtt zajló bírósági tárgyalási szakban.

Tárgyalási jegyzék 2023. június 21-én a Tatabányai Törvényszéken
Tárgyalási jegyzék 2023. június 21-én a Tatabányai Törvényszéken

Idén év elején a Fejér vármegyei ügyészség is vádat emelt egy részben átfedést mutató ügyben; a két eljárást azóta egyesítették. Tizenhárom korábbi vádlott vádalkut kötött, többen beismerő vallomást tettek, az ügynek jelenleg huszonhárom vádlottja van, akik a vád szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalást, pénzmosást és más bűncselekményeket követtek el. Rájuk a vád fegyház- és börtönbüntetést kért. Az ügy tárgyalása jelenleg is folyik.

K. a Szabad Európának nem nyilatkozott, de hozzá közel álló forrásunktól úgy tudjuk, hogy szerinte az ügyészség túlkapásokat követett el az eljárás során, és különösen rossz néven vette, hogy az Egyesült Államokban két nappal a hazautazása előtt fogták el, amikor már össze volt pakolva.

Információnk szerint K. Zsoltnak ma Magyarországon nincs vagyona. A férfi a korábban használt luxusautókat csak bérelte, a számlázással keresett pénzt elutazgatta, egyetlen vagyontárgya a Los Angeles-i építési telek, amely zár alá került.

A Szabad Európa úgy tudja, hogy K. több esetben bevallotta magát a fiktív számlázást, ugyanakkor a bűnszervezeti minősítést vitatja, ugyanis az ügyészség szerinte semmilyen bizonyítékot nem mutatott arra, hogy az ügyben szintén vádlott öccse és unokaöccse bármit is tudott volna a csalásokról.

Tipikus számlagyáras ügy

Ez egy „tipikus számlagyáras ügy – mondta a Szabad Európának egy, a büntetőügyet részleteiben ismerő, jogász végzettségű forrás –, amiben K. Zsolt volt a számlagyár”. Ez azt jelenti, hogy a K. által irányított céghálózat közel húsz partnere csökkenteni tudta adófizetési kötelezettségét a befogadott fiktív számlák útján, míg a számlagyár jutalékot kapott a szolgáltatásért.

Amikor pénz érkezett valamelyik számlagyáras cég bankszámlájára, gyakran K. rokonai vagy barátai vették fel ATM-ekből. A lehallgatott beszélgetésekben többször szóba került, hogy az ATM-ekből felvett pénzt a fiktív számlákat befogadó cégek vezetőinek kell eljuttatni, de arra is volt példa, hogy a nyomozás adatai szerint K. lakására vitték a készpénzt.

Fontos szerepet játszik az ügyben a GTSA Infotech Kft. és a GTSA Tech Zrt. nevű cég: a vád szerint csak ez a két vállalkozás összesen 991 millió forint értékben fogadott be fiktív számlákat a hálózattól. A nyomozás során felmerült az is, hogy a két informatikai cégnek lehetett tényleges képessége azoknak a különböző számítógépes munkáknak az elvégzésére, amelyekre a fiktív számlákat kibocsátó cégek a valóságban nem voltak alkalmasak.

A lehallgatások és megfigyelések adatai szerint többször előfordult, hogy az automatákból levett készpénzt a két GTSA cég vezetőinek vitték. Jogi végzettségű forrásunk szerint a számlagyáras ügynek K. Zsolt mellett a korábban mindkét cégben vezetői posztot betöltő G. György volt a kulcsfigurája. Megkeresésünkre a GTSA Infotech Kft. nem válaszolt, a GTSA Tech Zrt. ma felszámolás alatt áll.

Az ügyészség szerint a két GTSA cégen kívül még nagyjából másfél tucat vállalkozás húzott hasznot a számlagyárból. „Ha valakinek szüksége van ilyen szolgáltatásra, az próbál keresni az ismeretségi körében. Ebben az országban a vállalkozók ötven százaléka így marad fenn. Ez a rendszer. Van sok olyan, mint [K. Zsolt] még most is. Meg mindig is lesznek egyébként” – mondta a Szabad Európa K.-hoz közel álló forrása, aki szerint az adócsalásra hajlandó emberek „általában körbekérdeznek ismeretségi körben, és valaki biztos ismer valakit, aki tud valakit, aki tud ebben segíteni”.

Hasznot húzó parkolócég

A Szabad Európa információja szerint a hasznot húzó vállalkozások közé tartozik a Fer-Park 2010 Kft. is: egy hatósági irat szerint több mint 54 millió forinttal rövidítették meg a költségvetést. Ez a cég korábban azért szerepelt többször a hírekben, mert mintegy kilenc éven át menedzselte a ferencvárosi parkolást. A budapesti kerület parkolási bizniszének problémás ügyeiről a 444 számolt be nemegyszer az elmúlt években, és ők adtak hírt először arról is, hogy a Fer-Park érintett K. Zsolt számlagyáras ügyében.

A Fer-Park 2010 szolgáltatásait egy önkormányzati cégen, a FEV IX Zrt.-n keresztül igénybe vevő Ferencváros azután vált meg a parkolási vállalattól 2020-ban, hogy a választáson a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Lehet Más a Politika támogatásával induló független jelölt, Baranyi Krisztina váltotta a korábbi fideszes kerületvezető Bácskai Jánost a polgármesteri poszton. A FEV IX Zrt. azóta közvetlenül működteti a parkolást a kerületben.

Értesülésünk szerint a Fer-Park neve azért merült fel a büntetőeljárásban, mert 2015 körül egy K. Zsolthoz köthető vállalkozástól fogadtak be számlát a parkolóórák szoftverének megírásával és frissítésével kapcsolatban.

A Szabad Európa információja szerint a Fer-Park volt ügyvezetője, Cs. Sándor a büntetőeljárás során elismerte, hogy a számlák fiktívek voltak. Cs.-t a Szabad Európa telefonon érte el, de nem kívánta kommentálni az értesülést. A Fer-Park nem reagált a Szabad Európa megkeresésére. A cég bankszámláját 2020-ban zárolták, és lefoglalták a vagyonához tartozó, hat darab Volkswagen Caddy furgont is. A Fer-Park azóta szinte semennyi pénzt nem keresett.

A Szabad Európa nem tudja, hogy konkrétan melyik cégtől fogadta be a parkolási cég az inkriminált számlákat. Ugyanakkor birtokunkba került több olyan irat is, amelyekben a Fer-Park a ferencvárosi önkormányzat cégének számolt be az igénybe vett alvállalkozókkal kapcsolatos költségeiről. Több olyan alvállalkozó is szerepel az iratokban, aki kapcsolatba hozható a K. házaspárral.

2015 során dolgozott a parkolási cég alvállalkozójaként az azóta felszámolt Sirius-Rendszer Kft. A cég első, szlovák tulajdonosának kézbesítési megbízottjaként egy olyan budapesti férfi szerepelt, aki hasonló feladatot töltött be egy másik vállalkozás, a Rasta Pc Kft. szintén szlovák tulajdonosa mellett. A Rasta Pc is a Fer-park alvállalkozójaként dolgozott 2015-ben, azóta ugyancsak felszámolták.

A két céget az köti a K. házaspárhoz, hogy egy időben a Sirius-Rendszer Kft. tulajdonosának kézbesítési megbízottjaként egy olyan vállalkozás szerepelt a cégnyilvántartásban, amelyet korábban K. felesége alapított. A birtokunkban lévő, 2015. februári és novemberi keltezésű irat alapján a Sirius-Rendszer és a Rasta Pc egyenként havi ötmillió forint körüli összeget számlázott a Fer-Parknak.

A számlagyáras ügyben érintett ügyvezető, Cs. Sándor 2021 óta nem dolgozik a parkolási cégnek. Az új ügyvezető a büntetőügyben nem érintett, müncheni lakcímű Borsi Imre, aki már régóta tölt be különböző szerepeket a cég környékén. Borsi régi alakja a különböző fővárosi parkolási bizniszeknek. Testvére, Borsi József ma egy Loux Kft. nevű cégen keresztül a Fer-Park tulajdonosa. Megkeresésünkre a Fer-Park nem válaszolt.

Alvállalkozók a parkolásban

2020-ban a NAV rutinszerű adóellenőrzést folytatott le a Fer-Park tulajdonosánál, a Loux Kft.-nél. A 2019. október hónapjára vonatkozó ellenőrzést az adóhatóság Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága végezte.

A cikkünkben eddig tárgyalt számlagyáras ügytől hivatalosan független rutinellenőrzés érdekessége, hogy a revíziót végző adóhatóság néhány éve még figyelmen kívül hagyta a ferencvárosi parkolás ellentmondásaival kapcsolatos médiamegkereséseket.

A Szabad Európa birtokába jutott, az ellenőrzési eljárás során keletkezett egyik hivatalos irat szerint az adóellenőrök kimondottan a Fer-Park kerületi parkolási feladatai és alvállalkozói kapcsolatai iránt érdeklődtek a ferencvárosi önkormányzati tulajdonú FEV IX Zrt.-nél.

Az adóhatóság érdeklődésének fókuszában álló cégek körülményei arra utalnak, hogy a fiktív számlás esetet követő időszakban is előfordultak furcsaságok a Fer-Park alvállalkozói hálózatában, de nincs olyan információnk, hogy az ellenőrzés során a NAV bármilyen rendellenességre bukkant volna a Fer-Park tulajdonosánál.

Az adóellenőrök fókuszában álló egyik cég az a Palavin Hungary Kft. volt, amely 2019 során alvállalkozóként segített be a ferencvárosi parkolásba. A Palavin abban az évben 715 millió forintot keresett, miközben az azt megelőző, valamint az azt követő évben egyaránt nulla forint árbevételt ért el.

Az ellenőrök kíváncsiak voltak a Pikk Dáma Trade Kft. szerepére is. Ez a vállalkozás 2019-ben még 1,7 milliárdos árbevételt ért el, majd az adórevízió évében átköltözött Szlovákiába, és azóta nem adott le éves beszámolót.

Ismereteink szerint a kerületi cég vezetése azt a válasz adta a NAV-nak, hogy nem ismerik a Pikk Dámát. Ugyanakkor kimutatható, hogy a cég áttételesen kapcsolatban áll a Fer-Park egy másik, korábbi alvállalkozójával. A Pikk Dáma tulajdonosának ugyanis 2017 során egy ideig érdekeltségében állt egy másik, Bauminforg nevű vállalkozás, amely később a ferencvárosi parkolási cég alvállalkozójaként dolgozott. A Szabad Európa birtokában lévő, 2018. novemberi irat szerint a Bauminforg abban a hónapban 24,1 millió forintot számlázott a Fer-Parknak.

A Bauminforg 2017 óta nem adott le beszámolót, ezért kényszertörlés alá került, a jelenlegi egyedüli tulajdonos pedig – akit eltiltottak a cégvezetéstől – birtokol egy Heni Produkt Kft. névre hallgató további céget is, amely korábban szintén a Fer-Park alvállalkozójaként vett részt a ferencvárosi parkoltatásban. A birtokunkban lévő, 2017. júliusi és augusztusi iratok alapján a Heni Produkt ekkor havi 7,6 millió forintot számlázott a parkolási cégnek.

https://www.szabadeuropa.hu/a/kaliforniaban-fogtak-el-a-magyar-szamlagyaras-ferfit-akinek-az-ugyeben-ferencvarosi-parkolasi-botranyceg-is-erintett/32557197.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2018210389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása