He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Tamás Róbert: Mennyi? Ötven! Mi ötven? Miért, mi mennyi?

2023.08.06. 04:39 guma70

Azt a hősies úristenit drágaszép kormányunknak! Hogy ők jégesőben, ellenszélben is fejlesztik az egészségügyi alapellátást, akár a mi pénzünkből is, ha már az aljas Brüsszel nem küldi a lóvét. És igenis kapnak majd béremelést a háziorvosi asszisztensek! Az év felénél, 18 százalékot! Bizony! Az éves infláció a szakértői várakozások szerint 25 százalék körül lesz, szóval az a 18 százalék, ami lényegében ennek a fele, mert júliustól érvényes, igazán gáláns gesztus. Kár, hogy ezzel együtt is csökken a reálbér. Azt pedig nem látom, ettől miért fejlődne az alapellátás, de az legyen az én bajom. Nekem szakpolitikai államtitkárként pofám sem lenne kiejteni, hogy annak kell most örülni, ha a 20 éve az egészségügyben dolgozó ápoló alapbére 390 ezerről 460 ezerre nő. Azt nem tudom, ez kinek a milyen (bruttó? nettó? Biztosan bruttó, mert az jobban hangzik, csak éppen nem annyit kap a munkavállaló)) bére lehet, mert ugyanez a Takács Péter egy májusban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy 4-6 éve az egészségügyben dolgozó, felsőfokú végzettségű egészségügyi szakdolgozó jelenlegi bruttó alapbére 422 550 (ez nettóban 280 995) forintról július 1-jével 498 600 (nettó 331 569) forintra emelkedik, ez 2010-ben 126 270 forint volt.

Egy 19-21 éve dolgozó, felsőfokú végzettségű ápoló jelenlegi bruttó alapbére 493 690 (nettó 328 303) forintról 582 550 (nettó 387 395) forintra emelkedik júliustól, ez 2010-ben 149 150 forint volt – ismertette. Tehát egy diplomás ember 20 év szakmai tapasztalattal már majd majdnem 1000 eurót vihet haza. De nagyon jó! Amúgy kit érdekel, 13 évvel ezelőtt ez mennyi volt? Vagy lehet érdekes, de akkor ki kell számolni, azóta mennyit romlott a fizetés vásárlóértéke, aztán lehet mellet döngetni. Vagy az már nem mutatna ilyen remekül? (link kommentben)

Ha egy centet sem kapunk az Európai Uniótól, az alapellátás fejlesztését akkor is megcsináljuk – mondta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön. Takács Péter arról is beszélt, hogy a háziorvosi asszisztensek sem maradnak ki a júliusi béremelésből.

    Az államtitkár a köztelevíziónak adott interjújában hangsúlyozta, az őszi jogalkotási csomagban szélesítik a háziorvosok kompetenciáit: visszakapnak például korábban elvett gyógyszerfelírási jogokat. Emellett kiírnak egy tendert, amelyben a praxisok a helyben elvégezhető laborvizsgálatokhoz szükséges eszközöket tudnak beszerezni – tette hozzá.
    Az úgynevezett európai felzárkóztatási csomagban még több kompetencianövelő fejlesztést terveznek, ám azt a brüsszeli bürokraták másfél éve blokkolják – jegyezte meg.
    Takács Péter kifejtette, a háziorvosok, házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek is részesülnek a júliustól járó, 18 százalékos béremelésben. A praxisok az erre szolgáló összeget nem bértámogatásként, hanem szabadon felhasználható keret formájában kapják meg.
    Öt-hat munkanap alatt lezárul a társadalmi egyeztetés, majd megjelenik az erről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pedig ezután tudja megcsinálni a számfejtést – közölte.
    A politikus megjegyezte, az említett körben dolgozók különféle jogállások szerint végzik a munkájukat, van, akinél a munka törvénykönyve előírásai irányadóak, van, aki egyéni vállalkozóként tevékenykedik, és olyan is, aki munkaközvetítőn keresztül dolgozik, így az ő esetükben nem az ágazati előremeneteli szabályok az irányadóak.
    Elmondta, először fel kellett mérni, hogy a jelenlegi praxisfinanszírozási rendszerből kigazdálkodható-e a bérfejlesztés. A háziorvosi kollegiális vezetők mondták ki pontosan alátámasztott számításokkal, hogy nem gazdálkodható ki, ezt a kormány is elfogadta – közölte Takács Péter.
    Ezt érthette félre a politikus szerint a Magyar Orvosi Kamara, amely – mint fogalmazott – “időnként a nyilvánosság előtt más kommunikációt használ, mint a tárgyalóasztalnál”.
    Az államtitkár arról is beszélt, hogy a júliusi, 18 százalékos béremeléssel egy átlagos, 20 éve ápolóként dolgozó alapbére 390 ezerről 460 ezerre nő, ami “jelentős emelés”. Hozzátette, az elmúlt négy évben 72 százalékkal nőttek az egészségügyi szakdolgozói bérek, a béremelési program márciustól folytatódik.
    Emlékeztetett, az orvosoknál a koronavírus-járvány idején volt egy “történelmi béremelés”, akkor vált szét a bérolló, ami a tervek szerint márciustól ismét csak átlagosan 37 százalékos lesz orvos és ápoló között.
    Takács Péter elmondta, gyökeresen átalakítják a szakdolgozói bértáblát, ezen együtt dolgoznak a Magyar Szakdolgozói Kamarával és a szakszervezetekkel. (MTI)

https://kolozsvaros.com/rovidek/mennyi-otven-mi-otven-miert-mi-mennyi/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5918186129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása