He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Nem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásban

2023.06.01. 04:09 guma

Magyarország központi szereplővé vált a NATO koszovói békefenntartó missziójában, így nem véletlen, hogy az elmúlt évek legsúlyosabb konfliktusában magyar katonák sérültek meg a legnagyobb arányban.

Mi történt? Pénteken kezdtek el zavargások kitörni több szerb többségű koszovói településen, amelyekben a helyi szerb lakosság csapott össze a rendőrséggel és a békefenntartókkal.

  • Az összecsapásokban mintegy 25 békefenntartó sérült meg, főleg töréseket és robbanó eszközök miatt égési sérüléseket szenvedtek. Az olaszok mellett 20 magyar katona sérült meg, közülük hét súlyosan. A szerb elnök szerint több mint 50 koszovói szerb sérült meg. 
  • A helyi szerbek az általuk bojkottált időközi választáson megválasztott albán polgármesterek beiktatása ellen kezdtek el tiltakozni, mivel a részvétel mindössze 3,5 százalékos volt.

Előzmények: a NATO koszovói békemisszióját, a KFOR-t 1999-ben hozták létre a koszovói háború lezárásakor. Koszovó – a NATO segítségével – lényegében ekkor vált függetlenné: innentől kezdve a NATO ellenőrzése alá került, formálisan pedig 2008-ban lett független.

Számokban: a békét szavatoló, eredetileg 50 ezres KFOR-kontingens fokozatosan lett kisebb, ezzel párhuzamosan a magyarok szerepe egyre inkább nőtt. Jelenleg 27 ország 3760 katonája vesz részt a misszióban, több mint 12 százalékuk magyar.

Magyar szerepvállalás: a Magyar Honvédség tudatosan és folyamatosan növelte koszovói jelenlétét, ennek részeként 2017 óta kizárólag magyar katonák adják a művelet harcászati tartalék zászlóalját, azaz ők azok, akik „szélsőséges helyzetben bevethetők a rend helyreállítására”.

  • Ez a KTRBN zászlóalj kifejezetten a tömeg- és lázadáselhárítási műveletekre van kiképezve, ezért vetették be a magyarokból álló egységet Zvecanban, az összecsapások helyszínén.
  • A magyar térnyerést jelezte, hogy 2021-től Kajári Ferenc magyar dandártábornok volt a KFOR misszió parancsnoka, jelenleg pedig Szpisják József dandártábornok a parancsnokhelyettes (itt olvasható egy helyszíni riport a magyar misszióról).

 

Tágabb kontextus: régóta nem volt olyan súlyos konfliktusa a KFOR-nak, mint most. Kajári Ferenc egy januári interjúban azt mondta, hogy az elmúlt öt-hat évben – egy kivétellel – nem is volt szükség a KFOR erőire, 2021-ben pedig azt mondta, „erőszakos cselekményre sem került sor nagyon régóta”, ugyanakkor akkor is törékenyként jellemezte az általános helyzetet.

https://g7.hu/vilag/20230530/nem-veletlen-hogy-magyar-katonak-kerultek-foszerepbe-a-koszovoi-osszecsapasban/

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr818136262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.01. 08:40:57

Orbán kormány nagy békét szövege dugába dölt. Koszovóban a békét véd, Szerbiában meg a koszovói békét aláásó szerbekel barátkozik. Így aztán nem tudja melyik ujját harapja, mert mindegyik fáj. Valamiért nem is nagyon hallani, hogy mi a kormány álláspontja a sérült katonákat illetően. Persze amikor kormányzati probléma adódik, akkor Orbán valahogy sosem ér rá, csak focimeccsre bír menni, a véleményét nem bírja saját népének elmondani. Mert ugye nem akarunk belesodródni a háborúba vélemény a legfontosabb, békefenntartói katonáink sorsa nem???

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.02. 06:51:53

Az mitől igazság, hogy nagyon alacsony részvétel mellett zajlott a választás, és érvényes lett az eedmény? Az ott élő szerbek miért nem mentek el választani, megkötötték őket?
A magyar választási törévénynek is vannak furcságai és még sem lázad erőszakkal a hatalom ellen emiatt senki, eddig egyszer sem kellett békefenntartókat hívni. Még 2006-ban sem..., sőt szabadon szarhatták tele a Kossuth teret.

Mellesleg Romániábl is átköltötözött hozzánk minden olyan magyar, aki nem tekintette Romániát a hazájának. Költözzenek Szerbiába azok a koszovói szerbek is, akik szintén nem tekintik Koszovót a saját hazájuknak. Szerbia befogadja őket.

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.02. 08:51:12

@berkenye2:

Neked sem árt meg egy kis okosodás.

" a koszovói szerbek részéről szervezetten, jól felkészült csoportok hajtottak végre támadásokat a rendfenntartókkal szemben."

index.hu/belfold/2023/05/31/frontvonal-tarjanyi-peter-orosz-ukran-haboru-konfliktus-szerbia-koszovo/

Azért örülök, mert megjelenéseddel igazolod, hogy a nem libernyákok is ide járnak okosodni. Ha nem járnál ide, akkor nem is írtál volna hsz-t. Csak jó ez aa blog.ÖÖÖ

s 2023.06.02. 14:30:33

Okádtatok ma már?

Ha nem, akkor itt van valami, amitől egyszerre lehet hányni, fosni. A szenilis barom Magyarország tönkretevőjéről zengedez dicshímnuszt. Kurva anyádat, te fasz!

index.hu/belfold/2023/06/02/kirill-patriarka-szuletesnap-orban-viktor-kituntetes/

guma 2023.06.03. 08:01:38

@s:

napok óta hányingerem van!

milyen csend honol a békét követelő kormány oldalán a magyar KFOR katonák megsebesitése miatt...

a többit nem is sorolom, mert volt pár dúhősitő, gyomorforgató eset pl a korházban levőt nem lehet elérni a kormány miatti mobil üzletelés miatt...

s 2023.06.04. 22:45:08

@taga20: A Biblia (bár nem olvastam ki teljesen) Ószövetség része valóban csak arról szól, hogy ki kit ölt meg, illetve ki kit kúrt meg. Egy állatias krónika nagyjából az emberré válás kezdeti idejéből. Annyiban talán mégsem, hogy volt 200000 évünk, amikor ugyanezt csináltuk, de legalább nem gondoltuk úgy, hogy ezt szentírás formájában az utókorra kellene hagyományoznunk.

s 2023.06.04. 22:49:53

@guma: orbán pont azt csinálja, mint horthy, azzal a különbséggel, hogy ő nehezen tehetett volna mást a terjeszkedő Németország árnyékában, ennek a gyenge képességű faszkalapnak pedig még súgnak is, szövetségben is tartják (valameddig még), és így bassza el a kalapács nyelét.
süti beállítások módosítása