He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Meghalt Török Ádám. RIP

2023.04.18. 15:30 guma70

Meghalt Török Ádám

A Mini zenekar alapítója 75 éves volt. Nagy életműkoncertre készült májusban

“Hé, ember, mondom, ember! / Az utat járom én, / mert ha nem tudnád, az út királya / voltam s maradok én!” – írt egy idézetet a Mini Vissza a városba című dalából a Facebookon fia, Török Dániel.

„Odaát találkozunk Apa ……” – tette hozzá.

A zenész az utóbbi időben súlyos beteg volt, 2021-ben agyérgörccsel szállították például kórházba, de azután, úgy tűnt felépült. Nemrég egy interjúban úgy fogalmazottt, hogy az elmúlt két évben "átvitorlázott egy súlyos betegségen. Hála erős szervezetének, az akaraterejének és a felesége gondoskodó szeretetének, ápolásának, túl van rajta". Azóta számos fellépése volt, 2023. május 8-án pedig az Erkel Színházban adott volna nagyszabású koncertet, ahol bemutatta volna az új Bartók CD-t ("ő a kedvenc zeneszerzőm, szerintem a legnagyobb magyar géniusz. Magyarországot három dologról ismerik Nyugaton: Bartók Béláról, Puskás Öcsiről és a gulyáslevesről" - nyilatkozta a Mandinernek idén januárban.) és a koncertet egyben Orszáczky Jackie emlékére is ajánlották volna a Syrius - Mini Jam 50. évfordulójan alkalmából.


Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. Gyerekkorában kezdett el fuvolázni, majd elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz-tanszakának előkészítőjét. 1965-ben – gimnáziumi évei alatt – kezdett el zenélni zenekarban.

Pár évvel később, 1968-ban, a Dogs együttes énekes lett, majd ugyanebben az évben megalapította a progresszív rockot, blues-rockot és jazz-rockot játszó Mini együttest. 1974-ben Závodi János kilépett a zenekarból, és helyére Tátrai Tibor került a Syriusból. Ettől kezdve a Mini jazz-rockot játszott, számtalan hazai és külföldi helyszínen, de közben folyamatosan cserélődtek a tagok.

Török Ádám 1973-ban
©

1976-tól rendszeresen felléptek az Ifjúsági Parkban a P. Mobillal, majd az 1980-as évek elejétől megszűnik a Mini, s megalapítja a Mini RC-t (Robot Company) és a Tátrai-Török Tandemet. 1987-től 1990-ig Török szólókarrierbe kezdett, s fellépett Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1990-ben fellépett a philadelphiai Freedom fesztiválon a svájci Jammin együttessel, majd egy évre rá megalapította a R.A.B.B. (Rhythm and Blues Branch) nevű zenekart Závodi Jánossal.


1993-ban nosztalgia Mini koncertet szervezett a Budapest Sportcsarnokban, ahol az együttes valamennyi korábbi tagja is szerepelt.

1998. január 31-én jubileumi koncertet adott a Petőfi Csarnokban, ahol 30 éves zenei pályafutását és 50. születésnapját ünnepelte, majd még ugyan ebben az évben újra indult az addig szünetelő Mini együttes, ezúttal Török Ádám és a Mini néven. 1999-ben Pro Urbe Budapest-díjat kapott,[1] majd 2003-ban egy Best Of Mini Jubileumi Koncertet adott az együttesével a Petőfi Csarnokban. 2004-től 2007-ig turnékon és fesztiválokon vettek részt, többek között Tel-Avivban és Erdélyben is, 2005-ben megjelent Éjszakai harcos című lemeze megjelenése alkalmából pedig szuperkoncertet adott ugyancsak a Petőfi Csarnokban.

 


Összességében, pályafutása alatt 50 különböző album, DVD jelent meg tőle, több mint 9000 koncertet adott itthon és külföldön (elsősorban Svájcban, Lengyelországban, de jelen volt az USA, Kanada, Ausztria és Olaszország színpadain is).

 

Én egy félnótás hippi voltam,
át tudtam vitorlázni a nehézségeken.
Engem kielégített, hogy volt egy jó kis bandám, ha volt melóm, jól éreztem magam, és ipari mennyiségben álltak sorba a leányzók. Nem voltam irigy soha senkire, pedig sokkal később kezdő zenészek is milliárdosok lettek hozzám képest. Amit letettem az asztalra, az szerintem nagyon jó.
"Én egy félnótás hippi voltam, át tudtam vitorlázni a nehézségeken.Engem kielégített, hogy volt egy jó kis bandám, ha volt melóm, jól éreztem magam, és ipari mennyiségben álltak sorba a leányzók. Nem voltam irigy soha senkire, pedig sokkal később kezdő zenészek is milliárdosok lettek hozzám képest. Amit letettem az asztalra, az szerintem nagyon jó" - emlékezett vissza a pályafutására pár hónapja.

 

©

Olyan legendás, világhírű zenészekkel játszott együtt, mint B.B.King, Billy Cobham, Tom Beck, Boris Pilleri, illetve szinnte a teljes magyar élvonal Tátrai Tibortól, Babos Gyulán, Orszáczky Miklóson, Pataki Lászlón, Deák Bill Gyulán leresztül, Papp Gyuláig, Závodi Jánosig.


Egy kábeltévén Blues Café címmel műsort vezetett az ezredforduló tájékán.

2017-ben megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, 2019-ben Máté Péter-díjat, 2021-ben Fonogram Életműdíjat kapott.

"Ha kimegyek a színpadra – akár a legkisebb klubban is – megint húsz vagyok, ott vannak a csajok az első sorban és kezdődik a buli. Soha nem voltam gazdag pofa, de a legfontosabb számomra az, hogy szeretik a zenémet, azt az őszinteséget, ahogyan csinálom ezt az egészet – ez maga a gazdagság. És az is nagyon fontos és csoda, hogy egyre több fiatal is rákap a Minire... A jó zene meg a szerelem, az mindig kell, és akkor nem lesz nagy baj az életben!" - foglalta össze ars poeticáját pár napja a Papagenonak adott interjúban.

https://hvg.hu/kultura/20230418_Meghalt_Torok_Adam

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2018105310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása