He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Fleck Zoltán: szalonképtelen a magyar kormányzás

2023.02.25. 04:55 guma

Az autonómia megvonása olyan mély lett, hogy nem csak a bíráktól, bírói hatalomtól, ügyészektől, egyetemi oktatóktól, tanszékektől, dékánoktól, rektoroktól vették el, hanem az önkormányzatoktól, és a kormány tagjaitól is. Tehát lényegében nincsen más, mint az Orbán-rendszer – mondta Fleck Zoltán a Klikk Tv-ben. A Tíz című műsorban ezúttal a jogszociológus, egyetemi tanárral, az ELTE tanszékvezetőjével a jogszabályok módosításáról beszélgetett Bolgár György.

Vannak látszólag, formálisan pozitív eredményei, de csak kozmetikázás, ami a módosításokban szerepel. Az egyik nagy követelése volt a választott Bírói Tanácsnak, hogy legyen határozottabb eszközrendszere a Bírósági Hivatallal szemben. A változtatás azonban csak odáig terjed, hogy ezentúl az Országos Bírói Tanácsnak lesz jogi személyisége, tehát képes lesz fellépni a saját nevében. Talán még költségvetése is lesz, de nem lesz saját hivatali apparátusa. Ami viszont az ellenőrzést igazán illuzórikussá teszi, az az, hogy „elfelejtették” – bár nyilvánvalóan tudatosan – biztosítani például az iratbetekintési jogot a hivatal működésébe, ezért, ha adatokat vizsgálna, ki kell majd perelnie a saját hivatalától – magyarázta Fleck Zoltán.

A jogszociológus elmondta, hogy a második világháború után közvetlenül omlott össze az a logika, hogy a mindenkori többségnek bármihez van felhatalmazása, akármekkora is legyen ez a többség. A teljes felhatalmazást a jogállami gátak, az alapjogok korlátozzák. A magyar kormány azonban folyamatosan arra hivatkozik, hogy a többség mindent legitimál. Emellett a kormányzati hatalom korlátozását az elejétől fogva tagadja a Fidesz-kormányzat, és ehhez egyetlen domináns mechanizmusa van, ami nagyon jól működik, ez pedig a hazugság. 

Tehát úgy tesz az európai biztos, mintha az európai érdekeket képviselné, úgy tesz az Alkotmánybíróság, mintha alkotmánybíróság lenne és kontrollálná a törvényhozás tevékenységét, s úgy tesznek a képviselők, mintha lenne törvényhozás. Úgy tesz az ombudsman, mintha létezne Magyarországon bármilyen jogvédelem. Úgy tesz a Kúria elnöke, mintha maga bíró lenne. Tehát egy teljes arzenálja van a Patyomkin világnak, és jó ideig, csaknem tíz évig az Európai Unió intézményei is lényegében ennek a formális Patyomkin építésnek dőltek be – sorolta az egyetemi tanár.

De az európai intézmények ma már azt várják el, hogy a változások a tényleges működésben jelenjenek meg – folytatta gondolatmenetét –, tehát a választott bírói testület valóban tudja kontrollálni és ellenőrizni a hivatal működését, illetve az egyetemi kuratóriumok ügyében is érdemben kell előre lépni ahhoz, hogy az uniós pénzt megkapja Magyarország. Az Európai Unió kívülről ismeri, hogy milyen trükköket alkalmaz a kormány, de gyakorlatilag mindig hagy egy kiskaput. 

Hozzátette: az a csapdája egyébként a demokratikus jogállam és autoriter hatalmak küzdelmének, hogy az egyik tisztességesen játszik, a másik nem. A demokratikus jogállamra vágyók az európai uniós intézményrendszertől önmagában és teljes egészében nem várhatják a megoldást az Orbán-rezsim felszámolására. Az EU viszont arra képes, hogy jelentős pénzeket vonjon meg Magyarországtól a jogállamiság védelmének hiányáért. Amivel azt üzenik a magyar közvéleménynek és a magyar választóknak, hogy ami Magyarországon történik, az elfogadhatatlan, vagyis szalonképtelen a magyar kormányzás. Erre mondja a kormányzati propaganda, hogy az Európai Unió Magyarországot támadja, és az emberektől veszi el a pénzt, és a magyar diákokat sújtja az Erasmus plusz probléma. „Az állandóan támadott népet, a magyar hősök próbálják megmenteni.” 

Az ELTE tanszékvezetője szerint a hatalomgyakorlás elmúlt tizenkét évben működtetett rendszerében lényegében semmilyen kontroll nem működik, és nem fognak tudni változtatni a hatalomgyakorlás természetén. A magyar miniszterelnök a rendszert a saját képére formálta, amiben például egy egyetemi tanár továbbfoglalkoztatásához, egy költségvetési tételnek a megváltoztatásához, egy gazdasági döntéshez, egy szerződés megkötéséhez a miniszterelnök személyes döntése szükséges. Ez egy igazi egyszemélyű diktatúra. 

Az autonómia megvonása olyan mély lett, hogy nem csak a bíráktól, bírói hatalomtól, ügyészektől, egyetemi oktatóktól, tanszékektől, dékánoktól, rektoroktól vették el, hanem az önkormányzatoktól, és a kormány tagjaitól is – emelte ki Fleck Zoltán, majd azzal folytatta, hogy lényegében nincsen más, mint az Orbán-rendszer, amiről el tudja fogadni bizonyos logikában, ha valaki azt mondja, hogy egy illiberális demokrácia: tagadja a jogainkat, tagadja az autonómiát, ami egyébként a borzasztóvá váló többségi elvnek a következménye. „Ha pedig azt mondjuk, hogy autoriter rendszer, akkor ezzel azt állítjuk, hogy még nem visz el a fekete autó, és még nem löktek ki a kórház ablakán, mint Oroszországban, egyetemi tanárok még nem ülnek börtönben, mint Törökországban. De ez csak a gyakorlat, mert a jogi keretei már megvannak.”

A Klikk Tv Tíz című műsora itt nézhető meg.

Forrás: Hírklikk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9518056250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása